Ruoka

Olut ja juusto sopivat hyvin yhteen – kokeile viinin sijaan olutta kolmen herkullisen juuston makuparina 

Olut ja juusto sopivat makupariksi siinä missä viini ja juustokin. Oluita ja juustoja voi maistella yhdessä, ja saatat jopa yllättyä, kuinka hyvin ne täydentävät toisiaan.

Olut ja juusto -yhdistelmä on ensikuulemalta monelle outo. Juustojen nautiskeluun yhdistetään usein vain viini, mutta vaikka et oluen ystävä olisikaan, niin kutkuttavat olut ja juusto -makuparit saattavat vietellä kokeneenkin maistelijan.

Lue myös: Ammattilaisen vinkit: ”Näin tarjoat täydellisen olutlasillisen!”

Oluet sopivat Olutliiton puheenjohtaja ja olutkirjailija Anikó Lehtisen mukaan monien juustojen kanssa jopa paremmin yhteen kuin useat viinit. Rasva on ainesosa, joka pyöristää aromeita ja helpottaa erilaisten oluiden makuihin tutustumista.

”Vaikka monelle juuston ja oluen yhdistäminen on erikoista ja uutta, kiinnostus olueen juomana on selvästi nousussa”, Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä Nokian Panimosta kertoo.

Kuluttajien oluennauttimistottumukset ovat muuttuneet paljon viimeisen 10 vuoden aikana.

”Oluen kulutus on laskenut viimeisen 10 vuoden aikana, mutta silti panimoita on tullut enemmän ja erilaisia oluttyyppejä on saatavilla yhä enemmän. Oluen nauttimistavat ovat muuttuneet”, Heikkilä kertoo.

Yhä useammin olut valitaan myös ruokajuomaksi. Oluesta on tullut kelpo ruokajuoma, ja monet ravintolat kirjoittavat ruokalistaan yhä useammin viinisuositusten ohella myös olutsuositukset.

Olut ja juusto: perusperiaatteet yhdistämiseen

Olut on juomana erittäin aromaattinen. Maltaiden ja humaloiden yhdistelmä tekee eri oluttyypeistä kiehtovia. Herkuttelujuustot ovat pääsääntöisesti myös erittäin aromaattisia ja umamimaisia sekä myös rasvaisia ja suolaisia, joten oluen hapokkuus yhdistettynä rasvaiseen ja suolaiseen juustoon saa aikaan suussa jännittävän tunteen, maut tuntuvat joissain yhdistelmissä jopa räjähtävän suussa.

”Olut ja juusto ovat yksinkertaisesti luonnolliset kumppanit. Juustossa on suolaa ja rasvaa, oluessa makeutta ja hiilidioksidia. Tasapaino keventää kokonaisuutta”, Lehtinen sanoo.

Oluen hapokkuus leikkaa liikaa suolaisuutta, mutta saa aikaa samalla eläväisen makukokemuksen ja juusto saattaa maistua jopa kevyemmältä. Juuston umamimaiset ja hieman makeat maut  korostavat oluessa makeita mallasmakuja ja hedelmäisyyttä. Näin olut tuo juustojen parhaat puolet esiin ja juustot oluiden parhaat puolet.

Olut ja juusto ovat yllättävän hyvä yhdistelmä. Oispa kaljaa -näyttelyssä voi tutustua oluen eri tyyppeihin. Olvin Daring daughterbrut lager -olut maistui rasvaisen ja suolaisen kotimaisen Jukolan juuston cheddarin kanssa. 
Olut ja juusto ovat yllättävän hyvä yhdistelmä. Oispa kaljaa -näyttelyssä voi tutustua oluen eri tyyppeihin. Olvin Daring daughterbrut lager -olut maistui rasvaisen ja suolaisen kotimaisen Jukolan juuston cheddarin kanssa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Uskoisitko, että kermatoffee ja IPa-olut maistuvat yhdessä?

Lehtinen tunnetaan oluen puolestapuhujana. Hän kirjoittaa väitöskirjaa oluesta, järjestää olut- ja ruoka -maisteluita, hän on pitänyt podcastia oluesta, kirjoittaa olutmatkailusta ja oluesta. Mutta yksi asia korostuu erityisesti Lehtisen puheessa. Se on olut ja ruoka.

”Olen niitä ihmisiä, joiden on pakko syödä juodessaan. Olen kotoisin Unkarista, jossa alkoholin kanssa nautitaan aina jotain syömistä, se on todella hyvä tapa”, Lehtinen kertoo.

Tästä olisi syytä ottaa mallia. Maistelu on mielenkiintoisempaa ja paljon palkitsevampaa, kun juoman ja ruoan kautta löytyy makupareja, joita ei voisi edes kuvitella. Juustojen lisäksi erityisesti yksi hassu makupari on Lehtisen mieleen.

”Uskotteko, että irtokarkit ja oluet sopivat hyvin yhteen?”, Lehtinen nauraa.

Erityisen herkullinen yhdistelmä Lehtisen mukaan on kermatoffee ja IPA. Onhan kermatoffee tehty kermasta ja sokerista. Toffeen makeus ja kermaisuus leikkaa kivasti IPA:n katkeruutta.

Yleisellä tasolla, kun erilaisia oluita maistellaan yhdessä rasvaisten ruokien kanssa, ruokien sisältämä rasva on avain makupareihin, Lehtinen selittää ja lisää, että kitkerä olut saattaa muuttaa makuaan hyvinkin paljon, kun sen yhdistää ruoan kanssa.

Juustot ovat helppo ja edullinen tapa ottaa haltuun olut ja ruoka -maistelut. Juustot maistuvat kaikille ja niitä löytää kaikista lähikaupoista.

Olut ja juusto – kokeile kolme helppoa makuparia

  1. Voimakas ja pippurinen cheddarjuusto (esim. Jukolan juuston Aito cheddar mustapippuri) sopii hyvin trendikkään, maultaan hieman suolaisen ja mineraalisen hapanoluisiin kuuluvan gose-oluen kanssa.
  2. Vuohenjuusto ja raikas vehnäolut sopivat hyvin yhteen. Vuohenjuustosalaatti ja vehnäolut ovat yllättävän kiva yhdistelmä.
  3. Briejuuston kanssa kannattaa kokeilla kirpeän raikkaita marjaoluita. Niitä löytyy nyt myös kotimaisilta valmistajilta. Kokeile esimerkiksi brie-juustoa Malmgårdin Kuningatar-sourin kanssa.
Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä on esitetty monipuolisesti oluen historiaa Suomessa. Olutasiantuntija Anikó Lehtinen esittelee oluen valmistukseen tarvittavia esineitä museolla. 
Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä on esitetty monipuolisesti oluen historiaa Suomessa. Olutasiantuntija Anikó Lehtinen esittelee oluen valmistukseen tarvittavia esineitä museolla.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Olut ja juusto sopivat hyvin yhteen – kokeile viinin sijaan olutta kolmen herkullisen juuston makuparina 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.