Ruoka

Kuppipotut, löökikastike vai sipulikuppi? Pohjoisen kesäruoka on yksinkertaisten potturuokien ykkönen ja ylistys uusille perunoille

Pottumaito tai tutummin sipulikuppi –ruoka on ruoka, joka nousee otsikoihin aina kesällä, kun uudet perunat ovat ajankohtaisia. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, millä nimellä se tunnetaan teillä?

Eri puolilla Suomea ruokaa nimitetään eri nimillä, mutta lopputulos on aina sama: pottuja, voita ja sipulia tai ruohosipulia kupissa. Lisäksi joukkoon saatetaan kaataa kuumaa maitoa tai perunoiden suolaista keitinvettä.

Herkusta käytetään myös nimeä kesäkastike, vesisoosi, löökikastike, kuppisoosi, dippikuppi, kuppikastin, kastepottu, kuppipotut, perunamaito tai perunamaitu, riippuen millä alueella sitä valmistetaan.

Kuppipottujen sanotaan tulevan Ruotsin ja Suomen pohjoisosista Tornionjokilaakson alueelta, joka on Tornedalen ruotsiksi. Siellä ruoka on ihan yleinen ja tunnetaan keskikesän herkkuna. Ruotsiksi tätä maistuvaa kesäruokaa kutsutaan dopp i kopp. Löyhästi käännettynä ”dippaa kuppiin”.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jimmie & Gitsy Lannér (@instakocken) jakama julkaisu

 

Kuppipotut tornionjokilaiseen tyyliin

Ruoka on kesäruoka, joten käytä siihen uusia perunoita.

Tornionjokilaaksossa herkun ”premier” eli ensi-ilta ajoittuu heinänteko aikaan heinäkuulle. Ensin sitä syödään varhaisten perunalajikkeiden kanssa ja myöhemmin kun perunalajikkeet kypsyvät niin oikeutetusti ensimmäiset pohjoisen Puikula-lajikkeen perunat nautitaan aina tällä tavalla, ruotsalaisella Mångkulturella almanackan -sivustolla kerrotaan.

Kuppipotut tarjoillaan sellaisenaan tai niiden kanssa voi tarjoilla myös kalaa. Etenkin pohjoisen saaristossa tapana oli syödä kalastusreissuilla kuppipottuja kalan kanssa.

Näin valmistat kuppipotut

Kuppipotut valmistetaan keittämällä varhaispotut suolaisessa vedessä. Suolan kanssa ei kitsastella ja keitinvettä lisätään vielä lopuksi kuppiin mukaan.

Lisäksi tarvitaan jokaiselle syöjälle iso kimpale voita ja hienonnettua sipulia tai kevätsipulia. Voin voi sulattaa etukäteen tai sen voi pilkkoa kuppiin. Voin päälle kaadetaan suolaista perunoiden keitinvettä tai jossain päin Suomea myös kuumaa maitoa. Perunat tarjoillaan erikseen ja niitä dippaillaan sulaan voihin. Lopuksi viimeiset perunat murskataan kupin pohjalle, että jokainen tippa voita saadaan suuhun.

Sipulikuppi on kesäruokaa parhaimmillaan. Se on ylistyslaulu uudelle perunalle ja kesälle. Varaa tarpeeksi perunoita per syöjä, sillä hyviä perunoita hupenee hujauksessa kilo jos toinenkin.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuppipotut, löökikastike vai sipulikuppi? Pohjoisen kesäruoka on yksinkertaisten potturuokien ykkönen ja ylistys uusille perunoille

Leeta

Kyllä se on pelkkä löökikastike ! Ei muuta kuin löökiä,vettä,suolaa ja rutkasti voita se on siinä . Se oli lapsuuden aikana jokapäiväinen potun soosi ,sillä oli pärjättävä !

MMe

Pottumaito ja kuppisoosi olivat sinakin meillä kotona kaksi eri ruokalajia. Pottumaitoa syötiin Kainuun mummolassa myös mutta länsisuomalainen isä ei tykännyt siitä. Hän söi kuppisoosia johon ei tullut maitoa Minusta kumpikin on hyvää mutta niiden kanssa kuuluu myös olla viipale tuoretta hapanleipää. Mieluiten mummon leivinuunista.

Päivi

Meillä uusien perunoiden kanssa syötiin roppanaa. Kuumaan voi-maitoseokseen missä oli ripaus suolaa kastettiin ” tropattiin” perunan lohkoja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.