Ruoka

Ahven on rakastettu ruokakala – katso parhaat käsittelyvinkit ja herkkureseptit

Ahven on Suomen kansalliskala. Se onkin yleisin kalalajimme, jota esiintyy lähes koko maan vesistöissä, niin järvissä, joissa kuin meressäkin

Ahven on yleisin kalalajimme, jota esiintyy lähes koko maan vesistöissä, niin järvissä, joissa kuin meressäkin.

Lue myös: Helppo kalaruoka valmistuu yhden padan taktiikalla – poimi 6 maukasta kalareseptiä

Ahven on vesiemme raitapaita ja helppo tunnistaa. Ahvenen väri voi vaihdella lähes mustasta vaaleaan harmaanvihreään, mutta viirukylkisestä, punapyrstöisestä ja pikkieväisestä ahvenesta on silti vaikea erehtyä.

Ahven on suomalaisten suosituin ja tärkein onkikala, joka ottaa pyydykseen hanakasti. Ahvenen paras saalisaika on kutuaika touko-kesäkuussa sekä loppukesä ja syksy. Ahventa tavataan lähes kaikissa Suomen järvissä ja merellä koko rannikkoalueella. WWF.n kalaoppaassa kotimainen, vastuullisesti pyydetty ahven on merkitty vihreällä eli se lukeutuu suositeltavien kalalajien joukkoon. 

Ahvenen valmistus  

Ahvenen liha on vaaleaa, kiinteää eikä se ole yhtä rasvapitoinen kuin vaikkapa lohi. Tämä kala sopiikin myös ruokavaliotaan keventävälle nautiskelijalle. Tosin vähärasvaisuutensa vuoksi ahven kuivahtaa herkästi, joten kypsennyksen kanssa on syytä olla tarkkana.

Voissa paistettuna vähärasvaiseen ahveneen saa herkullista mehevyyttä, mutta ahvenet voi kypsentää astetta kevyemmin myös uunissa paahtamalla tai höyryttämällä sellaisenaan tai vaikkapa rullaksi käärittynä. 

Toki ahven on herkullista myös savustuspussin kautta käytettynä, grillattuna, keittoihin upotettuna sekä paahdettuna. Tai mikset kääräisisi ahvenia folioon ja kypsentäisi niitä nuotiolla meheviksi?

Vähärasvainen, mutta maukas ahven ei kaipaa seurakseen liikaa mausteita tai höysteitä viemään huomiota sen ominaismaulta. Yksinkertaisimmillaan suola ja ripaus mustapippuria riittää. Lisukkeeksi sopivat vaikkapa keitetyt perunat ja sesongin kasvikset.

Ahvenen savustus 

Savustetut ahvenet ovat savukaloista monen ehdoton suosikki. Ahvenen savustaminen on varsin helppoa, ja suolaliemessä kalaan saa helposti tasaisen herkullisen maun. 

Aloita savustaminen valmistamalla suolavesi. Kuumenna litra vettä ja desilitra suolaa. Anna suolan liueta ja jätä seos sitten jäähtymään. Poista ahvenista sisälmykset ja kidukset. Suomut voi jättää, sillä paksun suomukuoren alla ahvenet savustuvat meheviksi. Voit käyttää myös valmiiksi perattuja ahvenia.

Huuhdo ja kuivaa kalat huolellisesti ja laita ne sitten suolaveteen maustumaan 20-30 minuutiksi.

Kun kalat ovat suolautuneet, kuivaa ne ja pyyhkäise pintaan hieman öljyä. Laita kalat savustuspussiin suoraan pussin pohjalle tai sopivaan vuokaan. Savusta ahvenia sähköuunissa tai hiilloksella koosta riippuen 15-20 minuuttia. Jos ahvenet ovat pieniä, lyhyempi kypsentämisaika riittää.Hyvä nyrkkisääntö on savustaa kaloja 40-45 minuuttia kalakiloa kohden. 

Kypsyyttä voit kokeilla selkäevästä, jos se irtoaa helposti, ovat kalat kypsiä. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen kuin avaat pussin. 

Jos savuahvenia jää yli, maistuvat ne herkuilta seuraavanakin päivänä. Voit ruotia ne valmiiksi ja säilyttää rasiassa, jääkaapissa yön yli. Savustetusta ahvenesta valmistuu myös maukas ahvenröra keitettyjen kananmunien ja ranskankerman kera.

Ahvenfile pannulla – herkkua vähällä vaivalla

Paistettu ahven liittyy monen mökkimuistiohin ja on kieltämättä varsin herkullista syötävää. Parhaalta ne maistuvat kesäisten, tuoreiden vihannesten ja uusien perunoiden kanssa nautittuna. 

Ahvenen paistaminen pannulla on yksinkertaista ja varsin nopeaa. Ennen paistamista ahvenfileiden pinta tulee pyyhkäistä kuivaksi. Ripottele sitten pinnalle suolaa. Halutessasi voit myös pyöräyttää fileet vehnäjauhoissa tai vaikka hapankorppumurussa.

Paista ahvenfileet voissa tai voin ja öljyn seoksessa. Voi antaa fileille kauniin värin ja herkullisen maun eikä sen määrässä kannata kitsastella. Anna rasvan lämmetä pannulla kuumaksi ennen kuin laitat fileet paistumaan. 

Ahvenefile kypsyy pannulla nopeasti parissa minuutissa. Älä paista liian pitkään, jotta fileet eivät kuivahda tai niiden mehevä maku katoa. Pyörittele fileitä voissa niin, että voita pääsee myös ahvenfileiden päälle. Näin vältät fileiden kuivumisen ja saat niistä supermeheviä. Tarjoa paistetut ahvenfileet heti esimerkiksi keitettyjen varhaisperunoiden kera. 

Ahven uunissa

Uunissa ahven kypsyy vähällä vaivalla herkulliseksi kalapöydän tarjottavaksi. Uuniin ahven sopii vaikka fileenä esimerkiksi kermaiseen kastikkeeseen upotettuna. 

Kokonaisesta ahvenesta tulee uunissa kuitenkin todella mehevää ja maukasta. Kokonaisena valmistetun ahvenen etuna on myös se, että sitä ei tarvitse lähteä fileoimaan tai sen kummemmin käsittelemään, vaan se menee uuniin perkauksen jälkeen.

Kokonaisena valmistettu uuniahven on myös ihanan helppoa kesäruokaa! Puolen kilon ahvenesta riittää syötävää yhdelle nälkäiselle.

Pyyhi peratut ahvenet kuiviksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Voit sujauttaa kalojen sisään sitruunaviipaleita ja levittää muutaman myös uunivuoan pohjalle. Valuta pohjalle parin desin verran valkoviiniä ja nosta ahvenet uunivuokaan sitruunaviipaleiden ja fenkolin päälle. Lisää lopuksi mukaan myös voinokareita. 

Kypsennä ahvenet uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kalojen koosta riippuen. Kypsän ahvenen tunnistat siitä, että selkäevä irtoaa helposti sormin vetämällä.

Ahven: reseptit

Ahvenesta voi toki loihtia monia muitakin herkkuja. Tee mehevät ahvenpyörykät tai sujauta kalasalaalis soppaan. 

Arkiselle aterialle sopivat hyvin myös kalamurekepihvit, jotka tarjotaan kermaviilikastikkeen ja perunoiden tai keitettyjen kasvisten kera. Kalamurekepihvit valmistuvat helpoimmin monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.

Pienet ahvenet ovat maukkaita keitoissa ja liemikaloina, minkä lisäksi ne sopivat kalakukon täytteeksi. Ruiskuoreen leivottu kalakukko on savolainen perinneruoka, joka otettiin evääksi pellolle, metsätöihin tai matkaan lähtiessä. Pohjois-Savossa täytteenä käytettiin yleensä ahventa, Etelä-Savossa muikkua.

Tai mikset tekisi ahvenista kunnon fuusioruokaa? Tässä ohjeessa Vietnamin katukojuista peräisin olevat bahn mi -leivät täytetään paistetuilla ahvenilla ja pikkelöidyillä kasviksilla

Frittiahvenet puolestaan mukailevat peribrittiläistä fish and chips -ohjetta. Uppopaistetut, rapeaksi tiristetyt ahvenfileet tarjoillaan perunalastujen ja raikkaan limettitsatsikin kera.

Lue myös Anna.fi: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Ahvenen nylkeminen

Ahvenen nylkeminen on näppärä tapa käsitellä pienemmätkin onkeen tarttuneet vonkaleet. Kun nylkemisen oppii, ahvenesta on helppo valmistaa vaikka mitä herkkuja. Nylkemiseen tarvitset terävän juuresveitsen. Myös viiltohaavoilta sekä ahvenen piikeiltä suojaavat hansikkaat helpottavat työskentelyä.

Aloita nylkeminen leikkaamalla ahvenen niska puoliväliin niin, että selkäranka menee poikki. Viillä sitten nahka auki selkäevien molemmin puolin niskasta pyrstöön. Ujuta veitsi nahan ja lihan väliin, purista peukalolla nahka veistä vasten ja vedä nahkaa irti muutaman senttimetrin matkalta. Toista sama toiselle puolen kalaa.

Taita sitten kalan pää alas ja vedä päätä ja nahkaa kohti pyrstöä. Samalla myös sisälmysten pitäisi irrota. Poista lopuksi selkäevä vetämällä veitsellä pyrstön tyvestä niskaan. Jos vatsapuolen takaevä ei ole irronnut nahan yhteydessä, irrota se samalla tekniikalla.

Nyt ahven on valmis kypsennettäväksi. Nyljetyt pikkuahvenet voi paistaa vaikka sellaisenaan! Pienemmät ruodot pehmenevät paiston yhteydessä huomaamattomiksi, ja selkäranka on helppo poistaa ruokailun yhteydessä.

Isommat kalat voi myös fileoida. Kokemattomalta kokilta ahvenen fileointi saattaa vaatia vähän harjoitusta, mutta siistit fileet loihdit kunnollisilla välineillä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahven on rakastettu ruokakala – katso parhaat käsittelyvinkit ja herkkureseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.