Ahvenfilee kasviksilla

Ahven, oiva ruokakala

Ahven on Suomen kansalliskala. Se onkin yleisin kalalajimme, jota esiintyy lähes koko maan vesistöissä, niin järvissä, joissa kuin meressäkin

Viirukylkinen, punapyrstöinen ja piikkieväinen ahven on helposti tunnistettava. Se on myös suomalaisten suosituin ja tärkein onkikala, joka ottaa onkeen hanakasti. Ahvenen paras saalisaika on kutuaika touko-kesäkuun alussa sekä loppukesä ja syksy.

Maukas ruokakala

Ahven on suosittu ja erittäin maukas ruokakala, joka ansaitsisi osakseen vielä nykyistä suurempaa arvostusta.

Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa, vähärasvaista ja herkullista. Se ei ole erityisen ruotoinen kala, vaikka ilmeisesti piikikkään selkäevän takia niin toisinaan kuvitellaankin. Ahvenessa on vain vähän isoja lihasruotoja, ja ne on helppo poistaa jo raakana.

Pienet ahvenet ovat maukkaita keitoissa ja liemikaloina, minkä lisäksi ne sopivat ahvenkukon täytteeksi.

Suuremmat ahvenet ovat hyviä esimerkiksi fileinä pannulla tai uunissa paistettuina. Myös grillatut sekä savustuslaatikossa tai savustuspussissa savustetut ahvenet ovat herkullisia.

Jos ahvenet onkii itse, ne voi valmistaa ruoaksi saman tien vaikkapa nuotiolla halstraamalla tai hiilloksella foliossa kypsyttämällä. Silloin ahvenia ei tarvitse suomustaa, riittää kun kalat avataan ja sisälmykset poistetaan ja peratut kalat huuhdotaan ennen suolausta ja valmistamista.

Kokeile Kotilieden ahvenreseptejä:

Paistetut ahvenfileet ja veneperunat
Grillatut ahvenet
Ahvenrullat
Ahven-sienimurekkeet
Ahvenpyörykät
Ahvenpiiraat
Timjamiahvenet
Höyrytetty ahvenfilee

Kokeile myös maukkaita kuharuokia ja katso kuvalliset ohjeet kalan fileointiin.

Lisää tietoa ahvenesta sekä ahventen onkimisesta!

Lähteet: Ruokatieto, Pro Kala ja Kalatalouden keskusliitto

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ahven, oiva ruokakala

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X