Ruoka

Rapujuhlien snapsit – oikea tarjoilulämpötila ja ajankohta kilistelylle

Rapujuhlien snapsit ja niiden nauttiminen saattaa aiheuttaa hämmennystä. Missä vaiheessa snapsi juodaan ja mikä on sen optimaalinen tarjoilulämpötila? Otimme selvää.

Rapujuhlien snapsit, juomalaulut ja rapujen oikeaoppinen syöminen –  aloittelijaa saattaa jännittää rapujuhlien etikettisäännöt.

Lue myös: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

Ravustuksella ja rapujuhlilla on pitkät perinteet, ja perinteikkäisiin ruokiin ja juhliin niiden ympärillä liittyy usein myös erilaisia tapoja, jotka ovat mielenkiintoiset oppia.

Etenkin rapujuhlien snapsien nauttiminen saattaa aiheuttaa aloittelijalle kysymyksiä. Kysyimme Alkon tuoteviestintäpäälliköltä Taina Vilkunalta apua.

Rapujuhlien snapsit, milloin ensimmäinen snapsi nautitaan?

Ensimmäinen snapsi otetaan usein ensimmäiselle pyrstölle tai ensimmäiselle leivälle. Snapsi juodaan ensimmäisen juomalaulun jälkeen. Esimerkiksi suomenruotsalaisessa rapujuhlaperinteessä juomalaulu Helan går lauletaan ensimmäiselle pyrstölle ja sen jälkeen nostetaan malja ja maistellaan snapsia.

Snapsit ovat tyypillisesti kirkasta viinaa, Suomessa usein vodkaa tai Koskenkorvaa, Ruotsissa ja suomenruotsalaisessa perinteessä akvaviittia. Etikettiin kuuluu ainakin yhden snapsin nauttiminen juhlan aikana.

Rapujuhlien snapsit

Snapsia ei kuitenkaan tarvitse kumota kerralla kurkkuun, eikä lasissa välttämättä tarvitse olla edes alkoholia. Miedompien juomien ystävä laittaa snapsilasiin vaikka viiniä. Tärkeintä on kuitenkin olla mukana porukassa nostamassa maljaa.

”Ei tarvitse kumota kerralla, siemaus riittää mainiosti, vaikka tunnetuin rapulaulu onkin Helan går. Jos et pidä snapseista, voit valmistaa alkoholittoman snapsin. Jos sellaista ei ole tarjolla, esimerkiksi itselleni kaadetaan viiniseuran rapujuhlissa vettä snapsilasiin, jota sitten vähän kerrassaan siemailen. Toki snapsillakin voi vain kostuttaa huulia, jos ei halua sitä juoda”, Vilkuna muistuttaa.

Snapsin tarjoilulämpötila, pitääkö sen olla jääkylmää?

Snapsipullo työnnetään usein pakastimeen ja tarjoillaan jääkylmänä. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen.

”Snapsin hyvä tarjoilulämpötila on hieman viilennettynä, jääkaappilämpötila on hyvä”, Vilkuna sanoo.

Esimerkiksi laadukkaan akvaviitin mausteiset aromit ja herkkä hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa, kun sitä ei viilennä liikaa.

Oman pöytäseurueen kanssa

Ensimmäisen jälkeen snapsien juominen on vapaampaa. Ne otetaan aina oman pöytäseurueen kesken, usein esimerkiksi puheen päätteeksi tai kun rapujuhlien isäntä tai emäntä haluaa sanoa sanasen tai nostaa vain maljan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapujuhlien snapsit – oikea tarjoilulämpötila ja ajankohta kilistelylle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.