Juhlat

Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

Monille suomalaisille rapujuhlat ovat jokakesäinen perinne. On kuitenkin monia, joiden perhe- ja ystäväpiirissä rapujuhlien järjestäminen ei ole yhtä tavallista. Ensikertalaisella saattaa herätä useita kysymyksiä rapujuhliin liittyen ja ensimmäisiin juhliinsa lähtevää saattaa jopa jännittää. Koostimme rapujuhlien perusetiketin, jonka avulla voi välttää kiusalliset tilanteet.

Monille suomalaisille rapujuhlat ovat jokakesäinen perinne. Ensikertalaisella saattaa kuitenkin herätä useita kysymyksiä rapujuhliin liittyen ja ensimmäisiin juhliinsa lähtevää saattaa jopa jännittää. Koostimme rapujuhlien perusetiketin, jonka avulla voi välttää kiusalliset tilanteet.

Lue myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Rapujuhlat: Iloisten juhlien etiketti haltuun

Rapujuhlat ovat yleensä varsin rennot ja iloiset juhlat, eikä niihin osallistumista kannata liikaa jännittää. Etiketti on yleisesti ottaen väljä ja riippuu aina juhlien järjestäjästä. Yksi tykkää noudattaa kaikkia mahdollisia perinteitä, kun taas toinen haluaa järjestää rapujuhlat ilman sen kummempia sääntöjä. Rapujuhliin liittyy kuitenkin tiettyjä tapoja, joista on hyvä olla tietoinen, vaikka illan emäntä tai isäntä ei niitä noudattaisikaan.

rapujuhlat
Rapujen kanssa nautittavat snapsit ovat usein Koskenkorvaa tai akvaviittiä.

Emännän tai isännän on kohteliasta ilmoittaa, kuinka monta rapua on varattu yhtä ruokailijaa kohden. Rapujen määrä riippuu muun muassa siitä, syödäänkö niitä alkupalaksi vai pääruoaksi. Kahdeksan rapua ruokailijaa kohden on jo hyvä määrä. Jokaisen ruokailijan olisi hyvä pitäytyä ilmoitetussa määrässä, jotta rapuja kaikille riittää.

Perinteisesti juhlien emäntä tai isäntä valitsee suurimman ravun kunniavieraalle. Kaikissa juhlissa varsinaista kunniavierasta ei ole, joten tarjottimen näyttävintä rapua ei välttämättä erikseen valikoida kenellekään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suurin rapu pitäisi heti saada omalle lautaselle. Yleensä ei katsota hyvällä, jos joku valikoi itselleen vain mahdollisimman suuria rapuja.

Joissain rapujuhlissa vierustovereilla on tapana valita toisilleen ensimmäiset ravut ja kiinnittää toistensa rapukaulurit. Tästä on hyvä tietää etukäteen, ettei erehdy arvioimaan lähestyvän vierustoverin aikeita väärin.

Rapujuhlat tunnetaan lähes yhtä hyvin snapseistaan kuin itse ravuista. Perinteisesti ensimmäinen snapsi nostetaan ensimmäiselle pyrstölle. Vaikka pyrstöjä syödään useita, ei jokaiselle tarvitse nostaa snapsia. Rapujuhlissakin on hyvä muistaa kohtuus.

rapuja tarjolla
Juhlissa ei katsota kovin hyvällä sitä, että joku valikoi tarkoituksella itselleen vain mahdollisimman suuria rapuja.

Rapujen syöminen

Suurin jännityksen aihe ensimmäistä kertaa rapujuhliin osallistuvalle lienee kuitenkin itse rapujen syönti. Onneksi suomalaisissa rapujuhlissa kannustetaan aloittelijoita pyytämään opastusta. Rapuetikettiin kuuluu kokemattomampien auttaminen ja usein juhlaporukan konkari ottaa asiakseen opettaa ravunsyönnin saloja.

Ravunsyöntiin on useita ohjeita, joita lukiessa kannattaa muistaa, että jokaisella rapujen ystävällä on oma syöntijärjestyksensä, joka on juuri se oikea!  Jos haluat kuitenkin opetella ravun syöntiä etukäteen, löydät ohjeet siihen täältä.

Rapujen syömisessä hyvä apuväline on rapuveitsi. Rapuveitsen lisäksi kaikille katetaan voiveitsi sekä rapu- ja leipälautanen. Rapujuhlapöytään varataan keitettyjen rapujen kanssa runsaasti paahtoleipää, voita ja silputtua tilliä, joista jokainen juhlija saa koota rapuleipänsä itse.

ravunsyönti
Ravunsyöntiin on omat niksinsä, jotka oppii parhaiten kokeneen ravunsyöjän opastuksessa.

Rapujuhlista sanotaan usein, että ne ovat lastenjuhlat aikuisille. Kaikki tietävät rapujen syömisen sotkuiseksi hommaksi, joten sottaaminen on täysin sallittua. Tämän takia rapujuhlissa on katettu jokaiselle pieni kulho, jossa on vettä, sitruunaa ja viinimarjanlehtiä. Kulho on tarkoitettu sormien puhdistamista varten, joten siitä ei kannata juoda.

Herkulliset ravut eivät välttämättä riitä koko ateriaksi, joten alkupalaksi tarjotaan usein keittoa tai ruokaisaa salaattia. Rapuja voi tarjota myös alkuruokana, jolloin pääruokana voi olla vaikkapa kalaa.

Lasit valitaan juomien mukaan. Perinteinen juhlajuoma on snapsi sekä valkoviini, mutta myös olutta voi tarjota rapujen kyytipoikana, eikä pidä tietenkään unohtaa alkoholittomia juomia.

Tärkeintä rapujuhlissa on iloinen mieli ja yhdessäolo ystävien ja perheen kanssa, joten rohkeasti vaan mukaan juhliin ja omia järjestämään.

Rapujuhlat: Juomalauluja ja puheita

Juomalaulut kuuluvat asiaan monissa rapujuhlapöydissä ja kohteliaat emännät ja isännät tulostavat vieraille laulujen sanat valmiiksi. Tällöin kaikki pääsevät laulamaan yhdessä, eikä ensikertalaisenkaan tarvitse murehtia sanojen osaamista.

Juomalaulujen lisäksi rapujuhlissa kuullaan toisinaan puheita. Niitä pidetään varsinkin ravuille sekä emännälle ja isännälle. Kaikkien ei kuitenkaan odoteta pitävän puhetta, joten juhlissa voi keskittyä kuuntelemaan innokkaimpien puheenpitäjien esityksiä.

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.