Ruoka

Rouva Kasviksen herkullinen pataleipä onnistuu aloittelijaltakin

Rouva Kasviksena tunnettu Pirjo Toikkanen kannustaa suomalaisia leipomaan. Upota kädet taikinaan ja leivo Rouva Kasviksen iki-ihanaa porkkanaista pataleipää. Katso resepti, jolla onnistut varmasti!

Leipuri jo pienestä 

Kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen on leiponut niin kauan kuin hän muistaa. Varhaisimmat muistot leivontaan liittyen ovat lapsuudenkodista maaseudulta, jossa leivottiin joka lauantai. Puulämmitteisestä uunista riitti lämpöä pitkään, joka mahdollisti erilaisten leipomusten tekemisen. 

”Maaseudulla leivottiin säännöllisesti viikoittain. Leivontapäivä oli yleensä lauantai. Leipätaikina oli laitettu tulemaan jo edellispäivänä. Ensin leivottiin rieskat, sitten ruisleivät, pullat ja pullapitkot ja sitten vielä monesti joku kakku tai vastaava.” 

Ennen vanhaan leipominen oli sosiaalinen tapahtuma. Tuvassa saattoi olla enemmänkin porukkaa leipomassa. Samaa yhteisöllisyyden tunnetta voisi viljellä nykypäivänäkin. 

”Pohjanmaalla leivottiin esimerkiksi karjalanpiirakoita porukalla. Jokaisella oli oma osa-alueensa ja kaikille riitti tekemistä. Leipomisen paras puoli on se, että se on niin palkitsevaa, oman kädenjäljen näkee heti. Se on myös erittäin rentouttavaa. Siitä tulee kodikkuutta ja lämpöä,” Pirjo toteaa. 

pirjo toikkanen
Pirjo Toikkasen esikoisteos ”Rouva Kasviksen parhaat” (Otava) ilmestyi vuonna 2017, se perehdyttää lukijansa yli sataan kasvikseen ja antaa niille valmistusohjeet.

Rouva Kasvis

Pirjo on tehnyt pitkän uran ruoka-alan monitoiminaisena. Valtakunnallista kasvisviestintää hoitaessaan media antoi hänelle kunnianimen Rouva Kasvis. Ruokaohjeita hän on kirjoittanut varmasti tuhansia. Ensimmäiset ruokaohjemuistot liittyvät Kotiliesi-lehteen. 

”Kuvitin kotitalousvihkoni vintiltä hakemistani vanhoista Kotiliesistä leikatuilla kuvilla,” Pirjo nauraa. 

Lisää kasviksia taikinaan

Ruokatoimittajan unelma omasta keittokirjasta toteutui, kun uunista tuli vuonna 2017 ulos Rouva Kasviksen parhaat (Otava). Kirja kannustaa suomalaisia käyttämään kasviksia monipuolisesti ruoanlaitossa ja myös leivonnassa. 

”Kasvikset sopivat loistavasti leivontaan esimerkiksi raasteina ja soseina. Lepuskat ja muut pikkurieskat ovat oivallinen tapa hyödyntää kasviksia leivonnassa. Juuresleivät samoin, kasviksilla saa väriä leivontaan. Kannattaa muistaa, että tähteeksi jäänyttä kasvissosetta, kypsennettyjä kasviksia tai perunoita voi hyvin jatkojalostaa leivonnassa,” Pirjo neuvoo. 

Leivonnan ei tarvitse olla niin ryppyotsaista puuhaa. Pataleivästä on hyvä aloittaa, sillä sen osaa tehdä jokainen. 

”Väitän, että ihan jokainen osaa leipoa pataleivän.” 

Katso Pirjon porkkanaisen pataleivän ohje ja onnistut.

porkkanainen pataleipä
Siemenet ja kasvikset tuovat suutuntumaa ja väriä porkkanaiseen pataleipään.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rouva Kasviksen herkullinen pataleipä onnistuu aloittelijaltakin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.