Reseptit
yli 60 min

Porkkanainen pataleipä

Siemenet ja kasvikset tuovat suutuntumaa ja väriä porkkanaiseen pataleipään. Helppoa ja hyvää!

Ainekset

Lisää kauppalistalle
1 porkkana (noin 100 g)
3 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä
auringonkukansiemeniä

Valmistusohje

1. Kuori ja raasta porkkana melko hienoksi raasteeksi. Sekoita kulhoon kuivat aineet ja kääntele joukkoon lopuksi porkkanaraaste. Lisää lämmin (42-asteinen) vesi ja sekoita puuhaarukalla nopeasti. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia. Maku tehostuu pitkän kohotuksen aikana. Kohotus vaikuttaa myös leivän rakenteeseen.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele se jauhotetuin käsin pallomaiseksi. Älä vaivaa tässäkään vaiheessa, mutta varmista, ettei taikinan sisään jää jauhoja ”taskuina”. Peitä leipä liinalla ja anna sen kohota 30 minuuttia.

3. Laita uuni lämpiämään 225 lämpöasteeseen ja pane heti kylmään uuniin 2–3 litran valurautainen pata kansineen. Pata saa kuumeta uunissa sillä välin, kun leipä pöydällä kohoaa. Ota tulikuuma pata uunista. Voit sipaista sisäpintoihin öljyä, mutta se ei ole välttämätöntä. Hyvin hoidettuun pataan leipä ei tartu.

4. Siirrä leipä pataan, tee pintaan viillot terävällä veitsellä ja ripota päälle auringonkukansiemeniä sekä halutessasi vähän hiivaleipäjauhoja.

5. Pane kansi padan päälle, nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Nosta pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.

Resepti on julkaistu Kotiliedessä 24/17.

Leivo lisää pataleipiä:

Yrttinen pataleipä

Yrttinen pataleipä

Punajuuripataleipä

Punajuuripataleipä

hapan ruispataleipä

Hapan ruispataleipä

Ruoka.fi: Karpalo-pataleipä

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.