Ruoka

Yhteen kiloon sokeria tarvitaan jopa 15 sokerijuurikasta – asiantuntija kertoo, millainen kasvi on ja voiko sokerijuurikasta syödä

Sokerijuurikas on viljelyskasvi, jota viljellään sokerin valmistamiseksi. Kotimainen sokerijuurikas on suomalaisen sokeriteollisuuden tärkein raaka-aine. Kysyimme asiantuntijalta, voisiko sokerijuurikkaasta valmistaa ruokaa myös kotikeittiössä.

Sokerijuurikas on juurikasvi, joka on läheistä sukua puna- ja raitajuurelle. Suomessa viljellystä sokerijuurikkaasta valmistetaan sokeria ja erilaisia sokerituotteita, jotka ovat tärkeä osa kotimaista huoltovarmuutta sekä omavaraisuutta. 

Lue myös: Tiedätkö, miten erilaisia sokereita kannattaa käyttää? Listasimme vinkit sokerien hyödyntämiseen

Sokeria saadaan sokerijuurikkaasta ja sokeriruo’osta

Sokerit ovat makeita hiilihydraatteja. Tavallisimmin ”sokerilla” tarkoitetaan ruoanvalmistuksen, säilönnän ja leivonnan yleisintä sokeria eli sakkaroosia, joka on väritön, valkoista väriä taittava kide. 

Sakkaroosia saadaan sokerijuurikkaasta ja sokeriruo’osta. Noin 40 % maailmassa tuotetusta sokerista saadaan sokeri­juurikkaasta ja 60 % sokeri­ruo’osta.

”Kyseessä on kaksi hyvin erilaista kasvia ja tärkein yhdistävä tekijä näille on, että molemmat tuottavat runsaasti sokeria”, kertoo maatalousjohtaja Fanni Heinonen Sucros Oy:stä.

Sokeriruo’ossa kasvin ydin on latvaosaa lukuun ottamatta täynnä sokeripitoista nestettä. Sokerijuurikkaassa sokeri puolestaan on varastoituneena kasvin juuriosaan.

”Juurikkaan lehtien ja naattien tehtävä on toimia yhteyttämiskoneistona ja tuottaa sokeria juureen varastoitavaksi”, Heinonen kertoo.

”Sokerijuurikkaan juuriosan sokeripitoisuus on keskimäärin 16,5 % eli juuressa on runsaasti makeutta.”

Kotimaista sokeria sokerijuurikkaasta

Kotimainen sokerijuurikas on suomalaisen sokeriteollisuuden tärkeä raaka-aine. Suomessa viljellään vain sokerijuurikasta, sillä ilmastomme on liian kylmä sokeriruo’olle.

”Viljelykasvina sokerijuurikkaalla on paljon etuja osana tilan viljelykiertoa. Se muun muassa monipuolistaa viljelykiertoa ja parantaa syväjuurisena kasvina kuohkeuttaa maan rakennetta”, Heinonen kertoo. 

”Suomessa sokerijuurikkaan viljelypinta-ala on keskimäärin 11 000–12 000 hehtaaria. Suomen ainoa juurikassokeritehdas sijaitsee Säkylässä. Sokerijuurikasta viljellään Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Länsi-Uudellamaalla ja Pohjanmaalla”, Heinonen kertoo.

Sokerijuurikkaan kylvöaika on huhti-toukokuussa. Kesän aikana sokerijuurikas kasvaa ja tuottaa sokeria, joka varastoituu kasvin juureen. Sato korjataan syys-lokakuussa, jonka jälkeen juurikkaat toimitetaan juurikassokeritehtaalle, jossa juurikkaaseen varastoitunut sokeri erotetaan uuttamalla ja kiteytetään kidesokeriksi. Kotimaista sokeria toimitetaan elintarviketeollisuudelle, pakataan taloussokeriksi, ja siitä valmistetaan esimerkiksi hillosokeria.

”Yhteen kiloon sokeria käytetään noin seitsemän kiloa sokerijuurikkaita, mikä vastaa keskimäärin 14 tai 15 sokerijuurikasta”, Heinonen kertoo. 

Sokerituotannossa syntyy erilaisia sivutuotteita, kuten vettä, melassia sekä kuiva-ainetta, jotka pyritään hyödyntämään mahdollisimman tarkasti.

”Käytännössä mitään ei jää yli, vaan kaikki menee hyötykäyttöön”, Heinonen toteaa. ”Esimerkiksi prosessissa syntyvä tuoreleike hyödynnetään karjan ruokinnassa.”

Sokerijuurikkaan viljely on tärkeää kotimaisen huoltovarmuuden ja omavaraisuuden kannalta. Kotimaisen sokerin tuotanto kattaa vain puolet tarvittavasta määrästä, siksi Suomeen myös tuodaan sokeria.

”Sokeri on peruselintarvike, jota tarvitaan monessa”, Heinonen painottaa.

Sokerijuurikas: Voiko sitä syödä sellaisenaan?

Sokerijuurikas on muhkea möhkäle, sillä yksi juurikas painaa puoli kiloa. Vertailun vuoksi keskikokoisen porkkanan paino on 65 grammaa.

Sokerijuurikas on samaa sukua punajuuren kanssa ja sisältää kuituja sekä samoja vitamiineja ja kivennäisaineita kuin sukulaiskasvinsakin. Satokausikalenterin mukaan sokerijuurikas on viime vuosina herättänyt kiinnostusta myös kuluttajien keskuudessa ja sitä voisikin mahdollisesti käyttää muiden juuresten tavoin. Tällä hetkellä sokerijuurikasta ei kuitenkaan juurikaan hyödynnetä ruoanvalmistuksessa. 

”Sucros Oy viljelyttää yli 560 sopimusviljelijän kanssa yhteistyössä sokerijuurikasta käytettäväksi Säkylän tehtaalla suomalaisen sokerin tuotannossa”, Heinonen kertoo.

”Muu sokerijuurikkaan viljely ja käyttö on varmastikin hyvin marginaalista Suomen mittakaavassa.” 

Lue myös: Anna.fi: Haluatko vähentää sokeria? Näin korvaat sokerin leivonnassa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yhteen kiloon sokeria tarvitaan jopa 15 sokerijuurikasta – asiantuntija kertoo, millainen kasvi on ja voiko sokerijuurikasta syödä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.