Ruoka

Tähtikokki Hans Välimäki ylistää anopin sillireseptiä: ”Kesäruokien kunkku maistuu uusien perunoiden kanssa”

Keittiömestari Hans Välimäki paljastaa kolme suosikkiraaka-ainettaan, joita hän ei voi vastustaa. Yhtä niistä valmistettiin Hansin kotona -ohjelmassa yhdessä Kotilieden ruokatoimittajan kanssa.

Kotilieden Food Manager Sanna Mansikkamäki kutsuttiin tähtikokki Hans Välimäen keittiöön kokkaamaan uusista perunoista. Hans kertoo toimittajalle, että hänellä on kolme suosikkiraaka-ainetta, joita hän ei voi vastustaa.

Lue myös: Huippukokki Hans Välimäen nerokas 1+2+3 -pikkeliliemi saa jopa hieman raa’an tomaatin maistumaan herkulliselta

”Minulla on fiksaatio erityisesti kolmeen raaka-aineeseen. Yksi niistä on omena, toinen on tomaatti ja kolmas on peruna. Ihmettelen, miksi suomalaiset syövät niin vähän perunoita nykyisin. Tähän pitäisi tehdä muutos. Unohtakaa se pasta ja syökää suomalaiset perunaa”, hän kannustaa.

Kesä on hyvä aika ottaa lautaselle pastan sijaan perunoita. Suomalaiset uudet perunat ansaitsevat erityisen huomion. Välimäki on kokannut toukokuussa Hansin kotona -nimisessä ISTV:n kuvaamassa ohjelmassa eri vieraiden kanssa jokainen arkipäivä. Ohjelman toiseksi viimeisessä jaksossa vieraili Kotilieden ruokatoimittaja ja Peruna-nimisen kirjan kirjoittanut Sanna Mansikkamäki. Luonnollisesti Hans ja Sanna valmistivat perunasta herkkuja.

Hansin kotona -ohjelmassa kokkailivat Hans Välimäen (vas.) lisäksi Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki ja apukokkina hääri Antti Leisten.
Hansin kotona -ohjelmassa kokkailivat Hans Välimäen (vas.) lisäksi Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki ja apukokkina hääri Antti Leisten. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Helsingin ensimmäiset Timo-perunat suoraan Rymättylästä

Hans sai varhaisperunalähetyksen Rymättylästä viljelijä Antti Ruohoselta.

”Nämä taitavat olla Helsingin ensimmäiset Timo-lajikkeen perunat, joten olemme onnekkaita, että pääsemme tekemään näistä ruokaa. Kotimainen varhaisperuna on todella timanttista tavaraa”, Hans sanoo.

Suomen ensimmäiset avomaan varhaisperunat tulevat Nauvosta, Houtskarista, Rymättylästä ja Salon Angelniemeltä sekä pieniä määriä ensimmäisiä varhaisperunoita tulee myös Merimaskusta. Parin viikon sisällä varhaisperunaa on kattavasti saatavilla ympäri Suomen.

Saaristoa hemmotellaan nyt lämpimillä keleillä, joten perunaa nousee varmasti hyvää tahtia heti kesäkuun alussa.

Lue myös: Varhaisperunat 2020 kaupoissa jo toukokuussa

Anopin silli on legendaarinen

Varhaisperuna kuuluu Hansin mielestä niihin raaka-aineisiin, jotka eivät vaadi mitään kikkailua, koska ne maistuvat sellaisenaan todella hyviltä. Jos kuitenkin haluaa tarjota perunoiden ja voin kanssa lisäksi vielä jotain muuta, niin Hansin ehkä kuuluisin silliresepti, Anopin silli on silliohjeiden kuningas. Se syödään uusien perunoiden kanssa.

Hans suositteleekin kurkistamaan sillipurkeista tänä kesänä valmistajan nimen. Suomessa valmistettua silliä on nimittäin vähän tarjolla, mutta Sillikonttori on palauttanut sillin valmistuksen Suomeen, josta saamme olla ylpeitä. Sillikonttori valmistaa myös Jalostaja-tuotemerkin sillit.

Hansin anopin silli tarjoillaan pakastimen kylmänä, eli superkylmänä. 
Hansin anopin silli tarjoillaan pakastimen kylmänä, eli superkylmänä.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Anopin silli on jäätävän herkullinen ohje. Se tehdään kotimaisen sillivalmistajan Sillikonttorin matjessillifileestä. Harmillisesti ulkomailla valmistettuja sillejä on hyllyt pullollaan, ja toivon, että ihmiset tarjoaisivat kotimaisen varhaisperunan kanssa Suomessa valmistettua silliä. Ne ikään kuin kuuluvat yhteen”, Hans ylistää.

Anopin sillin salaisuus piilee ranskankermassa ja pakastamisessa. Lisäksi sen valmistus on uskomattoman helppoa.

”Tämän helpompaa ruoanlaittoa ei ole. Tämä ohje on maailman helpoin. Jotkut tykkäävät huuhdella matjessillin, mutta tämä ohje ei sitä kaipaa. Tämä on meidän mökkiruokaa, ja mökillä ruoanlaiton pitää olla helppoa”, Hans sanoo ja nauraa.

Anopin silli – näin helposti valmistat Hansin suosikkiohjeen

  1. Leikkaa matjessillifileestä sentin paksuisia viipaleita ja asettele ne tarjoiluvadille.
  2. Vatkaa purkki ranskankermaa. Levitä vaahdotettu ranskankerma silliviipaleiden päälle niin, että kaikki viipaleet ovat sen peitossa.
  3. Nyt lautanen nostetaan pakastimeen viilenemään. Se pitää tarjota jääkylmänä, ei kuitenkaan pakastettuna.
  4. Viipaloi punasipuli ohuen ohueksi. Asettele ne jääkylmän silli-ranskankerma-annosten päälle. Hienonna lisäksi päälle tilliä.
  5. Keitä uudet perunat ja syö perunat anopin sillin ja voin kanssa.

”Anopin silli on täydellinen kesäjuhlien tai mökkibileiden snack-ruoka. Keitä uudet perunat napakoiksi. Ota käteen puolikas kypsä peruna, siihen päälle voita, ja haarukallinen anopin silliä. Sitten toiseen käteen snapsilasiin akvaviittia. Se on täydellisyyden huipentuma”, Hans ylistää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tähtikokki Hans Välimäki ylistää anopin sillireseptiä: ”Kesäruokien kunkku maistuu uusien perunoiden kanssa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.