Ruoka

Taivaallinen omenahyve on noussut kulttimaineeseen – oululaisen leipomon suosikkikakun ohje paljastettiin vihdoin

Jos taivaallinen omenahyve olisi leivottu ensi kertaa sosiaalisen median aikakaudella, olisi se ollut syntyessään täydellinen somehitti. Antellin leipomo paljastaa vihdoin ohjeen ja toivoo, että rakastettu kakku jäisi elämään suomalaisten kahvipöytiin.

Taivaallinen omenahyve, oululaislähtöisen lounas- ja henkilöstöravintolayritys Antellin tunnetuin tuote tekee paluun. Rakastettu omenapaloja sisältävä mehevä leivonnainen on edelleen monien aktiivisessa makumuistissa, vaikka tuotetta ei ole valmistettu enää vuoden 2018 jälkeen.

Antellilta kerrotaan, että suosikkileivonnaisen ohje halutiin paljastaa ja julkaista kotikäyttöön, jotta tämän historiallisen leivonnaisen tarina jatkuisi ja makumuistot säilyisivät.

Katso suositun omenakakun ohje: Omenahyve Antellin tapaan 

Kakkua sai ”hilikulla niin palijon kuin ilikesi”

Antellin leipomo aloitti vuonna 1880 Katri Antellin perustamana yhden naisen leipomona.

Vuonna 1899 Ouluun perustettiin ensimmäinen Antellin kahvila. Avajaisissa tarjottiin hyvänä sokerileipurina tunnetun kahvilanpitäjän leipomaa omenahyvettä. Silloin äppelpaita sai ottaa 25 pennillä niin paljon kuin ilikesi ottaa.

Oululaisittain lausahdus on ”hilikulla niin palijon kuin ilikesi”, ja tuo ”hilkku” vastasi siis silloin 25 penniä.

Taivaallinen omenahyve on edelleen konsernin kuuluisin täytekakku. Se sisältää omenalohkoja ja vaniljakreemiä ja kakku tarjotaan vaniljakastikkeen kera. Nyt omenahyvettä voi viimein kokeilla kotona.

omenahyve
Enemmän on enemmän. Taivaallinen omenahyve on täynnä omenoita, vaniljakreemiä ja marenkia, mutta silti se pitää tarjoilla vielä vaniljakastikkeen kanssa.  © Antell

Taivaallinen omenahyve on turistien ja oululaisten suosikkikakku

Yksinkertaiset ainekset tekivät näyttävän kakun.

“Alun perin Antellin leipomotoiminta alkoi kun Katri sai lainaksi pussillisen jauhoja ja hän myi leipää Oulun torilla henkensä pitimiksi. Omenahyvettä on leivottu aikoinaan jo ensimmäisessä Antell-kahvilassa 1890-luvulla. Tuotteen erityisyyttä korostaa se, että sitä leivottiin myös sota- ja pula-aikana. Valmistamiseen tarvittavat ainesosat ovat yksinkertaisia, ja niitä sai ostettua myös kortilla”, Antellin hallituksen jäsen ja aikoinaan Antellin leipomon toiminnasta vastannut Annukka Lantto kertoo.

Antellin omenahyveellä on vahva historia etenkin Oulun seudulla. Tuotetta valmistettiin päivittäin. Omenahyvettä tarjottiin jokaisessa Antellin kahvilassa. Aikoinaan kakkua on myyty niin kokonaisena kakkuna kuin paloina. Toisinaan taivaallinen omenahyve on valmistettu myös hääkakuksi, jos sellainen tilaus sattui tulemaan.

Antellilta kerrotaan, että tähän päivään asti resepti on ollut salainen, eikä tuotetta ole kuka tahansa päässyt valmistamaan.

“Omenahyve nousi tietynlaiseen kulttimaineeseen, onhan tuotteella pitkä historia jo Antellin alkuajoista lähtien. Leipomuksen maine on kiirinyt oululaisten lisäksi muidenkin kahvipöytiin. Nyt voimme iloksemme kertoa, että taivaallinen omenahyve saapuu kotikeittiöihin”, sanoo Antellin tuotekehityspäällikkö Jarno Winberg.

omenahyve
Antellin tuotekehityspäällikkö Jarno Winberg lupaa, että vaikka ohjetta on hieman muuteltu, omenahyveen maku on pysynyt samana.  © Antell

”Monet entiset oululaiset veivät kotikaupunkivierailuiltaan omenahyvettä tuliaisina ystävilleen ja sukulaisilleen. Kahvila teki jopa yhteistyötä Oulun lentokentän myymälän kanssa, sillä uusien turvallisuuskäytäntöjen myötä tuotetta ei välttämättä päästetty turvatarkastuksesta läpi. Asiakkaat pystyivät tilaamaan omenahyvettä lentokentän myymälään ja nappaamaan tuliaiset sieltä matkaan,” Antellilta kerrotaan.

Kotileipureita varten omenahyveen reseptiä on yksinkertaistettu leipomon valmistusmenetelmistä. Taivaallinen omenahyve säilyy silti taivaallisena. Tuttuun ja herkulliseen makuun reseptiikan muutos ei vaikuta, Antellilta luvataan.

Vuonna 2008 Kotilieden silloinen ruokatoimittaja Marja Malinen kävi juttukeikalla maakunnissa. Makumatkalla maakunnissa -artikkelikokonaisuudessa oli myös matka Ouluun. Kotiliesi sai 2008 Antellilta omenahyve-ohjeen, joka mukaili alkuperäistä ohjetta. Ohje on ollut Kotilieden sivuilla jo vuodesta 2008. Nyt ohje on päivitetty Kotilieden sivuille uuteen vuoden 2022 reseptiin.

Artikkeliin lisätty tieto 25.11.2022, että omenahyveen ohje on ollut Kotiliedellä jo vuodesta 2008.

Artikkelia on muokattu 15.3.2024

Lue myös Anna.fi: Paras omenapiirakka-ohje? Kokosimme herkullisimmat reseptit omenasyksyyn

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taivaallinen omenahyve on noussut kulttimaineeseen – oululaisen leipomon suosikkikakun ohje paljastettiin vihdoin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.