Ruoka

Tallinnan parhaat ravintolat – listasimme 14 houkuttelevaa makuelämystä tähtiravintoloiden tuikkeesta rapeisiin leivonnaisiin

Tallinnan parhaat ravintolat tarjoavat herkkusuulle aamuvarhaisesta iltamyöhäiseen toinen toistaan upeampia makumatkoja. Kaupunki tarjoaa kattauksen Michelinin tähtipaikoista rantaravintoloiden kautta täydelliseen aamiaiseen.

Tallinnan parhaat ravintolat haussa? Kulinaristien suosikkikohteena tunnettuun Tallinnaan on avautunut viime vuosien aikana monia kiinnostavia ja korkealaatuisia ravintoloita. Tallinnan ravintolaelämä kehittyy vuosi vuodelta paremmaksi ja mielenkiintoisemmaksi.

Lue myös: Päivä ja yksi yö Tallinnassa – kokosimme 10 matkavinkkiä herkkusuulle ja hemmotteluun

Tallinnan Michelin ravintolat

Toukokuussa 2022 ranskalainen hotelli- ja ravintolaopas Michelin Guide esitteli ensimmäistä kertaa Viron ravintolavalikoimaa.  Viro on Baltian maista ensimmäinen, joka saa oman oppaansa.

Oppaassa mainitaan kaiken kaikkiaan 31 ravintolaa Virossa, joista kaksi Tallinnalaista ravintolaa saivat arvostetun Michelinin tähden. Oppaan Bib Gourmand -maininnan sai viisi ravintolaa, joista neljä sijaitsee Tallinnassa. Oppaan Guide’s Point Of View -maininnan saivat useat eri ravintolat.

Michelin ravintolat Tallinnassa

1.  Elämys meren rannalla

NOA Chef’s Hall, Pirita

Tyylikäs NOA Chef’s Hall sijaitsee samassa rakennuksessa Bib Gourmand maininnan saaneen Noa ravintolan kanssa. Ravintolasta on merinäköala Tallinnan lahdelle ja Suomenlahdelle. Lattiasta kattoon ylettyvät ikkunat tuovat luonnon sisään ravintolaan. Erityismaininnan ravintola sai Michelin tarkastajilta tuoreesta ja taidokkaasti valmistetuista kala- ja äyriäisruoista.

NOA Chef's Hallissa voi aistia ruoan lisäksi luonnon läheisyyden. 
NOA Chef’s Hallissa voi aistia ruoan lisäksi luonnon läheisyyden.  Kuva: Pasi Kostiainen

2.      Yllätyksellinen ja moderni

180° by Matthias Diether, Noblessner

Kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista Noblessnerin satama-alueelle on kehittynyt ainutlaatuinen asuin- ja ravintola-alue, jossa tämä Michelin-ravintola sijaitsee. Ravintolan nimi tulee sen sydämestä, U:n muotoisesta keittiöstä, josta avautuu 180 asteen näkymä ravintolasaliin.

Ravintolassa voi syödä ravintoloitsija-keittiömestari Matthias Dietherin nimeä kantavan kuuden ruokalajin ”Matthiaksen inspiraatio” menun tai lyhyemmän neljän ruokalajin ”180 astetta makuja” menun.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön 180 Degrees Restaurant (@180restaurant) jakama julkaisu

Michelinin Bib Gourmand -ravintolat Tallinnassa

Bib Gourmand maininta annetaan Michelin-oppaiden valikoimissa ravintoloille, jotka tarjoavat erinomaisia makuelämyksiä kohtuuhintaan. Neljä ravintolaa sai sen Tallinnassa toukokuussa 2022.

Lore Bistroo sijaitsee vanhassa sukellusvenetehtaassa Noblessnerin alueella.  
Lore Bistroo sijaitsee vanhassa sukellusvenetehtaassa Noblessnerin alueella.  Teollisuusrakennukselta ulkoapäin näyttävä rakennus kätkee sisäänsä upean ravintolakokonaisuuden. Ravintolan ovea saattaa joutua vähän etsimään, mutta kokeile rohkeasti metalliovien kahvoja, niin pääset sisään.  Kuva: Pasi Kostiainen

Tallinnan parhaat ravintolat merenrannalla

Tallinna sijaitsee niemellä, joka tarkoittaa maantieteellisesti sitä, että niemen molemmille puolille avautuu merenrantaa. Osa rannasta etenkin keskustan tuntumassa on satama-aluetta, mutta satamasta molempiin suuntiin suunnattaessa rannoilta voi tehdä erinomaisia ravintolalöytöjä. Rantaravintoloista voi löytää modernia fine diningia tai yllättävän elämyksen piknikin muodossa.

1.      Modernin sataman kansainvälistä tunnelmaa

Puri, Haven Kakumäe

Haven Kakumäe -venesatamassa noin 10 kilometrin päässä länteen Tallinnan keskustasta sijaitsee moderni Puri, jonka toisen kerroksen ikkunoista avautuu upea merimaisema hämmästyttävän linjakkaassa arkkitehtuurisesti erikoisessa rakennuksessa.  Paikka on nähtävyys jo rakennuksenkin takia.

Ravintola tarjoaa modernia ja näyttävää eurooppalaista fine dining -ruokaa Tarjolla on Puri Chef’s Side puolella kiinteä menu ja a’la carte-puolella laajempi menu. Viikonlopun brunssia kannattaa myös tiedustella etukäteen.

Auringolaskun aikaan voi nauttia taidokkaasti tehdyn ruoan lisäksi luonnon väriloistosta.

Ravintolalla on myös Michelin-oppaan Guide’s Point Of View -merkintä, joka tarkoittaa oppaan mukaan visiitin arvoista kokemusta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön PURI RESTORAN (@purirestoran) jakama julkaisu

2.      Piknikille tammimetsän siimekseen

Taju, Manniva

Taju sijaistsee merenrannalla vanhan maatilan pihapiirissä puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Ravintola toimii vain tilauksesta. Ravintola on ehkä liian tavanomainen sana kuvaamaan paikan konseptia. Paikka on elämys, johon ei voi suhtautua kuten normaaliin ravintolaan. Taju pitää kokea.

Tajussa voi syödä puutarhassa, jurttateltassa tai metsän siimeksessä. Reppuun pakataan eväät ja käteen annetaan kartta. Vanha tammimetsä tarjoaa solisevan puron varrella pysähdyspaikkoja eväiden nauttimiseen. Paikalle voi mennä ympäri vuoden, mutta etukäteistilaus on pakollinen. Alueelta voi varata myös puusaunan. Paikalla on suuret suunnitelmat ja tiluksille ollaan avaamassa myös hotelli-spa, jolloin siellä voi myös yöpyä. Nyt paikalle kannattaa saapua taksilla tai omalla autolla.

Tajun piknikeväät osaavat yllättää. Jopa sipsit olivat itse tehtyjä. Niiden kanssa maistuivat erilaiset kotitekoiset tahnat ja dipit. Piknik pakataan reppuun ja sen voi nauttia alueen upeassa vanhassa tammimetsässä. 
Tajun piknikeväät osaavat yllättää. Jopa sipsit olivat itse tehtyjä. Niiden kanssa maistuivat erilaiset kotitekoiset tahnat ja dipit. Piknik pakataan reppuun ja sen voi nauttia alueen upeassa vanhassa tammimetsässä.  Kuva: Pasi Kostiainen

3.      Kalastajakylän tunnelmaa ja ostereita

Ruhe, Neeme

Noin 40 km itään Tallinnan keskustasta Neeme-sataman vieressä  sijaitsee Ruhe-ravintola ja juhlatila. Jos haluat nauttia rentoa lounasta tai illallista todella lähellä merta, täällä voi käytännössä istua rantakivikon päälle rakennetulla terassilla. Puurakennuksen ikkunat tuovat merellisen tunnelman myös ravintolasaliin ja toiseen kerrokseen rakennettuun juhlatilaan.

Keittiöstä vastaa huippukokki Dmitri Fjodorov. Listalla on rentoa modernia virolaista ja eurooppalaista ruokaa. Alkupalalistan mätiannos ei jätä kylmäksi: mätiä on runsaasti ja se tarjoillaan paksujen perunablinien kanssa. Ulkogrillissä tirisevät kesällä lihavartaat, pihvit kuin kalat. Maista myös gratinoituja ostereita ja keittiön briossileipää.

Rakennuksen ylimpään kerrokseen on rakennettu muutama hotellihuone yöpymistä varten, joita voi tiedustella ravintolan kotisivujen kautta.

Ravintola on saanut Michelin-oppaan Guide’s Point Of View -merkinnän.

Ruhen briossileipä oli vielä lämmintä pöytään tuotaessa. Mätiannos tarjoiltiin perunablinin kanssa. 
Ruhen briossileipä oli vielä lämmintä pöytään tuotaessa. Mätiannos tarjoiltiin perunablinin kanssa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Tallinna laajenee – Tallinnan parhaat leipomot ja leipomo-ravintolat

Jos haluat aamiaiseksi tuoreita voitaikinaleivonnaisia, hapanjuurileipää, trendikästä suolaista puuroa tai ranskalaiseen tyyliin valmistettua täydellistä omelettia ota suunnaksi Kopli tai Uus Maail -asuinalueet.

1.      Leipomo, joka muuttuu pizzeriaksi

Karjase Sai ja Barbarea, Kopli

Koplin asuinalue on kehityksen alla. Se sijaitsee muutaman kilometrin päässä Telliskivestä ja sinne pääsee kätevästi raitiovaunulla. Vanhoihin tehdasrakennuksiin remontoidaan nyt vauhdilla asuntoja ja ravintoloita. Alue muistuttaa Telliskiveä kymmenen-viisitoista vuotta sitten.

Koplissa sijaitsevan Karjase Sain ja Barbarean talot muistuttavat Telliskiveä 10–15 vuotta sitten. 
Koplissa sijaitsevan Karjase Sain ja Barbarean talot muistuttavat Telliskiveä 10–15 vuotta sitten.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Koplissa on Karjase Sai -leipomo-kahvila, jossa tehdään hapanjuurileipomuksia kuten patonkia, maalaisleipää ja sämpylöitä, pullia ja voitaikinaleivonnaisia. Sämpylät saa trendikkäästi maukkaalla paikallisella juustolla täytettynä. Yksinkertaista ja hyvää. Tuliaiseksi kotiin kannattaa ostaa maukkaita hapanjuurileipiä.

Kahvila on auki päivittäin klo 9–15, jonka jälkeen leipomossa aloitetaan pizzauunin lämmitys. Barbarea pizzeria on auki iltaisin. Palan painikkeeksi pizzalle ravintolassa on yllättävä valikoima eurooppalaisia natuviinejä.

Karjase Sain uuneissa paistuvat päivällä tuoreet hapanjuurileivonnaiset ja illalla pizzeriaksi muuttuneessa Barbaressa kuumenee pizzauuni. 
Karjase Sain uuneissa paistuvat päivällä tuoreet hapanjuurileivonnaiset ja illalla pizzeriaksi muuttuneessa Barbaressa kuumenee pizzauuni.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

2.      Ranskalaista omelettia ja hapanjuurileipää

Tsunft, Uus Maailm

Uus Maailm -asuinalueelta ei löydy paljon nähtävää, mutta hyvää ruokaa ja viinejä sieltä saa. Heti aamusta hyllyt notkuvat vastaleivottuja voitaikinaleivonnaisia ja hapanjuurileipää. Aamiaislistalta voi tilata klassisen ranskalaisen omeletin, trendikästä suolaista savukinkku-spelttipuuroa tai pain au chocolatin maitokahvin kanssa. Espresso ja cappucino ovat ehkä Tallinnan parhaat. Ravintoloitsija Maido Maisteella on ravintolassa yhtiökumppani, joka tuo maahan italialaisia elintarvikkeita ja viinejä. Ravintolassa toimii myös delikauppa.

Aamiaisen jälkeen ravintola siirtyy lounaslistalle, josta löytyy tuoretta kalaa, äyriäisiä ja yksikertaisia makuja. Ravintola on auki myös viikonloppu iltaisin.

Tsunftin Maido Maiste taitaa aamiaisomeletin teon. Kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tehty omeletti on osa aamiaismenua. Ravintola elää aamusta ilta myöhään ja palvelee myös herkkukauppana. 
Tsunftin Maido Maiste taitaa aamiaisomeletin teon. Kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tehty omeletti on osa aamiaismenua. Ravintola elää aamusta ilta myöhään ja palvelee myös herkkukauppana.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Tallinnan parhaat ravintolat vanhassa kaupungissa

Vanhankaupungin Olavimägi-kadusta on tullut herkkusuiden pyhiinvaelluskohde.

1.      Muraaleita ja villejä yllätyksiä

Restoran 38, Tallinnan vanha kaupunki

Jos haluat yllättyä ruoan, juoman ja sisustuksen tiimoilta, niin 38 tarjoilee näitä molempia. Ravintolasaliin astuessa et voi välttyä taidokkaasti maalattujen muraalimaalausten voimasta. Vanhan kaupungin muurit kätkevät sisäänsä ainutlaatuisia tiloja, joista tämä kaariholvitila on yksi kauneimpia ravintolan paikkoja vanhassa kaupungissa.

38’ssa ei voi välttyä yllätyksiltä. Tarjoilija saattaa suositella palan painikkeeksi korkealaatuista tequilaa. 
38’ssa ei voi välttyä yllätyksiltä. Tarjoilija saattaa suositella palan painikkeeksi korkealaatuista tequilaa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Ravintolan ruoka on kekseliästä ja jopa paikoin villiä. Ravintola on saanut Michelin-oppaan Guide’s Point Of View -merkinnän.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön 38 Restaurant (@restoran_38) jakama julkaisu

2.      Ranskalaisia klassikoita

Art Priori, Tallinnan vanha kaupunki

Ravintolan listalta löytyvät kaikki ranskalaisen keittiön klassikot. Kaikki on taidokkaasti tehty ja maistuvaa. Maista ainakin tartaria, meuniére, ratatouille ja tryffeliranskalaiset, joissa tryffelin määrässä ei ole pihtailtu. Näitä ranskalaisia on kehuttu herkkusuiden keskuudessa kaupungin koukuttavimmiksi.

3. Portugalin parhaita

Olavimägi -kadulla kannattaa pyörähtää myös portugalilaisessa herkkukauppa-ravintola Tascassa, jossa tarjoillaan portugalilaisia viinejä ja pikkusyömistä. Kesällä kiva terassi houkuttelee paikalle väkeä. Kokeile ainakin turskasta tehtyä tahnaa tuoreen leivän kanssa tai säilöttyjä sardiineja ja portugalilaisia juustoja. Tasca tekee myös portugalilaisia pastel de nata -leivoksia.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tasca Portuguesa (@portugalitasca) jakama julkaisu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tallinnan parhaat ravintolat – listasimme 14 houkuttelevaa makuelämystä tähtiravintoloiden tuikkeesta rapeisiin leivonnaisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.