Hyvinvointi

Päivä ja yksi yö Tallinnassa – kokosimme 10 matkavinkkiä herkkusuulle ja hemmotteluun 

Tallinnan matkavinkkejä ei ole takataskussa koskaan liikaa. Koronan jälkeinen Tallinna on houkutteleva kohde yhden yön ja päivän hemmottelureissulle.

Tallinna on helppo lähikohde hemmottelu- ja ruokamatkalle. Viron hotelli- ja ravintola-alalla on pandemia-aikana tehty suuria investointeja. Tallinnan tutut kulmat ovat saaneet uutta ilmettä.  Hotelleja ja ravintoloita on remontoitu ja uusia kiinnostavia paikkoja on avattu. Suomalaisille tuttu kaupunki on nyt entistä houkuttelevampi.

Lue myös: Mitä Virosta kannattaa ostaa? Näitä parin euron tuliaisia et todellakaan olisi keksinyt itse

Kokosimme kymmenen vinkkiä herkkusuulle ja hemmottelua kaipaavalle yöpyjälle.

Yövy Tallinnassa

1. Tuttu Tallink City hotelli on täysin uusittu

Suomalaisille tuttu aivan keskustassa sijaitseva Tallink City -hotelli on kokenut pandemian aikana valtavan remontin. Hotellin kaikki huoneet, yleiset tilat ja saunatilat ovat täysin uusittu.

”Olemme todella iloisia, että onnistuimme käyttämään pandemia-ajan hyödyksi tekemällä suuria uudistuksia. Hotellimme on nyt entistä upeampi. Yleisistä tiloista löytyy nyt tunnelmallinen kirjasto ja takkatila sekä upeat konferenssi- ja neuvottelutilat, myös City Grill House -ravintola on kokenut muodonmuutoksen”, Ave Svarts Tallink Hotels -yhtiön johtoryhmän jäsen kertoo remontista.

Loma- ja työmatkojen muoto ja sisältö on muuttumassa, ja ne nivoutuvat tästä lähtien yhä enemmän yhteen. Etätyöskentely on yhä yleisempää, mikä avaa aivan uusia mahdollisuuksia matkustamiseen, sillä lomailu ja työ voidaan yhdistää entistäkin paremmin ja tehokkaammin, hotellista kerrotaan. Etenkin saunomis- ja hoitolapalveluita on Tallink City hotellissa parannettu.

”Hotellin alakerrassa on rentoutumisalue, jossa on kolme erilaista saunaa: höyrysauna, suomalainen löylysauna ja aromisauna, sekä kauneushoitolatilat”, hotellista kerrotaan.

Tallink City Hotellin uusituissa huoneissa oli jotain sellaista, mitä en ole koskaan aiemmin nähnyt. Lasten sviitissä lapset pääsevät sekä huonekokemuksen että asiakaspalvelun puolesta ikään kuin päävieraiksi. Toki aikuisetkin viihtyvät samassa huoneessa, mutta omalla puolellaan. 
Tallink City Hotellin uusituissa huoneissa oli jotain sellaista, mitä en ole koskaan aiemmin nähnyt. Lasten sviitissä lapset pääsevät sekä huonekokemuksen että asiakaspalvelun puolesta ikään kuin päävieraiksi. Toki aikuisetkin viihtyvät samassa huoneessa, mutta omalla puolellaan.  Kuva: Tallink City hotelli

2. Mereen uimaan suoraan sängystä

Yksi uusista kiinnostavista yöpymispaikoista on Iglupark Noblessnerin satamassa. Satamaan on rakennettu puisia iglun mallisia rakennuksia, joissa yhdistyvät maakuutilat, pieni minikeittiö ja sauna.

Igluja on erilaisia, osa on kokouskäyttöön suunniteltu, osassa voi yöpyä ja osassa saunoa ja nauttia meren läheisyydestä. Ovesta on vain parin metrin matka mereen. Talvella avanto pidetään auki talviuimareille. Uinnin jälkeen voi lämmitellä oman iglun saunan lämmössä ja jäädä yöksi pehmoisiin lakanoihin.

iglupark.com

3.  Luksushotelli kauppakeskuksen vieressä

Aivan Solaris-kauppakeskuksen takana, Oopperan ja konserttisalin läheisyydessä hiljaiselle Lemibitu-kadulle on remontoitu luksushotelli L’Embitu, joka tarjoaa intiimin hotellikokemuksen ylellisissä puitteissa.

Useissa huoneissa on oma pieni parveke ja monessa comfort-tasonkin huoneessa on kylpyamme. Hotellin alakerrasta löytyvältä sauna- ja uima-allasostolta löytyy höyrysauna ja tavallinen suomalainen sauna, sekä lisäksi uima-allas, kylmävesiallas ja japanilainen kuumavesikylpyallas. Lisäksi hotellissa on myös kauneushoitola.

Hotellissa on intiimi, pienen perhehotellin tunnelma ja jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan. Hotellin omistaja onkin sisustussuunnittelija, joka halusi toteuttaa L’Embituun yksilöllisiä ja näyttäviä yksityiskohtia, unohtamatta viihtyisyyttä.

Kellarikerroksesta holvikaarien alta löytyy tunnelmallinen takkatila ja viinibaari, jossa toimii ennen näkemätön itsepalveluviinibaari. Vastaanotosta voi ostaa kortin, johon ladatulla summalla voi nauttia viinibaarin antimista, kun itselle sopii.

Itsepalvelu viinibaarin viineissä ja alkoholijuomissa on valinnan varaa. Tarjolla on toistakymmentä vaihtoehtoa valkoviinistä, punaviinistä aina tiukempiin yömyssyihin. 
Itsepalvelu viinibaarin viineissä ja alkoholijuomissa on valinnan varaa. Tarjolla on toistakymmentä vaihtoehtoa valkoviinistä, punaviinistä aina tiukempiin yömyssyihin.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Hotellin konferenssitiloista on näkymät yli Tallinnan kattojen ja sielläkin on oma terassi. Myös ravintola Roof tarjoilee nimensä mukaisesti näkymät Tallinnan kattojen yli ja Lembitu puistoon. Hotellin aamiainen oli runsas ja mietitty kokonaisuus, jossa oli haettu Välimeren tunnelmaa.  

lembituhotel.ee/hotellit-tallinn

Leivonnaisten ja hyvän ruoan ystävälle

4. Puu-uunissa paistettuja leivonnaisia kellarileipomosta

Belgialainen François Arnould leipoo ranskalaistyylisiä hapanjuurileipiä puu-uunissa Pelgulinn-kaupungiosassa pienessä kellarileipomossa.

Leipuri jauhaa osan jauhoista itse ja leipä leivotaan antiikkisilla menetelmillä käsin ilman teollistaa hiivaa: vain jauhoja, suolaa ja vettä käyttäen.

Jos haluat ostaa leipää kotiin vietäväksi, muista tehdä tilaus etukäteen. Parhaiten sen voi tehdä leipurin kotisivuilta löytyvien ohjeiden mukaan. Leipä ja leivonnaiset kannattaa tilata päivää ennen toivottua noutoaikaa.

francois.ee

5. Täydellistä kahvia ja leivonnaisia aivan sataman vieressä

Aivan sataman vieressä Rotermann-keskuksessa sijaitseva RØST on kahvittelun arvoinen paikka.

Pienen pieneen kahvila-leipomoon mahtuu 8–10 asiakasta istumaan, mutta leivonnaisa voi ostaa myös mukaan. Täällä leivotaan tinkimättömällä otteella hapanjuurileipiä, kanelikierteitä ja voitaikinaleivonnaisia, jotka täytetään vuohenjuustolla, hunajalla ja ilmakuivatulla kinkulla. Hapanjuurileipiä saa myös täytettyinä, sandwichit paahdetaan pyydettäessä.

RØST’n pienet voitaikinaleivonnaiset vuohenjuustolla ja ilmakuivatulla kinkulla ovat kutkuttavan herkullisia. 
RØST’n pienet voitaikinaleivonnaiset vuohenjuustolla ja ilmakuivatulla kinkulla ovat kutkuttavan herkullisia.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Täältä saa Tallinnan parhaan espresson ja erikoiskahvit. Kahvila-leipomo on auki jo aikaisesta aamusta, joten se on aamulautalla saapuville näppärä aamiaispaikka.  Satamasta kävelee sinne alle kymmenen minuuttia.

rost.ee

6. Koplin leipomo-pizzeria yllättää: hapanjuurileipää, pizzaa ja natuviinejä

Yksi tulevista supertrendikkäistä alueista Tallinnassa on Kopli. Sen teollisuusalueelle nousee kiinnostavia pieniä toimijoita.

Yksi kiinnostavimmista on Põhjalan tehdasalueen entiseen kumisaapastehtaaseen avattu päiväsaikaan hapanjuurileipiä ja ranskalaisia voitaikinaleivonnaisia ja pullia leipova Karjase Sai, joka muuttuu illalla Barbarea -ravintolaksi. Leipomo tuli tunnetuksi jo ennen pandemiaa. Kesällä 2019 tehdasalueella jonotettiin suussa sulavia leivonnaisia heidän pop up -kahvilassaan.

Nyt kumpisaapastehdas on remontoitu ja alakerrassa toimii leipomo ja yläkerrassa on ruokailutilat. Paikan liikeidea on normaalista leipomosta poikkeava.

Päivisin klo 9-15 paikan päältä saa hapanjuurileipää ja ranskalaisia leivonnaisia, laadukasta kahvia sekä yllätyksellisesti myös alkuviinejä. Paikan viinihyllyn valikoima on täynnä harvinaisuuksia, joihin törmää harvoin viinibaareissakaan. Natuviinien ystävien pyhiinvaelluskohde on tässä, vain pari tuntia Helsingistä. Muista tarkistaa aukioloajat sekä tee pöytävaraus illaksi. 

Karjase Sai + Barbarea leipomo-ravintolan viinihylly on natuviinien ystävien  mieleen. Asiantunteva sommerlier oli ystävällinen ja erittäin avulias vinkatessaan hyviä viinejä leivonnaisten kanssa. Leipomo on auki kello 9:00 aina iltapäivän kello 15:00 asti. Kello 17:00 paikka muuttuu ravintolaksi. Illalla Barbarea ravintola tarjoilee hapanjuuripizzaa ja muuta pientä syömistä viinin oheen. 
Karjase Sai + Barbarea leipomo-ravintolan viinihylly on natuviinien ystävien  mieleen. Asiantunteva sommerlier oli ystävällinen ja erittäin avulias vinkatessaan hyviä viinejä leivonnaisten kanssa. Leipomo on auki kello 9:00 aina iltapäivän kello 15:00 asti. Kello 17:00 paikka muuttuu ravintolaksi. Illalla Barbarea ravintola tarjoilee hapanjuuripizzaa ja muuta pientä syömistä viinin oheen.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Päivän ajan leipomon nurkassa lämmitetään puu-uunia, jossa illan tullen paistetaan hapanjuuripizzaa. Kun Karjase Sai -leipomo suljetaan klo 15:00, ovet aukeavat uudestaan klo 17:00 ja paikka muuttuu pizzeria-ravintolaksi. Barbarean ruokalistalla on pieniä alkupaloja, pizzaa sekä muutamia jälkiruokia italialaiseen tyyliin.

www.instagram.com/karjasesai/

www.instagram.com/barbarea.restoran/

7. Vanhan kaupungin tunnelmallinen sisäpiha kätkee sisäänsä huippuravintolan

Uus-kadun tunnelmalliselle sisäpihalle on piiloutunut monelle tuttu ravintola. Leib Resto ja Aed on vaihtanut nimensä Lee-ravintolaksi. Ravintolaan on tehty pandemian aikana mittava remontti. Omistajat ovat samat, vain keittiömestari on vaihtunut. Kanadan-japanilaistaustainen kokki on tuonut oman säväyksensä ruokalistalle.

Leib on tullut vuosien varrella tunnetuksi laadukkaasta lähiruuasta. Ravintolan omistaja Kristjan Peäske vakuuttaa, että ravintolan punainen lanka ovat edelleen laadukkaat virolaiset raaka-aineet, vain ruoanlaiton tekniikkaa ja joitain makuvivahteita on haettu japanista uuden keittiömestarin myötä.

Uusi remontoitu ravintolasali on upea. Ravintola on yhtä silmäkarkkia ruoka-annoksia ja mielenkiintoista viinilistaa myöden.

leeresto.ee/en/

8. Jotkut asiat eivät koskaan muutu – onneksi!

Pandemian aika on tuonut Tallinnaan paljon uutta, mutta myös paljon tuttuja huippuravintoloita on lopettanut toimintansa tai sulkeneet tilapäisesti. Ennen ravintolavarauksen tekemistä kannattaakin tarkastaa onko oma suosikkipaikka vielä olemassa.

Yksi venäläisen keittiön suosikeista on sataman lähellä sijaitseva Kohvik Moon. Tämä kuuluu myös niihin ravintoloihin, jotka eivät sijaitse aivan kävelyreittien varrella, vaan tämä paikka pitää tietää.

Jos syksyinen viima käy liian kylmäksi, silloin kannattaa mennä syömään jotain lämmintä lohturuokaa. Kohvik Moonin listalta löytyy klassikkoja, jotka eivät koskaan muutu. Onneksi. 

Moonin pelmenit tarjoillaan paksun ja tahmean kokoonkeitetyn sieniliemen kanssa. Pelmenit ovat täydellistä syysruokaa. 
Moonin pelmenit tarjoillaan paksun ja tahmean kokoonkeitetyn sieniliemen kanssa. Pelmenit ovat täydellistä syysruokaa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Täältä saa Tallinnan parhaat blinit, pelmenit, kaalipiiraat ja pavlovat.  Rapeat ja kuohkeat blinit tarjoillaan tulikuumina ison siianmätikulhollisen ja smetanan kanssa, kuumassa paksussa sieniliemessä  höyryävät pelmenit ovat juuri niin herkullisia kun ne aina ovat ja pavlova on rapea päältä, pehmeä sisältä ja valuvat päälliset kruunaavat annoksen.

Moonin pavlovan kruunaa kirpeä passionhedelmävaahto ja hedelmän valuva hedelmäliha. 
Moonin pavlovan kruunaa kirpeä passionhedelmävaahto ja hedelmän valuva hedelmäliha.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Paikka ei ole vuosien saatossa koskaan pettänyt, palvelu on ystävällistä ja ruoka rakkaudella tehtyä. Ravintolasta voi tilata myös ruokaa lähetillä hotelliin, jos haluaa viettää dinner&movie -illan hotellin luksuslakanoissa kylpytakkiin kääriytyneenä.

restoranmoon.ee/en/

Tulikuumat, kuohkeat ja rapeat blinit tarjoillaan mädin, sipulin ja smetanan kanssa. 
Tulikuumat, kuohkeat ja rapeat blinit tarjoillaan mädin, sipulin ja smetanan kanssa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Näin liikut Tallinnassa 

9. Liiku julkisilla

Tallinnan sisällä on hyvät julkiset liikenneyhteydet. Jos et jaksa kävellä joka paikkaan tai ilma ei suosi, nappaa raitiovaunu, bussi tai taksi.

Julkisissa kulkuneuvoissa helpoin tapa maksaa on näyttää lähimaksuominaisuudella varustettu pankki- tai luottokortti liikennevälineen  etuosassa sijaitsevaan lukulaitteeseen. Matkan hinta on 1,50 euroa. 

Jos ajattelit tehdä useamman matkan julkisella liikenteellä päivän aikana, kannattaa ostaa paikalliselta R-kioskilta kahden euron hintainen Ühiskaart.  Kortille voi ladata arvoa oston yhteydessä tai verkossa osoitteessa pilet.ee.  Yhdellä matkakortilla voi ostaa kuuden normaalihintaisen matkustajan liput kerralla. 

10. Taksisovellus puhelimeen – samalla sovelluksella ruokaa kotiovelle

Tallinnassa toimii monta älypuhelimeen ladattavaa sovellusta, joista voi taksin tilata suoraan kännykällä kotiovelle. Sovellukseen syötetään oman kortin tiedot, noutopaikka ja meno-osoite. Tämä on kätevää silloin, jos kuljettajan kanssa ei ole yhteistä kieltä. Lasku veloitetaan suoraan pankkitililtäsi tai luottokortilta, riippuen kumman numeron ohjelmaan syötät.  Toimittaja testasi Bolt-sovellusta, joka osoittautui nopeaksi, halvaksi ja luotettavaksi.

Samalla sovelluksella pystyi tilaamaan myös ravintoloista ja kahviloista ruokaa majapaikkaan. Lasku meni suoraan omalta pankkikortilta sovelluksen kautta. 

bolt.eu/en/cities/tallinn/

Ennen matkalle lähtöä tarkista maahantulosäännökset 

Matkailijat ovat alkaneet palata kaupunkiin. Tallinnaan voi matkustaa nopeasti ja turvallisesti, jos matkailijalla on täysi rokotesuoja, negatiivinen koronatodistus tai todistus kuuden kuukauden sisään sairastetusta taudista.  Tilanne maahantulon kanssa elää, joten ennen matkaa pitää tarkistaa maahantuloon vaadittavat tiedot esimerkiksi ulkoministeriön sivuilta. 

Virossa 25.10.2021 alkaen rokottamattomat henkilöt eivät pääse julkisiin paikkoihin, mukaan lukien teatterit, elokuvateatterit, konserttisalit, konferenssitilat, museot ja näyttelytilat, viihdetapahtumat sekä ravintolat, baarit ja kahvilat. Negatiivinen koronatestitulos ei enää riitä julkisiin paikkoihin pääsemiseen. Niihin pääsee todistuksella otetusta koronarokotteesta tai 6 kuukauden sisällä sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista. Vaatimus on voimassa 10.1.2022 saakka.

Toimittajan vieraillessa Tallinnassa lokakuun puolivälissä 2021, koronatodistusta kysyttiin hotelleissa sekä ravintoloissa myös päiväsaikaan. Todistuksen voi näyttää paperitulosteena tai puhelimen näytöltä. Henkilöllisyys pitää todistaa henkilökortilla tai passilla näyttämisen yhteydessä.

Artikkeliin on korjattu 26.10.2021 tiedot julkisten liikennevälineiden matkojen maksamisesta kortilla (käteistä ei julkisissa enää hyväksytä) sekä Noblessner-alueen ja Lembitun oikeinkirjoitus. Lisäksi artikkeliin on korjattu 25.10.2021 voimaan tulleet maahantulosäännökset. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päivä ja yksi yö Tallinnassa – kokosimme 10 matkavinkkiä herkkusuulle ja hemmotteluun 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.