
Tauno Palon sipulipihvi on ravintolamaailman klassikko – näin annos päätyi töölöläisravintolan listalle
Töölöläisravintola Eliten annokset tarjoavat nostalgisen makumatkan menneeseen. Yksi klassikoista on kermainen sipulipihvi, joka on kokattu ensi kerran eräänä myöhäisenä iltana koko kansan tuntemalle legendalle.
Historiallinen ravintola Elite on tarjonnut helsinkiläisille perinteikästä ruokaa Töölössä Hesperianpuiston laidalla jo vuodesta 1932. Elite ei ole lähtenyt trendien matkaan, vaan ravintola luottaa yhtä valkoisine pöytäliinoineen klassikkoruokiin ja nostalgiseen tunnelmaan.
Yksi ravintolan tunnetuimmista klassikoista on Tauno Palon sipulipihvi, jonka maine on kiirinyt laajalle. Annos on nimetty entisen kanta-asiakkaan, taiteilijalegenda Tauno Palon mukaan.
Annoksen kulmakivet ovat kotimaisesta naudan ulkofileestä tehty pihvi, rakkaudella haudutettu kermainen sipulikastike ja paistetut perunat. Herkku tarjotaan maustekurkkujen kera.
”Se on ehdottomasti yksi myydyimmistä annoksistamme. Annoksen tarina vie ruokailijansa menneille vuosikymmenille ja nostalgian kruunaamaan ravintolasalin tunnelmaan”, kertoo Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä.
Lue myös: Miten pihvi paistetaan? Muista ammattilaisten nerokas muistisääntö
Kuuluisa sipulipihvi syntyi illan pikkutunneilla
Perälän mukaan annosta on tarjottu helsinkiläisille vuodesta 1986 alkaen. Annos otettiin listalle, kun ravintola avattiin ennallistamisen jälkeen.
Kermasipulipihvi kuitenkin syntyi jo kauan ennen sitä. Tarina kertoo, että klassikkoannos on saanut alkunsa eräänä iltana, jolloin Palo palasi esityksestään Kansallisteatterista ja tiedusteli ravintola Elitestä, olisiko saatavilla vielä jotain ruokaa – illan pikkutunneille kun oltiin jo saavuttu.
Hovimestari kipaisi yläkerrassa sijaitsevaan keittiöön ja palasi iloisten uutisten kera legendan luokse: saatavilla olisi lihaa, paistettujen perunoiden, runsaan sipulin ja kermakastikkeen kera.
Tauno Palon sipulipihvi oli syntynyt.
Salaisuutena hyppysellinen taiteilijaravintolan taikaa
Versio Tauno Palon kermasipulipihvistä on vaihdellut vuosikymmenien aikana marmoroidusta naudan ulkofileepihvistä jauhelihaan, mutta muilta osin annos on pysynyt samana.
Perälän mukaan annoksen reseptiikassa ja valmistuksessa ei myöskään ole varsinaisesti kikkailtu. Klassikko on kokonaisuus, jossa kaikkien elementtien pitää olla kunnossa. Hyvin paistettu pihvi on jo itsessään yksinkertaista herkkua.
”Annoksen salaisuus on rakkaus hyvään ruokaan ja hyppysellinen taiteilijaravintolan taikaa.”
Mikä sitten tekee annoksesta ravintolan myydyimmän, vuodesta toiseen? Perälällä on tähän selkeä näkemys.
”Tauno Palon sipulipihvi on rehellinen ja mutkaton annos, joka sopii monenlaiseen tilanteeseen. Ensi vuonna 90-vuotta täyttävä ravintolamme toivottaa kaikki tervetulleeksi maistamaan tätä ikiklassikkoa”, hän sanoo.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tauno Palon sipulipihvi on ravintolamaailman klassikko – näin annos päätyi töölöläisravintolan listalle
Perusruoka jonka kanssa ei kikkailla, hyvin tehtynä , on suurta herkkua.Ja kuuluisan henkilön nimi,siinä se suosion salaisuus.
Vietiin tyttären kanssa ystävä synttäriyllätyksenä Eliteen syömään .Sankaritar ja minä otimme sen kuuluisan sipulipihvin ja täytyy sanoa,että pihvi oli erinomainen .Täydellisesti paistettu ja hyvin maustettu .Kokonaisuus oli myös hyvä .Palvelu erinomaista .Mitä muuta voi enää toivoa .