Ruoka

Toimiiko Potturi-perunanpesulaite? Testitulos yllätti

Perunanpesulaite pääsi Kotilieden testiin. Helppo homma, mutta niin ärsyttävä: multaisten uusien perunoiden peseminen. Mullistaako laite kesän ärsyttävimmän homman, multaisten pienien perunoiden pesemisen?

Potturi mietinnässä? Multaisten varhaisperunoiden pesu saattaa olla todella pitkäveteistä ja ärsyttävää, varsinkin jos perunat ovat pieniä ja niitä on erityisen suuri määrä. Kokeilimme Potturia perunoiden pesuun, lue miten kävi.

Uudet perunat ovat parhaimmillaan heti maasta nostettuina. Jos ei ole omaa perunapeltoa, silloin joutuu tyytymään kaupan perunoihin. Valitse kuitenkin multaperunoita. Multaperunoissa on yksinkertaisesti parempi maku.

Lue myös: Osaatko keittää uudet perunat? Ne vaativat erityishuomiota – muista oikea määrä suolaa keitinveteen

Mitä nopeammin uudet perunat saa käyttöön maasta noston jälkeen, sitä parempi. Multaperuna kannattaa valita maun takia, mutta mullalla on myös tehtävä. Multa suojaa perunaa valolta. Valo onkin perunan pahin vihollinen. Peruna muuttuu nopeasti vihreäksi, jos säilytät sitä valoisassa paikassa.

Potturi – simppeli perunapesuri

 

Peruna on terveellistä lähiruokaa.
Uudet perunat puhdistuvat jopa 20 sekunnissa. Kuva: OM-arkisto

Kolmen miehen kaveriporukka Vesa-Pekka Kiiskinen, Vesa Korjus ja Matti Rautkivi keksivät simppelin perunapesurin, joka lyhentää pottujen pesu- ja kuorimisajan vartista alle minuuttiin.

Eräänä kesänä mökkireissulla mietittiin, että miten ihmeessä tätä työlästä hommaa voisi nopeuttaa. Miehet yhdistivät voimansa ja kehittelivät Potturin. Kolmikon keksintö on palkittu Marttaliiton innovaatiokilpailussa keväällä 2019.

Lue myös: Uudet perunat puhtaaksi minuutissa ja pikkukalat hyötykäyttöön – nämä uudet keksinnöt tekevät arjesta entistä sujuvampaa

Miten uudet perunat pitäisi pestä?

Uusien perunoiden pesemiseen on monta keinoa. Tapoja on varmasti yhtä monta kuin mökkejä Suomessa. Toiset huljuttelevat ne ämpärissä ja toiset turvautuvat painepesuriin. Myös ”perunahanskat” ovat suosittu tapa saada multa ja kuoret irti. Juuri maasta nostetuille uusille perunoille ei välttämättä tarvitse tehdä kovin voimakasta pesua. Monesti mullan peseminen riittää. Kuoret ovat niin ohuet, että ne eivät haittaa. Ja tuleehan niistä myös makua.

Toimiiko Potturi?

Kokeilimme Potturia tositoimissa. Testasimme sen rantavedessä ja juoksevan veden alla. Listasimme sen plussat ja miinukset.

Potturi on kaksiosainen. Osat vain taitetaan toisiinsa kiinni. Toiseen puoleen asetellaan noin 1/2 kg perunoita ja toinen puoli taitetaan kiinni. Sen jälkeen voit huljutella laitetta vedessä. Se toimii myös kraanan alla tai ämpärissä. Noin 20–60 sekunnin kuluttua perunat ovat puhtaita. Laitteen käytössä ei saa käyttää voimaa, kevyt ranneliike tekee hommat ja perunat puhdistuvat.

Plussat

+ Potturi on valmistettu elintarvikehyväksytystä ja kierrätettävästä FDA-muovista.

+ Se on kestävä ja sen voi myös pestä astianpesukoneessa.

+ Se on helppo koota, eli kaksi osaa vain laitetaan yhteen. Ei mitään säätöä eikä rikkoutuvia osia.

+ Kaksi osaa voi pinota päällekäin.

+ Rantavedessä perunat puhdistuivat jopa 20 sekunnissa.

Minuukset

– Taas uusi keittiöhärpäke lisää. Eikö perunoita saa edes pestä ihan tavallisesti harjalla? Ennen kaikki oli paremmin, vai oliko?

– Turhat härpäkkeet etenkin mökillä, ahtaassa keittiössä ärsyttävät.

– Mahtuu vain puoli kiloa perunoita kerralla.

– Juoksevan veden alla keittiöaltaassa tuli pientä roisketta ja sotkua. Ehkä laite on tarkoitettu enemmän ulkotilassa käyttöön.

Mietteitä: Ehkä tähän voisi tottua? Ennen hommaan meni vartti ja sormet olivat ihan kohmeessa kylmässä vedessä pesemisestä, nyt homma hoituu 20 sekunnissa, ja sormet eivät ole yhtään kohmeat.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Yrtti-sitrunaöljyssä marinoidut uudet perunat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Toimiiko Potturi-perunanpesulaite? Testitulos yllätti

Nimetön

No höh!
Se jäi testissä kertomatta, millainen oli lopputulos. Tuliko puhdasta ja siistiä perunaa?

Perunan ystävä

😯???

Sinun täytyy kommentoidaksesi.