Ruoka

Yksi annos kaurapuuroa ei riitä – näin paljon sitä pitää syödä

Tiesitkö, että yksi annos kaurapuuroa ei riitä täyttämään päivittäistä kaurasta saatavan kuidun suositusmäärää? Oletko aina syönyt liian vähän puuroa? Toimi puuroannoksen kanssa näin ja saat kaikki kauran terveysvaikutukset irti parhaalla mahdollisella tavalla.

Kauralla on kiistattomat terveysvaikutukset. Kaura on superraaka-aine, joka jokaisen pitäisi ottaa päivittäiseen käyttöön.

Lue myös: Kauran terveysvaikutukset – tällainen on suomalainen supervilja kaura

Suomalaiset  syövät yli 6 kg kauraa vuodessa asukasta kohden. Suurin osa kaurasta syödään puurona. Kaurapuuro onkin hyvä tapa saada kauran terveysvaikutuksista kaikki irti.

Raisio-konsernin heinäkuussa 2019 teettämän Kansallisen puurokyselyn tulokset kertovat, että suomalaiset ovat todellista puurokansaa. Suuressa osassa kodeista aamu käynnistyy aina puurolla, yrityksen tiedotteessa kerrotaan kyselytytkimuksen tuloksista.

Suureen puurokyselyyn vastanneista 43 prosenttia sanoo, että ilman puuroa päivä ei lähde käyntiin. Lähes joka toinen suomalainen syö arkiaamuna puuroa.

Kuusi syytä suosia kauraa

Kauralla on paljon hyviä ominaisuuksia.

  1. Kaura syödään yleensä täysjyväisenä, jolloin se sisältää kaikki jyvän ravintorikkaat osat.
  2. Kaura sisältää paljon kuitua, josta noin puolet on liukoista beetaglukaanikuitua. Beetaglukaani muodostaa veden kanssa hyytelömäisen massan.
  3. Kauran kuitu lisää ulosteen määrää, ja nopeuttaa suolen toimintaa eli se edistää suoliston terveyttä ja ehkäisee ummetusta. Liikkuessaan ruoansulatuksen läpi beetaglukaani muodostaa suojaavan kalvon vatsalaukkuun ja ohutsuoleen.
  4. Kuituyhdisteet toimivat suolistobakteerien ravintona (prebiootteina) ja edistävät hyödyllisten bakteerien toimintaa suolistossa.
  5. Kaura sopii FODMAP-ruokavalioon ja gluteeniton kaura sopii keliaakikoille.
  6. Lempeän makunsa ansiosta kaura sopii monenlaiseen kokkaukseen.
vanhanajan kaurakiesa eli hapatettu kaurajogurtti-kiisseli
Vanhan ajan kaurakiesa hyödyntää beetaglukaanin hyytelöitymistä. Lohkeileva kauravälipala on herkkua.

Yksi annos kaurapuuroa ei riitä – mitä on beetaglukaani ja mihin sitä tarvitsee?

Kauran kuidusta noin puolet on liukoista beetaglukaanikuitua. Sen syöminen auttaa alentamaan kolesterolia ja se tasaa myös aterian jälkeistä verensokerin nousua eli insuliinipiikkejä.

”Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 3 g kauran beetaglukaania. Yksi puuroannos eli noin 40 g kaurahiutaleita sisältää noin 4,4 g ravintokuitua, josta 1,8 g on beetaglukaania. Tuplaamalla annoksen tai lisäämällä puuron joukkoon esimerkiksi erittäin kuitupitoista kauralesettä, beetaglukaanin määrä kasvaa puuroannoksessa. Vain 2 rkl Elovena kauralesettä sisältää 1 g beetaglukaania”, Raision viljapäällikkö Minna Oravuo kertoo.

Kauran ravintosisältö on ylivoimainen muihin viljoihin, myös maissiin tai riisiin verrattuna. Mitä yksi puuroannos, 40 g kaurahiutaleita sisältää?

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yksi annos kaurapuuroa ei riitä – näin paljon sitä pitää syödä

Anssi Ala -Kokko

Ruisvelli -puuro on mun intohimoni jo melekeen 70 vuotta. Miksei sitä ylistetä niinkun kauraa?

hiidentorni

Minulla on tapana syädä kaura ”puuro” kylmänä. Eli 2 dl kaurahiutaleita, 1-2 ruokalusikallista sokeria ja maitoa päälle. Annan turvota n.15 min ja ääntä kohden.Perinteinen kaurapuuro ei niinkään maistu,tämä versio kyllä.

Jordgubbe

Minäkin syön mieluummin tuota kylmää puuroa. Mutta imeytyyköhän nuo terveysjutut kylmästä puurosta ?

Anita

Keitä puurosi kauranleseeseen täysin, niin saat beetaglukaania reilummin. Olen vuosikausia suurena nautintona syönyt punaiseen Hyla- maitoon keitettyä kauranlesepuuroa. Suosittelen lämpimästi😋

Penali

Lisään kaurapuuroon hieman aina kauralesettä ja syön sen usein marjojen kera, puolukka,mustikka jne.

Jordgubbe

Minäkin syön mieluummin tuota kylmää puuroa. Mutta imeytyyköhän nuo terveysjutut kylmästä puurosta ? Kuka tietää ?

Kalle

Ei imeydy kylmästä. Jää puuroon kaikki hyvä.

Eija.haapala63@gmail.com. Haapala63qmail.

Minä syön joka aamu kaurapuuroa, tulee kokopäiväksi hyvä olo ja vatsa voi hyvin.

Mis

Eli 6 rkl ois hyvä päivässä.

Antti

Mie pien puuron hellalla 5 tunitia. Ja kyl on hyvvee, ku kylymänä syö

Sinun täytyy kommentoidaksesi.