Suklaapossu

Älyttömän hyvä mustaherukkainen juustokakku, liivatteeton

Nam, tämä mustaherukkaisen päällisen ja pehmeän mascarponetäytteen sisältävä kakku on aivan äärettömän hyvää! Voisin sanoa, että se on (liki) täydellinen. Täydellisyys on tässä kakussa niin lähellä, että tuntuu pahalta sanoa, ettei se kuitenkaan ole sellainen. Ja ainut vika, mikä vei pisteet tältä 9,5 arvoiselta kakulta, on tuo pohja. Käytin pohjaan tummia täytekeksejä, jotka veivät aavistuksen liikaa huomiota miedolta, täyteläiseltä ja aivan ihanalta moussekerrokselta. Tuo marcarponea ja valkosuklaata sisältävä täyte oli nimittäin tuon mustaherukkaa ja omenaa sisältävän hillon kanssa aivan TÄY-DEL-LI-NEN! Niin silkinsileää, pehmeää, ja se maku, voih!

Kakun pohjaan olisi sopinut paremmin miedon makuiset keksit, esim. kaurakeksit. Uskoisin, että sen muutoksen jälkeen kakku kuuluisi sarjaan ”niin hyvää ettei sanotuksi saa”. Keksien vaihtoa pitää ehdottomasti vielä kokeilla joku kerta, nyt kun tuota herkullista hilloakin vielä löytyy kaapista.

Kakkuun tulee aineita vain kourallinen, ja se on myös äärettömän helppoa ja nopea tehdä. Siinä ei myöskään ole liivatetta. Laitoin täytteeseen tuon liivatteettomuuden vuoksi varmuudeksi hieman valkosuklaata, mutta vain sen verran, että täyte jähmettyi varmuudella nopeasti. Valkosuklaan maku olikin melko mieto. Kakun täyte saa makeutensa pelkästään valkosuklaasta, ja se riitti aivan mainiosti. Päällä oleva hillo kuitenkin tuo kokonaisuuteen makeutta lisää juuri sopivasti. En malta olla vielä mainitsematta, että tässä on kakku minun makuuni!

Tässäpä tulee ohje 🙂

Huippunopea mustaherukka-valkosuklaa -juustokakku, liivatteeton n. 16 cm vuokaan

Pohja: 175 g täytekeksejä n. 40 g sulatettua margariinia/voita

Täyte: 4 dl vispikermaa 250 g mascarponea 150 g maustamatonta tuorejuustoa 75 g valkosuklaata sulatettuna

Päälle: n. 1.5 dl mustaherukka-omenahilloa

Ohje: Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimessa. Lisää sulatettu rasva ja sekoita. Laita n. 16 cm irtopohjavuoan reunaosa tarjoilulautaselle ja kaada keksimuruseos sen sisäpuolelle. Painele pohjalle ja nosta hieman myös reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös mascarpone sekä notkistettu tuorejuusto. Vatkaa, kunnes seos hieman paksenee. Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 10-15 sekunnin välein välillä sekoitellen. Kun suklaa on sulanut, kaada se täytteen joukkoon ja vatkaa vielä nopeasti sekaisin. Täytteen pitäisi olla tässä vaiheessa melko paksua. Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa, ettei täyte juoksetu.

Rasvaa irtoreunavuoan reunat kevyesti vaikkapa kätevällä vuokaspraylla. (Voit laittaa myös vuoan sisäpuolelle reunakalvot tai esim. piirtoheitinkalvosta leikattuja suiruja. Voitele kalvot.). Kaada täyte vuokaan ja painele se tiiviisti joka puolelle. Laita jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Lopuksi poista vuoan reunaosa (ja tarvittaessa myös kalvot).

Levitä kakun päälle mustaherukka-omenahilloa maun mukaan. Koristele. Nauti.

Vein kakun äitini perinteisille loppiaiskahvitukseen ja nautimme sitä pienellä porukalla siellä. Koristelu hoitui tällä kertaa pikapuoliin laatikon pohjalta löytämilläni kukkasilla ja helmillä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älyttömän hyvä mustaherukkainen juustokakku, liivatteeton

Annis

Nam, vaikuttaa ihanalta 🙂 Liivatteettomat juustokakut ovat aina plussaa! <3

Suklaapossu

Tämä oli kyllä niiiin herkullista, tekisi mieli tehdä heti uudestaan 😛 Oon nyt ihastunut näihin liivatteettomiin juustokakkuihin ja kakun täytteisiin. Ne ovat niin paljon pehmeämpiä ja aavistuksen nopeampitekoisiakin, mitä liivatteelliset versiot. Ja sopivat myös liivatetta karttaville 🙂

Anonyymi

Hei! Vaikuttaa taas mainiolta reseptiltä, iso kiitos näistä liivatteettomista juustokakkuohjeista 🙂 Voiko mascarponen sijasta käyttää tavallista tuorejuustoa? Entäs mitä luulet, toimisiko tässä jokin kirpeämpi päällinen esim. karpalo tai puolukka?

Suklaapossu

Heips! Mascarponen voi toki korvata tavallisella tuorejuustolla, mutta silloin menetetään osa täytteen pehmeydestä/silkkisyydestä. Mutta eiköhän se hyvää ole silti 🙂 Täyte itsessään on melko miedon makuinen, joten päälle sopii oikeastaan mikä marja tahansa. Karpalo ja puolukka kuullostavat todella herkullisilta vaihtoehdoilta! 😛 Eipä muuta kuin leipomaan! 😀

Lorea

Tämä ohje taitaa pelastaa meidän kiireisen isänpäivän, en nimittäin ehdi leipoa edellisiltana mitään vaan pitää aamusella jokin kakku värkätä. Mascarponea on kaapissa odottamassa testausta 🙂

Lorea

Tein 16 cm vuokaan mutta ohje oli aivan liian iso sen kokoiseen vuokaan. Laitoin vain 150 g keksejä enkä edes laittanut kaikkia kun olisi tullut ihan liian paksu pohja ja reunat. Täytettä olisi riittänyt melkein kahteen kakkuun. Tein jämistä banoffeeta.

Suklaapossu

Oho, tulipas sulla Lorea täytettä paljon! Jännä miten samoista aineista voi saada niin erikokoiset kakut.. Mulla on tuli myös melko paksu pohja ja täytettäkin paksulti (tykkään tällaisista paksumista kakuista), mutta hyvin mahtui vuoan sisään.
Hyvä, että keksit jämille käyttöä, ja näimmä todella herkullista sellaista 😛 Tuli mieleen, että olihan sinulla muuten käytössäsi sisämitoiltaan 16 cm vuoka? Joskus vuoan kooksi on kerrottu aivan jotain muuta, mitä sen todellinen sisämittä on..

Anna

Tämä on kyllä ollut tän vuoden huippukakku. Aina jos menen sukulaisiin tai ystäviä tapaamaan niin tulee toive josko tekisin ”sitä sairaan hyvää juustokakkua”. Helppo ja nopea tehdä & on kelvannut ihan jokaiselle maistajalle vaikka juustokakku ei suosikki olisikaan. Ihana resepti, kiitos! :–)

Suklaapossu

Mahtava kuulla. Ihanaa, että kakku on maistunnut myös teille. Kiitos Anna, ja herkullista Joulunodotusta! 🙂

Maria

Moikka! Onko vinkkiä millä voisi korvata päällä olevan hillon? 🙂 (kaupoista löytyvällä)
Kiitos jo etukäteen.

Suklaapossu

Mä korvaisin mustaherukkahillolla. Ne ovat melko usein hieman karkeita rakenteeltaan, joten pinnasta ei tule kovin sileä, mutta maullisesti sopivat tähän varmaan tosi kivasti 🙂 Ja jos haluaa sileämmän päällisen, kaupan hillon voi luultavammin hurauttaa sauvasekoittimella tai vastaavalla sileämmäksi. Ihania leivontahetkiä!

Z

Lämmin kiitos reseptistä! Kekseinä käytin digestivejä, täytteeseen lisäsin vähän sitruunankuorta ja -mehua sekä tomusokeria. Hillon tein mikrossa vapaalla kädellä; yksi omena + 150g mustaherukkaa + desi sokeria riitti just sopivasti tähän kakkuun.
Tosi hyvää tuli! Ens kerralla lisään pohjamassan määrää, kun täytettä tuli suhteessa aika paljon. Tai sitten kokeilen jättää puolet kermasta pois. Makuasioita tietty, t: keksihiiri.

Suklaapossu

Ihana kuulla, että maistui myös sulle! Sitruuna sopii tähän varmaan tosi kivasti, kiitos vinkistä 🙂 Meillä tykätään juuri täytteestä, joten se on monissa ohjeissani suuressa osassa verrattuna keksipohjaan. Mutta onneksi suhteita voi aina muuttaa oman maun mukaiseksi 🙂

Titta

Voikohan tätä pakastaa? Ja osaatko sanoa pysyykö koossa, jos teen kakun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija 25cm. Ajattelin 2.5 kertaisella taikinalla tehdä.

Suklaapossu

Heippa Titta! En ole kokeillut tämän pakastamista, mutta uskoisin, että kestää pakastamisen suht hyvin, ainakin ilman päällä olevaa hilloa. Epävarmuuden takia suosittelisin kuitenkin tekemään tämän ilman pakastamista, jos kyseessä on tärkeät juhlat.

Myös isompi kakku pysyy hyvin koossa, kunhan vatkaa täytteen sopivan paksuksi. Täytemääräsi kuullostaa hyvältä; kakusta tulee noilla määrillä tuon kokoiseen vuokaan suunnilleen samankorkuinen kuin näissä kuvissakin.

Mirva

Kiitos, tämä oli erittäin maukasta! Laitoin Kantolan kaurakeksejä (niissä ei ole palmuöljyä!) ja päälle kaupan mustikka-vaniljahilloa. Aivan ihanaa oli! Pohjaan olisi voinut laittaa hieman enemmän voita, mureni kaurakeksien kanssa aika lailla nyt. Mutta maku oli mahtava!

Suklaapossu

Ihana kuulla Mirva! 🙂 Pitää testailla itsekin noilla muutoksilla, kuullostaa nimittäin tosi ihanalta 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *