
Baileys-suklaakakku

Kuva: Pekka Holmström/Otavamedia
Tämä ihanan mehevä, täyteläisen suklainen ja tuhti suklaakakku saa herkullista lisämakua kermalikööristä. Aikuiseen makuun suunniteltu kakku on ihana tarjottava vaikka tuleviin loppuvuoden juhliin. Liköörillä maustettu suklaatäyte kruunaa kokonaisuuden. Kun kakun kokoaa nakukakkumaisen rennosti, sopii se sekä arkisempiin että juhlavampiin hetkiin.
Jos itse joutuisin jo tässä vaiheessa päättämään Joulupöytämme tarjottavan, se olisi erittäin todennäköisesti juuri tämä!
Kuva: Pekka Holmström/Otavamedia
Kakkupohjat syntyvät helposti ilman vatkaimia. Aikaavievin osuus on se, kun kaakaojauhe kuumennetaan kattilassa nesteiden kanssa. Tämä kuitenkin kannattaa tehdä, sillä keitetty kaakao korostaa kaakaoisuutta ja kakku saa entistä suklaisemman maun. Vielä kun kakun väleihin ja päälle levittää kerroksen täyteläistä kermalikööri-suklaaganachetyyppistä täytettä, niin voi nam!
Nuo postauksen ensimmäiset, todella upeat kuvat on otettu Otavamedian tiloissa viime vuoden Kotilieden Joululehteä tehdessä. Itse en ole napannut tästä herkkukakusta muuta kuin nämä palakuvat ja nekin todella pikaisesti muussa kiireessä kotona häärätessäni. Toivottavasti niistä kuitenkin näkee, kuinka mehevän kostea tämä onkaan.
Kakku on jatkoa viime vuonna kehittelemilleni Jouluun sopiville suklaaleivonnaisille muun muassa piparibrownies– ja pistaasi-valkosuklaatryffeli-ohjeiden rinnalle. Blogiin on vielä lähiaikoinan tulossa muutama ihana suklaaohje viime vuodelta näiden kolmen lisäksi. Mm. supermehevä suklaakahvikakku (voi että kun tämä oli ihanaa) sekä superhyvä appelsiini-suklaajuustokakku (tämä on myös yksi suosikkijuustokakuistani). Tässä kuitenkin ensin kermaliköörinen suklaakakku. Suosittelen!
Baileys-suklaakakku
Halkaisijaltaan n. 16 cm. korkea kakku
Pohja:
1.5 dl Baileysiä (tai muuta kermalikööriä)
2 dl maitoa
1.5 dl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
2.5 dl fariinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
2.5 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
3 munaa
1.75 dl öljyä
Baileys-suklaatäyte ja -kuorrutus:
0.75 dl vettä
0.75 dl Baileysiä (tai muuta kermalikööriä)
0.5 dl fariinisokeria
150 g voita huoneenlämpöisenä
300 g tummaa suklaata rouhittuna
Kostutukseen:
3 rkl Maitoa
1 rkl Baileysiä (tai muuta kermalikööriä)
Ohje:
Tee Baileys-suklaatäyte- ja kuorrute ensin. Rouhi 300 g tummaa suklaata ja jätä odottamaan. Laita kattilaan kuorrutteeseen tuleva vesi, Baileys, fariinisokeri ja voi ja lämmitä hitaasti. Kun voi on sulanut ja seos kiehahtaa, ota se heti levyltä pois ja lisää rouhittu suklaa. Heiluttele kattilaa niin että suklaa peittyy nesteeseen ja anna sen olla rauhassa 2-3 minuuttia. Suklaa pehmenee tällä välin. Nyt voit varovasti sekoitella kuorrutetta, kunnes kuorrute on tasaisen näköistä. Jätä kattila jäähtymään huoneenlämpöön ja sekoittele varovasti usein. Seos paksenee jäähtyessään.
Tee pohjat. Voitele kevyesti kolme n. 16 cm irtopohjavuokaa. Kiehauta Baileys ja maito. Nosta kattila pois levyltä. Vispaa joukkoon siivilöity kaakaojauhe sekä fariinisokeria. Sekoita ja jätä odottamaan.
Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Sekoita öljy Baileys-kaakaon joukkoon. Sekoita Baileys-kaakao kevyesti kuiviin aineisiin. Tässä vaiheessa joukossa saa olla paljon irtonaista jauhoa. Lisää vielä munat ja sekoita vain sen verran, että kaikki aineet juuri ja juuri sekoittuvat.
Kaada taikina samantein kolmeen kevyesti voideltuun 16 cm irtopohjavuokaan. Paista 150 asteessa n. 37-42 minuuttia tai kunnes kypsiä. Kokeile kypsyys tikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on pohjat kypsiä. Anna pohjien jäähtyä hyvin peiteltynä.
Kostuta jäähtyneet pohjat kevyesti maito-Baileys-seoksella. Kun kuorrute on jäähtynyt ja paksuuntunut tarpeeksi, sen voi levittää kakun väliin ja päälle. Nosta yksi kakkupohja tarjoilulautaselle ja levitä pinnalle noin puolen sentin paksuinen kerros täytettä. Nosta päälle toinen kakkupohja ja levitä päälle taas täytettä. Nosta päälle kolmas pohja ja kuorruta kakku kokonaan lopulla täytteellä.
Tarjoa kakku mieluusti huoneenlämpöisenä. Jos pidät kakkua välillä jääkaapissa, ota se huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua, niin suklaa ehtii pehmenemään ja maut korostuvat.
Vinkki:
* Voit paistaa kakkupohjat myös n. 20 cm irtopohjavuoissa. Tällöin kakusta tulee leveämpi ja matalampi. Huomaa, että paistoaika saattaa tällöin hieman muuttua.
* Jos kuorrute on pohjan jäähdyttyä edelleen liian juoksevaa etkä malta enää odottaa, voit laittaa kuorrutekipon hetkeksi jääkaappiin ja sekoitella sitä usein. Näin kuorrute jämähtää hieman lisää.
* Baileysin sijasta kakussa voi hyvin käyttää myös jotain muuta kermalikööriä.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Baileys-suklaakakku
Voiko noissa kaikissa käyttää öljyn tilalla voita?
Hei Koekilemaan 🙂 Kakkupohjassa voi toki käyttää öljyn tilalla voitakin, mutta tällöin pohjan koostumus muuttuu hieman kovemmaksi. Öljy usein tekee lopputuloksesta pehmeämmän. Lisäksi, jos käytät voita, tiputa hieman suolan määrää (voin suolaisuudesta riippuen), sillä voista itsestään tulee jo makua.
Hei 🙂
Voiko tumman suklaan tilalla käyttää maitosuklaata?
Hei Suklaa! 🙂 Tumman suklaan sijasta voi käyttää maitosuklaata, mutta tällöin täytteestä/kuorrutteesta saattaa tulla melko makea ja se voi jäädä melko löysäksikin. Maitosuklaata käytettäessä kannattaa ainakin vähentää hieman veden määrää, jotta täytteen koostumus pysyy tarpeeksi jämäkkänä. Jos innostut kokeilemaan maitosuklaalla, olisi kiva kuulla mitä pidit 🙂