Suklaapossu

Buckeyes - maapähkinävoi-suklaapallot

Buckeyesit

Buckeyesit eli maapähkinävoi-suklaapallot valmistuvat helposti ja suht nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta, ja sopivat loistavasti vaikka joulunajan pikkuherkuiksi. Maapähkinävoista muovaillut pallot kuorrutetaan suklaalla niin, että osa maapähkinävoipallosta jää näkyviin. Buckeyesit ovat saaneet nimensä ulkonäöstään, sillä niiden kerrotaan muistuttavan buckeyespuun pähkinöitä. Buckeypuut ovat yleisiä muun muassa Ohiossa, jossa myös tällaiset maapähkinävoi-suklaaherkut ovat yleinen tarjottava.

Buckeyes

Törmäsin Buckeyes-herkkuihin ensimmäisen kerran jo varmaan miltei vuosi sitten. Päätin jo silloin leipovani niitä viimeistään jouluna ja nyt se hetki koitti. Katselin netistä erilaisia ohjeita, nostin pääraaka-aineet pöydälle ja tein pallot erilaisia ohjeita mukaillen.

Maapähkinävoi-suklaaherkut

Mutta olivatko nämä hyviä? Kyllä vain! Nämä maistuivat ihanilta. Maistelin maapähkinävoipalloja jo ennen kuorrutusta ja niitä olisi tehnyt mieli napsia useampiakin. Pienet pallot ovat tosin sen verran tuhtia tavaraa, ettei näitä kovin montaa jaksa mutustella.

Pari sanaa vielä aiemmin mainitsemastani helppoudesta. Nämä ovat siis helppoja tehdä. Varsinkin, jos laittaa pallot pakkaseen kovettumaan, eikä yritä väen vängällä saada jääkaappikylmiä palloja dipattua ehjänä sulatettuun suklaaseen, kuten allekirjoittanut kokeili. Jääkaappikylmät, hitusen pehmeät maapähkinävoipallot tuppaavat hajoamaan ennen kuin pääsevät suklaakylvystä kunnolla ylös.

Pienet maapähkinävoi-suklaapallot

Herkullista, mutta tuhtia.

 

Buckeyes

Koosta riippuen noin 28 kpl

Maapähkinävoipallot:

2.5 dl (=250g) sokeroimatonta maapähkinävoita

75 g voita huoneenlämpöisenä

4 dl (=240 g) tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

Kuorrutukseen:

100 g maitosuklaata

200 g tummaa suklaata

1 rkl voita

Ohje:

Mittaa maapähkinävoi ja pehmeä huoneenlämpöinen voi kulhoon. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää joukkoon tomusokeria noin 0.5 dl kerrallaan ja vatkaa hyvin sekaisin. Vatkaa joukkoon myös vaniljasokeri. Mitä enemmän tomusokeria lisäät, sitä kuivemman oloiseksi massa tulee, mutta se pysyy silti pehmeänä. Pyörittele massasta hieman pingispalloa pienempiä palloja ja nosta ne leivinpaperin päälle lautaselle tai pienelle uunipannulle. Jos pallot eivät pysy pyöreinä, nosta ne noin varttiksi pakkaseen ja pyörittele uudestaan pallot. Nosta pallot vielä pakkaseen vähintään puoleksi tunniksi jähmettymään.

Kun pallot ovat jähmettyneet, tee kuorrute. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja lisää joukkoon voi. Sulata mikrossa noin 10 sekunnin pätkissä välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on juuri ja juuri sulanut.

Dippaa maapähkinävoipallot sulaan suklaaseen käyttäen apuna esimerkiksi hammastikkua.

Nosta pallot leivinpaperin päälle, painele hammastikun jäljiltä reikä umpeen ja anna suklaan kovettua.

Nyt Buckeyesit ovat valmiita nautittaviksi.

Vinkit:

* Säilytä Buckeyesit jääkaapissa. Ne säilyvät jääkaapissa hyvin suojattuna noin kaksi viikkoa.

* Päällä oleva suklaa pehmenee huoneenlämmössä melko nopeahkosti, jos sitä ei ole tempperoitu, joten nosta Buckeyesit huoneenlämpöön vasta juuri ennen tarjoilua.

* Buckeyes ovat jääkaappikylminäkin melko pehmeänä. Jos haluat palloista hieman kovemmat, laita massan joukkoon yhteensä 100 g voita.

* Jos et jaksa dippailla jokaista palloa tarkasti coctailtikkua käyttäen, voit upottaa pallot kokonaan suklaaseen ja nostaa ne pois esimerkiksi haarukalla. Tällöin näitä herkkuja tosin ei voi enää kutsua nimellä Buckeys, mutta ovat silti hyviä.

* Suklaata jää dippailun jäljiltä yli. Voit tehdä lopusta suklaasta suklaaganachea lisäämällä joukkoon yhtä paljon kermaa, kuin suklaata on jäljellä. Toinen tapa hukuttaa ylimääräinen suklaaseos on tehdä tryffeleitä. Lisää joukkoon vispikermaa vain noin puolet suklaan määrästä ja laita seos jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Pyörittele tryffelimassasta palloja ja pyörittele ne lopuksi esimerkiksi tummassa kaakaojauheessa.

Helpot herkut jouluun

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Buckeyes - maapähkinävoi-suklaapallot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.