Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla

Suolattu kinuskikastike paahdetusta sokerista
on ihan parasta kinuskia! Siinä sokeria keitellään kattilassa pienessä
vesitilkassa, kunnes se saa kauniin pronssisen värin ja samalla mahtavan paahteisen maun. Joukkoon vielä
pari ainetta ja aijjai jai, herkku on valmis! Tällä kertaa kinuskikastike
päätyi näiden Vappuna nautittujen ylimääräisten donitsien päälle. Voi
nams, näitä olisin voinut napostella enemmänkin. Tai niin taisin
tehdäkin..

Ajatuksena oli keitellä tuo ihastuttava kinuskikastike sen verran paksuksi, että siitä saisi donitsien päälle kauniin kerroksen. Kiirehdin keittämisen kanssa hieman ja se jäikin hieman liian löysäksi, jolloin tuo herkkukuorrute tuppasi valumaan donitsin päältä pois pikku hiljaa. Ja jäihän se vähän liian tahmeaksikin.
Hieman pidemmällä keittoajalla se olisi pysynyt donitsien päällä nätimmin
ja samalla sitä olisi ollut paksumpi kerros. Mutta olihan se silti ihan sairaan hyvää. Sokerin ruskistaminen tuo kinuskiin aivan mielettömän
herkullisen maun. Ripaus tai pari suolaa korostaa paahteista makua
entisestään, samalla kun taittaa liiallista makeutta. Aivan
nappikuorrutus makunsa puolesta. Siis ihan älyttömän hyvä. Kannattaa
ehdottomasti kokeilla!

 

Donitsit valmistuivat tälläkin kertaa uunissa sillä blogistakin löytyvällä maailman parhaalla donitsiohjeella. Mitäpä sitä hyvää ohjetta suotta vaihtaisi 🙂

Tässäpä tämä herkkuohje. Vaikka Vappu menikin jos, niin näillähän voi herkutella vaikka missä muissakin juhlissa 😛

Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla

Donitsit:
1 annos maailman parasta donitsitaikinaa

Kinuskin aineet:

2.5 dl sokeria

4 rkl vettä

2.5 dl Flora Kuohua (tai kuohukermaa)

muutama rouhaisu merisuolamyllystä (tai maun mukaan muuta suolaa)Lisäksi:
Sormisuolaa
Strösseleitä

Ohje:

Tee 1 annos maailman parasta donitsitaikinaa ja paista se ohjeen mukaan donitsipellillä (tai muffinssivuoan koloissa). HUOM! Kaneli-sokerikuorrute siis jätetään pois ja valmiit donitsit vain voidellaan kevyesti sulatetulla voilla ja annetaan jäähtyä.

Tee seuraavaksi kinuskikastike. Huom! Kinuskin kuvallisia ohjeita löytyy Suolattu kinuskikastike paahdetusta sokerista -postauksesta! Tässä vain sanallisessa muodossa.

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi.

Lämmitä vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri sulaa eli kunnes liemi on kirkasta. Tähän kuuluu aikaa noin 5 minuuttia levyn lämpötilasta ja kattilan koosta riippuen. Älä sekoita seosta tässä vaiheessa, sillä silloin sokeri kiteytyy helposti.Kun sokeri on kunnolla sulanut, laita levy hieman kuumemmalle ja keitä seosta, kunnes se ruskistuu hieman eli on kauniin pronssinruskea (itselläni tähän meni aikaa n. 8 minuuttia). Älä sekoittele vielä ruskistumista odotellessakaan. Sokeria kannattaa vahtia melko tarkasti, sillä rusehtuminen tapahtuu todella nopeasti sen jälkeen kun ensimmäiset merkit on näkyvissä.

Kun sokeri on kauniin värinen, voit ottaa lusikan käteen ja laittaa sen kattilaan. Kaada joukkoon pikku hiljaa jatkuvasti sekoittaen kuohukermaa. Kun alat kaatamaan kermaa, seos hieman kuohahtaa, mutta jatka kerman kaatamista samalla sekoittaen.

Jos kaadat liian nopeasti, kinuski voi kokkaroitua, mutta jatka vaan hämmentämistä, kunnes sokeriklöntti liukenee. Jatka keittämistä, kunnes kinuski paksenee sen verran, että pysyy donitsien päällä valumatta. Testaa sopiva paksuus tiputtamalla nokare kinuskia kylmää vettä sisältävään mukiin. Jos kinuski jähmettyy kylmään veteen osuessaan, on se valmista. Jos se taas hajoaa veden sekaan, jatka vielä keittämistä.

Lisää lopuksi vielä suolaa makusi mukaan. Anna jäähtyä sen verran, että kinuski paksenee hieman. Kun koostumus on paksumpi, liruttele kinuskia donitsien päälle. Ripottele pinnalle vielä sormisuolaa, strösseleitä jne..

Vinkki:
* Jos et käytä kaikkea kastiketta kerralla, se säilyy jääkaapissa. Kastike jähmettyy hieman kylmetessään. Lämmitä kastike juoksevaksi ennen tarjoamista.* Kinuskien kuorruttaminen kannattaa tehdä ritilän päällä, jonka alla on leivinpaperi. Tällöin ylimääräinen kinuski valuu leivinpaperin päälle, ja sen voi tarvittaessa käyttää sieltä uudestaan.

* Kastikkeen voi myös pakastaa. Pakastamisen jälkeen saat kastikkeet nopeasti käyttövalmiiksi lämmittämällä sitä mikrossa vähän aikaa kerrallaan, kunnes se on kokonaan sulanut.

Kommentit (2)

Aaaah, nää on varmaan aivan törkeän hyviä. 😛 Suola ja makea on niin täydellinen makupari.

Niin olivat! Arvaa vain, oliko näistä vaikea pitää näppinsä erossa edes kuvaamisen ajan 😉 Suola sopii kinuskiin (ja moneen muuhunkin makeaan) mielettömän hyvin, ihan parasta 😛

Kommentoi juttua: Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Testasin vegaanisen "mädin" tekemistä juhliin ja meni täydestä kuin väärä raha, erityisesti ulkonäkönsä puolesta. Juhlijat hämmästyivät siitä, ettei kyseessä ollutkaan aito mäti. Vilkaise helppo ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/ #suklaapossu #vegaaninen #mäti #kotiliesiblogit
  • Pehmeä, liivatteeton suklaamousse, munaton suklaakakkupohja ja voimakkaan suklainen suklaakuorrutus. Oli muuten aikas hyvä paketti 😋 Lue tarkempi ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/
#suklaapossu #munaton #suklaakakku #liivatteeton #ilmanliivatetta #suklaamousse #suklaakuorrute  #chocolate #cake #withoutgelatine #kotiliesiblogit
  • Tein tytön synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi tuulihattukakun. Tuulihattulevyjen sisältä oli superherkullinen savulohitäyte ❤️ Kakku maistui myös tytöille, ja seuraavana päivänä ne tappelivatkin kakun jämistä. Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suolainen-tuulihattukakku-savulohitaytteella/
#tuulihattu #kakku #herkullinen #savulohi #yummu #profiteroles #salmon #cake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat, hieman sitkeät kaura-suklaapalat päätyivät tyttömme 6-vuotisjuhlapöytään. Juhlien jälkeen tarjoilukiposta löytyi onneksi vielä pari keksiä seuraavan päivän jälkkäriksi.
Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-sitkeat-kaura-suklaapalat/ #tytönsynttärit #suklaa #kaurakeksi #yummy #chocolate #oatmeal #cookies #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Elämäni ensimmäinen prinsessakakku! Onkohan ikä tehnyt tehtävänsä, mutta tässä myös marsipaani maistui ihmeen hyvältä. Vai olikohan kakku vaan niin älyttömän hyvää muuten.. Kakku päätyi mein pikkuprinsessan synttärikakuksi. Ohje löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-suklaapossun-tyyliin-nro-1/ #suklaapossu #prinsessakakku #vadelma #vaniljakiisseli #kakku #6vuotias #tyttö #synttärit #birthday #cake #girl #6yearsold #suklaapossublogit
  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit

suklaapossu

X