Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla

Suolattu kinuskikastike paahdetusta sokerista
on ihan parasta kinuskia! Siinä sokeria keitellään kattilassa pienessä
vesitilkassa, kunnes se saa kauniin pronssisen värin ja samalla mahtavan paahteisen maun. Joukkoon vielä
pari ainetta ja aijjai jai, herkku on valmis! Tällä kertaa kinuskikastike
päätyi näiden Vappuna nautittujen ylimääräisten donitsien päälle. Voi
nams, näitä olisin voinut napostella enemmänkin. Tai niin taisin
tehdäkin..

Ajatuksena oli keitellä tuo ihastuttava kinuskikastike sen verran paksuksi, että siitä saisi donitsien päälle kauniin kerroksen. Kiirehdin keittämisen kanssa hieman ja se jäikin hieman liian löysäksi, jolloin tuo herkkukuorrute tuppasi valumaan donitsin päältä pois pikku hiljaa. Ja jäihän se vähän liian tahmeaksikin.
Hieman pidemmällä keittoajalla se olisi pysynyt donitsien päällä nätimmin
ja samalla sitä olisi ollut paksumpi kerros. Mutta olihan se silti ihan sairaan hyvää. Sokerin ruskistaminen tuo kinuskiin aivan mielettömän
herkullisen maun. Ripaus tai pari suolaa korostaa paahteista makua
entisestään, samalla kun taittaa liiallista makeutta. Aivan
nappikuorrutus makunsa puolesta. Siis ihan älyttömän hyvä. Kannattaa
ehdottomasti kokeilla!

 

Donitsit valmistuivat tälläkin kertaa uunissa sillä blogistakin löytyvällä maailman parhaalla donitsiohjeella. Mitäpä sitä hyvää ohjetta suotta vaihtaisi 🙂

Tässäpä tämä herkkuohje. Vaikka Vappu menikin jos, niin näillähän voi herkutella vaikka missä muissakin juhlissa 😛

Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla

Donitsit:
1 annos maailman parasta donitsitaikinaa

Kinuskin aineet:

2.5 dl sokeria

4 rkl vettä

2.5 dl Flora Kuohua (tai kuohukermaa)

muutama rouhaisu merisuolamyllystä (tai maun mukaan muuta suolaa)Lisäksi:
Sormisuolaa
Strösseleitä

Ohje:

Tee 1 annos maailman parasta donitsitaikinaa ja paista se ohjeen mukaan donitsipellillä (tai muffinssivuoan koloissa). HUOM! Kaneli-sokerikuorrute siis jätetään pois ja valmiit donitsit vain voidellaan kevyesti sulatetulla voilla ja annetaan jäähtyä.

Tee seuraavaksi kinuskikastike. Huom! Kinuskin kuvallisia ohjeita löytyy Suolattu kinuskikastike paahdetusta sokerista -postauksesta! Tässä vain sanallisessa muodossa.

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi.

Lämmitä vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri sulaa eli kunnes liemi on kirkasta. Tähän kuuluu aikaa noin 5 minuuttia levyn lämpötilasta ja kattilan koosta riippuen. Älä sekoita seosta tässä vaiheessa, sillä silloin sokeri kiteytyy helposti.Kun sokeri on kunnolla sulanut, laita levy hieman kuumemmalle ja keitä seosta, kunnes se ruskistuu hieman eli on kauniin pronssinruskea (itselläni tähän meni aikaa n. 8 minuuttia). Älä sekoittele vielä ruskistumista odotellessakaan. Sokeria kannattaa vahtia melko tarkasti, sillä rusehtuminen tapahtuu todella nopeasti sen jälkeen kun ensimmäiset merkit on näkyvissä.

Kun sokeri on kauniin värinen, voit ottaa lusikan käteen ja laittaa sen kattilaan. Kaada joukkoon pikku hiljaa jatkuvasti sekoittaen kuohukermaa. Kun alat kaatamaan kermaa, seos hieman kuohahtaa, mutta jatka kerman kaatamista samalla sekoittaen.

Jos kaadat liian nopeasti, kinuski voi kokkaroitua, mutta jatka vaan hämmentämistä, kunnes sokeriklöntti liukenee. Jatka keittämistä, kunnes kinuski paksenee sen verran, että pysyy donitsien päällä valumatta. Testaa sopiva paksuus tiputtamalla nokare kinuskia kylmää vettä sisältävään mukiin. Jos kinuski jähmettyy kylmään veteen osuessaan, on se valmista. Jos se taas hajoaa veden sekaan, jatka vielä keittämistä.

Lisää lopuksi vielä suolaa makusi mukaan. Anna jäähtyä sen verran, että kinuski paksenee hieman. Kun koostumus on paksumpi, liruttele kinuskia donitsien päälle. Ripottele pinnalle vielä sormisuolaa, strösseleitä jne..

Vinkki:
* Jos et käytä kaikkea kastiketta kerralla, se säilyy jääkaapissa. Kastike jähmettyy hieman kylmetessään. Lämmitä kastike juoksevaksi ennen tarjoamista.* Kinuskien kuorruttaminen kannattaa tehdä ritilän päällä, jonka alla on leivinpaperi. Tällöin ylimääräinen kinuski valuu leivinpaperin päälle, ja sen voi tarvittaessa käyttää sieltä uudestaan.

* Kastikkeen voi myös pakastaa. Pakastamisen jälkeen saat kastikkeet nopeasti käyttövalmiiksi lämmittämällä sitä mikrossa vähän aikaa kerrallaan, kunnes se on kokonaan sulanut.

Kommentit (2)

Aaaah, nää on varmaan aivan törkeän hyviä. 😛 Suola ja makea on niin täydellinen makupari.

Niin olivat! Arvaa vain, oliko näistä vaikea pitää näppinsä erossa edes kuvaamisen ajan 😉 Suola sopii kinuskiin (ja moneen muuhunkin makeaan) mielettömän hyvin, ihan parasta 😛

Kommentoi juttua: Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Näistä piparkakuista tuli mun lemppareita ❤️ Mausteisia, ohuita ja ihanan rapeita. Ja pienen poikamme mieliksi myös kananmunattomia. Katso helppo ohje blogin puolelta ja testaa itse
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/se-parempi-munaton-piparkakkutaikina/ #munaton #piparkakku #eggless #yummy #gingerbread #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

X