adf.track(546989, ’LidlFreeFromGluten_Suklaapossu’);

Pikkujoulukausi on nyt kuumimmillaan ja muutkin talven juhlat lähestyvät. Onkin hyvä aika suunnitella niihin herkullisia tarjottavia. Innostuin saadessani kyselyn osallistua LIDL:n kamppanjaan, jossa pääsisin tutustumaan Free From Gluten -gluteenittomiin tuotteisiin, maistelemaan niitä ja saavani kehitellä sormipaloja ja muita pikkuherkkuja talven juhlahetkiin. LIDL on vakikauppani, mutta ei olekaan aiemmin ajatellut, että sieltäkin löytyisi gluteenittomia tuotteita. Mutta kyllä vain löytyi ja useampaa sorttia. Oli mm. suolakeksejä, maissihiutaleita, kauraleseitä sekä ainekset vaaleaan ja tummaan leipätaikinaan, kuten myös brownies-paloihin ja sitruunakahvikakkuun. Myös pakastealtaan puolella oli gluteenittomia vaihtoehtoja paneeratuille tuotteille.

Ennen muinoin keliaakikoille sopivia tuotteita oli hyvin niukalti ja ne maistuivat useamman maistelijan mielestä, noh, kuiville ja mauttomille. Gluteenittomien tuotteiden valikoima on onneksi laajentunut ja kehittynyt valtavasti viime vuosina ja tilanne onkin nykyään täysin toisenlainen. Vaikka itselläni eikä perheelläni ole tarvetta gluteenittomille tuotteille, on gluteenittomuus on alkanut kiinnostaa mua oikein kunnolla nykyisen tuotekehityksen myötä. Olen myös usein kamppaillut juhlien lähestyessä epätietoisuudesta liittyen erityisesti uusien vieraiden ruokavalioon. Monesti mieleeni on pälkähtänyt, että mitä jos joukossa onkin keliaakikko. Tämän takia olen yrittänyt tehdä ainakin jotain keliaakikolle sopivaa. Mutta miksi nähdä vaivaa tehdä tuplatarjoilut eli gluteenittomana sekä normaalina, kun kaiken, tai ainakin melkein kaiken voi tehdä gluteenittomana! Varsinkin, kun tuotteet ovat nykyään maustakaan ei tarvitse tinkiä. Helpottava ajatus, eikö.

Tuotteisiin tutustuessani keskityin suolakekseihin, brownies-taikina-aineksiin sekä maissihiutaleisiin, joista loihdin muutaman vaihtoehdon pikkujoulutarjottaviksi. Jäljempää löytyykin pari herkullista suolaista ja pari makeaa vaihtoehtoa. Maistatutin näitä naposteltavia perheelleni sekä kahdella yllätysvieraalle ja jokaiselta tuli näille iloinen hyväksyntä. Eivät olisi huomanneet gluteiinittomuutta ellen olisi siitä maininnut. 

Ja millaisia nuo suolakeksit sitten olivatkaan? Ja minkäslaisia herkullisia päällisiä niihin päätyikään?

LIDLin Free from gluten -suolakeksit ovat rapeita ja maistuvat hennosti juustolle. Vaikka ne ovat rapeita, ne ovat kuitenkin sen verran tukevia, että niitä on helppo käsitellä ja niiden päälle voi laittaa täytteitä jo ennen juhlia ilman, että keksit muhjuuntuvat. 

CrustiCroc gluteenittomista suolakekseistä tein pienet makupalat kahdella eri päällisellä. Noita keksejähän voisi napostella vaikka pelkiltään tai niiden päälle voisi sipaista vaikka ohuen kerroksen oman maun mukaista tuorejuustoa. Pikkujouluja ajatellen halusin kuitenkin tehdä niistä hieman juhlavampia versioita ja mielestäni onnistuin tosi kivasti. Olisin popsinut näitä kahta erimakuista pikkusuolaista vaikka enemmänkin, mutta piti jättää muillekin. Ja sinne muiden suihin nämä sitten katosivatkin pikavauhtia.

Oon ihastunut kermaisen suolaisen vuohenjuuston, makean hunajan ja karvaan rucolan yhdistelmään. Ajattelin juustoisten suolakeksin sopisivan samaiselle yhdistelmällä pohjaksi, joten nappasin suolakeksien kaveriksi LIDLin hyllyiltä vuohenjuustoa, rucolaa ja hunajaa sekä myös kuivattuja karpaloita tuomaan hieman lisämakeutta. Ja kyllä vain tuo yhdistelmä toimi tässäkin, erittäin hyvin. Muutama keksi tuli ihan vain testimielessä maisteltua ja ihmeteltyä, kuinka hyviä ne olivatkaan 🙂

Ihania, herkullisia pikkupaloja, joihin meinasi tulla himo.

Toinen täyte olikin ehkä aavistuksen klassisempi, nimittäin sinihomejuuston ja viinirypäleen yhdistelmä. Mutta on se vain niin hyvää, että testasin sitäkin osalle kekseistä. Sekoitin murennettua sinihomejuustoa maustamattoman tuorejuuston joukkoon ja levitin tahnan suolakeksien päälle. Päälle vielä puolitettu viinirypäle ja testaus skeptisellä testaajalla. Skeptisyys taittui maistellessa ja sain pyynnön näitä tehdä lisää.

Tuo sinihomejuustotahna yhdessä keksin kanssa oli niin hyvää, että oli vähällä etten kaapinut sitä keksien syrjällä koko tahnaa ihan vain itsekseni. Tai niinhän mä lopulta teinkin sen lopputahnan kanssa, nams!

Gluteenittomat Free from gluten -suolakeksit siis voittivat minut puolelleen. Ne toimivat mainiosti alustana erilaisille täytteille, tai sopivat vaikka naposteluun. Tuosta alempaa löytyy vielä herkkuohjeet näille ihanille pikkujouluherkuille 🙂

Suolaiset sormipalat eli suolakeksit kahdella eri päällisellä
Aineet:
1 pkt CrustiCroc Free From Gluten -suolakeksejä with cheese

Lisäksi:


Homejuustopäälliseen (riittää n. 40 keksin päälle)) :
n. 150 g Goldessa maustamatonta tuorejuustoa
100 g Milbona sinihomejuustoa
puolitettuja viinirypäleitä

TAI

Vuohenjuustopäälliseen (riittää n.36-40 keksin päälle):
1 pkt Petit Chébra vuohenjuustoa
rucolaa
Alesto kuivattuja karpaloita
Marlene Squeezy Blossom Honey -hunajaa

Ohje:
Sinihomejuusto-naposteltavat:
Painele sinihomejuusto haarukalla muruiksi. Sekoita joukkoon maustamatonta tuorejuustoa makusi mukaan. Tuorejuuston määrällä voit säädellä sinihomejuuston maun voimakkuutta. Levitä sinihomejuustotahnaa CrustiCroc gluteenittomien suolakeksien päälle. Puolita tummia viinirypäleitä ja paina kaksi puolikasta kunkin sinihomejuustokeon päälle. Valmis!

Vuohenjuusto-napoteltavat:
Viipaloi vuohenjuusto n. puolen sentin paksuisiksi renkaiksi. Yhdestä paketista tulee n. 18-20 siivua. Puolita viipaleet. Laita yksi puolitettu viipale suolakeksin päälle. Laita päälle myös rucolan lehti, pari kuivattua karpaloa sekä pari tippaa hunajaa. Nauti! 🙂

Mutta kyllähän tämä puolukkainen brownieskin upposi meidän 3 aikuisen ja 2 lapsen testiryhmään mahdottoman hyvin. Kehuja sateli samaan tapaan kuin suolaisten sormipalojen kohdallakin.

LIDListä löytyvä Free From Gluten Brownies-pakkaus on kätevä, sillä siinä on mukana valmiin jauheseoksen ja suklaahippujen lisäksi myös paistovuoka. Näin ei tarvitse yrittää etsiä sopivaa vuokaa omista kaapeista, vaan paistoväline kulkee kätevästi paketin mukana minne vain. Pakkauksen takaa löytyy näppärästi myös ohje taikinan tekemiseen. Brownies-paketin lisäksi tarvitaan vain voita, maitoa ja pari munaa. Tämä brownies on todellinen pikapelastaja myös kiireisempään arkeen, jolloin aikaa ei ole turhan paljon ja pöytään pitää saada tehtyä jotain tarjottavaa.

Taikina valmistuu näppärästi vatkaamalla suklaahippuja lukuunottamatta kaikki aineet keskenään kunnolla sekaisin. Valmiiseen taikinaan sekoitetaan myös lähes kaikki suklaahiput. 

Päälle vielä loput suklaahiput ja lisää puolukoita ja eikun uuniin paistumaan. Jäähdyttelyn jälkeen brownies on valmis nautittavaksi. 

Kuten kuvistakin huomaan, tapani mukaan en malttanut pitää näppejäni erossa tästä Brownies -taikinasta, vaan ujutin joukkoon myös puolukoita. Vaikka brownies olisi toki saanut suosionosoitukset myös ilman ylimääräisiä lisukkeita, niin puolukoilla lopputuloksesta sai hieman jouluisemman. Ja uskokaa tai älkää, mutta puolukka sopii ihan mahdottoman hyvin suklaan kanssa yhteen, nam! 
Puolukka-brownies -palat
Aineet:
1 pkt Belbake Free From Gluten Brownies
175 g Pohjolan Meijeri voita huoneenlämpöisenä
1 dl Milbona kevytmaitoa
2 Vapaan kanan kananmunaa
1 dl + 0.5 dl  puolukoita

Ohje:
Kokoa pakkauksesta löytyvä pahvinen browniesvuoka vuoassa olevan ohjeen mukaan.

Laita kulhoon browniesjauhoseos, voi, maito sekä munat. Sekoita aluksi varovasti, sillä jauhot pöllyävät herkästi. Kun jauhoseos ei enää pöllyä, aloita vatkaamaan kunnolla. Vatkaa seosta parisen minuuttia, kunnes se on kuohkeaa ja vaaleaa. Ota erilleen 1 rkl suklaahippuja, ja lisää loput taikinaan. Lisää joukkoon myös 1 dl puolukoita. Kääntele sekaisin. Levitä taikina pahviseen browniesvuokaan ja tasoita pinta. Ripottele pinnalle loput suklaahiput ja noin 0.5 dl puolukoita.

Paista 180 asteessa keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes brownies tuntuu keskeltä koitettuna juuri ja juuri kypsältä eli pehmeältä, mutta kiinteältä.

Jäähdytä brownies hyvin vaikkapa ritilän päällä.

Vinkki:
* Samasta taikinasta saa tehtyä myös mutakakun, kun lyhentää paistoaikaa n. 10 minuutilla tai kunnes piirakka on reunoilta kypsä, mutta heiluu keskeltä vielä vuokaa liikuteltaessa.

* Piirakka on parhaimmillaan heti kun se on jäähtynyt kunnolla.

Suolakeksien ja valmiin brownies-jauhoseoksen lisäksi halusin maistella ja leipoa jotain pientä Free From Gluten maissihiutaleista. Kuten arvata saattoi, maultaan ja koostumukseltaan ne ovat kuin tavallisia maissihiutaleita. Maissihiutaleet ovat monipuolisia (eivät siis vain aamu- tai välipala -muonaa), ja ne ovat mainio tuote myös leivontaan, kun halutaan saada vaikka jotain makeaa hyvää. 
Tuossa alla olevassa kuvassa olen muuten rutistellut hiutaleita leipomista varten jo pienemmiksi. Hiutaleet ovat siis noita kulhossa näkyviä isompia, sellaisia normikokoisia 🙂

Maissihiutaleita voi käyttää vaikkapa helppoihin, uunittomiin, rapeisiin maapähkinäkekseihin, joiden päällä on paksuhko kerros tummaa pehmeähköä suklaaganachea. Kokonaisuuden kruunaa suolapähkinät. Rapeita, ei liian makeita. suklaisia pikkupaloja 🙂

Näitä on mukava napostella ja rouskutella pienten suolaisten palojen jälkeen tai niiden välissä.
Gluteenittomat maapähkinäkeksit suklaakuorrutteella, 
ilman uunia

n. 18 x 20 cm vuokaan
Maapähkinäkerros:
1.25 l (=n. 175g) kokonaisia Free From Gluten maissihiutaleita
n. 1.5 dl VitaDor maapähkinävoita

100 g Pohjolan meijeri voita sulatettuna

0.5 dl fariinisokeria
0.5 dl Belbake tomusokeria
Päälle:
125 g J.D. Gross Ecuador tummaa 70% suklaata
0.75 dl Pohjolan meijeri kuohukermaa
0.75 Belbake tomusokeria
pari kierrosta suolaa Kania suolamyllystä
n. 0.5 dl Alesto suolapähkinöitä
Ohje:
Mittaa maissihiutaleet kulhoon ja puristele niitä käsiesi välissä pienemmiksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi, sokerit ja maapähkinävoi. Painele samalla muruja käsiesi välissä kunnolla, niin että aineet sekoittuvat ja samalla myös maissihiutaleet murentuvat pienemmäksi rouheeksi. Valmis seos on selvästi kosteaa, mutta ei märkää.

Painele muruseos todella tiiviisti leivinpaperoidun 18 cm x 20 cm kokoisen vuoan pohjalle.

Rouhi pähkinöitä hieman pienemmiksi ja pilko suklaa kulhoon. 
Lisää suklaan joukkoon kuohukerma. Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Lisää sulan suklaan joukkoon siivilöity tomusokeri sekä ripaus suolaa. Sekoita hyvin. Levitä suklaaseos vuokaan ja tasoita. Ripottele samantein pinnalle suolapähkinöitä.

Laita jääkaappiin jähmettymään n. 3 tunniksi tai yön yli. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi terävällä veitsellä. 

Säilytä jääkaapissa. Napsi niitä jääkaapista aina silloin tällöin tai tarjoa vieraille.

Vinkki:
* Voit tehdä palat myös isompaan tai pienempään vuokaan. Isommassa vuoassa tulee ohuempia ja pienemmässä vuoassa paksumpia paloja.

Lidlistä löytyvät Free From Gluten -tuotteiden pakkauksia onkin jo vilahdellut kuvassa jos toisessa. Ne tunnistaakin oranssista pakkauksesta sekä siitä, että niissä lukee Free from gluten. Lisätietoja näistä tuotteista löydät osoitteesta lidl.fi/gluteeniton . Lidlistä löytyy muuten näiden tuotteiden lisäksi myös paljon muita gluteenittomia tuotteita.

Arvonta

Ja vielä arvonta-asiaa. Minkälaisista herkuista sinä haluaisit nautisella pikkujouluissa tai muissa rennoissa juhlahetkissä? Vastaa kysymykseen tämän postauksen kommenttikenttään, niin osallistut 20€ arvoisen Lidlin free From gluten -tuotepaketin arvontaan! 
Vastaus-aikaa on viikko eli vastaahan 3.12.2016 puoleen yöhön mennessä, niin pääset osalliseksi arvontaan! Arvonnan tarkat säännöt löydät täältä. Oikein paljon onnea kaikille arvontaan! 😀

HUOM! Arvonta-aika päättynyt ja paketin voittaja arvottu! Voittajalle on ilmoitettu voitosta. 

( Voittaja on vastaaja, joka jätti kommentin ”Kaikki suolaiset pienet syötävät ovat ihan lemppareita! Näyttävätpä muuten tosi hyviltä nuo sinun suolakeksiviritelmäsi. 🙂
Mukavaa joulun odottelua!” Onneksi olkoon vielä kerran!  🙂 )

Yhteistyössä LIDL