Suklaapossu

Helpot churrot uunissa eli uunichurrot

Uunichurrot valmistuvat helposti ja nopeasti uunissa

Ihastuin churroihin ulkomaanmatkallani kaksi vuotta sitten. Teinkin sen jälkeen melko pian elämäni ensimmäiset churrot. Ne kuitenkin paistettiin kuumassa öljyssä, jonka ajatteleminenkin tuo minulle hieman korkeamman kynnyksen aloittaa leipominen. Siitä asti olenkin suunnitellut tekeväni churrot uunissa, jolloin öljyllä läträäminen jäisi väliin. Nyt se hetki koitti. Tein sekä pitkiä ohuita että paksuja ja lyhyitä churroja. Kaikista tuli hyviä!

Uunichurrojen yksi salaisuus on sama kuin maailman parhaiden uunidonitsien. Uunichurrot nimittäin dipataan tai voidellaan uunista ottamisen jälkeen sulatetulla voilla. Tästä tulee churroihin ihana maku ja samalla myös mehevyyttä, joka muutoin jäisi uunissa paistetuista versioista helposti uupumaan. 

Churroista voi pursotella minkämuotoisia haluaa. Voi tehdä pitkiä, pätkiä, suoria, sydämen muotoisia… Vain mielikuvitus on rajana. Churrot on hyvä pitää maltillisen levyisinä, jotta eivät turpoa uunissa ihan mahdottomasti ja muoto säilyy. Vaikka kaiken muotoiset churrot maistuvat samalle, meillä tykättiin eniten sydämenmallisista. 

Churrot kannattaa syödä tuoreena, vielä lämpiminä, kun niiden sisus on pehmeä ja pinta rapea. Pidemmässä säilytyksessä niiden pinta pehmenee, vaikka maistuvat ne toki myös silloinkin. 

Uunichurrot ovat sisältä pehmeitä ja päältä rapeita

Nämä ovat niin herkullisia aitojen churrojen korvikkeita, että meillä tehdään näitä mitä luultavammin tämän jälkeen jokainen vappu. Ja jatkossa nautitaan churrot heti uunituoreina, eikä vasta valokuvaamisen jälkeen 😛

Edit. 2.4.2020 Tarkensin ohjetta lisää. Tyttäreni teki näitä vapuksi aiemmilla ohjeilla ja sai aikaan todella löysän taikinan. Kyselin häneltä tarkan tekotavan ja selvisi, että oma ohjeistukseni oli jäänyt vajaaksi. Nyt ohje on tarkempi esim. sen suhteen, että vesi+voi-seos kiehautetaan ennen jauhojen lisäämistä, jolloin taikinasta tulee paksumpi. 

Helpot churrot uunissa eli uunichurrot

Koosta riippuen noin 24-30 kpl

Aineet:

2.25 dl vettä

75 g voita

2 rkl fariinisokeria

0.5 tl suolaa

2.25 dl (= 140 g) vehnäjauhoja

0.5 tl vaniljajauhetta (ei pakollinen)

2 m-koon munaa

Lisäksi:

100 g sulatettua voita

sokeria

(kanelia)

Ohje:

Mittaa vesi, kuutioitu voi, fariinisokeri ja suola kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on kokonaan sulanut. Kiehauta seos. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon samantein vehnäjauhot ja vaniljajauhe. Vatkaa kunnolla puukauhalla tai isolla lusikalla sekaisin, kunnes taikinasta muodostaa pallo ja taikinapallo irtoaa kattilan reunoilta ja pohjalta. Jos taikina sen sijaan on kovin löysää, nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna seosta noin 1 minuuttia koko ajan kunnolla sekoitellen.  

Lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti puukauhalla, kunnes munat ovat hyvin sekoittuneet joukkoon ja taikina paksenee. Aluksi voi näyttää siltä, etteivät munat sekoitu muuhun taikinaan, mutta jatka vain sekoittamista, niin pian taikina muodostuu. 

Lusikoi taikina pursotuspussiin, jossa on tähtipäinen tylla (esimerkiksi Wiltonin 1 M, joka on 14 mm tylla tai 11 mm tylla). Pursota leivinpaperin päälle uunipellille haluamasi kokoisia pötköjä. 

Itse tein 14 mm tyllalla lyhyitä 8-10 cm pituisia pötköjä ja pienemmällä 11 mm tyllalla sekä 8 että 15 cm pötköjä. 

Paista paksuja churroja (14 mm tyllalla pursotettuja) 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Pienemmällä tyllalla (11 mm) pursotetut churrot paistetaan 220 asteessa noin 20-25 minuuttia. Käännä churrojen pohjapuoli ylöspäin paiston loppupuolella, kun churrot alkavat saamaan väriä pintaansa ja ovat pullistuneita. Jatka paistamista vielä niin kauan, kunnes churrot ovat saaneet kauttaaltaan kauniin värin pintaansa. 

Voitele churrot heti uunista ottamisen jälkeen sulatetulla voilla kauttaaltaan. Kierittele voidellut churrot vielä hienossa sokerissa tai kaneli-sokeriseoksessa. Tai vaihtoehtoisesti jätä sokerointi väliin ja dippaa churrot suklaakastikkeeseen. 

Vinkit:

* Churrot ovat parhaimmillaan heti tuoreena, vielä hieman lämpimänä nautittuna, joten nämä kannattaa tehdä vasta hieman ennen herkuttelua.

* Taikinasta pitäisi muodostua pallo sen jälkeen, kun vehnäjauhot on lisätty vesi-voi -seokseen. Jos taikina on löysää tässä vaiheessa siitä huolimatta, että olet nostanut kattilan takaisin levylle ja sekoitellut seosta minuutin tee näin: lisää joukkoon 0.25 dl vehnäjauhoja ja pidä vielä levyllä yksi minuutti. Nyt taikinasta pitäisi muodostua kiinteähkö pallo. Nosta kattila pois levyltä ja jäähdytä pari minuuttia ennen kuin lisäät joukkoon munat.

* Churroja pitää paistaa tarpeeksi eli niin kauan, että niiden pinta ruskistuu ja kovettuu. Voit käyttää paistamisen loppupuolella myös grillivastusta, jotta saat churroihin kauniin ruskean rapean pinnan.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot churrot uunissa eli uunichurrot

Leipuri Hiiva

Taikinasta tuli tosi löysä näillä mitoilla. Miksiköhän…

Suklaapossu

Hei Leipuri Hiiva. Meillä tytär teki näitä vapuksi ja hänelle kävi samoin. Kun hän kertoi tekotapansa, huomasin ohjeeni olleen vajavainen, jolloin lopputulos jäi todella löysäksi. Muokkasin nyt ohjeen, vaikka korjaus tuleekin sinua ajatellen liian myöhään. Pahoitteluni.

Kahden pettyneen lapsen äiti

Ei toiminut resepti minullakaan, 2x kokeiltu ja molemmat niin löysä ettei pursottimessa pysy. Mahtaako ohjeessa olla virhe?

Suklaapossu

Kirjoittamani ohje ei harmittavasti ollut tarpeeksi tarkka tekotapansa suhteen ja taikina luultavammin jäi tämän takia liian löysäksi… Pahoittelen.

Laura

Mulla kävi kanssa näin! Kaks kertaa kokeilin ja taikina oli löysää liisteriä. Olisikohan virhe tossa veden määrässä 🤔

Suklaapossu

Hei Laura. Tämä on tosi harmillista, että ohjeeseen ei ollut päätynyt kaikki oleellinen tieto, ja monen uunichurrot ovat siksi jääneet liian löysiksi. Määrät ovat oikein, mutta tosiaan vesi+voi-seoksen kohdalta oli jäänyt pois sana kiehauttaminen, jonka takia taikina jää helposti liian löysäksi.

Milla

Kannattaa laittaa rohkeasti enemmän jauhoja, muuten lössähtää eikä jää muotoa ollenkaan. Maku Ok, mutta taikina olisi pitänyt olla tiiviimpi vaikka oli aika paljon kiinteämpi taikina kuin kuvassa. Tulipahan kokeiltua!

Suklaapossu

Hei Milla! Ikävästi ohjeesta oli jäänyt muutama tärkeä vinkki pois. Kirjoittelin tekotavan nyt tarkemmaksi. Tuo kuvassa oleva taikina on jo sen verran kiinteää, että sitä pursotellessa vaadittiin jo voimiakin ja sormet olivat sen jälkeen melko hapoilla 🙂

Minnah

Kiitos hyvästä reseptistä. Itse makean ystävänä lirautin vielä hunajaa lisäksi 🙂 Tuli vähän liiankin hyvää.

Hyvä ohje!

Itsellä tämä ohje toimi ja on erittäin hyvä! 5/5

Suklaapossu

Heippa! Kiva kuulla ”Hyvä ohje!” ! 🙂

Jatkoon!!!

Kiitos ohjeesta! Meillä tykätään churroista ja tehtykin niitä suhteellisen usein, öljyssä. Nyt päätin kokeilla tätä versiota ja onneksi kokeilin. Ihan huippuhyviä, kaikki tykkäs ja oli sitä mieltä et parempia kuin ne öljyssä paistetut. Ja helpompia 🙂

Suklaapossu

Jes, hienoa! 🙂

Gluteenitonta kaipaisin

Kiitos mahtavasta ohjeesta! En ole koskaan tavallisia churroja tehnyt, koska öljyssä paistaminen ei houkuta. Enkä usko, että teen jatkossakaan, kun kerran näin herkullinen ohje löytyy. Olen tehnyt ohjeen mukaan kerran (ja erittäin hyvää tuli), mutta nyt toisella kerralla haluaisin tehdä gluteenittomana. Mahtaisikohan onnistua, jos reseptin vehnäjauhot korvaisi gluteenittomilla jauhoilla?

Suklaapossu

Heippa! Taikina muistuttaa pitkälti tuulihattutaikinaa, jonka pystyy tekemään gluteenittomilla jauhoilla, joten eiköhän nämäkin onnistu niillä 🙂

Ronja

Hei! Ajatuksena olisi tehdä näitä churroja meksikolaisen illallisen päätteeksi. Osaatko sanoa, että voiko taikinan tehdä pursotuspussiin valmiiksi jo päivällä, jotta illalla sen voi vain pursottaa pellille ja paistaa?

Suklaapossu

Hei Ronja! En ole kokeillut, mutta pelkäämpä, että jauhot turpoavat/taikinan koostumus muuttuu ehkä liikaakin, jos taikina seisoo monta tuntia ennen sen käyttöä. Suosittelisin siis tekemään taikinan vasta juuri ennen sen paistamista. Vai ehditköhän jo kokeilemaan (kun ehdin vastaamaan vasta nyt)?

Hanna

Hei! Kokeilin tätä ohjetta ja hyviä tuli 🙂 Tarvitseeko taikina pursottaa heti lämpimänä vai kärsiikö se siitä, jos se seisoo jonkin aikaa ennen tekemistä? Ja onko jotain hyvää vinkkiä, miten hoitaa pursotus, jos ei ole tyllaa? Kokeilin erilaisia vaihtoehtoja, mutta mikään ei toiminut ideaalisti ulkonäön kannalta 😀

Suklaapossu

Hei! Taikinan voi antaa hetken aikaa odottaa ja pursottaa sen vasta sitten. Kunhan ei monen montaa tuntia odotuta 🙂

Oletkohan jo kokeillut pursotusta vahvan pakastepussin avulla, niin että pussin toiseen kulmaan leikkaa tyllan suuaukon kokoisen reiän?

Cecilia

Moi! Sellainen tuli mieleen, että käytätkö näiden voitelemiseen ihan normaalia voita, vai voita jossa ei ole suolaa? 🙂

Suklaapossu

Moi Cecilia! Käytän ihan normaalisuolaista voita. Se tuo kivan pienen lisämakutwistin sokeroidun pinnan rinnalle 🙂

Jane

Kiitos! Kertakaikkisen hyvä resepti. Toimii! En enää koskaan uppopaista, koska uunissa tuli niin valtaisan hyvät herkut.

Suklaapossu

Jee! Ihana kuulla, että oli mieleinen ja churrot maistuivat! 🙂 Tämä on kyllä minustakin hyvä ja toimiva ohje (nyt kun ohjekin on kirjoitettu paremmin auki kuin ensimmäisellä julkaisukerralla).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *