Helpot churrot uunissa eli uunichurrot

Uunichurrot valmistuvat helposti ja nopeasti uunissa

Ihastuin churroihin ulkomaanmatkallani kaksi vuotta sitten. Teinkin sen jälkeen melko pian elämäni ensimmäiset churrot. Ne kuitenkin paistettiin kuumassa öljyssä, jonka ajatteleminenkin tuo minulle hieman korkeamman kynnyksen aloittaa leipominen. Siitä asti olenkin suunnitellut tekeväni churrot uunissa, jolloin öljyllä läträäminen jäisi väliin. Nyt se hetki koitti. Tein sekä pitkiä ohuita että paksuja ja lyhyitä churroja. Kaikista tuli hyviä!

Uunichurrojen yksi salaisuus on sama kuin maailman parhaiden uunidonitsien. Uunichurrot nimittäin dipataan tai voidellaan uunista ottamisen jälkeen sulatetulla voilla. Tästä tulee churroihin ihana maku ja samalla myös mehevyyttä, joka muutoin jäisi uunissa paistetuista versioista helposti uupumaan. 

Churroista voi pursotella minkämuotoisia haluaa. Voi tehdä pitkiä, pätkiä, suoria, sydämen muotoisia… Vain mielikuvitus on rajana. Churrot on hyvä pitää maltillisen levyisinä, jotta eivät turpoa uunissa ihan mahdottomasti ja muoto säilyy. Vaikka kaiken muotoiset churrot maistuvat samalle, meillä tykättiin eniten sydämenmallisista. 

Churrot kannattaa syödä tuoreena, vielä lämpiminä, kun niiden sisus on pehmeä ja pinta rapea. Pidemmässä säilytyksessä niiden pinta pehmenee, vaikka maistuvat ne toki myös silloinkin. 

Uunichurrot ovat sisältä pehmeitä ja päältä rapeita

Nämä ovat niin herkullisia aitojen churrojen korvikkeita, että meillä tehdään näitä mitä luultavammin tämän jälkeen jokainen vappu. Ja jatkossa nautitaan churrot heti uunituoreina, eikä vasta valokuvaamisen jälkeen 😛

Edit. 2.4.2020 Tarkensin ohjetta lisää. Tyttäreni teki näitä vapuksi aiemmilla ohjeilla ja sai aikaan todella löysän taikinan. Kyselin häneltä tarkan tekotavan ja selvisi, että oma ohjeistukseni oli jäänyt vajaaksi. Nyt ohje on tarkempi esim. sen suhteen, että vesi+voi-seos kiehautetaan ennen jauhojen lisäämistä, jolloin taikinasta tulee paksumpi. 

Helpot churrot uunissa eli uunichurrot

Koosta riippuen noin 24-30 kpl

Aineet:

2.25 dl vettä

75 g voita

2 rkl fariinisokeria

0.5 tl suolaa

2.25 dl (= 140 g) vehnäjauhoja

0.5 tl vaniljajauhetta (ei pakollinen)

2 m-koon munaa

Lisäksi:

100 g sulatettua voita

sokeria

(kanelia)

Ohje:

Mittaa vesi, kuutioitu voi, fariinisokeri ja suola kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on kokonaan sulanut. Kiehauta seos. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon samantein vehnäjauhot ja vaniljajauhe. Vatkaa kunnolla puukauhalla tai isolla lusikalla sekaisin, kunnes taikinasta muodostaa pallo ja taikinapallo irtoaa kattilan reunoilta ja pohjalta. Jos taikina sen sijaan on kovin löysää, nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna seosta noin 1 minuuttia koko ajan kunnolla sekoitellen.  

Lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti puukauhalla, kunnes munat ovat hyvin sekoittuneet joukkoon ja taikina paksenee. Aluksi voi näyttää siltä, etteivät munat sekoitu muuhun taikinaan, mutta jatka vain sekoittamista, niin pian taikina muodostuu. 

Lusikoi taikina pursotuspussiin, jossa on tähtipäinen tylla (esimerkiksi Wiltonin 1 M, joka on 14 mm tylla tai 11 mm tylla). Pursota leivinpaperin päälle uunipellille haluamasi kokoisia pötköjä. 

Itse tein 14 mm tyllalla lyhyitä 8-10 cm pituisia pötköjä ja pienemmällä 11 mm tyllalla sekä 8 että 15 cm pötköjä. 

Paista paksuja churroja (14 mm tyllalla pursotettuja) 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Pienemmällä tyllalla (11 mm) pursotetut churrot paistetaan 220 asteessa noin 20-25 minuuttia. Käännä churrojen pohjapuoli ylöspäin paiston loppupuolella, kun churrot alkavat saamaan väriä pintaansa ja ovat pullistuneita. Jatka paistamista vielä niin kauan, kunnes churrot ovat saaneet kauttaaltaan kauniin värin pintaansa. 

Voitele churrot heti uunista ottamisen jälkeen sulatetulla voilla kauttaaltaan. Kierittele voidellut churrot vielä hienossa sokerissa tai kaneli-sokeriseoksessa. Tai vaihtoehtoisesti jätä sokerointi väliin ja dippaa churrot suklaakastikkeeseen. 

Vinkit:

* Churrot ovat parhaimmillaan heti tuoreena, vielä hieman lämpimänä nautittuna, joten nämä kannattaa tehdä vasta hieman ennen herkuttelua.

* Taikinasta pitäisi muodostua pallo sen jälkeen, kun vehnäjauhot on lisätty vesi-voi -seokseen. Jos taikina on löysää tässä vaiheessa siitä huolimatta, että olet nostanut kattilan takaisin levylle ja sekoitellut seosta minuutin tee näin: lisää joukkoon 0.25 dl vehnäjauhoja ja pidä vielä levyllä yksi minuutti. Nyt taikinasta pitäisi muodostua kiinteähkö pallo. Nosta kattila pois levyltä ja jäähdytä pari minuuttia ennen kuin lisäät joukkoon munat.

* Churroja pitää paistaa tarpeeksi eli niin kauan, että niiden pinta ruskistuu ja kovettuu. Voit käyttää paistamisen loppupuolella myös grillivastusta, jotta saat churroihin kauniin ruskean rapean pinnan.

 

Kommentit (15)

Taikinasta tuli tosi löysä näillä mitoilla. Miksiköhän…

Hei Leipuri Hiiva. Meillä tytär teki näitä vapuksi ja hänelle kävi samoin. Kun hän kertoi tekotapansa, huomasin ohjeeni olleen vajavainen, jolloin lopputulos jäi todella löysäksi. Muokkasin nyt ohjeen, vaikka korjaus tuleekin sinua ajatellen liian myöhään. Pahoitteluni.

Ei toiminut resepti minullakaan, 2x kokeiltu ja molemmat niin löysä ettei pursottimessa pysy. Mahtaako ohjeessa olla virhe?

Kirjoittamani ohje ei harmittavasti ollut tarpeeksi tarkka tekotapansa suhteen ja taikina luultavammin jäi tämän takia liian löysäksi… Pahoittelen.

Mulla kävi kanssa näin! Kaks kertaa kokeilin ja taikina oli löysää liisteriä. Olisikohan virhe tossa veden määrässä 🤔

Hei Laura. Tämä on tosi harmillista, että ohjeeseen ei ollut päätynyt kaikki oleellinen tieto, ja monen uunichurrot ovat siksi jääneet liian löysiksi. Määrät ovat oikein, mutta tosiaan vesi+voi-seoksen kohdalta oli jäänyt pois sana kiehauttaminen, jonka takia taikina jää helposti liian löysäksi.

Kannattaa laittaa rohkeasti enemmän jauhoja, muuten lössähtää eikä jää muotoa ollenkaan. Maku Ok, mutta taikina olisi pitänyt olla tiiviimpi vaikka oli aika paljon kiinteämpi taikina kuin kuvassa. Tulipahan kokeiltua!

Hei Milla! Ikävästi ohjeesta oli jäänyt muutama tärkeä vinkki pois. Kirjoittelin tekotavan nyt tarkemmaksi. Tuo kuvassa oleva taikina on jo sen verran kiinteää, että sitä pursotellessa vaadittiin jo voimiakin ja sormet olivat sen jälkeen melko hapoilla 🙂

Kiitos hyvästä reseptistä. Itse makean ystävänä lirautin vielä hunajaa lisäksi 🙂 Tuli vähän liiankin hyvää.

Itsellä tämä ohje toimi ja on erittäin hyvä! 5/5

Heippa! Kiva kuulla ”Hyvä ohje!” ! 🙂

Kiitos ohjeesta! Meillä tykätään churroista ja tehtykin niitä suhteellisen usein, öljyssä. Nyt päätin kokeilla tätä versiota ja onneksi kokeilin. Ihan huippuhyviä, kaikki tykkäs ja oli sitä mieltä et parempia kuin ne öljyssä paistetut. Ja helpompia 🙂

Jes, hienoa! 🙂

Kiitos mahtavasta ohjeesta! En ole koskaan tavallisia churroja tehnyt, koska öljyssä paistaminen ei houkuta. Enkä usko, että teen jatkossakaan, kun kerran näin herkullinen ohje löytyy. Olen tehnyt ohjeen mukaan kerran (ja erittäin hyvää tuli), mutta nyt toisella kerralla haluaisin tehdä gluteenittomana. Mahtaisikohan onnistua, jos reseptin vehnäjauhot korvaisi gluteenittomilla jauhoilla?

Heippa! Taikina muistuttaa pitkälti tuulihattutaikinaa, jonka pystyy tekemään gluteenittomilla jauhoilla, joten eiköhän nämäkin onnistu niillä 🙂

Kommentoi juttua: Helpot churrot uunissa eli uunichurrot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X