Suklaapossu

Helpot ja nopeat minttusuklaafudget

Palasin huhtikuun loppupuolella töihin vauva-vapaan jälkeen ja halusin ilahduttaa työkavereita jollakin herkulla. Kuljen työmatkat pyörällä, joten viemisen piti olla sellaista, joka kestää hyvin kuljetuksen repussa kaikkien muiden tavaroitten lomassa eikä vie tilaa pienestä korista liikaa. Itsetehdyt fudget ovat herkullisia ja ne on helppo kuljettaa. Kerroinkin jo aiemmin tehneeni maapähkinä-suklaafudgeja ajatuksella, että ne päätyivät töihin. Toisin kuitenkin kävi, ne kun katosivat parempiin suihin nopeasti leipomisen jälkeen. Päätin kuitenkin pysyä fudgelinjalla ja tein (pienessä pätkis-karkkien himossa) minttusuklaafudgeja. Kyllä vain olivat taas niin herkkua että! Ja töissäkin katosivat parempiin suihin hetkessä!

Blogista löytyykin jo pari samantapaista, marmoroidun minttusuklaafudgen ohjetta. Pinkkeihin minttusuklaafudgeihin upposi piparminttuaromi, kun taas marmoroidut minttusuklaafudget piparminttuöljyllä ovat hyvinkin samanlaisia kuin nämä vihreät palat. Vaikka tuo ohjeet ovatkin tosi hyviä, en malttanut olla muokkaamatta niitä, vaan kokeilin hieman erilaisia suklaisen suhteita. Mintun maun hain jälleen iki-ihanasta piparminttuöljystä. Sitä kun riittää muutama hassu tippa saamaan voimakkaan piparmintun maun, nams!

Tämä ohje toimi ehkä jopa paremmin kuin tuo edellinen piparminttuinen versio. Jos haluan olla oikein nipo ja etsiä epäkohdat (ja kyllä nyt vain haluan!), niin valkosuklaaosio oli aavistuksen pehmeämpi kuin tummasta suklaasta tehty osa. Noin pieni ero ei haitannut syömisessä lainkaan, sillä maku oli hyvin tasapainoinen ja palat kokonaisuudessaan ihania. Mutta jos haluaa molempien väristen suklaafudgien olevan kovuudeltaan samanlaisia, niin valkosuklaan määrää voisi vielä hieman kasvattaa. Eipä muuta valitettavaa tällä kertaa. Ihania siis olivat näinkin 🙂

Ja jos muuten etsit vielä jonkun pikkumakeisen ohjetta tuleviin juhliin, niin nämä ja muutkin tämänkaltaiset suklaata ja kondensoitua maitoa sisältävät fudget ehtii vielä hyvin tekemään 🙂

 

Helpot, marmoroidut minttusuklaafudget

Koosta riippuen n. 50-60 kpl

Aineet:

1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskiksi keitettyä)300 g tummaa suklaata (n.50%)

n. 10 tippaa (maun mukaan) piparminttuöljyä

200 g valkosuklaata n. 5 tippaa (maun mukaan) piparminttuöljyä

(vihreää pastaväriä)

Ohje:

Vuoraa n. 20 x 20 vuoka leivinpaperilla. Rouhi suklaat pieniksi.HUOM! Kuvalliset ohjeet löytyvät edellisestä piparminttusuklaafudgen ohjeesta. Huomaa kuitenkin, että tuon edellisen ohjeen ainesosamäärät ovat erilaiset, joten nappaa määrät tästä postauksesta talteen ja katso halutessasi vain kuvat läpi edellisestä fudgepostauksesta.

Ota esille kaksi kattilaa. Laita toiseen 2 dl kondensoitua maitoa sekä pilkottu tumma suklaa. Laita toiseen kattilaan loput maidosta (n. 1 dl) sekä pilkottu valkosuklaa. Laita molemmat kattilat levylle ja lämmittele seoksia miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes suklaat sulaa. Kun suklaat ovat sulaneet, lisää valkosuklaaseoksen joukkoon noin 5 tippaa piparminttuöljyä (ja halutessasi myös vihreää pastaväriä). Sekoita tummaan suklaaseokseen noin 10 tippaa piparminttuaromia.

Toimi tämän jälkeen nopeasti. Ota tummasta suklaaseoksesta erilleen n. 2-3 rkl. Kaada loput vuokaan ja levitä nopeasti pohjalle. Levitä päälle valkosuklaaseos tasaiseksi kerrokseksi ja tiputtele sen päälle sivuun ottamasi tumma suklaaseos nokareittain. Vetele heti veitsellä pintaan kuvioita. Napauta vuokaa voimakkaasti pöytää vasten, niin pinta tasoittuu.Jos pinta jää tästä huolimatta röpelöiseksi, laita päälle leivinpaperin pala ja tasoita kädellä painamalla. Laita jääkaappiin hyytymään n. 4 tunnin ajaksi tai kunnes levy on kokonaan jähmettynyt leikkaamista varten. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.

Säilytä fudget jääkaapissa. Fudget kestävät myös pakastamisen.

Vinkki: * Kondensoitu maito on sokeroitua maitotiivistettä, jota löytyy tölkeissä useimpien markettien hyllyiltä. Usein ne löytyvät samasta paikasta missä on muutkin tölkit (eli mm. tomaattimurskan ja kookosmaidon lähettyvillä), mutta joissakin kaupoissa ne sijaitsevat leivontatarvikkeiden lähellä. Joskus olen löytänyt niitä myös kylmähyllystä (vaikka ne säilyvät huoneenlämmössä).* Toimi todella nopeasti sen jälkeen kun olet saanut suklaat sulatettua. Seokset jämähtävät melko äkkiä, ja pinnasta tulee helposti röpelöinen.

* Leikkaa vasta, kun levy on kunnolla jähmettynyt, niin leikkauspinnasta tulee tasainen. Toisaalta, onneksi pienet ulkonäköhaitat eivät vaikuta ihanaan makuun 🙂

Ja olipas taas hankala saada vangittua kuviin fudgepalojen oikeat värit! Vihreä osio oli luonnossa selvästi voimakkaamman vihreä, mutta kuviin se tallentui ihme plissuna, ja myös hienoinen sinertävyys (johtuen valosta?) puskee läpi. No mutta onneksi kuvat eivät pahenna näiden suklaafudgepalojen herkullista makua 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot ja nopeat minttusuklaafudget

Kaisu

Moikka. Toimisiko ihan nestemäinen elintarvikeväri pastavärin sijasta? Herrrrkullisen näköisiä, ja kuuloisia 🙂

Suklaapossu

Moikka! Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Kiitos Kaisu, ihania ovat 🙂 En uskaltaisi käyttää nestemäistä väriä pastavärin sijasta. Ainakaan, jos haluaa suht voimakkaan sävyn, sillä nestemäistä tarvitaan aika paljon ja se saattaa muuttaa seoksen koostumusta liikaa.

Leena-muori

Aina vaan houkuttaa nämä sinun fudgesi. 😛 Näissä värikin niin ihana!

Suklaapossu

Kiitos Leena 🙂 Kokeilehan ihmeessä sinäkin näitä 🙂 Ovat tosi helppoja tehdä, ja syödä 😉 !

Sinun täytyy kommentoidaksesi.