Helpot ja nopeat raparperidonitsit valkosuklaalla

Tämän vuoden ensimmäiset raparperileivonnaiset ovat tässä! Nämä helpot ja nopeat valkosuklaa-raparperidonitsit ovat ihania, pieniä herkkuja, joissa maistuu kirpeä rapari ja makea valkosuklaa. Mehevä taikina valmistuu helposti yhdessä kulhossa ilman vatkaimia, sillä aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään. Tämän jälkeen taikina pursotetaan tai lusikoidaan donitsivuoan koloihin, päälle ripotellaan raparpereja ja valkosuklaata ja sitten nämä saa laittaa jo uuniin. Vajaan puolen tunnin päästä piirakka-donitsit ovat valmiita herkuteltaviksi. 

Idean näihin sain instagramin puolelta, kun huomasin Munmurut-instaajan tehneen juuri tämän muotoisia pikkupiirakoita blogistani löytyvällä valkosuklaa-raparperipiirakka-ohjeella. Pienensin vain alkuperäishieman ohjetta, jotta donitsit pysyvät paremmin donitsipellillä. Ensimmäisen koe-erän tein alkuperäisannoksella, vaikka epäilinkin, mahtavatko herkkupalat pysyä kuopissaan. Ne nousivatkin aika rajusti ja levisivät pitkin pellin pintaan. Seuraavaksi pienensin ohjetta, mutta jätin vahingossa soodan pois. No nyt donitsit pysyivät hyvin niille osoitetuilla paikoillaan, mutta jäivät turhankin pieniksi. Kolmas kerta toden sanoi ja nyt sain onnistumaan joten kuten. Maku siis oli aivan mahtava näissä myös ”epäonnistuneissa” ja ulkonäkö oli ainut mikä turhautti. Viimeiselläkin kerralla taikina olisi saanut olla vielä hieman pienempi, sillä soodalisän ansiosta se nousi taas melkoisesti ja donitsien reikä hieman sulkeutui. Sen sai onneksi helposti kairattua auki 🙂 

Koostumus on samaan aikaan sekä mehevä että kuohkea. Näkyyköhän tämä yllä olevasta kuvasta? 

Donitseista saa laktoosittoman, kun jättää valkosuklaan pois, ja ripottelee sen sijasta päälle hieman sokeria tuomaan makeutta.  

Donitsien sijasta saman taikinan voi paistaa myös muffinsseiksi tai kakuksi!

Ohje on lyhyt ja ytimekäs ja kuten huomaatte, vain muutaman rivin pituinen. Nypertämistä näissä on hieman enemmän kuin isossa vuoassa tehtynä. Mutta eipä tuo pursottaminen kovin montaa hetkeä vie. Lopputuloksena muutaman haukun kokoisia pehmeitä pikkupiirakoita, jotka sopivat kivasti vaikka ystävälle viemisiksi. 

Helpot ja nopeat raparperi-valkosuklaadonitsit

12 kpl donitsipellillä tehtyä donitsia 

Taikina:

1.25 dl piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia)

3 rkl öljyä

1 kananmuna

0.8 dl sokeria

 

2.5 dl (= 150 g) vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

0.8 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.33 tl suolaa

Päälle:

noin 3 dl pieniä raparperin paloja

75 g valkosuklaata pieneksi pilkottuna (tai pieniä valmiita valkosuklaahippuja)

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 180 (tai 200) asteeseen.

Pilko valkosuklaa ja raparperit pieniksi paloiksi. Sopiva koko on noin 3 mm kanttiinsa. Mittaa kulhoon piimä, öljy, muna ja sokeri. Sekoita. Lisää loput taikinan aineet kulhoon ja sekoita nopeasti sekaisin, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet keskenään. Voitele donitsipelti kevyesti esim. vuokaspraylla. Jaa taikina pursottamalla tai lusikoimalla donitsipellin koloihin niin, että taikina täyttää vajaa puolet kustakin kolosta. Pursottaminen onnistuu vaikka käyttämällä pakastepussia, jonka kulmasta leikkaa pienen palan pois.

Ripottele pinnalle pieneksi pilkotut raparperinpalat ja valkosuklaan palat.

Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 20-25 minuuttia (tai 200 asteessa noin 16 minuuttia), tai kunnes donitsit ovat saaneet väriä pintaansa ja ovat kypsiä (mulla kesti 180 asteessa 23 minuuttia värin saamiseen). Käännä pelti tarvittaessa paiston loppupuolella, jos paistuminen on epätasaista. Anna jäähtyä hetki ja irroita vuoasta. Jos donitsit eivät meinaa lähteä irti, auta niiden irtoamista puisella tai muovisella välineellä, joka ei naarmuta pellin pintaa. Voit nauttia nämä lämpimänä tai antaa jäähtyä kunnolla, jolloin raparperin kirpeys taittuu. 

Vinkit:

* Valkosuklaan koko vaikuttaa siihen, minkä näköinen ja makuinen lopputulos on. Jos pilkot valkosuklaan aivan hienoksi, se sulaa raparperien päälle makeaksi kerrokseksi. Jos taas jätät valkosuklaan hieman isommiksi paloiksi, se ruskistuu ja karamellisoituu uunin lämmössä herkulliseksi kinuskin makuisiksi paloiksi. Isommat palat kuitenkin saattavat palaa helposti, joten tarkkailethan uunia. 

* Kokeile korvata raparperi muilla kirpeillä marjoilla. Esimerkiksi puolukoilla, punaherukoilla tai vadelmilla.

* Voit donitsien sijasta tehdä myös kakun! Kaada taikina n. 18-20 cm vuokaan ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä. 

* Donitsien ja kakun sijasta voi tehdä myös muffinsseja muffinssipellillä. 

* Jos haluat donitseista laktoosittoman, jätä valkosuklaa pois ja ripottele pinnalle hieman sokeria. 

* Piirakka-donitsit ovat parhaimmillaan tuoreena nautittuna.

Kommentit (6)

Meinasin kokeilla maidotonta (eli myös laktoositon) versiota vegaanisella valkosuklaalla :).

Kiva, että innostuit Mari. En olekaan käyttänyt vegaanista suklaata tällaisissa leivonnaisissa, joten olisi ihana kuulla, miten vegaaninen suklaa käyttäytyy uunissa 🙂

Kiitos ohjeesta! Ilahduin, kun kerrankin löytyi jotain muuta raparperista tehtäväksi kuin iänikuista piirakkaa tai paistosta. Hyviä olivat, ja kaloritkin kohtuulliset!

Kiva, että ohjeesta oli iloa Anna 🙂

Sellainen kommentti vielä, että reseptin alussa uuni käsketään lämmittämään 200 asteeseen, mutta ohjeessa donitsit kuitenkin paistetaan 180 asteessa! 200 asteessa paistoin (kun en huomannut tuota eri lämpötilaa ohjeessa) ja otin uunista jo 15-16 minuutin jälkeen.

Ja hei, tosi hyvä kun huomasit! Kokeilin molempia lämpötiloja ja molemmat lämpötilat jäivät näimmä vahingossa ohjeeseen. Molemmilla tosin onnistuu, mutta paistoaika on vain eri. Muokkaan ohjetta 🙂

Kommentoi juttua: Helpot ja nopeat raparperidonitsit valkosuklaalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X