
Valkosuklaa-raparperipiirakka

Nyt kun vielä on hetken raparperiaikaa jäljellä, jaan tänne tämän valkosuklaisen raparperipiirakan ohjeen ja jatkan synttäritarjottavien kirjoittelua taas tämän herkun jälkeen 🙂 Pihahommilla ja leipomisella on näimmä minuun piristävä vaikutus, sillä vaikka vauva olikin nukkunut levottomasti edellisyöt ja väsymys painoi, löysin itseni pihalta mm. laittamassa herukkapensaiden päälle verkkoja lintujen suojaksi, kaivamassa muutaman luumupuun alun pois leikkimökin vierestä ja tonkimassa muutamia ohuita raparperin varsia talteen. Kyllä oli noiden jälkeen taas kiva olo 🙂 Seuraavana päivänä äitini oli tulossa kylään ja nuo raparperit lojusivat pöydällä. Eikös siitä sitten alkanut leipomisvimma. Valkosuklaa on raparperin hyvä ystävä, joten niistä syntyi lopulta tämä herkullinen piirakka, joka toimi samalla myös synttärikakkunani. Huih, 40 alkaa pikku hiljaa lähestyä..
Tuo muhkea pohja on taas helppoakin helpompi aineet-vain-kulhoon-ja-sekaisin -tyylinen, jonka tekemiseen ei montaa minuuttia kulu. Ihan lemppareita tällaiset taikinat, varsinkin kun lopputulos on ilmava, kostea ja muhkea 🙂
Raparperi-valkosuklaapiirakka n. 20 cm vuokaan
Aineet: 0.5 dl öljyä 1.75 dl piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia) 1 kananmuna 1 dl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 0.5 tl soodaa 0.5 tl suolaa 100 g valkosuklaata 4 dl (n. 200 g) pieniä raparperin paloja
Ohje: Pilko suklaa noin puolen sentin kokoisiksi paloiksi. Mittaa kaikki muut aineet kulhoon, paitsi valkosuklaa ja raparperin palat. Sekoita nopeasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun n. 22 cm vuokaan. Ripottele pinnalle yli puolet raparperinpaloista, sen jälkeen valkosuklaan palat ja lopuksi vielä loput raparperin palat. Piirakka on tässä vaiheessa suunnilleen tämän näköinen.
Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Koita kypsyys esim. hammastikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on piirakka kypsä. Anna jäähtyä hetki.
Vinkit: * Kokeile korvata raparperi muilla kirpeillä marjoilla. Esimerkiksi puolukoilla, punaherukoilla tai vadelmilla.
* Paistoaika riippuu vuoan koosta. Käytin noin 20 cm vuokaa, jolloin paistoaika oli pidempi, kuin olisi ollut isommalla vuoalla. Myös uuneissa on eroja, joten kypsyys kannattaa tarkistaa heti, kun piirakkaa tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä (mutta edelleen pehmeältä).

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Valkosuklaa-raparperipiirakka
Tein juuri viime viikolla valkosuklaa-raparperipiirakkaa, johon tuli täytteeseen myös maustamatonta tuorejuustoa. Kyllä raparperi vaan maistuu hyvältä!
Nam, kuullostaapa hyvältä myös tuo sinun versiosi! 🙂 Raparperi on kyllä herkkua, ja yhdistettynä valkosuklaaseen (tai vaikkapa mansikkaan tai vadelmaan) vieläkin herkullisempaa 🙂
Nam, valkosuklaa varmasti sopii kivasti raparperin kqveriksi!
Sopii tosi kivasti, kirpeää ja makeaa yhdessä, mums! 😉
No, tuotahan pitää heti kokeilla.
Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.
Testailehan ihmeessä 🙂 Hyvää on! Oih, melkein unohdin, kiitos kun muistutit 🙂
Voi nam! 😛 Ihanan näköistä. Testiin menee!
Kiitti Maiju 🙂 Raparperi ja valkosuklaa on tosi ihana pari. Oon laittanut niitä yhdessä piirakoiden lisäksi myös muffinsseihin, ja niin tulee tosi meheviäkin 🙂 Testaile ihmeessä 🙂
Miten ihanan näköinen piirakka/kakku 🙂 Ajattelin tehdä nyt viikonloppuna puolukoista ja kotona on muutama rahkapurkki, voiko sillä korvata yhtä hyvin tuon piimän/kermaviilin?
Kiitos Jaana V 🙂 Maitorahka on usein hieman paksumpaa, happamampaa ja proteiinipitoisempaa kuin nuo muut, joten jos korvaa piimän suoraan sillä, niin lopputulos saattaa hieman olla kuivemman oloinen ja happaman makuinen. Tuli mieleen, että mitä jos laittaisi rahkan joukkoon lirauksen vettä. Siitä saisi samanlaista happamuutta kuin noista muista, ja koostumuskin löysenisi.. Uskallatko kokeilla? 🙂
En uskaltanut vaihtaa piimää kermaviiliin, mutta sen sijaan laitoin luonnonjogurttia 🙂 Oli kyllä niin hyvää puolukoista tehtynä, että tämä tulee tehtyä vielä monta kertaa 🙂
Mahtavaa kuulla, että luonnonjogurtilla ja puolukoilla onnistui ja maistui! 😀 Kiitos Jaana kun kävit kertomassa 🙂
Onkohan sulla ollut käytössä iloleipurin 21x8x22cm 2,5L vuoka? näyttää kovin samalta, mulla tollanen sydän vuoka ja tohon ajattelin tehdä opelle lahjaksi tätä =) Miten pitkään mahtaa joutuu paistaa enemmän? mahtaax mitä tykätä pakastamisesta?
Moikka jepa 🙂 Mun sydänvuoka on aika tarkkaan tuon kokoinen (sain mitoiksi 21.5×7.5×22), mutta en aivan varma minkä merkkinen se on (vuoassa itsessään ei lue mitään, eikä ole enää lappuja jäljellä). Paistoaikaa kannattaa aika tarkkailla, sillä pelkästään uuneissa on jo niin paljon eroja, että paistoaika saattaa heittää esim. 5 minuutilla suuntaan ja toiseen.
Meillä piirakka on huvennut ennen pakastamista, mutta eiköhän se pakastamisen kestä. Tämä on niin kostea piirakka, että se todennäköisesti vaan kostuu lisää. Kiva lahjaidea! 🙂
Heipähei!
Löysin ihanan helpon ja makoisalta kuulostavan ohjeesi. Riittääkö uunipellille (60 senttinen uuni) kaksinkertainen annos? 🤔
Heippa Maajussin puoliso! 🙂 Jos peltisi on samankokoinen kuin minulla (n. 40 x 35 cm), niin tekisin tämän sen kokoiseen 3-kertaisena.