Helpot ja nopeat suolaiset pikkupiirakat kahdella eri täytteellä

Helppo ja nopea arkiruokavinkki lehtitaikinasta

Helpot suolaiset pienet piirakat, jotka syntyvät lehtitaikinasta ja vain kourallisesta täytteitä, ovat ihania tarjottavia niin juhliin kuin arkeen!

Herkulliset pienet suolaiset1

Pääsiäisen aikaisten lämpimien ilmojen aikaan muhun puri aikamoisen puutarhakärpänen. Kaikki viime talven, ja itseasiassa viime vuosien aikaisten pihahaaveiden toteuttaminen alkoi silloin oikein rytinällä. Vanhan mansikkamaan paikalle rakentui itsemaalatuista(=öljytyistä) viljelylaatikoista uusi kasvimaa ja mansikkamaa päätyi toiseen, hieman rinteessä olevaan paikkaan. Rinteinen paikka ei ollut sellaisenaan paras paikka viljelylaatikoille ja paikan tasoitteluun menikin hetki pieni. Mansikoiden viereen hankin rivin kahta erilaista pensasmustikkaa ja niiden viereen rivin pensasvadelmaa.

Ja jipii, myös kukkapenkki löysi vihdoin paikkansa samalta suunnalta pensaiden kanssa. Kukkapenkkiin on jo hujahtanut syötävien kukkien siemeniä sekä alkukeväästä kylvämäni orvokin taimia. Toivottavasti ne alkavat kasvaa kunnolla, niin saan kesällä myrkyttömiä, kauniita kukkia koristeeksi leivonnaisten päälle. Myös takapihan kärsinyt tuija-aita sai täydennystä ja paikkausta. Niin ja pääsihän juurivesoista syntynyt luumupuu myös paikoilleen omalle paikalleen sekä istutin puutarhaan myös tyttöjen toivoman päärynäpuun! Vielä omppupuut odottavat hankkimistaan ja istuttamistaan, mutta eiköhän se aika koita ihan just. Vielä kun keksisi mitkä ovatkaan ne parhaimman makuiset omenat… Jos sinulla on vinkkejä omenoista, niin kerrohan ihmeessä! Muitakin pihahommia on toki tullut tehtyä, mutta kaiken kertominen olisi jo oman blogipostauksen, tai peräti eri blogin juttuja. Tästä päästään kuitenkin aasinsiltana kuitenkin Suklaapossun juttuihin eli ruoka-aiheeseen 🙂

Kaiken puutarhassa puuhailun keskellä aika keittiössä on ollut rajallista. Nälkä kuitenkin on ollut kova ja jotain on pitänyt syödä. Yhtenä puuhakkaana päivänä muistin nähneeni jossain somen syövereissä helppoakin helpomman arkiruokavinkin eli lehtitaikinalevyn päälle tehtyjä pikkupiirakoita. Kaivettiin pakkasesta vanhemman tytön kanssa lehtitaikinalevypaketti esille ja jääkaapista pari erilaista täytevaihtoehto eli aineet nakki-paprika- ja fetajuusto-tomaatti-täytteisiin. Nämä olivat eräänä kauniina päivänä todellinen pelastus! Helpon ja nopean tekotapansa lisäksi myös älyttömän hyvänmakuisia. Erityisesti nuo feta-tomaattiversiot, voi nam!

Fetajuusto tomaatti basilika täytteinen nopea arkiruoka

Näistä pienistä piiraista saa arkiruokailun lisäksi ihania tarjottavia myös juhliin. Täytteitä voi vaihdella oman maun mukaan. Miltä kuullostaisi esim. vuohenjuusto-tomaatti-rukola-hunaja tai savukinkku-paprika-aura tai vaikka texmex-mausteilla maustettu jauheliha? Ja toimisikohan makea versio esim. nutellasta… Mmmm. Vaihtoehtoja on rajattomasti, joten jokaiselle löytyy taatusti oma suosikkinsa.

Nämä ovat lisäksi älyttömän helppoja tehdä. Mein vanhin tyttö (miltei 10v) halusi tehdä piirakat itse. Ja niinhän siinä kävikin, että kun äiti näytti yksien piirakoiden tekemisen malliksi, tyttö teki piirakat loppuun paistamista myöten. Nämä siis sopivat myös lasten kanssa leivontaan aivan mainiosti. Vaikkapa jo ensi sunnuntaina, jos haluaa hemmotella äitiä tällaisilla pienillä suolaisilla herkuilla. Päälle vain äidin lempimaut 🙂

Helpot ja nopeat suolaiset pikkupiirakat kahdella eri täytteellä

10 pientä piirasta

Pohjat:

1 pkt (sis. 5 levyä) lehtitaikinaa

Täyte I, feta-tomaatti (riittää noin 5 piiraaseen):

n. 100 g Fetajuustopaloja

noin 12-15 minitomaattia puolitettuina

50 g maustamatonta tuorejuustoa

1 tl (maun mukaan) valkosipulimurskaa

(TAI maustamattoman tuorejuuston ja valkosipulimurskan tilalle valkosipulituojuustoa TAI jotain muuta maustettua tuorejuustoa)

tuoretta basilikaa

mustaleimaemmental-raastetta

Täyte II, nakki-paprika (riittää noin 5 piiraaseen):

sinappia

3-4 nakkia pienemmäksi pilkottuna

punainen suippopaprika pieniksi pilkottuna

mustaleimaemmental-juustoraastetta

Ohje:

Levitä lehtitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle irrallaan toisistaan noin vartti ennen piiraiden tekemistä. Valmistele tällä välin täytteet eli pilko ja hienonna tarvittavat aineet.

Puolita sulaneet lehtitaikinalevyt. Tee reunoille viillot noin sentin päähän reunasta.

Lehtitaikinasta nopea suolainen

Feta-tomaattitäytettä varten sekoita valkosipulimurska ja tuorejuusto hyvin yhteen. Levitä täytettä viidelle lehtitaikinalle viiltojen sisäpuolelle. Ripottele viiltojen sisäpuolelle myös täytteet ja lopuksi päälle hieman juustoraastetta kiinnittämään täytteen aineet keskenään yhteen. Tee samoin nakkiversioille eli levitä pohjalle sinappi ja sen päälle täytteet. Lopuksi taas juustoraaste.

Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ja eikun kimppuun!

Vinkki:

* Meillä näistä tehtiin munattomia. Jos kuitenkaan munattomuus ei ole tarpeellista, voit voidella lehtitaikinalevyjen reunat ennen uuniin laittamista, niin ne saavat kauniin värin.

Nakki paprika piiras

Samaan hengenvetoon vielä pahoittelut kuvista, jotka tuli räpsittyä todella nopeasti ennen kuin ensimmäinen piirakka holahti suuhun ja jonka jälkeen kamera unohtui pöydälle. Mutta eiköhän näistä silti saa käsityksen sekä helppoudesta, nopeudesta että siitä, että näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla itselleen sopivilla täytteillä. Nam!

 

Kommentit (4)

Hauska ja näppärä idea, kiitos!:) Tuo feta-täyte olisi varmasti meidän mieleen 🙂

Ida
http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

Kiva, että ihastuit ida ihana 🙂 Tuo fetatäyte oli ihan älyttömän hyvää! Ensi kerralla teen taatusti uudestaankin sellaisen 🙂

Kiitos ihanasta ohjeesta! Tänään kokeilin näitä feta-tomaattitäytteellä ja olivat kyllä niin hyviä! Tytön kanssa tehtiin ja tosiaan on lasten helppo tehdä näitä ihan ominkin päin. Ja noita muita mainitsemiasi töytevaihtoehtoja aion ehdottomasti kokeilla seuraavan kerran 🙂

Ooh, ihana kuulla Ansku! 😀 Nämä ovat kyllä tosi kivoja, kun jokainen voi tehdä oman maun mukaiset täytteet 🙂

Kommentoi juttua: Helpot ja nopeat suolaiset pikkupiirakat kahdella eri täytteellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X