Suklaapossu

Helpot vegaaniset suklaafudget

Helppo vegaaninen suklaafudge valmistuu parhaimmillaan vain kahdesta aineesta ja ilman lämpömittaria. Fudgea on helppo muokata lisäämällä joukkoon vaikkapa pähkinöitä tai appelsiinin kuoriraastetta.

Kuopuksemme tarhaura päättyi viime viikolla (nyyh!). Muistin asian yllättäen edellisenä päivänä, ja koska halusin viedä tarhaan pienen kiitoslahjan, ei auttanut muu kuin alkaa tekemään maailman helpointa ja nopeinta, ja toki myös herkullista suklaafudgea. Koska en tiennyt tarhahenkilöstön allergioista, päätin tehdä fudgen varmuuden vuoksi vegaanisena ja gluteenittomana.

© Irina Lisinen

Fudge muistuttaa hyvin paljon muita tekemiäni kahden aineen fudgeohjeita (esimerkiksi Helppo kahden suklaa fudge), mutta tässä on kondensoitu maito korvattu kondensoidulla kookosmaidolla.

© Irina Lisinen

Pakkasin suurimman osan fudgepaloista kertakäyttöiseen, kannelliseen rasiaan. Maisteltiin lasten kanssa niitä, jotka eivät mahtuneet rasiaan ja todettiin, että näistä tuli hyviä! Ihanan suklaisia, pehmeitä ja sopivan minttuisia. Fudget kannattaa säilyttää jääkaapissa erityisesti silloin, jos fudgeen laittaa suklaata vain 300 g. Jääkaappikylminä ne ovat juuri sopivia koostumukseltaan, mutta huoneenlämmössä pehmenevät hieman liikaa. Jos haluaa säilyttää fudget huoneenlämmössä, kannattaa käyttää suklaata enemmän.

Joka tapauksessa fudge kannattaa ottaa hetkin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, sillä tällöin suklaan maku tulee parhaiten esille.

© Irina Lisinen

Suklaafudgen makumaailmaa voi muokkailla oman maun mukaan helposti lisäämällä joukkoon esimerkiksi kuivattua mansikkaa tai vadelmaa, pähkinöitä, appelsiinin kuoriraastetta (ja vähän mehua) ja muita kuivia juttuja, joiden voisi kuvitella sopivan yhteen suklaan kanssa. Itse lisäsin joukkoon muutaman tipan piparminttuöljyä, sillä sitä sattui löytymään kaapista, enkä uskaltanut lisätä pähkinöitä mahdollisten allergioiden takia.

Jotta fudge pysyy vegaanisena, muista varmistaa mahdollisten ”lisukkeiden” vegaanisuus.

Sen pidemmittä puheitta, tässä ohje.

Vegaaniset suklaafudget

Aineet:

1 tlk (= 320 g) kondensoitua kookosmaitoa

300-450 g tummaa, vegaanista suklaata (esim. Brunberg), ks. vinkkiosio alempaa

(Lisäksi halutessa myös:

piparminttuöljyä (laitoin tätä 6 tippaa)

TAI pähkinöitä, appelsiinin kuoriraastetta (ja vähän mehua), pienemmäksi pilkottuja vaahtokarkkeja, kuivattua mansikkaa tai vadelmaa, tai muita suklaan kanssa yhteen sopivia juttuja…

Ohje:

Vuoraa noin 20 x 20 kokoinen vuoka leivinpaperilla.

Pilko suklaat kattilaan ja lisää joukkoon kondensoitu kookosmaito.

Nosta kattila levylle ja lämmittele seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet. Jos haluat maustaa seosta, tee se tässä vaiheessa. Itse lisäsin noin 6 tippaa leivonnaisiin sopivaa piparminttuöljyä. Sekoita suklaaseosta vielä mahdollisten lisäysten jälkeen.

Kaada suklaaseos samantein vuokaan leivinpaperin päälle ja levitä nopeasti pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Jäähdytä fudge ensin huoneenlämpöiseksi. Nosta fudge vielä jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa paloiksi ja eikun nauttimaan!

Vinkit:

* Suklaan määrä vaikuttaa fudgen koostumukseen. Jos fudgessa on suklaata vain 300 g, on fudge jääkaappikylmänä koostumukseltaan juuri sopivia, mutta huoneenlämmössä pehmenevät hieman liikaa (ks. toinen vinkki alempaa). Jos haluat fudgeista kovempia ja huoneenlämmössä säilyviä, käytä suklaata 450 g.

* Jos haluat pehmeitä, huoneenlämmössä säilyviä fudgeja pienemmällä suklaamäärällä, leikkaa jähmettynyt fudgelevy paloiksi, irroita palat varovasti toisistaan ja jätä ne leivinpaperin päälle puoleksi vuorokaudeksi. Tällöin fudgepalojen pinta kovettuu sen verran, että ne eivät tahmaa käsiä huoneenlämpöisinäkään.

© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot vegaaniset suklaafudget

Lukija9693

Tuota täytyy kokeilla 🙂

Irina Lisinen

Kiva, että innostuit! Itse tehty suklaafudge on hyvää, ja myös yllättävän helppoa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *