Suklaapossu

Helppo ja mehevä vadelma-raparperipiirakka

Helppo, nopea, mehevä ja muhkea vadelma-raparperipiirakka

Tästä ei piirakan tekeminen enää helpommaksi muutu! Eikä syöminen nopeammaksi 😉 Piirakan aineet sekoitetaan nopeasti yhdessä kulhossa sekaisin ja taikina onkin jo valmis. Uunipellille levitetyn taikinan päälle levitetään marjat = tässä piirakassa vadelmat ja vihannekset = raparperit. Kyllä vain, raparperi on vihannes. Pieni sokerikerros vielä päälle ja avot, piirakka on valmis uuniin. Reilun puolen tunnin paistamisen jälkeen uunista leijuu ihanat tuoksut ja on hetki ottaa piirakka pois.

Sitten koittaa sen vaikein ja aikaavievin hetki, sillä piirakan on hyvä antaa jäähtyä reilusti, ennen kuin iskee veitsen siihen kiinni. Odotus palkitaan, sillä muhkea, mehevä, sopivan makea, mutta samaan aikaan vadelmien ja raparperien takia raikas piirakka tekee kauppansa todella äkkiä. En voi muuta kuin suositella tätä.

Vadelma-raparperipiirakka

Itse tein piirakan kahtena peräkkäisenä päivänä. Ensimmäisen vein töihin päivää ennen syntymäpäivääni juhlistamaan viimeistä päivää sen ikäisenä. Seuraavana aamuna ennen töihin lähtöä laitoin toisen piirakan uuniin ja ehdin ottamaan sen uunista vielä ennen kotoa poistumista. Tuo piirakka nautittiin perheen ja oman äitini kesken synttäripäivän iltana.

Täydellinen piirakka helposti

Piirakan pohjana toimi Helppo ja mehevä raparperipiirakka, jonka tein ensimmäisen kerran jo 6 vuotta sitten. Tuo piirakka oli munaton ja maidoton, mutta tähän versioon hulautin nesteeksi piimää tuomaan lisämehevyyttä. Ohje koki myös pari muuta pientä muutosta, mutta kyllä kannatti. Taidan jo toistaa itseäni sanomalla, että tästä tuli ihanan mehevä ja muhkea. Ja ilman vatkainta! Kuulin kovin kehua piirakan syöjiltä, sekä töissä että kotona. Ja tykkäsin itsekin.

Vadelmista leivonta

Vadelmat sopivat raparperin kanssa tosi ihanasti yhteen. Piirakan makumaailmaa voikin fiksata niiden suhteella. Laitoin piirakoihin puolet raparperin paloja ja toisen puolen vadelmia. Vadelmat ovat voimakkaamman makuisia kuin raparperit, joten piirakoiden makumaailma oli selvästi vadelmavoittoinen. Jos kaipaa enemmän raparperin makua, kannattaa vadelmia laittaa vähemmän. Tai ne voi jättää vaikka kokonaan pois, mikäli haluaa pelkän raparperipiirakan. Toimii loistavasti myös niin 🙂

Maailman helpoin ja paras piirakka on nopea ja helppo tehdä ilman vatkainta

Piirakasta tulee todella muhkea ja littanammista piirakoista pitävälle suosittelen tekemään vain puolikkaan annoksen taikinaa isolle pellille. Tällöin kannattaa tarkkailla paistoaikaa, sillä se saattaa lyhentyä vähemmän taikinamäärän takia.

Raparperipiirakka vadelmilla on herkullista

Piirakka on muuten myös munaton eli sopii muna-allergisille tai niihin hetkiin, kun kaapista ei löydy yhtään munia tai muuten vain ei huvita rikkoa yhtään munaa.

Muhkea vadelma-raparperipiirakka, munaton

12 dl vehnäjauhoja

6.5 dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

4 tl leivinjauhetta

3 tl soodaa

1 tl suolaa

2.75 dl rypsiöljyä

8 dl piimää

Lisäksi:

Yhteensä 14 dl raparperipaloja ja vadelmia (esim. 7 dl raparperin paloja ja 7 dl vadelmia)

Pinnalle:

2-3 rkl sokeria

Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa joukkoon öljy ja piimä. Sekoita nopeasti sekaisin, älä kuitenkaan vaivaa. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle raparperinpalat sekä vadelmia, sekä lopuksi koko komeuden päälle vielä 2-3 ruokalusikallista sokeria.

Munaton makea piirakka vadelmista ja raparperista valmistuu nopeasti

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin värin ja piirakka on myös keskeltä kypsä. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Vinkki:

* Piirakan kanssa yhteen sopii vaniljakastike tai -jäätelö. Tosin piirakka on niin mehevä, ettei se välttämättä kaipaa lisäkseen kumpaakaan.

* Käytössäni on usein myös pienempi, noin puolikkaan uunipellillisen kokoinen uunivuoka, ja laskinkin siihen sopivat määrät valmiiksi. Taikinan voi tehdä näillä mitoilla myös isommalle uunipellille, jos ei halua näin muhkeaa versiota.

Ohje puolikkaalle uunipellille tai ohuempaan piirakkaan:

6 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

1.5 tl soodaa

0.5 tl suolaa

1.25 dl + 1 rkl rypsiöljyä

4 dl piimää

Lisäksi:

Yhteensä 7 dl raparperipaloja ja vadelmia (esim. 4 dl raparperin paloja ja 3 dl vadelmia)

Tekotapa sama kuin ylempänä olevassa ohjeessa.

Muhkea ja mehevä makea piirakka

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja mehevä vadelma-raparperipiirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.