Suklaapossu

Helppo ja nopea Oreojuustokakku ilman liivatetta

Oreojuustokakku on todella helppo, nopea, herkullinen ja se valmistuu ilman liivatetta. Leivoin tämän kakun pikaisesti aamusella, vain kolmisen tuntia ennen veljeni synttärijuhliin lähtöä, jolloin kakku ehti jähmettymään juuri riittävästi ennen sen syömistä. Aikaa kakun leipomiseen kului vain parikymmentä minuuttia.

Tai olisi kulunut, jos kaikki olisi mennyt kuin Strömsössä… Innostuin kakunteosta yöunien jälkeen aamukahdeksalta, kun muu perhe oli vielä hieman untenmailla. Ajattelin pikaisesti surauttaa keksit muruiksi sauvasekoittimen silppurilla ja sen jälkeen keskittyä hetkeksi hiljaisempiin hommiin. Sauvasekoittimesta kuului kuitenkin kova vinkuva ääni ja eikös se herättänyt lapset. Sekoittimeen liitetty silppuri ei kuitenkaan hievahtanutkaan ja keksit odottivat edelleen murskautumistaan. Eipä muuta kuin kakkossuunnitelman eli vahva pakastepussi+kaulin -kombon pariin ja pian pohja olikin valmis. Vielä pitäisi löytää jostain uusi, toimiva sauvasekoitin…

Ohje pohjautuu jo blogista löytyvään, tykättyyn Oreojuustokakkuun. Vaikka tuokin kakku on sellaisenaan tosi hyvä, niin tällä kertaa halusin korostaa Oreon makua aiempaa enemmän. Kakussa on sama määrä Oreoita kuin aiemmassakin versiossa (eli kolmisen pötköä), mutta tällä kertaa pohja on ohuempi ja pohjasta säästyneet Oreot on lisätty suoraan täytteeseen. Näinkin pieni muutos vaikutti makuun paljon ja nyt kakku maistui huomattavasti selvemmin Oreoille, kuin alkuperäisen ohjeen kakku. Nam! Vaikka siis olihan tuo alkuperäinenkin kakku herkullinen.

Vinkkinä sanoisin, että kakku makeutuu vetäytyessään lisää, joten sokerin kanssa ei kannata lutrata. Toinen vinkkini on se, että käytä sellaista tuorejuustoa, josta muutenkin pidät, sillä se vaikuttaa kakun makumaailmaan. Itse käytän leivonnassa usein Philadephiaa, niin myös tässä.

Kuten tällaiset liivatteettomat, keksimuruilla hyydytetyt kakut aika usein, on tämäkin todella pehmoinen. Kakusta saattaa olla hankala saada leikattua siistejä paloja, ja lautasella kakku ei välttämättä näytä niin kauniilta kuin liivatetta sisältävät juustokakut. Kakun jämäkkyyttä voikin yrittää säädellä sillä, kuinka paksuksi vispikerman ja vispikerma-tuorejuustoyhdistelmän vatkaa. Mitä jämäkämpi seos on, sitä jämäkämpi myös kakusta tulee. Liikaa kuitenkaan ei kannata vatkailla, jotta koostumus ei kärsi.

Jätin keksin palat tällä kertaa tarkoituksella hieman isommiksi, jolloin ne toivat kakkuun leikkausvaiheessa visuaalista ilmettä sekä isommat palat olivat ihania ja herkullisia sattumia täytteessä. Toisaalta pienempi keksimuru hyydyttää kakun paremmin, joten jos haluaa tehdä tästäkin aavistuksen täydellisemmän kakun, voi osan kekseistä leikata pienemmiksi ja osan isommiksi eli noin 6 osaan.

Palakuvaa ei harmittavasti tullut otettua, sillä kun lopulta muistin palakuvan ottamisen, oli jo liian myöhäistä, sillä kakku oli aika pitkälti jo kadonnut…

 

Helppo Oreojuustokakku ilman liivatetta

20 cm vuokaan

Pohja:

150 g Oreokeksejä

30 g voita

Aineet:

4 dl vispikermaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

2-3 rkl tomusokeria

200 g Oreokeksejä

Koristeluun:

n. 100 g Oreokeksejä, nonparelleja, strösseleitä tai mitä itse haluaa

Ohje:

Murskaa pohjaa varten 150 g Oreokeksejä esimerkiksi tehosekoittimessa tai vahvan pakastepussin sisällä kaulimella painellen. Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon. Laita noin 20 cm vuoan irtoreuna tarjoilulautaselle ja voitele sisäpuoli kevyesti esimerkiksi vuokspraylla tai öljyllä. Rasvaaminen auttaa kakkua irtoamaan nätisti.

Painele keksimuru tarjoilulautaselle vuoan reunojen sisäpuolelle. Nosta tarjoilulautanen jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot, vaniljasokeri sekä 2 rkl tomusokeria. Vatkaa kunnolla sekaisin. Maista ja lisää halutessasi lisää tomusokeria. Ota kuitenkin huomioon, että myös keksit makeuttavat täytettä, joten älä tee täytteestä tässä vaiheessa liian makeaa. Kerma-tuorejuustoseoksen pitäisi tässä kohtaa olla melko jämäkkää.

Pilko n. 200 g Oreokeksejä n. 1.5 cm x 1.5 cm kokoiseksi murskaksi eli kukin keksi noin kuuteen osaan. Lisää keksin palat täytteen joukkoon ja sekoita. Kaada täyte pohjan päälle, painele täytettä kunnolla myös reunoille ja tasoita pinta lopuksi. Nosta kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Koristele. Nauti!

Vinkki:

* Saat kakkuun vaihtelua korvaamalla perusOreot eri makuisilla Oreoilla tai muilla täytekekseillä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja nopea Oreojuustokakku ilman liivatetta

Mikko

Hyvää myös domino kekseille 🙂

Suklaapossu

Jep, toimii myös niillä 🙂 Ja piparkakuilla 😋

Sinun täytyy kommentoidaksesi.