Suklaapossu

Helppo ja nopea pähkinägranola

Granola on ihanan helppo ja nopea herkku. Se on kuin rapea ja makeahko mysli, mutta on, ainakin omaan makuuni, vähintään 10 kertaa herkullisempaa. Granolaan voi näppärästi hukuttaa kaapeissa pyörivät jämäpussit pähkinöitä ja siemeniä sekä luksusgranolaa tehdessä joukkoon voi sekoittaa myös kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

Granolan makeutta on helppo säätää vaahterasiirapin määrällä. Jo pari ruokalusikallista antaa mukavasti makeutta ja sellainen granola sopii loistavasti arkeen tai jos ajatuksena on nauttia tätä herkkua isompia määriä. Aamupalalla granolan kanssa tarjottavaksi sopii vaikkapa maito tai maustamaton jogurtti. Jos käytät granolaa makeutetun jogurtin kanssa, voit tiputtaa vaahterasiirapin määrää hieman pienemmäksi, jotta kokonaisuudesta ei tule yltiömakea.

Pienemmillä annoksilla voi toki herkutella hyvällä omalla tunnolla makeammastakin versiosta. Jos (ja kun) viikonloppuisin haluaa satsata granolaan ja herkutteluun kaurakeksimäisen makealla granolalla, joukkoon voi lisätä siirappia enemmän, jopa 1 dl.

Menetin granolantekoneitsyyteni vasta pari viikkoa sitten. Granolan tekemisen jälkeen ihmettelin, miksi ihmeessä en ole tehnyt tätä aiemmin! Granolan tekeminenhän oli helppoa kuin mikäkin. Ja todella nopeaa. Aineet vain sekaisin ja uuniin paahtumaan siksi aikaa, kunnes seos saa väriä ja tuoksuu ihanalta. Granolaa voi nauttia vaikka heti lämpimänä, mutta se on ihanaa myös jäähtyneenä.

Granola säilyy parhaiten ilmatiivissä rasiassa tai tölkissä.

Ensimmäisen tekemäni granolan makeutin testimielessä hunajalla, mutta mausta jäi uupumaan ”se jokin”. Parin päivän päästä makeutin seoksen hunajan sijasta vaahterasiirapilla ja lisäsin joukkoon siementen lisäksi myös pähkinöitä. Epäilin hieman miten maun kanssa käy, sillä laitoin vaahterasiirappia hunajaa vähemmän. Huoli oli turha, sillä tuossa granolassa oli makeutta jostain syystä enemmän kuin ensimmäisessä yritelmässä ja pähkinöistä se sai ihanaa paahteista makua. Suosittelen siis käyttämään vaahterasiirappia, vaikka toki hunajalla voi halutessaan korvata sen.

Vaikka valmis granola onkin ihanaa, mutta niin oli myös sen tuoksu! Hieman ennen kuin olin ottamassa granolaa uunista, tyttö tuli keittiöön haistelemaan: ”Ooh, mikä ihana tuoksu! Mä haluan syödä tuota myös” 🙂 Ja hyvin tämä maistui hänelle, kuten myös muille.

Helppo ja nopea pähkinägranola

Aineet:

5 dl kaurahiutaleita

3 dl siemeniä/pähkinöitä (Laitoin 1 dl valmista siemensekoitusta ja 2 dl pähkinäsekoitusta)

0.5 dl rapsi- tai rypsiöljyä

0.5 dl vaahterasiirappia (ks. vinkkiosio alempaa)

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 150 asteeseen. Sekoita kaikki granolaan tulevat aineet keskenään sekaisin. Levitä seos leivinpaperoidulle uunipellille.

Paahda granolaa uunissa noin 25-40 minuuttia. Sekoita seosta ensin 15 minuutin jälkeen, jonka jälkeen jatka paahtamista noin 5-10 minuuttia kerrallaan välillä sekoitellen. Granola on valmis, kun se on kauttaaltaan kauniin rusehtavan värinen ja pähkinät alkavat tuoksua ihanilta. Granolaa kannattaa vahtia sen ollessa uunissa, jotta se ei pääse palamaan.

Jäähdytä granola ja nauti esimerkiksi maidon tai maustamattoman jogurtin kanssa. Säilytä ilmatiiviissä purkissa.

Vinkit:

* Granolan makeutta pystyy säätämään lisäämällä vaahterasiirappia, vähentämällä kaurahiutaleiden määrää tai/ja lisäämällä joukkoon kuivattuja hedelmiä.

* Tämä ohjeen mukaan tehty granola maistuu herkulliselta vaikkapa maitotilkan kanssa nautittuna. Tämä sopii myös maustamattoman jogurtin kanssa syötäväksi, mutta jogurtin happamuuden takia ainakin itse kaipaan joukkoon hieman enemmän makeutta kuivattujen hedelmien muodossa.

* Jos haluat granolasta kunnolla makeaa, miltei kaurakeksimäistä, laita granolaan 2-kertainen määrä vaahterasiirappia.

* Muokkaa granolan makua myös lisäämällä joukkoon esimerkiksi kanelia, inkivääriä.

* Vaahterasiirapin sijasta granolaan voi käyttää hunajaa. Maku muuttuu tällöin hieman.

* Jos käytät pähkinöitä, unohda saksanpähkinät. Niillä on tapana muuttua uunissa kalanmakuisiksi ja -hajuisiksi, eikä se ole tässä ohjeessa tarkoituksena.

* Granola on gluteeniton, jo käytät gluteenittomia kaurahiutaleita.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja nopea pähkinägranola

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *