Kattilaleipä-/pataleipäohjeita on vilkkunut netissä jo pidemmän aikaa ja nykyään se taitaa ollakin aika trendileivonnainen leipien saralla. Nopea, ilman
vaivaamista tehtävä taikina ja valmiin leivän rapea kuori saivat
mielenkiintoni heräämään.heti kun näin ohjeen ensimmäistä kertaa, mutta tekemiseen menikin sitten hieman pidempi pätkä. Onneksi päätin vihdoin kokeilla sitä itsekin, sillä tämä oli parasta tekemääni leipää! Rapea kuori, pehmeä, kosteahko, maukas sisus!

Ja vieläpä äärettömän helposti. Aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään. Eikä niitä edes saa vaivata! Juuri mahtava ohje tällaiselle henkilölle, joka vihaa taikinan vaivaamista.

Kärsimättömän ohje tämä ei kuitenkaan ole, sillä sekoittamisen jälkeen taikinan annetaan seistä huoneenlämmössä reilu puoli vuorokautta (12-18 tuntia). Pitkä kohotusaika tuo taikinaan ihanaa makua. Kattilassa paistaminen pitää leivän mehevänä ja tuo pintaan arinauunista tutun rapean pinnan.

Leipä sopii hyvin myös henkilöille, joille vähänkään suurempi määrä hiivaa aiheuttaa vatsan puruja, sillä yhteen leipää hiivaa tulee vain. n. 1/3-1/4 tl. Hiivan pienen määrän taikina, tuo kohotusaika on hyvä pitää pitkänä, jotta hiiva saa tarpeeksi aikaa toimia. 

Katselin erilaisia ohjeita ja kokosin niistä omani. Kokeilin ohjeesta samantein 2 erilaista versiota; tavallisen ja
hieman kuituisemman. Toiseen leipään lämmitin veden n. 42 asteiseksi
(eli kättä lämpimämmäksi) ja toisen taikinan tein kylmään veteen.
Lämmitettyyn veteen tehty taikina imi nesteen miltei samantein ja siitä
meinas tulla ihan liian kuiva. Lisäilin vettä hieman, jotta sain
taikinasta löysemmän. Kylmään veteen tehdyn sai sekoiteltua hyvin ja se
vaikutti paljon kosteemmalta heti aluksi, mutta hetken päästä sekin imi
vedet ja taikina jäi lopulta hieman kuivemmaksi. Taikinan
”kuivahtamiseen” taisi vaikuttaa myös se, että tuossa taikinassa oli
täysjyvävehnäjauhoja ja puurohiutaleita tuomassa rakennetta, lisäkuituja
sekä makua.

Pakko kuitenkin korostaa vielä, että valmis leipä ei
kuitenkaan ollut lainkaan kuiva, vaan erittäin mehevä ja pehmeä ja kivan
kostea. Ja tuo pinta oli ihanan rapea. Jopa rapeampi seuraavana päivänä. Molemmissa leivissä.

”Tavisversio” oli höttöisempi ja siinä oli enemmän isoja reikiä. Kuituisempi oli koostumukseltaan hieman tiiviimpi, ja siinä ilmakuplat olivat selvästi pienempiä. Rakenne oli siitä huolimatta tosi tosi hyvä. Siinä oli myös makua enemmän, kuin valkoisessa höttöleivässä ja tuon takia itse pidin hieman enemmän.

Tämä/nämä leipä/leivät jäävät ehdottomasti vakiohjeisiini ja tekemään niitä vielä monesti. Niin ja muuten erään
maistelijan mielestä tuo höttöisempi (eli ”tavallinen versio”) oli kuin
kaupan paistopisteissä myytävä Ciabatta 🙂

Kattilaleipä
Tavallinen versio (tein n. 5 litran kattilaan)
Aineet:
n. 4.5 dl (n. 42 asteista) vettä
2 tl suolaa
1/3 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
Ohje:
Sekoita
kuivat aineet keskenään. Kaada joukkoon vesi ja sekoita kädellä vain
sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä vaivaa
taikinaa. Seoksen pitäisi olla löysähköä.Vuoraa kulho kelmulla ja jätä pöydälle huoneenlämpöön 12-18
tunniksi. 
Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, se kuplii ja on selvästi löystynyt. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. 
Ripottele pintaan jauhoja ja painele
ilmakuplat kevyesti pois . Taita taikina reunoilta keskelle molemmilta puolilta (keskimmäinen kuva). Taita vielä molemmista päistä keskelle (oikeanpuoleinen kuva). 

Ripottele leivinliinan päälle reilusti jauhoja ja nosta
taikinakasa siihen taitettu saumapuoli alaspäin. Taita liian reunat päälle. Jätä taikina kohoamaan vielä 2-2.5 tunniksi.
Kun taikina on kohonnut puolisen toista tuntia, laita paistoon käytettävä kattila uuniin ja uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kun uuni on valmis ja taikina kohonnut tarpeeksi, kumoa taikina kuumaan kattilaan.

Laita kattilan heti uuniin. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen ilman kanssa vielä 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
 Kopsauta leipä kattilasta pois. Jos se on tarttunut pohjaan kiinni, auta sitä tarvittaessa vaikkapa lusikalla. Nauti!
Kuituisempi versio (paistoin 3 litran kattilassa)
Aineet:
4 dl vehnäjauhoja
1.5 dl 4-viljan hiutaleita (tai esim. kaurahiutaleita)
1.5 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
3.5 dl kylmää vettä
Ohje:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada joukkoon vesi ja sekoita kädellä vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä vaivaa taikinaa. Jos seos on kuivan tuntuista, lisää joukkoon hieman lisää vettä. Vuoraa kulho kelmulla ja jätä pöydälle huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. 
Kun taikina on kohonnut, se kuplii ja on löystynyt. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Painele ilmakuplat kevyesti pois. Taita taikina kulmista keskelle (kuten
kirjekuori). Ripottele leivinliinan päälle reilusti jauhoja ja nosta
taikinakasa siihen taitettu saumapuoli alaspäin. Jätä liinan alle
kohoamaan vielä 2-2.5 tunniksi.
Laita kattila uuniin ja uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, kumoa kohonnut taikina kuumaan kattilaan.
Laita kattila samantein takaisin uuniin. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen ilman kanssa vielä 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Nam!
Vinkit:
* Leipä on mehevää ja kosteaa seuraavana päivänäkin. Säilytä leipä leivinliinan alla, niin pinta pysyy rapeana.
* Käytä kattilaa, jonka voi laittaa uuniin (eli sellaista, jossa ei ole esim. muoviosia)
* Muista pitää patalaput-/tumput tms. kädessä käsitellessäsi kuumaa kattilaa. 
* Ennen kuin nostat taikinan leivinliinan päälle, ripottele sille reilusti jauhoja, jotta taikina ei tartu siihen kiinni, vaan saat kumottua sen helposti kattilaan. Itse pihistelin toisen taikinan kanssa jauhoissa ja jouduin lopulta ronkkimaan taikinaa käsin irti liinasta..