Helppo pipari-DAIM eli piparkakun makuinen DAIM

Itsetehty DAIM, mit√§ ihanaa herkkua! ūüôā

Lapsuudestani tuttu, kardemummaa sis√§lt√§v√§¬†Mamsellin piparkakku -taikina¬†on mielest√§ni se aito ja oikea piparitaikina. Kaupan valmiista piparkakuista usein puuttuu ‚ÄĚse jokin‚ÄĚ, ja uskon, ett√§ se on juuri tuo kardemumma. Tuota Mamsellin piparkakkutaikinaa olisin voinut sy√∂d√§ vaikka kulhollisen jo lapsena. Taikina on tosin nyky√§√§nkin se pipareiden paras osa, kuten varmaan teid√§n muidenkin mielest√§.

Usein Joulun aikaan innostunkin tekemään usein paljon erilaisia piparkakun makuisia juttuja. Vähän aikaa sitten testailin Piparkakun makuista porkkanakakkua, joka vei kielen mennessään. Sen jälkeen mielessäni alkoi pyöriä piparkakun ja itsetehdyn DAIMin yhdistelmä, joten pitihän sitäkin kokeilla. Nam, tykkäsin!

Tein DAIMin liki samalla ohjeella, kuin Appelsiinin makuisen DAIMin. Tuossa ohjeessa on tumman siirapin sijasta vaaleaa siirappia, jolloin krokanttimassan seuraaminen on helpompaa, sill√§ valmiin krokanttimassan tunnistaa v√§rist√§, eik√§ esim. l√§mp√∂tilamittariakaan tarvita. Mit√§ tummemmaksi seoksen paahtaa, sit√§ kovempaa ja rapeampaa krokantista tulee. Tosin pienen√§ varoituksen sanana pakko mainita, ettei seosta kannata paahtaa liiankaan tummaksi, jotta hampaat pysyy suussa valmista DAIMia sy√∂dess√§ ūüėČ

Ero aiempiin testaamiini DAIM-ohjeisiin oli siirapin lisäksi myös se, että tässä voi lisätään vasta valmiiksi keitettyyn massaan, kun taas muissa ohjeissa olen sulatellut sen kattilassa jo ennen sokerin lisäämistä. Tämä teki valmiin ktokanttimassa levittämisestä selvästi helpompaa. Ens alkuun epäilin, pysyykö massa enää rapeana,  jos sihen lisätään vielä jotain jälkikäteen, mutta tämä pelko oli turhaa; pitkän keittoajan takia krokantista tuli melkein liiankin pureskeltavaa.

Krokantin kovuutta kannattaakin testailla keittämisen aikana tiputtamalla nokare massaa kylmään veteen heti kun tuntuu, että seos on valmista. Eli sitten kun se on saanut väriä itseensä. Jos nokare pysyy pehmeänä, kannattaa seosta keitellä vielä hetki pieni. Jos se sen sijaan jämähtää nopeasti kovaksi, tulee myös valmiista DAIMista kovaa.

N√§m√§ sopisivat muuten tosi kivasti sy√∂t√§viksi Joululahjoiksi sukulaisille, tuttaville tai vaikka tarhat√§deille! ūüôā T√§ss√§ tulee ohje.

Piparkakun makuinen DAIM

Pellillinen

Aineet:

1.5 dl vaaleaa siirappia

4.5 dl sokeria

2 dl mantelilastuja

0.5 tl suolaa

100 g voita

2 tl kanelia

reilu 0.5 tl kardemummaa

reilu 0.5 tl neilikkaa

reilu 0.5 tl inkivääriä

Päälle:

200g maitosuklaata

Ohje:

Mittaa kattilaan siirappi ja sokeri. Sekoita kevyesti. Lämmitä sokeria miedolla lämmöllä sekoittelematta, kunnes sokerit ovat sulaneet. Tähän kuluu aikaa muutama minuutti.

Nyt voit ottaa lusikan käteen ja sekoitelle seosta. Lisää joukkoon mantelilastut ja suola. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 10-15 min. koko ajan sekoittaen. Massa on valmista kun se on saanut kauniin pronssisen värin. Lisää joukkoon voi ja sekoittele, kunnes voi on kokonaan sulanut. Sekoita lopuksi joukkoon vielä mausteet.

Kaada seos leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä lusikalla koko pellin alalle. Ohuempi kerros on parempi, sillä tällöin krokanttia rasahtaa helpommin sitä pureskellessa. Vetele veitsellä viiltoja pintaan niihin kohtiin, mistä haluat levyn katkeavan jäähtymisen jälkeen. Anna jäähtyä ja kovettua.

Kun massa on kovettunut kunnolla, sulata maitosuklaa varovasti mikrossa välillä sekoitellen, ja levitä suklaa levyn pinnalle.

Voit halutessasi vetää suklaaseen urat haarukalla tai kakkuraapalla..

Anna levyn kovettua muutama tunti. Taittele paloiksi.

Vinkki:
* Krokantin kovuutta pystyy säätelemään kovemmaksi keittämällä seosta pidempään ja tummemmaksi. Varo kuitenkin polttamasta sokeria. Vaaleammasta massasta tulee venyvämpää.

* Jos haluat paloista tasakokoisia, tee levitettyyn krokanttiin nuo ylemp√§n√§ ‚ÄĚleikkuuj√§ljet‚ÄĚ ennen kuin levy kovettuu. Urista kannattaa tehd√§ oikein syv√§t, jotta krokantti murtuu halutuista kohdista. Itsell√§ni urat j√§iv√§t vain pintavedoiksi ja valmis levy halkesi mist√§ sattuu. No mutta olivatpahan itsetehdyn n√§k√∂isi√§ ūüôā

* Jos haluat, voit lisätä mausteiden kanssa yhtäaikaa joukkoon myös n. 2 tl tummaa kaakaojauhetta.

Kommentit (4)

Hei, kauanko säilyy ja kannattaako pitää huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Entä jos käyttää valmista piparkakkumaustetta niin paljonko?

Hei ūüôā Meill√§ ainakaan eiv√§t s√§ilyneet kovin pitk√§√§n, katosivat nimitt√§in nopsaan kiposta ūüôā Mutta muuten uskoisin s√§ilyv√§n melko pitk√§√§nkin, ja ihan vain huoneenl√§mm√∂ss√§ s√§ilytellen. En ole koskaan k√§ytt√§nyt valmista piparkakkumaustetta, joten valitettavasti mulla ei ole siit√§ kokemusta. Mietin, voisikohan m√§√§r√§ olla suunnilleen sama kuin erillisten mausteiden yhteism√§√§r√§ eli t√§ss√§ tapauksessa n. 4 tl..?

Mulla näistä tuli toffeita. En tiedä mitä tein väärin, mutta maku on kuitenkin loistava!

Harmi, ettei koostumus ollut rapsakka. Tuollainen venyvyys ja toffeemaisuus viittaa liian lyhyeen keittoaikaan. Ensi kerralla keittelet hieman pidemp√§√§n, kunhan massa ei p√§√§se palamaan. Hyv√§ kuitenkin, ett√§ maku oli kohdillaan! ūüôā

Kommentoi juttua: Helppo pipari-DAIM eli piparkakun makuinen DAIM

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • T√§m√§ muumikakku p√§√§tyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissyntt√§reille. Sis√§ll√§ ihana mielett√∂m√§n mehev√§ suklaakakkupohja munattomana sek√§ raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansyntt√§rit
  • Vihdoin uskaltauduin l√§tr√§√§m√§√§n kuuman √∂ljyn kanssa. Ensimm√§iset √∂ljyss√§ paistamani jutut olivat n√§m√§ herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat
  • Pienen prinsessan risti√§iskakuksi p√§√§tyi prinsessakakku reilulla vadelma- ja vaniljakiisselit√§ytteell√§. T√§t√§ oli ihana tehd√§, ja viel√§ ihanempaa oli kuulla kehuja sek√§ kakun mausta ett√§ ulkon√§√∂st√§ ūüíĖ Ohje blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-tyton-ristiaiskakkuna-topposilla/ #suklaapossu #prinsessakakku #risti√§iskakku #vadelma #vaniljakiisseli #kotiliesiblogit #t√§ytekakku #princess #cake #raspberry #vanilj
  • Aika suklaiselta n√§ytt√§√§ Suklaapossun 9 tyk√§tyint√§ instapostausta vuodelta 2018  Kiitos kaikille tykk√§yksist√§ ja kommenteistanne ūüíĖ Jatketaan samaan herkulliseen tapaan ensi vuonnakin ūüėė #suklaapossu #kotiliesiblogit #2018bestnine #vuodenparhaat #leivontablogi
  • Testailin vihdoinkin rapeaa ja makeaa hunajakennoa. Se oli yll√§tt√§v√§n helppo tehd√§, kunhan vahti ettei sokeri p√§√§ssyt k√§rv√§ht√§m√§√§n. Hunajakennolla saa kivaa tekstuuria esim. pehmeiden juustokakkujen koristeina tai sen voi esim. p√§√§llyst√§√§ suklaalla. Kurkkaa kennon ohje blogin puolelta 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/hunajakenno/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #hunajakenno #honeycomb #makeatleivonnaiset
  • Ihanaa Joulua ja herkullista loppuvuotta ūüéĄūüíĖ‚ėÉÔłŹ‚ėļÔłŹ #suklaapossu #kotiliesiblogit #joulu2018
  • Pistaasi ja valkosuklaa ne yhteen soppii. N√§m√§ helpot valkosuklaatryffelit sopivat tosi ihanasti vaikkapa lahjaksi, tai sitten omaan napaan vedett√§v√§ksi. Kurkkaa ohje blogin puolelta. Ps. Blogista l√∂ytyy my√∂s muita suklaisia herkkuvinkkej√§ Jouluun! <3  https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaatryffelit-pistaasipahkinoilla-ja-lehtijuttua/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #pistaasi #p√§hkin√§ #valkosuklaa #tryffeli #chocolate #sy√∂t√§v√§lahja 
Kuvan on ottanut Pekka Holmström/Otavamedia

suklaapossu

X