Helppo pipari-DAIM eli piparkakun makuinen DAIM

Itsetehty DAIM, mitĂ€ ihanaa herkkua! 🙂

Lapsuudestani tuttu, kardemummaa sisĂ€ltĂ€vÀ Mamsellin piparkakku -taikina on mielestĂ€ni se aito ja oikea piparitaikina. Kaupan valmiista piparkakuista usein puuttuu ”se jokin”, ja uskon, ettĂ€ se on juuri tuo kardemumma. Tuota Mamsellin piparkakkutaikinaa olisin voinut syödĂ€ vaikka kulhollisen jo lapsena. Taikina on tosin nykyÀÀnkin se pipareiden paras osa, kuten varmaan teidĂ€n muidenkin mielestĂ€.

Usein Joulun aikaan innostunkin tekemÀÀn usein paljon erilaisia piparkakun makuisia juttuja. VÀhÀn aikaa sitten testailin Piparkakun makuista porkkanakakkua, joka vei kielen mennessÀÀn. Sen jÀlkeen mielessÀni alkoi pyöriÀ piparkakun ja itsetehdyn DAIMin yhdistelmÀ, joten pitihÀn sitÀkin kokeilla. Nam, tykkÀsin!

Tein DAIMin liki samalla ohjeella, kuin Appelsiinin makuisen DAIMin. Tuossa ohjeessa on tumman siirapin sijasta vaaleaa siirappia, jolloin krokanttimassan seuraaminen on helpompaa, sillĂ€ valmiin krokanttimassan tunnistaa vĂ€ristĂ€, eikĂ€ esim. lĂ€mpötilamittariakaan tarvita. MitĂ€ tummemmaksi seoksen paahtaa, sitĂ€ kovempaa ja rapeampaa krokantista tulee. Tosin pienenĂ€ varoituksen sanana pakko mainita, ettei seosta kannata paahtaa liiankaan tummaksi, jotta hampaat pysyy suussa valmista DAIMia syödessĂ€ 😉

Ero aiempiin testaamiini DAIM-ohjeisiin oli siirapin lisÀksi myös se, ettÀ tÀssÀ voi lisÀtÀÀn vasta valmiiksi keitettyyn massaan, kun taas muissa ohjeissa olen sulatellut sen kattilassa jo ennen sokerin lisÀÀmistÀ. TÀmÀ teki valmiin ktokanttimassa levittÀmisestÀ selvÀsti helpompaa. Ens alkuun epÀilin, pysyykö massa enÀÀ rapeana,  jos sihen lisÀtÀÀn vielÀ jotain jÀlkikÀteen, mutta tÀmÀ pelko oli turhaa; pitkÀn keittoajan takia krokantista tuli melkein liiankin pureskeltavaa.

Krokantin kovuutta kannattaakin testailla keittÀmisen aikana tiputtamalla nokare massaa kylmÀÀn veteen heti kun tuntuu, ettÀ seos on valmista. Eli sitten kun se on saanut vÀriÀ itseensÀ. Jos nokare pysyy pehmeÀnÀ, kannattaa seosta keitellÀ vielÀ hetki pieni. Jos se sen sijaan jÀmÀhtÀÀ nopeasti kovaksi, tulee myös valmiista DAIMista kovaa.

NĂ€mĂ€ sopisivat muuten tosi kivasti syötĂ€viksi Joululahjoiksi sukulaisille, tuttaville tai vaikka tarhatĂ€deille! 🙂 TĂ€ssĂ€ tulee ohje.

Piparkakun makuinen DAIM

Pellillinen

Aineet:

1.5 dl vaaleaa siirappia

4.5 dl sokeria

2 dl mantelilastuja

0.5 tl suolaa

100 g voita

2 tl kanelia

reilu 0.5 tl kardemummaa

reilu 0.5 tl neilikkaa

reilu 0.5 tl inkivÀÀriÀ

PÀÀlle:

200g maitosuklaata

Ohje:

Mittaa kattilaan siirappi ja sokeri. Sekoita kevyesti. LÀmmitÀ sokeria miedolla lÀmmöllÀ sekoittelematta, kunnes sokerit ovat sulaneet. TÀhÀn kuluu aikaa muutama minuutti.

Nyt voit ottaa lusikan kÀteen ja sekoitelle seosta. LisÀÀ joukkoon mantelilastut ja suola. KeitÀ seosta miedolla lÀmmöllÀ n. 10-15 min. koko ajan sekoittaen. Massa on valmista kun se on saanut kauniin pronssisen vÀrin. LisÀÀ joukkoon voi ja sekoittele, kunnes voi on kokonaan sulanut. Sekoita lopuksi joukkoon vielÀ mausteet.

Kaada seos leivinpaperoidulle uunipellille ja levitÀ lusikalla koko pellin alalle. Ohuempi kerros on parempi, sillÀ tÀllöin krokanttia rasahtaa helpommin sitÀ pureskellessa. Vetele veitsellÀ viiltoja pintaan niihin kohtiin, mistÀ haluat levyn katkeavan jÀÀhtymisen jÀlkeen. Anna jÀÀhtyÀ ja kovettua.

Kun massa on kovettunut kunnolla, sulata maitosuklaa varovasti mikrossa vÀlillÀ sekoitellen, ja levitÀ suklaa levyn pinnalle.

Voit halutessasi vetÀÀ suklaaseen urat haarukalla tai kakkuraapalla..

Anna levyn kovettua muutama tunti. Taittele paloiksi.

Vinkki:
* Krokantin kovuutta pystyy sÀÀtelemÀÀn kovemmaksi keittÀmÀllÀ seosta pidempÀÀn ja tummemmaksi. Varo kuitenkin polttamasta sokeria. Vaaleammasta massasta tulee venyvÀmpÀÀ.

* Jos haluat paloista tasakokoisia, tee levitettyyn krokanttiin nuo ylempĂ€nĂ€ ”leikkuujĂ€ljet” ennen kuin levy kovettuu. Urista kannattaa tehdĂ€ oikein syvĂ€t, jotta krokantti murtuu halutuista kohdista. ItsellĂ€ni urat jĂ€ivĂ€t vain pintavedoiksi ja valmis levy halkesi mistĂ€ sattuu. No mutta olivatpahan itsetehdyn nĂ€köisiĂ€ 🙂

* Jos haluat, voit lisÀtÀ mausteiden kanssa yhtÀaikaa joukkoon myös n. 2 tl tummaa kaakaojauhetta.

Kommentit (4)

Hei, kauanko sÀilyy ja kannattaako pitÀÀ huoneenlÀmmössÀ vai jÀÀkaapissa? EntÀ jos kÀyttÀÀ valmista piparkakkumaustetta niin paljonko?

Hei 🙂 MeillĂ€ ainakaan eivĂ€t sĂ€ilyneet kovin pitkÀÀn, katosivat nimittĂ€in nopsaan kiposta 🙂 Mutta muuten uskoisin sĂ€ilyvĂ€n melko pitkÀÀnkin, ja ihan vain huoneenlĂ€mmössĂ€ sĂ€ilytellen. En ole koskaan kĂ€yttĂ€nyt valmista piparkakkumaustetta, joten valitettavasti mulla ei ole siitĂ€ kokemusta. Mietin, voisikohan mÀÀrĂ€ olla suunnilleen sama kuin erillisten mausteiden yhteismÀÀrĂ€ eli tĂ€ssĂ€ tapauksessa n. 4 tl..?

Mulla nÀistÀ tuli toffeita. En tiedÀ mitÀ tein vÀÀrin, mutta maku on kuitenkin loistava!

Harmi, ettei koostumus ollut rapsakka. Tuollainen venyvyys ja toffeemaisuus viittaa liian lyhyeen keittoaikaan. Ensi kerralla keittelet hieman pidempÀÀn, kunhan massa ei pÀÀse palamaan. HyvĂ€ kuitenkin, ettĂ€ maku oli kohdillaan! 🙂

Kommentoi juttua: Helppo pipari-DAIM eli piparkakun makuinen DAIM

SÀhköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • TĂ€mĂ€n kesĂ€n viimeisin, muttei vĂ€hĂ€isin raparperileivonnainen taisi olla tĂ€ssĂ€. TĂ€mĂ€ superhelppo, muhkea ja mehevĂ€ vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessĂ€ kulhossa ja saa pÀÀlle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lĂ€htöÀ. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssĂ€. TĂ€mĂ€ vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lĂ€htenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydĂ€llĂ€ odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogistaï»ż
ï»ż
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/ï»ż
ï»ż
#helppojanopeaï»ż
#kesĂ€ï»ż
#raparperiï»ż
#vadelmaï»ż
#piirakkaï»ż
#leivontablogiï»ż
#suklaapossuï»ż
#kotiliesiï»ż
#kotiliesiblogitï»ż
#rhubarbï»ż
#rasberryï»ż
#pieï»ż
#easyandyummyï»ż
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan Ă€itienpĂ€ivĂ€lahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydĂ€men malliseen vuokaan ja mansikoiden pÀÀllĂ€ oli vielĂ€ suklaa, jossa ♄ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.ï»ż
ï»ż
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/ï»ż
ï»ż
#mutakakkuï»ż
#kaakaokermaï»ż
#mansikatï»ż
#kesĂ€ï»ż
#Ă€itienpĂ€ivĂ€ï»ż
#lastenleipomaï»ż
#suklaapossuï»ż
#kotiliesiï»ż
#kotiliesiblogitï»ż
#chocolateï»ż
#mudcakeï»ż
#strawberry
  • Laitoin vĂ€hĂ€n aikaa sitten tekemÀÀni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kyllĂ€pĂ€ tuli hyvÀÀ! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. TĂ€stĂ€ muuten tykkĂ€si myös syöjĂ€, joka ei normaalisti raparperista vĂ€litĂ€, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesÀ⠀
#jĂ€lkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • NĂ€istĂ€ uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviĂ€! Miedosti tuliset (tai lisĂ€chilillĂ€ kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. MeillĂ€ nĂ€itĂ€ tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jÀÀ töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesĂ€ on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. PĂ€tkisjÀÀtelö on ihana, helppo herkku nĂ€ihin helteisiin ja se valmistuu nĂ€ppĂ€rĂ€sti ilman jÀÀtelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pÀtkis
#jÀÀtelö
#jÀÀtelöilmankonetta
#jÀÀtelökesÀ
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesÀ2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nĂ€mĂ€ marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tÀhÀn herkulliseen ja nÀyttÀvÀÀn kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömÀnmehevÀsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • KesĂ€n ensimmĂ€inen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyĂ€ muutama pĂ€ivĂ€ sitten. TĂ€mĂ€ sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jĂ€lkiruokiin. ItsellĂ€ni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessĂ€ tĂ€mĂ€n suhteen. Mihin kaikkeen sinĂ€ laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesÀ⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X