Helppo ja nopea piparkakku-juustokakku, liivatteeton

Tein vähän aikaa sitten Oreo-kekseistä liivatteettoman juustokakun. Se oli niin älyttömän helppo ja nopea (ja toki myös herkullinen), että päähäni jäi pyörimään samantapaisen kakun tekeminen piparkakuista. Kovin montaa hetkeä en ehtinyt tätä helppoa herkkua miettimään, vaan pitihän se päästä toteuttamaan, pienin muutoksin Oreokakkuun verrattuna. Ei muuten yhtään huonompi kakku tämäkään, vaan kakku tuli todella nopsaan tuhottua. Vähän liiankin nopsaan, jos vyötäröltä kysytään ;)Tämä muuten sopisi tosi kivasti vaikkapa Joulupöytään, pikkujouluihin tai joulun jälkeen ylimääräisten piparkakkujen tuhoamiseksi 🙂

Laitoin täytteeseen vaniljasokerin lisäksi myös tavallista sokeria. Juustotäytemassa kuitenkin makeutui tekeytyessään, kun keksit turposivat ja antoivat oman makunsa. Kakusta tuli jopa omaan makuuni hieman liian makea, mutta muut syöjät tykkäsivät kovin näinkin. Jos sokerihammasta oikein kolottaa, voi joukkoon heittää sokeria ohjeen mukaan tai hieman enemmän, ja vähemmän makeasta pitävä voi jättää sokerin kokonaan poiskin, oman maun mukaan 🙂

Pohjaan laitoin testimielessä voin sijasta maitoa. Tuollainen kevennetty pohja toimii tosi hienosti täytekekseillä, mutta kuten ajattelinkin, näiden pipareiden kanssa homma meni pipariksi, eli pohjasta tuli taikinamainen. Toisaalta eräs kanssasyöjä piti pohjasta juuri tuon takia, joten makuasia taas tämäkin 🙂 Taikinamaisen pohjan ystävälle suosittelen siis käyttämään maitoa, mutta rapeammasta versiosta pitävän kannattaa käyttää sulatettua voita.

Käytin kakkuun kaupan valmiita piparkakkuja, mutta tämähän on oikein hyvä ohje myös joulun jälkeiseen aikaan, mikäli haluaa hukata loput piparkakut johonkin helppoon ja hyvään. Kaupan valmiista kekseistä puuttui mielestäni yksi oleellinen piparkakuille kuuluva maku eli kardemumma. Jos nyt tekisin tämän juustokakun uudestaan samoista kekseistä, heittäisin joukkoon myös ripauksen kardemummaa tuomaan vieläkin enemmän joulun tuntua ja piparkakun makua. 🙂

Helppo ja nopea piparkakku-juustokakku, liivatteeton

n. 16 cm

Pohja:
150 g piparkakkuja
n. 40 g voita (tai n. 2 rkl maitoa)

Aineet:
3 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
0.5 rkl vaniljasokeria
n. 1.5 rkl (maun mukaan) sokeria
175 g piparkakkuja

Koristeluun:
n. 25 g piparkakkuja

Ohje:
Murskaa pohjaa varten 150 g keksejä. Sekoita joukkoon voi (tai maito, jos haluat pehmeän, taikinamaisen pohjan). Laita n. 16 cm vuoan irtoreuna tarjoilulautaselle ja laita sisäpuolelle reunakalvot tms. Voitele lautanen ja reunakalvot. Tämä auttaa kakkua irtoamaan nätisti. Painele keksiseos tarjoilulautaselle vuoan reunojen sisäpuolelle. Laita tarjoilulautanen jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto sekä vaniljasokeri. Vatkaa kunnolla sekaisin. Murskaa n. 175 g piparkakkuja käsien välissä hieman hienommaksi. Lisää keksin palat täytteen joukkoon.

Vatkaa vielä hetki, kunnes täyte paksenee. Kaada täyte pohjan päälle, painele kunnolla reunoille ja tasoita. Laita jääkaappiin tunniksi, pariksi tai yön yli.

Koristele vaikka pipareilla ja nauti! 🙂

Vinkki:
* Täytteen voi maustaa halutessaan esim. ripauksella kardemummaa

* Lukijan kokeilu tuotti onnistuneen vegaaniversion kakun: ”Hei! Ajattelin laittaa vegaanikokemuksen. Tein tosissaan normiversion noilla määrillä mitä ohjeessa mutta vegeversion tein vähän isommalla määrällä kun oli enempi syöjiä. Eli pohjaan annas piparkakkuja ja vegemargariinia, täytteeseen Alpro Vispiä (sain muuten vatkata huomattavasti pidempään kuin normia mutta tosi kuohkeeta tuli kunhan malttoi) ja maustamattoman tuorejuuston korvasin Oatly PåMackan, maustamaton tuorejuustolla. Hyvin toimi, täytettä kannataa maistaa vasta kun saanut maustua muuten saattaa maistua oudolta. Vegeversion löysyyttä pelkäsin mutta hyvin pysyi kasassa. Kakkua maistoi muutama molempina versioina ja ei huomannut eroa kuin toinen maistui piparkakkumaisemmalta (toinen tekeytyi kaksi yötä toinen vain yhden) ja piprkakkuja laitoin hyvin vapaalla kädellä. Ehdottamasti todella positiivinen ensimmäinen vegeleipomiskokeilu, suosittelen 👍🏻”

Kakun koostumus on hieman erilainen, kuin tavallisten, liivatetta sisältävien juustokakkujen. Tämä on täyteläistä, mutta kuitenkin moussemaista, pehmeää ja ja.. Vaikea selittää, sitä pitää itse kokeilla 🙂

Kommentit (36)

Kuulostaapa ja näyttääpä ihanalta!

Ohje vaikuttaa mukavan simppeliltä, ja tuota voin korvaamista maidolla pohjaa tehtäessä täytyykin kokeilla. Osaatko sanoa, kuinka hyvin kakku pysyy kasassa, kun siihen ei tule liivatetta? 🙂

Ihanaa Joulun odotusta!

Kannattaa ihmeessä kokeilla maitoa voin sijasta! Täytekekseillä se toimii tosi kivasti, mutta tällaisistä täytteettömistä tulee sellainen tahmainen pohja. Ei toki huono sekään, kun muiden syöjien mielipidettä kuunteli 🙂

Kakku pysyy hyvin kasassa 🙂 Täyte vatkataan jo alunperin sen verran tönköksi, että sitä saattaa olla melko hankala levittääkin. Eli kasassa pysyy yhtä hyvin kuin liivatteellisestkin kakut 🙂 Ainut ero tuossa leikkausvaiheessa. Tästä kakusta oli nimittäin hankalampi saada sellaista tosi nättiä palaa, sillä täyte tarttui jonkin verran veitseen ja kakkupalan reuna ei tämän takia näyttänyt aivan "veitsellä leikatulta". Harvoin sitä kakkupalaa tulee edes niin tarkkaan katsottua, että tuollainen haittaisi, ei meitä ainakaan haitannut lainkaan. Tosin juuri tuosta tahmaantumisesta johtuen kakkupala-kuva puuttuu tästä postauksesta 🙂

Kiitos, ihanaa joulunodotusta myös sinulle 🙂

Näyttääpä hyvältä! Kuinka monen hengen kakku tämä on?

Heippa ja kiitos Misty 🙂 Pahoittelen, että vastaus tulee näin myöhään, toivottavasti ei kuitenkaan liian myöhään. Kakku on melko pieni, 16 cm halkaisijaltaan. Tämän kokoinen kakku riittää normaalisti noin 6-8 hengelle, meillä tosin tämä tuhoutui neljän hengen voimin melko nopeasti 😉 Ihanaa jouluviikkoa! 🙂

Siis tämä kakku oli todella helppo ja nopea tehdä. Annoin vetäytyä yön yli jääkaapissa ja maut syvenivät oikein kunnolla. Aatonaaton päiväkahveilla kakkua oli tarjolla muiden herkkujen kera. Neljä henkeä kakkua söi ja vain kolmannes tuli ahmittua. Tästä tulee varamsti jatkossa jouluherkku, jota ilman ei voi olla.

No niin, josko vastaus nyt tulisi perille.. Onpa kiva kuulla, että kakku maistui 🙂 Ihanaa alkanutta vuotta Mannilainen! 🙂

Maistuu jo suussa tämä kakku. Jos haluaa tuorejuuston korvata rahkalla niin tuleeko rahkaa saman verran kuin tuorejuustoa ?

Moikka Herkkusuu 🙂 Rahkassa on aika paljon happamampi maku kuin tuorejuustossa. Laittaisin rahkaa korkeintaan saman verran kuin tuorejuustoa, jotta koostumus pysyisi hyvänä. Kannattaa kuitenkin maistella rahkan määrä omaan suuhun sopivaksi, ettei sen maku puske liikaa läpi. Ja rahkoissakin on eroja, joten siis ihan oman maun mukaan 🙂 Ja kuulisin mielelläni paljonko laitoit rahkaa ja minkälainen kakusta tuli 🙂

Miekin mietin tuorejuuston korvaamista PIPARKAKKUrahkalla. Täytyyköhän muuten ohjetta muuttaa,kuin tuorejuusto korvata rahkalla?

Piparkakkurahka kuullostaa hyvältä vaihtoehdolta tuorejuuston korvaamiseen. En ole vielä(kään) testannut, mutta uskoisin, että ohjeeseen ei tarvitse tehdä mitään muita muutoksia ja tuorejuuston voi korvata suoraan tuolla rahkalla. Maistelee vain seosta välillä ja varmistaa makumaailman. Piparkakkupalojen maku muuten myös voimistuu, kun kakku saa hetken tekeytyä jääkaapissa, ja tämä kannattaa huomioida täytettä tehdessä. Uskallatko näillä vinkeillä testailla? 🙂

Nam, kuulostaapa herkulta! Kerrankin löytyi helppo (ja varmasti herkullinen) jouluinen juustokakku, jollaista olen odottanutkin löytäväni?. Menee ehdottomasti testiin ensi viikolla, kiitos reseptistä??.

Mahtavaa, että innostuit Leipuri! 🙂 Tämä on kyllä hyvää, ainakin meillä tykättiin. Kivoja leivontahetkiä ja herkullista joulunaikaa 🙂

Tein kakusta vegaanisen version, jonka laitoin juuri äsken jääkaappiin odottamaan h-hetkeä. Innolla odotan, että päästään maistamaan! ?

Kiitos reseptistä, rauhallista joulunaikaa ja iloista uutta vuotta!

Kiinnostaisi kuulla miten toimi vegaanisena 😊

Nyt sait mut kiinnostumaan. Miten muutit ohjetta, että sait siitä vegaanin? Kuulisin myös mieluusti, millainen kakusta lopulta tuli 🙂 Kiitos Jen 😀 Rauhallista ja herkullista joulunaikaa sekä ihanaa uutta vuotta!

Hei, onnistuukohan kakku myös gluteenittomilla Semperin piparkakuilla? 🙂

Heippa Inka! 🙂 Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen idea! Uskoisin nimittäin, että onnistuu 🙂

Tämä on jokaisen joulun vakioresepti, aina yhtä herkkua! Kiitos mainiosta ohjeesta!

Ihana kuulla Viidalumia! 🙂 Mahtavaa alkavaa vuotta sinulle! 🙂

Löysin tämän ohjeen kun etsein jotakin piparkakkujuustokakkua jouluksi. Aion tehdä tämän kakun jouluksi. Kakun pitää olla gluteeniton ja maidoton. Nyt on tullut niitä rostenin uusia lysti pioarkakkuja, joita pääsin maistamaan ja muistuttivat mielestäni enemmän tavallisia pipareita kuin esim.semperin, joten testiin menee tämä kakku.

Kiinnostaisi kuulla miten toimi vegaanisena 😊

Hei Miia! 🙂 Kiva, että löysit tämä kakun. Tuo jakamasi tieto Lystin piparkakuista onkin monelle gluteenittomia pipareita etsiville hyvä tieto, kiitos siitä. Mielenkiinnosta kysyn, mitä maidottomia tuotteita ajattelit käyttää kakkuun? Itse olen kokeillut joitakin maidottomia vispejä, mutta olisi kiva saada kuulla muidenkin kokemuksista ja mahdollisia vinkkejä niiden käytöstä 🙂

Tänään tein tämän kakun ja lysti piparkakkujen sijaan laitoin itse tekemiäni pipareita ja niiden kanssa voita olisi kyllä saanut olla enemmän. Voi olla että lysti pipareiden kanssa olisi toiminut paremmin. Muuten kakku onnistui hyvin ja maistui hyvältä. 😀

Kiva kuulla, että maistui Miia 🙂 Voin määrää voi tosiaan joutua muokkaamaan sen mukaan, mitä keksejä on käytössä. Mutta pääasia, että maistui silti 🙂

Vastaus viipyy vähän mutta koska yhdelle syöjistä ei edes gluteeniton kaura käy, niin täytyy tyytyä soija”tuorejuustoon” ja soijavispiin. Näillä ainakin ennen olen onnistunut.

Kiitos Miia vastauksestasi 🙂 Mulla on vain jonkin verran kokemusta soijatuotteista, joten olisi hienoa kuulla minkälainen kakusta tuli 🙂

Voin laittaa kokemuksen kunhan olen kakun tehnyt. Tosiaan liivaatteellisissa versioissa olen onnistunut hyvin, joten uskon vakaasti nytkin onnistuvani. 😊

Kiva juttu, kiitän jo etukäteen 🙂 Jään innolla odottamaan tulosta 🙂

Moikka!
Osaatko sanoa miten tästä saisi vähemmän tahmamaisen? En haluaisi käyttää liivatetta tahmamaisuuden poistamiseen..

Moikka Ansu! 🙂 Hmm. Aika vähän tulee vaihtoehtoja mieleen, mutta ainakin valkosuklaalla tästä saisi paremmin koossa pysyvän ja vähemmän tahmaisen. Tällöin sokeri ja vaniljasokeri kannattaisi jättää kokonaan pois, sillä valkosuklaasta tulee mukaan reilusti makeutta. Muita liivatteettomia keinoja voisi olla agar agarin tai vegegelin käyttö, mutta niistä minulla ei valitettavasti ole kokemusta niin paljoa, että tietäisin miten toimivat. Muita liivatteettomia keinoja juuri nyt tule mieleen. Miltä valkosuklaan lisääminen kuullostaa? 🙂

ihana ohje! Selasin nettiä ja ensimmäisenä tuli vastaan tämä! Helppo, nopea ja hyvä❤️
Korvasin maustamattoman t.juuston vanilijanmakuisella, koska oli loppu kaupasta. Tuli silti hyvää, mutta makeampi ehkä kuin taviksella. Ehdottomasti jatkoon! 😍👌🏻

Ihana kuulla Annnniii 😀

Hei! Ajattelin laittaa vegaanikokemuksen. Tein tosissaan normiversion noilla määrillä mitä ohjeessa mutta vegeversion tein vähän isommalla määrällä kun oli enempi syöjiä. Eli pohjaan annas piparkakkuja ja vegemargariinia, täytteeseen Alpro Vispiä (sain muuten vatkata huomattavasti pidempään kuin normia mutta tosi kuohkeeta tuli kunhan malttoi) ja maustamattoman tuorejuuston korvasin Oatly PåMackan, maustamaton tuorejuustolla. Hyvin toimi, täytettä kannataa maistaa vasta kun saanut maustua muuten saattaa maistua oudolta. Vegeversion löysyyttä pelkäsin mutta hyvin pysyi kasassa. Kakkua maistoi muutama molempina versioina ja ei huomannut eroa kuin toinen maistui piparkakkumaisemmalta (toinen tekeytyi kaksi yötä toinen vain yhden) ja piprkakkuja laitoin hyvin vapaalla kädellä. Ehdottamasti todella positiivinen ensimmäinen vegeleipomiskokeilu, suosittelen 👍🏻

Hei Hanna! Loistavaa, suurkiitos kattavasti kommentistasi vegaanikakun suhteen! 😀 Laitankin tämän tiedoksti myös suoraan vinkit-osioon myös muille vegekakkua miettiville 🙂

Tarvitseeko ohjeen määriä suurentaa jos tekee 20cm irtopohjavuokaan? 🙂

Kommentoi juttua: Helppo ja nopea piparkakku-juustokakku, liivatteeton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X