Suklaapossu

Helppo pullataikina yleiskoneella ja vinkit taikinaan

Helpot korvapuustit yleiskoneella

Voi vitsit kuinka ihanaa, että vihdoinkin on ohje, jolla saa aikaan täydellisen sitkoisen ja pehmeän pullataikinan! Taikina on myös ihanan helppo tehdä, sillä se valmistuu yleiskoneessa ilman, että käsiä täytyy upottaa taikinaan. Samalla kun yleiskone vaivaa taikinan, voit keskittyä täytteen tekemiseen, uunipeltien valmisteluun, lasten kanssa leikkimiseen, löhöilyyn, puutarhan hoitoon tai miltei mihin tahansa vain haluat. Ja hetken päästä pääsetkin leipomaan pehmeitä pullia, joilla saat mahan niin täyteen, ettet hetkeen edes kaipaa pullaa. Samalla taikinalla onnistuu niin peruspullat, korvapuustit kuin munkitkin.  

Monet ovat jo varmaan kyllästymiseen saakka lukeneet minun ja pullataikinan välisestä suhteesta. Olen koko aikuisikäni haaveillut pääseväni käsiksi pullataikinan saloihin ja oppivani täydellisen pullan teon. Käsinvaivaaminen on kuitenkin taikinan teossa se, mitä vihaan yli kaiken. Inhoan nimittäin sitä tunnetta, kun taikina tarttuu sormiin eikä sitä saa kaavittua niistä heti irti. Käteni, selkäni ja hermoni eivät myöskään kestä sitä pitkää vaivaamisaikaa, jota kunnon sitkoinen ja pehmeä pullataikina vaatii. Päätinkin harjoitella taikinan tekemistä ensisijaisesti muutama vuosi sitten hankkimallani yleiskoneella.

Tutustuin ennen taikinan tekemistä molekyyligastronomian sivuihin, josta sai reilusti vinkkejä täydellisen pullataikinan tekemiseen. Pongasin sieltä toisen hyvän taikinan salaisuuden eli sen, että jos jauhoja lisää hissuksiin, jauhojen sitko jää heikommaksi, kuin jos kaikki jauhot lisää joukkoon heti alussa ja jatkaa vaivaamista niiden kanssa. Tällöin kaikki jauhot ottavat osaa gluteiiniverkoston muodostumiseen eli tekevät pullataikinasta kunnolla sitkoisen. Jos jauhot lisää erissä, vain alussa lisätyt jauhot ovat saaneet eniten vaivaamista, kun taas viimeisimpiä jauhoja on vaivattu ehkä vain minuutti, jolloin ne eivät ole osallistuneet sitkon muodostamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kun kaikki jauhot lisätään alussa, muodostoo sitkosta kestävämpi.

Herkulliset munkit syntyvät pehmeästä taikinasta

Toinen vinkki liittyy vaivaamisaikaan. Vaikka olen saanut jo tähän mennessä parhaimmat taikinat juuri yleiskoneella, silläkin on jäänyt uupumaan sitkoa, sillä en ole tiennyt sopivaa vaivausaikaa. Paitsi nyt! 

Mutta kuinka kauan on tarpeeksi kauan? Yleensä sanotaan, että taikina on valmista silloin, kun se irtoaa kulhon reunoilta. Yleiskoneen kanssa kokeillessani en ole huomannut tätä reunoilta irtoamista kuin siinä yhteydessä, kun olen lisännyt joukkoon jauhoja. Tämä on voinut tapahtua jo kahden minuutin vaivaamisen jälkeen, jolloin gluteiiniverkosto ei ole ollut tarpeeksi vahva eli sitko on ollut huono. 

Myös liian pitkällä vaivaamisajalla on ongelmansa, sillä liika vaivaaminen rikkoo jo syntyneen gluteiiniverkoston, josta ei ole enää paluuta ja sitkoa ei enää tuon jälkeen takaisin. Tuon tiedon takia en ole aiemmin uskaltanut vaivata taikinaa kuin maksimissaan noin 10 minuuttia. Vinkin sopivasta vaivaamisajasta löysin vähän aikaa sitten Kakkuviikarin vispailuja -blogista, kun huomasin hänen ohjeensa pehmoisista munkeista. Siinä taikinaa vaivataan miltei puolituntia, jonka aikana taikinaan tulee tarpeeksi sitkoa. 

Korvapuustitaikina valmistuu helposti yleiskoneella

Kolmas vinkki on: Mitä vähemmän taikinassa on jauhoja, sitä pehmeämpiä pullista tulee. Kunhan siis myös sitko on kunnossa. Taikinaan kannattaakin lisätä aluksi ohjeessa oleva pienempi määrä jauhoja ja lisätä niitä vasta tarvittaessa vaivaamisen loppupuolella, jos taikina näyttää ei-sitkoiselta. Taikinaan voi halutessaan lisätä myös munan, joka tekee taikinasta aavistuksen paremmin leivottavan, mutta yleensä pidemmässä säilytyksessä se vain kuivattaa pullan. Tämän takia en laittanut sitä ohjeeseenkaan. 

Munkkitaikinaan tai rasvasia täytteitä sisältäviin pulliin voi laittaa vähän vähemmän rasvaa, kuin pyöreiksi pulliksi pyöriteltäviin pulliin, sillä munkit kuitenkin imevät rasvaa paistuessaankin. 

Alla oleva kuva on muuten poimittu arkistojen kätköistä ja aiemmista korvapuusteistani. Tällaisia ne olivat aina, tein mitä tahansa. 

”Sammakkopuustit”

Tällä ohjeella onnistuin ensimmäistä kertaa saamaan yllä olevassa kuvassakin näkyvät levahtaneen sammakon näköisten ”sammakkopuustien” sijasta aivan korvapuustien näköiset pullat! Arvatkaa vain, millainen ilontanssi keittiössäni näkyi sillä hetkellä oli, kun huomasin onnistuneeni. Ja salaisuus oli yksinkertaisesti vain kunnon sitko. Tämän taikinan kanssa olen jopa nauttinut pullan leipomisesta. Seuraavaa kertaa odotellessa.

Tässäpä tulee tämä ihana ohje.

 

Helppo ja pehmeä pullataikina yleiskoneella

noin 24 munkkia / pullaa 

Aineet:

5 dl maitoa

1.5-2 dl sokeria

1.5 tl suolaa

1-1.5 rkl kardemummaa

13-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

2 pss (á 11 g) kuivahiivaa (TAI 1 pkt = 50 g tuorehiivaa murusteltuna)

100-150 g huoneenlämpöistä voita TAI 1-1.5 dl juoksevaa rasvaa (öljyssä paistettaviin munkkeihin vähemmän, uunissa paistettaviin pulliin enemmän)

Ohje:

Lämmitä maito noin 42 asteiseksi (tuorehiivaa käyttäessäsi kädenlämpöiseksi). Mittaa kaikki aineet yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Laita jauhoja ensin vähemmän ja lisää vaivaamisen loppupuolella tarvittaessa hieman lisää. Vaivaa taikinaa yleiskoneen pienimmällä nopeudella 25-30 minuuttia. Taikina on valmis, kun se ei tartu sormiin ja siihen saa taikinaa venyttämällä aikaan miltei läpinäkyvän ”ikkunan”. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja leivo taikina pulliksi, munkeiksi, pitkoiksi, korvapuusteiksi tai mitä vain haluat. Kohota tämän jälkeen kunnolla eli kaksinkertaisiksi.

Paista:

Pikkupullia tai korvapuusteja 225 asteessa keskitasolla noin 10-15 minuuttia.

Isompia pullia 200 asteessa keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Pitkoja 200 asteessa ala- tai keskitasolla noin 25 minuuttia.

Munkkeja 180 asteisessa öljyssä noin 2 minuuttia per puoli. 

Vinkit:

* Mitä pehmeämmäksi saat jätettyä taikinan = mitä vähemmän jauhoja käytät, sitä pehmeämpiä pullista tulee. Kunnon sitko on se tärkein juttu. 

* Voit käyttää taikinassa myös tuorehiivaa. Kakkuviikarin mukaan tuorehiivaa ei tarvitse sulatella nesteeseen, vaan riittää, että hiivan murustelee muiden aineiden joukkoon yleiskoneen kulhoon. Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä maito 37 asteiseksi. 

* Mikäli teet sokeritäytteisiä tai -kuorrutteisia pullia, voit laittaa taikinaan vähemmän sokeria. Pyöreisiin peruspulliin voi laittaa isomman määrän sokeria.  

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo pullataikina yleiskoneella ja vinkit taikinaan

Kyökkikissa

Minä olen tehnyt iät ja ajat pullataikinan yleiskoneella, mutta kahdella viime kerralla käsin, toisin sanoen vaivaamalla ensin nuolijalla ja sitten puulastalla, koska minäkin inhoan käsien upottamista taikinaan. Luovuin yleiskoneen käytöstä, koska aika usein korvapuustit repeilivät uunissa, minkä arvelin johtuvan huonosta sitkosta. Taikinan teossa toisaalta pelkäsin liikaa vaivaamista, josta usein varoitetaan.
Sinun neuvosi kuulostavat hyvin kiinnostavilta, ja seuraavalla kerralla aion noudattaa niitä: siis kaikki jauhot taikinaan kerralla ja tosi pitkä vaivaaminen vastoin aina toistettuja ohjeita. Minulle on usein tullut mieleen, että ruonlaitossa, leivonnassa ja puutarhan hoidossa toistuvat neuvot, jotka pitäisi kyseenalaistaa, esim. tuo, että pullataikina on valmis, kun se irtoaa astian reunoilta. Olen huomannut saman kuin sinäkin, että näin tapahtuu jo muutamassa minuutissa. Kuivahiiva neuvotaan aina sekoittamaan jauhojen joukkoon. Jostain blogista luin, että sen voi sekoittaa nesteeseen. Tein niin, enkä huomannut mitään eroa. Kyse on luultavasti uskomuksista, joita mikään tieteenala ei ole koskaan selvittänyt.

Suklaapossu

Juuri näitä samoja asioita olen pyöritellyt omassa mielessänikin. Joskus yleisiä ohjeita kannattaakin epäillä, varsinkin jo ne toimivat omaa logiikkaa vastaan (tai ei keksi kunnon syytä miksi tehdä juuri ohjeen mukaan). Samalla kannattaa testata asioita omaan tyyliin. Joskus tuo oma tyyli ei toimi, mutta silloin ymmärtää paremmin, miksi jokin tehdään niinkuin on neuvottu. Toisaalta, usein omalla tavalla tehtynä tulee myös huippuonnistumisia ja lopputulos voi olla alkuperäistä parempikin.

Olen muuten myös neuvoista piittaamatta sekoittanut kuivahiivan suoraan nesteeseen ja tällaiset ohjeet ovat tuottaneet ehkä jopa paremman lopputuloksen, kuin jos kuivahiiva olisi sekoitettu jauhoihin. Varsinkin jos nesteen joukossa on myös sokeria, sillä tällöin hiiva alkaa selvästi toimia tehokkaammin ja nopeammin. Ehkä ainut riski tässä tavassa olisi se, ettei kuivahiiva sekoittuisi taikinaan tasaisesti vaan jäisi paakkuihin. En ole huomannut koskaan näin tapahtuvan, vaikka miltei aina teen tällä tavalla ”väärin”.

Sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä pullaohjetta Kyökkikissa! Lopputuloksena on ainakin minulla ollut aina ihanan pehmoiset ja kuohkeat pullat. Repeily muuten saattaa aiheuttaa myös liian lyhyt kohotusaika eli jos tällä taikinalla vielä repeilee, niin kannattaa ensi kerralla kohottaa hieman kauemmin. Testaamalla selviää sekin 🙂

Kyökkikissa

Kiitos vastauksesta! Kunhan pakastimessa olevat pullat on syöty, teen pullataikinan neuvojesi mukaan.
Ehkäpä juuri sinä olet maininnut laittaneesi kuivahiivan nesteeseen, ja sitten minäkin olen tehnyt niin.

Suklaapossu

Kiva juttu. Toivotaan, että tekotapa toimii myös sinulla näin hyvin 🙂

Pilvi

Todella hyvä ohje! Tein tällä (tai puolikkaan taikinan vain) ohjeella tänään ja tuli täydellisen pehmeä ja suussasulava taikina ja koostumus! Yleiskone vaivasi 25min ainakin taikinaa. Annoin kyllä kohota taikinapallon vajaa 30min ja sitten aloin tekemään vasta puusteiksi. Ja sitten vielä kohotin pellillä ennen paistoa. Toimi hyvin ja parhaat pullat ikinä 🙂

Suklaapossu

Ihana kuulla Pilvi! 😀 Ja hyvä tietää, että toimii myös pidemmällä kohotusajalla 🙂

Pihlaja7

Oikea termi on gluteeni , EI gluteiini.😉

Suklaapossu

Hei Pihlaja7 🙂 Totta! Tulee yllättävän helposti puhuttua gluteenista arkikielessä gluteiinina, vaikka gluteiini taitaa virallisesti olla vain gluteenin yksi osa… 🙂

Tuisku

Hei pullantekijät!
Itse olen tehnyt pullataikina aina käsin vaivaamalla. Lisään jauhot vähitellen pehmeyttä varjellun, lopuksi rasva.
Vähennän sokerin, suolan ja rasvan määrät minimiin. Saatan lisätä mausteeksi muskottipähkinää ja/tai vaniljasokeria.
Kohotusaika on ratkaiseva, liian vähän aikaa kohonneet eivät pysy koossa, repeilevät.
Toinen ratkaiseva juttu on jauhot: laatu ratkaisee. Korkea val-
kuaisainepitoisuus tekee jauhoista leipoutuvia, helppoa käsitellä, murumaista jauhoa – ei sellaista hienoa pölyä, joka
tarttuu mittakuppiin. Sihtaaminen kuuluu myös asiaan!
Ihanan kuuloista kun valmistuva taikina vingahtelee käsin vaivatessa!

Kyökkikissa

Nyt tein pullataikinan tällä menetelmällä ja teen vastedeskin, sillä leipominen kokonaisuudessaan sujui paljon sutjakammin kuin aiemmin. Koskaan en ole saanut taikinaan niin hyvää sitkoa kuin nyt, ja taikinaa oli helppoa käsitellä. Koko jauhomäärän lisääminen heti alussa ja pitkä vaivaamisaika tuottivat tulosta.
Harmi vain, että pullaan tullut täyte (turkkilaista jukurttia, maitoa, vaniljakreemijauhetta, fariinisokeria) oli epäonnistunut. Ohje oli Pirkka-lehdestä muutaman vuoden takaa. Täyte oli kumimaista ja niin tönkköä, että siihen oli pakko laittaa nestettä, jotta sen pystyi levittämään. Nestelisä sitten teki täytteestä aika mautonta. Ehkäpä pullat kuitenkin tulee syötyä pahimpaan pullannälkään, ja seuraavalla leipomiskerralla on käytössä muunlainen täyte.
Kiitos suklaapossu näistä vinkeistä! Helpottaa hommia.

Satu

Kuinka kauan siihen suunnilleen menee että pullat kohoavat kaksinkertaisiksi?

Suklaapossu

Hei Satu! Kohotusaika riippuu mm. huoneen lämpötilasta ja vaihtelee itselläni noin 30 minuutin ja 1.5 tunnin välissä. Nopeiten pullat saa kohoamaan laittamalla pellin kuumaa vettä sisältävän altaan päälle tai noin 35 asteisessa uunissa. Pullat ovat tarpeeksi nousseet, kun niiden pintaa painaa kevyesti ja se pompsahtaa takaisin (eikä jää kuopalle).

Margit

Hei! Käytän paljon sinun reseptejäsi ja nyt tämä pullataikina! Ei oo totta miten helppo ja aivan huiput korvapuustit, jää varmasti käyttöön. Iso kiitos!
Margit

Suklaapossu

Voi kuinka ihana kuulla Margit! <3 Mutta siis kyllähän tämä taikina on ihan huippu, vaikka itse sanonkin! 🙂

japs

Ei hitto kun repesin noille sun sammakkokorvapuusteille. ;D

En itse ole kovinkaan kova leipomaan, mutta mulla on kyllä korvapuustit aina onnistuneet. Ne harvat kerrat, kun niitä olen siis tehnyt. Varmaan johtuu just siitä, etten ole tajunnut edes ajatella siinä olevan mitään kikkoja. Olen vain laittanut kaiken yleiskoneeseen ohjeen mukaan, enkä ole jaksanut ripotella jauhoja sen erityisemmin erissä vaan kaikki melkein kerralla. Usein olen laittanut jauhoja ohjetta vähemmän, koska joku muinoin sanoi, että mitä vähemmän jauhoja, sitä pehmeämpää tulee. Leipoessa oli kyllä hieman tunteet kireällä, kun tajusin, mitä parin desin pois jättäminen tarkoittaa käytännössä.. mutta jauhoja pöytään, niin onnistui.

Tuosta en ole kuullut, että liikaa vaivaaminen poistaisi sitkon. Asuin joskus kiinassa ja siellä kiinalaiset tekivät nuudeleita käsin. Siis oikeasti käsin, ilman mitään laitetta! Ainakin puolesta tunnista tuntiin katuravintolassakin veivasivat taikinaa ja hakkasivat sitä pöytään, kunnes alkoi venyttely osuus: taikinapala leväytetään niin leväksi kuin kädet saa, sitten kaksin kerroin ja taas niin leveäksi kuin saa, välillä dipataan jauhoihin, ja taas kaksinkertaisena niin leveäksi kuin saa. Eli joka kerralla taikinan paksuus puolittui.. Ja uskomatonta kyllä, SE EI KATKENNUT. On siis mahdollista saada niin paljon sitkoa taikinaan, että sen voi venyttää spagetin ohueksi ilman mitään laitteita eikä se katkea.

Päivi

Tein nyt tällä ohjeella ja kyllä täytyy sanoa että tuli hyvää ja kuohkeaa 10 pitkoa ja ottajia tuli tupa täyteen KIITOS

Irina Lisinen

Ihana kuulla Päivi! 😀

Tua

Kiitos tästä ohjeesta! En varmaan ikinä ole syönyt näin pehmeitä, itse leipomiani, pullia!!! ♥ Lisäsin puoli pakettia rusinoita mukaan, mutta seuraavalla kerralla (huomenna) laitan koko paketillisen eli 200 gr. Kiitos!

Irina Lisinen

Hei Tua! Ja ihana kuulla, että tykkäsit tästä ohjeesta! Tämä on kyllä munkin lemppariohje, enkä muilla oikein enää teekään (briossityyppinen taikina seuraavaksi testissä, saas nähdä miten onnistuu). Pullat ovat tosiaan ihan huippupehmeitä, nam! Ja taikinakin valmistuu helposti, miltei kuin itsekseen. Rusinat kuulostavat hyvältä lisältä 🙂

Sakkeus60

Sairaseläkkeelle jäänyt 62 vee setämies etsi aikansa kuluksi tekemistä, ja löysi – leipominen. Korvapuusti päivässä pitää lääkärin loitolla.😋
En ollut kuuna päivänä tehnyt pullataikinaa, saatikka korvapuusteja. Lueskelin netistä erilaisia ohjeita. Sinun versiosi tuntui hyvältä, myös sopivan helpolta. Investoin myös yleiskoneeseen, ja onhan soiva peli tähän hommaan (Kenwood Chef XL). Nyt alkaa pakkasesta puustit hiipumaan ja on kohta elämäni toisen taikinan teon aika. Eka satsi onnistui omasta mielestäni hyvin, taikina oli helppo kaulita ohueksi. Puustissa pitää olla paljon ”kierteitä”, jotta täytteet maistuvat. Vein omalle Äidilleni ekasta satsista maistiaisia, hieman ensin epäluulosteli niitä poikansa tekemiksi, olivat kuulemma kauniita katsella ja herkullisia syödä.
Mutta tämän ”lyhyen” intron päätteeksi kysymys. Voin määrä ½litran taikinaan tuntuu vaihtelevan paljon. Sadasta grammasta aina kahteensataan grammaan. Laitoin 150g. Miten vaikuttaa taikinaan, jos laittaa 200g?

Irina Lisinen

Hei Sakkeus60! Hienoa, että olet löytänyt leipomisesta ajankulua. Se rentouttaa (ainakin itseäni) ja saa ajan kulumaan kuin siivillä. Ja mikäs sen mukavempaa, kuin nauttia omatekoisista leivonnaisista 🙂

Rasvan avulla pullat säilyvät mehevinä, joten mitä enemmän sitä laittaa, sitä mehevämpi lopputulos on. Toki mehevyyteen voi vaikuttaa myös täytteellä ja sillä, ettei paista pullia liian kuiviksi. Jos rasvaa löytyy jo pelkästä täytteestä paljon, ei sitä kannata välttämättä enää taikinaan lisätä hirmuisesti. Jos taas täyte on vähempirasvainen, kannattaa itse taikinaan lisätä voita enemmän.

Nunuu

Pullareseptihän on periaatteiltaan ihan sama kuin mikä opetettiin koulussa jo kolmekymmentä vuotta sitten ja löytyy jauhopussin kyljestä. Millähän ohjeilla ihmiset ovat oikein kokeilleet, jos pitävät tätä jonain uutuutena? Rasvan ja jauhojen määrää voi säädellä mielensä ja vyötärönympärystän mukaan. Oikein hyvää ja pehmeää pullaa teen vähän yli desillä sydänmerkittyä pullorasvaa. Lisään yhden munan, tuo kuohkeutta. Säilyvyysongelmiahan hyvällä pullan kohdalla ei tarvitse miettiä: syödään jäähdyttyä niin paljon kuin napa vetää ja loput heti pakkaseen. Tosiasia on, että liiat jauhot pilaavat monen leivonnaisen. En ole kokeillut puolen tunnin vaivaamista yleiskoneella, kun viisi-kymmenen minuuttia riittää ihan hyvin. Nostatan taikinapytyssä kaksinkertaiseksi, pellillä noin parikymmentä minuuttia. Olen ollut tunnettu hyvän pullan leipoja tuttava- ja sukulaispiirissä jo 40 vuotta.

Irina Lisinen

Moi Nunuu! Ainakin itselleni on opetettu eri tavalla ja myös jauhopussin kyljessä on ollut erilainen ohje. Tässä ohjeessa kaikki aineet heitetään kulhoon heti alussa, kun taas itse olen oppinut, että ensin sekoitetaan vehnäjauhoista puolen, jonka jälkeen vähitellen lisätään jauhojen määrää. Lopuksi rasva. Yleiskoneella tehtävään taikinaan en ole taanut muuta ohjeistusta kuin sen, että taikinaa vaivataan vain sen verran, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Näin voi tapahtua jo hyvin pian, jos jauhoja laittaa esim. 15 dl (joka on useissa pullaohjeissa nähty jauhomäärä). Tuolloin sitkoa ei kuitenkaan ole riittävästi, eikä pullista tule hyviä. Tai voihan joillakin onnistua myös noin, mutta se ei ole ollut toimiva keino itselleni.
Haluan jakaa näitä itse havaittuja toimivia ohjeita, sillä jatkuvasti syntyy uusi ihmisiä, jotka kokeilevat pullaa (ja muita leivonnaisia) joskus sen ensimmäisen elämänsä kerran ilman aiempaa kokemusta ja tietoa.

Susanna

Ihana ohje! Aina tehnyt pullataikina käsin. Nyt tämä kokeiluun.Teetkö sämpylätaikinan samoilla periaatteilla ?

Irina Lisinen

Moi Susanna! Kiva, että innostuit! En ole kokeillut sämpylöihin, mutta miettinyt kyllä. Luulen, että niitä ei tarvitse vaivata näin kauaa, koska eivät sisällä niin paljon rasvaa ja sokeria, jollon sitkokin ehkä muodostuu nopeammin ja helpommin 🙂

Karokoo

Heippa! Päädyin tänne lukemaan ohjettasi, kun pitkällisen pohdinnan tuloksena hankin vihdoin itselleni yleiskoneen (jippii!). Aion kokeilla tätä ohjetta, kun nyt ekaa kertaa koneella teen taikinan. Jauhojen kerralla laittamisen lisäksi uutta minulle tässä oli, että kohotetaan taikinaa vain kerran ja siis vasta pulliksi leipomisen jälkeen. Olen siis aiemmin aina kohottanut lämpimässä taikinan ensin tuplakokoiseksi, sitten leiponut ja kohottanut vielä pullia n. 15 minuuttia ennen uuniin laittoa. Nyt aion kokeilla kuitenkin tätä sinun ohjettasi, mutta olisi kiva kuulla, mikä juju on siinä ettei kohoteta kahteen kertaan? 🙂

Irina Lisinen

Heippa Karokoo! Onnea uuden yleiskoneen omistajalle! 🙂 Se helpottaa kyllä kummasti leipomista, erityisesti juuri näitä pullataikinoita, mutta vapauttaa kädet myös monissa muissa leivonnaisissa.
Kokeilin tuota ”taikinan lepuutus + 1 pitkä kohotus” -taktiikkaa ekaa kertaa tämän taikinan kohdalla ja huomasin sen toimivan oikein hyvin. Sen jälkeen lueskelin vähän muun muassa kondiittorien juttua ja monet heistä käyttivät tuota samaa keinoa. Ensimmäisellä lepuutuksella (sillä noin ”10 minuutin kohotuksella”) saadaan sitko rentoutumaan, jolloin muotoilu on helpompaa. Sen lisäksi jo tuossa ajassa taikinaan muodostuu ilmakuplia, jotka muotoiluvaiheessa menevät pienemmiksi ja auttavat toisessa, siinä kunnon kohotuksessa.
Kahden kohotuksen on sanottu myös toimivan erityisen hyvin tilanteissa, joissa taikinasta on tullut vähän liian kova. Tällöin kaksi kunnon kohotusta auttaa tilannetta (kuulemani mukaan).
Niin ja aina voi kokeilla hieman erilaisia kohotustaktiikoita ja kasvattaa halutessaan ensimmäistä kohotusta hieman ja katsoa, miten se vaikuttaa lopputulokseen vai vaikuttaako juurikaan 🙂

Tepa

Taas tuli tehtyä tällä reseptillä. On helppo. Leivoin korvapuustit illalla, en paistanut vaan laitoin jääkaappiin ja nyt aamulla paistan. Saadaan aivan tuoretta pullaa aamiaispöytään.

Irina Lisinen

Kiva kuulla, että ohjeesta on iloa 🙂 Tuore pulla aamupalalla kuullostaa todella hyvältä!

Mjau

Heippa! Moniko litrainen yleiskoneen kulho sinulla on?

Irina Lisinen

Heippa Mjau! En muista ulkoa, mutta epäilen kulhon olevan 6.7 litrainen (koneena Kenwoodin classic major isolla kulholla).

Sinun täytyy kommentoidaksesi.