Helppo pullataikina yleiskoneella ja vinkit taikinaan

Helpot korvapuustit yleiskoneella

Voi vitsit kuinka ihanaa, että vihdoinkin on ohje, jolla saa aikaan täydellisen sitkoisen ja pehmeän pullataikinan! Taikina on myös ihanan helppo tehdä, sillä se valmistuu yleiskoneessa ilman, että käsiä täytyy upottaa taikinaan. Samalla kun yleiskone vaivaa taikinan, voit keskittyä täytteen tekemiseen, uunipeltien valmisteluun, lasten kanssa leikkimiseen, löhöilyyn, puutarhan hoitoon tai miltei mihin tahansa vain haluat. Ja hetken päästä pääsetkin leipomaan pehmeitä pullia, joilla saat mahan niin täyteen, ettet hetkeen edes kaipaa pullaa. Samalla taikinalla onnistuu niin peruspullat, korvapuustit kuin munkitkin.  

Monet ovat jo varmaan kyllästymiseen saakka lukeneet minun ja pullataikinan välisestä suhteesta. Olen koko aikuisikäni haaveillut pääseväni käsiksi pullataikinan saloihin ja oppivani täydellisen pullan teon. Käsinvaivaaminen on kuitenkin taikinan teossa se, mitä vihaan yli kaiken. Inhoan nimittäin sitä tunnetta, kun taikina tarttuu sormiin eikä sitä saa kaavittua niistä heti irti. Käteni, selkäni ja hermoni eivät myöskään kestä sitä pitkää vaivaamisaikaa, jota kunnon sitkoinen ja pehmeä pullataikina vaatii. Päätinkin harjoitella taikinan tekemistä ensisijaisesti muutama vuosi sitten hankkimallani yleiskoneella.

Tutustuin ennen taikinan tekemistä molekyyligastronomian sivuihin, josta sai reilusti vinkkejä täydellisen pullataikinan tekemiseen. Pongasin sieltä toisen hyvän taikinan salaisuuden eli sen, että jos jauhoja lisää hissuksiin, jauhojen sitko jää heikommaksi, kuin jos kaikki jauhot lisää joukkoon heti alussa ja jatkaa vaivaamista niiden kanssa. Tällöin kaikki jauhot ottavat osaa gluteiiniverkoston muodostumiseen eli tekevät pullataikinasta kunnolla sitkoisen. Jos jauhot lisää erissä, vain alussa lisätyt jauhot ovat saaneet eniten vaivaamista, kun taas viimeisimpiä jauhoja on vaivattu ehkä vain minuutti, jolloin ne eivät ole osallistuneet sitkon muodostamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kun kaikki jauhot lisätään alussa, muodostoo sitkosta kestävämpi.

Herkulliset munkit syntyvät pehmeästä taikinasta

Toinen vinkki liittyy vaivaamisaikaan. Vaikka olen saanut jo tähän mennessä parhaimmat taikinat juuri yleiskoneella, silläkin on jäänyt uupumaan sitkoa, sillä en ole tiennyt sopivaa vaivausaikaa. Paitsi nyt! 

Mutta kuinka kauan on tarpeeksi kauan? Yleensä sanotaan, että taikina on valmista silloin, kun se irtoaa kulhon reunoilta. Yleiskoneen kanssa kokeillessani en ole huomannut tätä reunoilta irtoamista kuin siinä yhteydessä, kun olen lisännyt joukkoon jauhoja. Tämä on voinut tapahtua jo kahden minuutin vaivaamisen jälkeen, jolloin gluteiiniverkosto ei ole ollut tarpeeksi vahva eli sitko on ollut huono. 

Myös liian pitkällä vaivaamisajalla on ongelmansa, sillä liika vaivaaminen rikkoo jo syntyneen gluteiiniverkoston, josta ei ole enää paluuta ja sitkoa ei enää tuon jälkeen takaisin. Tuon tiedon takia en ole aiemmin uskaltanut vaivata taikinaa kuin maksimissaan noin 10 minuuttia. Vinkin sopivasta vaivaamisajasta löysin vähän aikaa sitten Kakkuviikarin vispailuja -blogista, kun huomasin hänen ohjeensa pehmoisista munkeista. Siinä taikinaa vaivataan miltei puolituntia, jonka aikana taikinaan tulee tarpeeksi sitkoa. 

Korvapuustitaikina valmistuu helposti yleiskoneella

Kolmas vinkki on: Mitä vähemmän taikinassa on jauhoja, sitä pehmeämpiä pullista tulee. Kunhan siis myös sitko on kunnossa. Taikinaan kannattaakin lisätä aluksi ohjeessa oleva pienempi määrä jauhoja ja lisätä niitä vasta tarvittaessa vaivaamisen loppupuolella, jos taikina näyttää ei-sitkoiselta. Taikinaan voi halutessaan lisätä myös munan, joka tekee taikinasta aavistuksen paremmin leivottavan, mutta yleensä pidemmässä säilytyksessä se vain kuivattaa pullan. Tämän takia en laittanut sitä ohjeeseenkaan. 

Munkkitaikinaan tai rasvasia täytteitä sisältäviin pulliin voi laittaa vähän vähemmän rasvaa, kuin pyöreiksi pulliksi pyöriteltäviin pulliin, sillä munkit kuitenkin imevät rasvaa paistuessaankin. 

Alla oleva kuva on muuten poimittu arkistojen kätköistä ja aiemmista korvapuusteistani. Tällaisia ne olivat aina, tein mitä tahansa. 

”Sammakkopuustit”

Tällä ohjeella onnistuin ensimmäistä kertaa saamaan yllä olevassa kuvassakin näkyvät levahtaneen sammakon näköisten ”sammakkopuustien” sijasta aivan korvapuustien näköiset pullat! Arvatkaa vain, millainen ilontanssi keittiössäni näkyi sillä hetkellä oli, kun huomasin onnistuneeni. Ja salaisuus oli yksinkertaisesti vain kunnon sitko. Tämän taikinan kanssa olen jopa nauttinut pullan leipomisesta. Seuraavaa kertaa odotellessa.

Tässäpä tulee tämä ihana ohje.

 

Helppo ja pehmeä pullataikina yleiskoneella

noin 24 munkkia / pullaa 

Aineet:

5 dl maitoa

1.5-2 dl sokeria

1.5 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

13-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

2 pss (á 11 g) kuivahiivaa (TAI 1 pkt = 50 g tuorehiivaa murusteltuna)

100-150 g huoneenlämpöistä voita TAI 1-1.5 dl juoksevaa rasvaa (öljyssä paistettaviin munkkeihin vähemmän, uunissa paistettaviin pulliin enemmän)

Ohje:

Lämmitä maito noin 42 asteiseksi (tuorehiivaa käyttäessäsi kädenlämpöiseksi). Mittaa kaikki aineet yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Laita jauhoja ensin vähemmän ja lisää vaivaamisen loppupuolella tarvittaessa hieman lisää. Vaivaa taikinaa yleiskoneen pienimmällä nopeudella 25-30 minuuttia. Taikina on valmis, kun se ei tartu sormiin ja siihen saa taikinaa venyttämällä aikaan miltei läpinäkyvän ”ikkunan”. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja tee leivo taikina pulliksi, munkeiksi, pitkoiksi, korvapuusteiksi tai mitä haluat. Kohota tämän jälkeen kunnolla eli kaksinkertaisiksi.

Paista:

Pikkupullia tai korvapuusteja 225 asteessa keskitasolla noin 10-15 minuuttia.

Isompia pullia 200 asteessa keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Pitkoja 200 asteessa ala- tai keskitasolla noin 25 minuuttia.

Munkkeja 180 asteisessa öljyssä noin 2 minuuttia per puoli. 

Vinkit:

* Mitä pehmeämmäksi saat jätettyä taikinan = mitä vähemmän jauhoja käytät, sitä pehmeämpiä pullista tulee. Kunnon sitko on se tärkein juttu. 

* Voit käyttää taikinassa myös tuorehiivaa. Kakkuviikarin mukaan tuorehiivaa ei tarvitse sulatella nesteeseen, vaan riittää, että hiivan murustelee muiden aineiden joukkoon yleiskoneen kulhoon. Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä maito 37 asteiseksi. 

* Mikäli teet sokeritäytteisiä tai -kuorrutteisia pullia, voit laittaa taikinaan vähemmän sokeria. Pyöreisiin peruspulliin voi laittaa isomman määrän sokeria.  

 

 

Kommentit (9)

Minä olen tehnyt iät ja ajat pullataikinan yleiskoneella, mutta kahdella viime kerralla käsin, toisin sanoen vaivaamalla ensin nuolijalla ja sitten puulastalla, koska minäkin inhoan käsien upottamista taikinaan. Luovuin yleiskoneen käytöstä, koska aika usein korvapuustit repeilivät uunissa, minkä arvelin johtuvan huonosta sitkosta. Taikinan teossa toisaalta pelkäsin liikaa vaivaamista, josta usein varoitetaan.
Sinun neuvosi kuulostavat hyvin kiinnostavilta, ja seuraavalla kerralla aion noudattaa niitä: siis kaikki jauhot taikinaan kerralla ja tosi pitkä vaivaaminen vastoin aina toistettuja ohjeita. Minulle on usein tullut mieleen, että ruonlaitossa, leivonnassa ja puutarhan hoidossa toistuvat neuvot, jotka pitäisi kyseenalaistaa, esim. tuo, että pullataikina on valmis, kun se irtoaa astian reunoilta. Olen huomannut saman kuin sinäkin, että näin tapahtuu jo muutamassa minuutissa. Kuivahiiva neuvotaan aina sekoittamaan jauhojen joukkoon. Jostain blogista luin, että sen voi sekoittaa nesteeseen. Tein niin, enkä huomannut mitään eroa. Kyse on luultavasti uskomuksista, joita mikään tieteenala ei ole koskaan selvittänyt.

Juuri näitä samoja asioita olen pyöritellyt omassa mielessänikin. Joskus yleisiä ohjeita kannattaakin epäillä, varsinkin jo ne toimivat omaa logiikkaa vastaan (tai ei keksi kunnon syytä miksi tehdä juuri ohjeen mukaan). Samalla kannattaa testata asioita omaan tyyliin. Joskus tuo oma tyyli ei toimi, mutta silloin ymmärtää paremmin, miksi jokin tehdään niinkuin on neuvottu. Toisaalta, usein omalla tavalla tehtynä tulee myös huippuonnistumisia ja lopputulos voi olla alkuperäistä parempikin.

Olen muuten myös neuvoista piittaamatta sekoittanut kuivahiivan suoraan nesteeseen ja tällaiset ohjeet ovat tuottaneet ehkä jopa paremman lopputuloksen, kuin jos kuivahiiva olisi sekoitettu jauhoihin. Varsinkin jos nesteen joukossa on myös sokeria, sillä tällöin hiiva alkaa selvästi toimia tehokkaammin ja nopeammin. Ehkä ainut riski tässä tavassa olisi se, ettei kuivahiiva sekoittuisi taikinaan tasaisesti vaan jäisi paakkuihin. En ole huomannut koskaan näin tapahtuvan, vaikka miltei aina teen tällä tavalla ”väärin”.

Sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä pullaohjetta Kyökkikissa! Lopputuloksena on ainakin minulla ollut aina ihanan pehmoiset ja kuohkeat pullat. Repeily muuten saattaa aiheuttaa myös liian lyhyt kohotusaika eli jos tällä taikinalla vielä repeilee, niin kannattaa ensi kerralla kohottaa hieman kauemmin. Testaamalla selviää sekin 🙂

Kiitos vastauksesta! Kunhan pakastimessa olevat pullat on syöty, teen pullataikinan neuvojesi mukaan.
Ehkäpä juuri sinä olet maininnut laittaneesi kuivahiivan nesteeseen, ja sitten minäkin olen tehnyt niin.

Kiva juttu. Toivotaan, että tekotapa toimii myös sinulla näin hyvin 🙂

Todella hyvä ohje! Tein tällä (tai puolikkaan taikinan vain) ohjeella tänään ja tuli täydellisen pehmeä ja suussasulava taikina ja koostumus! Yleiskone vaivasi 25min ainakin taikinaa. Annoin kyllä kohota taikinapallon vajaa 30min ja sitten aloin tekemään vasta puusteiksi. Ja sitten vielä kohotin pellillä ennen paistoa. Toimi hyvin ja parhaat pullat ikinä 🙂

Ihana kuulla Pilvi! 😀 Ja hyvä tietää, että toimii myös pidemmällä kohotusajalla 🙂

Oikea termi on gluteeni , EI gluteiini.😉

Hei Pihlaja7 🙂 Totta! Tulee yllättävän helposti puhuttua gluteenista arkikielessä gluteiinina, vaikka gluteiini taitaa virallisesti olla vain gluteenin yksi osa… 🙂

Hei pullantekijät!
Itse olen tehnyt pullataikina aina käsin vaivaamalla. Lisään jauhot vähitellen pehmeyttä varjellun, lopuksi rasva.
Vähennän sokerin, suolan ja rasvan määrät minimiin. Saatan lisätä mausteeksi muskottipähkinää ja/tai vaniljasokeria.
Kohotusaika on ratkaiseva, liian vähän aikaa kohonneet eivät pysy koossa, repeilevät.
Toinen ratkaiseva juttu on jauhot: laatu ratkaisee. Korkea val-
kuaisainepitoisuus tekee jauhoista leipoutuvia, helppoa käsitellä, murumaista jauhoa – ei sellaista hienoa pölyä, joka
tarttuu mittakuppiin. Sihtaaminen kuuluu myös asiaan!
Ihanan kuuloista kun valmistuva taikina vingahtelee käsin vaivatessa!

Kommentoi juttua: Helppo pullataikina yleiskoneella ja vinkit taikinaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X