Helppo puolukka-kermaviilipiirakka

Joskus on hyvä palata perusleivonnaisten ääreen ja tällä kertaa se tarkoitti puolukkapiirakkaa kermaviilitäytteellä. Tämä puolukka-kermaviilipiirakka muistuttaa pitkälti sitä piirakkaa, jota söin joskus lapsena kotona asuessani. Enimmäkseen tällaiset piirakat tehtiin punaherukoista, mutta aina silloin tällöin myös puolukoista. Piirakka maistui lapsena mielestäni todella kirpsakalle, eikä sitä montaa palaa halunnut syödä. Näin aikuisena kirpsakkuutta oli kuitenkin juuri sopivasti. Tai olisi voinut olla jopa hieman enemmän. Lapset sen sijaan pitivät tätä versiota liian happamana. Ehkäpä heidänkin makunsa muuttuu vuosien saatossa vielä…

Tein muutama vuosi sitten punaherukkaversion hyvin samankaltaisella ohjeella. Silloinen piirakka pohjautui kotoaperittyyn ohjeeseen, jota kuitenkin tapani mukaan muokkasin kesken tekohetken. Nyt minun piti kaivaa tuo alkuperäinen ohje jälleen esille ja tehdä tämä piirakka sen ohjeen mukaan. Mutta kuinkas kävikään. Pengoin koneeltani löytyvät leivontaohjearkistot läpi, enkä löytänyt ohjetta mistään. En tiedä mihin kummaan tuo ohje on kadonnut, mutta eipä se menoa haitannut. Tein piirakan nyt muistikuvani mukaan, mutta vain niin, että voin ja sokerin vaahdottamisen sijasta pehmensin rasvan helpottaakseni ja nopeuttaakseni sen hetkistä leivontahetkeä. Vaihdoin samalla osan vehnäjauhoista perunajauhoihin.

Ja tällainen piirakasta sitten tuli. Kuva on jääkaappikylmästä piirakasta, jonka takia täyte näyttää hieman röpelöiseltä, eikä ehkä niin herkulliselta kuin voisi. Maku kuitenkin muistutti lapsuuden piirakkaa, mutta siinä oli jotain erilaista. Äitini, joka kävi maistamassa piirakka, mietti, että hänen versionsa oli ainakin vaniljaisempi. Halutessaan tähän helppoon ja nopeaan peruspiirakkaan voi humpsauttaa lisää vaniljasokeria.

 

Puolukka-kermaviilipiirakka

n. 26 cm piirakkavuokaan

Pohja:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 muna

2.5 dl vehnäjauhoja

0.5 dl perunajauhoja (ks. vinkkiosio alempaa)

1.5 tl leivinjauhetta

Täyte:

300 g puolukoita

1 prk (á 200 g) kermaviiliä

0.75 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 muna

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään muutama tunti ennen leipomista tai pehmitä sitä mikrossa varovasti. Hiero pehmeän rasvan joukkoon sokerit. Lisää muna ja sekoita se kunnolla joukkoon. Sekoita vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään sekaisin. Lisää kuivat aineet märkien joukkoon ja sekoita vain sen verran, että kaikki aineet juuri ja juuri sekoittuvat.

Painele taikina noin 26 cm vuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada puolukat piirakkapohjan päälle.

Sekoita täytteeksi tulevan kermaviilin joukkoon sokerit ja muna. Kaada kermaviiliseos puolukoiden päälle ja tasoita kevyesti. Paista piirakkaa keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja keskusta hyytynyt.

Vinkit:

* Käytin piirakkaan pakastepuolukoita, mutta piirakan voi tehdä myös tuoreista puolukoista. Tämä saattaa vaikuttaa paistoaikaan, joten tarkkaile tilannetta.

* Perunajauhot voi korvata myös vehnäjauhoilla, joten piirakkaa ei kannata jättää tekemättä, jos kaapista ei löydyt perunajauhoja. Piirakkapohjan koostumus on tällöin vain hieman erilainen.

Kommentit (2)

Ikivanha mamman marjapiirakkahan se siinä uudelleen keksittynä.

Kommentoi juttua: Helppo puolukka-kermaviilipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X