Suklaapossu

Helppo raparperimehu uuttamalla (+ hillo samalla istumalla)

Nyt sekin tuli testattua, nimittäin raparperimehu! Ja kyllä kannatti. Mehusta tuli ihanan raikasta, reilusti raparperin makuista ja se oli myöskin yllättävän helppo tehdä. Veden kuumennus, loput aineet joukkoon, parin vuorokauden odottelu, jonka jälkeen maistelu, juominen ja lopun mehun pullotus.

Mehun valmistuminen tapahtuu ilman sen suurempaa keittämistä, uuttamalla, sitruunahapon avulla. Sitruunahappo pidentää myös säilyvyysaikaa. Siis jos tämä nyt sattuisi jäämään jääkaappiin ilman katoamistaan.

Raparperi mehu ilman keittämistä

Näillä helteillä olen pyrkinyt välttämään keittiön kuumentamista ja käyttänyt siksi hellaa ja liettä mahdollisimman vähän. Tämä mehu on tosi juuri hyvä tällaisiin päiviin, sillä tätä tehdessä ei tarvitse kuin keittää vesi ja asunto pysyy mahdollisimman viileänä. Lopputulos palkitsee ihanan mehun muodossa. Ihmettelen edelleen, miksi ihmeessä en ole aiemmin tehnyt raparperista tai mistään muustakaan tällaista mehua. Tai no olen kokenut sellaisen vaikeaksi ja aikaavieväksi puuhaksi. Onneksi tuli nekin ajatukset osoitettua vääräksi. Heti kun nämä pullot loppuvat, säntään taatusti tekemään uutta 🙂

Raparpereja ei tarvitse, eikä kannata kuoria. Nimittäin mitä punaisemmat kuoret raparperissa on, sitä punaisempaa mehusta tulee. Mun raparpereissa ei ole kuin pieni punertava osa varren alaosassa, joten mehukin jäi hailakan väriseksi. Onneksi se ei vaikuta makuun 🙂

Raparperimehu maistuu ihanalta vissyllä lanrattuna

Mehusta tulee tällä ohjeella tiivistettä, jota voi landrata. Esimerkiksi vissyn kanssa landrattuna se maistuu tosi hyvälle, kesäiselle, raikkaalle, miedosti kuplivalle. Tykkään että mehussa maistuu kunnolla pääraaka-aine, joten laitoin mehuuni 3 dl sokeria. Näin 1:1 landrattava mehu on just sopivan makeaa ja ihanan raparperista. Kuten aina, sokeria kannattaa kuitenkin lisätä erissä ja maistella makeutta aina välillä omaan makuun sopivaksi. Jos tykkää oikein makeasta, mehuun voi laittaa enemmänkin sokeria. Jos mehussa on paljon sokeria, sen voi myös landrata isommalla määrällä vissyä, jolloin lopullisen juoman makeus pysyy samana, mutta raparperisuus laimenee.

Mehun voi juoda myös sellaisenaan, mutta tällöin sokeria kannattaa laittaa hieman vähemmän eli noin 2 dl. Tässäkin pätee sama kuin landrattavassa eli kannattaa maistella.

Lisävinkki: Mehunteosta ylijäänyttä raparperi”mäskiä” ei kannata heittää pois, vaan siitä voi tehdä hilloa! ”Mäskistä” tehty hillo on kiinteämpää, kuin suoraan tuoreita raparpereista keitetty, sillä siitä on uuttamisen aikana lähtenyt nestettä.

Tässäpä vihdoinkin ohjeet sekä mehuun että hilloon.

Helppo raparperimehu ja mehu ylijääneestä raparperimössöstä

Noin 2.5 litraa landrattavaa mehua. Landraussuhde 1:1 tai maun mukaan.

Aineet:

2 litraa pieneksi pilkottuja raparperin paloja

2 litraa vettä

2 rkl sitruunahappoa

+ halutessa makuaineita (esim. pari kanelitankoja, ripaus kardemummaa tai inkivääriä)

n. 3 dl (tai maun mukaan, ks. vinkkiosio alempaa) sokeria

Ohje:

Pese raparperit ja pilko pienemmiksi paloiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kiehuvan veden joukkoon pilkotut raparperin palat sekä sitruunahappo, sekoita. Kiehauta vesi uudestaan ja nosta kattila sen jälkeen pois levyltä. Nosta kansi kattilan päälle ja anna seoksen olla huoneenlämmössä  2 vuorokautta.

Kaada seos siivilän läpi ja anna raparperi”mäskin” valua mahdollisimman kuivaksi. Lisää joukkoon vielä sokeria. Sekoittele, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Pullota mehu. Säilytä jääkaapissa. Landraa mehu esimerkiksi vissyn kanssa 1:1 suhteella.

Vinkit:

* Tee jäljelle jääneestä raparperi”mäskistä” hilloa! Lisää ”mäskin” joukkoon (paino n.600g) 1 dl vettä ja 3 dl hillosokeria. Keitä 10 minuuttia. Purkita.

* Mehun sokeripitoisuus on riippuu maustasi. Minä tykkään melko raikkaasta juotavasta, joten laitoin sokeria vain 3 dl. Näiden tehden mehusta tuli juuri sopivaa vissyn kanssa landrattavaksi, mutta myös sellaisenaan juotavaksi. Jos pidät makeammasta mehusta, lisää sokeria. Jos taas haluat juoda mehun sellaisenaan ilman landraamista, voit laittaa sokeria hieman vähemmän.

* Sekä hillon että mehun voi maustaa oman maun mukaan.

* Mehun voi tehdä tällä samalla tavalla myös pakasteraparpereista.

 

Raparperimehu helposti uuttamalla

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo raparperimehu uuttamalla (+ hillo samalla istumalla)

Oonis

Suomenkielisempi sana lienee laimentaa kuin landrata!

Naamis

Olipa typerä kommentti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *