
Herkullinen kanakorma

Tämä herkullinen, ihanan mausteinen kanakorma maistuu mein koko perheelle niin hyvin, että tästä on tullut jo miltei yksi vakioruoista. Aikoinaan ajattelin tämän tyyppisen ruoan olevan vaikeatekoista, mutta loppujen lopuksi kastike syntyy melko helposti yhdessä pannussa tai kattilassa.
Olen haaveillut miltei koko tämän korona-ajan työpaikkani lähellä sijaitsevan Intialaisen ravintolan ruoista. Nappasin Soppa365-sivuilta ohjeen, jota muokkasin oman maun mukaiseksi. Voi veljet kuinka ihanaa tästä tuli! Yllättäen myös lapset söivät tätä ilomielin kehujen kera ja maustekimara maistui myös tytöllemme, joka ei voi tavallisesti sietää vähänkään tulista tai liian mausteista ruokaa. Vaikka tässä olikin mausteita suht reilusti, niin maku oli erittäin tasapainoinen ja sopivat mausteinen.
Kormaan tulee reilusti erilaisia mausteita, mutta sitä ei kannata pelästyä ja jättää kastiketta tekemättä sen takia. Itselläni on ainakin joskus nuorempana ollut pelko siitä, että ostan mausteita turhaan ja ne jäävät kaappiin pilaantumaan. Voi olla, että osaksi tästä syystä ruoanlaittotaitoni on ollut nuorempana melko surkea ja alkanut kehittymään vasta kun kaapista on löytynyt muitakin mausteita kuin suola.
Monille mausteista löytyy reilusti muitakin käyttökohteita. Esimerkiksi juustokumina, jauhetut korianterin siemenet ja savupaprikajauhe maustavat tex mex -henkiset tortillan jauhelihan. Kardemumma ja inkiväärit sopivat muun muassa piparkakkuihin ja myös tämän tyyppisiin mausteisiin ruokiin.
Mausteet kannattaa paahtaa kunnolla, jotta niistä saa kaiken maun irti. Meillä tätä ollaan tehty useamman kerran ja vaikka ohje on ollut prikulleen sama, on kastikkeen maku ollut aina hieman erilainen. Mies on selvästi meistä se parempi ruoanlaittaja, sillä hänen kastikkeensa on maistunut parhaimmalle. Syyksi selvisi se, että on uskaltanut paahtaa mausteita minua enemmän, jolloin myös kastikkeeseen tulee reilummin makua.
Kastike ei tällaisenaan ole kovinkaan tulinen, joten jos pidät chilistä, kannattaa joukkoon lisätä chiliä jossain muodossa ja vaikka myös enemmän inkivääriä. Kuivatun inkiväärin sijaan voi halutessaan käyttää myös tuoretta inkivääriä. Itse olen sen verran laiska, etten jaksa alkaa kuorimaan ja raastamaan tuoretta inkivääriä, joten kuivattu ja jauhettu saa kelvata. Ja se toimii tässä sopivasti juuri mein makuun.
Kanakorma maistuu parhaimmalle vaalean riisin, kuten basmatiriisin, kanssa. Jos haluaa kunnon intialaisen ravintolan tapaisen aterian, kannattaa kylkeen heittää vielä naanleipää.
Kanakorma
Mausteseos:
1.5 tl juustokuminaa
1.5 tl jauhettua korianteria
1.5 tl savupaprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl currya
0.5 tl jauhettua kardemummaa
0.5 tl jauhettua inkivääriä
(chilijauhetta)
Lisäksi:
2 rkl öljyä
reilu 1 tl valkosipulimurskaa (TAI 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna)
1 iso sipuli
noin 100 g tomaattipyrettä
700 g maustamattomia broilerin filesuikaleita
1 tlk (á 400 g) kookosmaitoa
2 dl ruokakermaa
0.5 dl mantelijauhetta
noin 1 tl (maun mukaan) suolaa
Ohje:
Yhdistä kuivat mausteseoksen aineet pienessä kulhossa. Kuori ja hienonna sipuli.
Laita iso, korkeareunainen paistinpannu/pinnoitettu kattila liedelle ja öljy kylmälle pannulle. Kumoa kuivat mausteet öljyyn ja kuumenna niitä öljyssä niin, että mausteet kiehahtavat. Keitä noin 1 minuuttia. Älä polta mausteita, ettei maku kitkeröidy.
Lisää paahdettujen mausteiden joukkoon hienonnettu sipuli, valkosipulimurska (tai hienonnetut valkosipulin kynnet) ja tomaattipyre. Paista noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes mausteet ja sipulit kypsyvät pannulla tahnamaiseksi.
Lisää pannulle kookosmaito, kerma ja mantelijauhe. Sekoita hyvin ja laita broileripalat kastikkeeseen. Hauduta kanakormaa keskilämmöllä kannella peitettynä noin 30–40 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta lopuksi suolalla.
Nauti esimerkiksi basmatiniriisin ja naanleivän kanssa.
Vinkki:
* Tee kanakormasta oman makusi mukainen. Jos pidät tulisemmasta ruoasta, lisää joukkoon chilihiutaleita, chilitahnaa tai vastaavia chilituotteita. Voit myös laittaa esimerkiksi inkivääriä enemmän.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Herkullinen kanakorma
Voi että tämä on hyvää! Ollaan tehty tätä jo useamman kerran tällä samalla reseptillä 🙂
Hei SannaK! Ihana kuulla! 🙂 Ja voin vain yhtyä sanoihisi, tämä on hyvää! Meillä tehdään tätä nykyään aina silloin kun ei keksitä muutakaan syötävää (mikä on melko usein) ja mieli tekee jotain tavallista parempaa. Tämä on niihin hetkiin juuri se täydellinen ruoka 😛
Hei , mietin tuota reseptiä lukiessa , kypsennetäänkö Broileri ennen kastikkeeseen lisäämistä ? Kokeilen reseptiä, vaikuttaa Herkulta .
Hei Aila! Broileria ei kypsennetä ennen kastikkeeseen lisäämistä, vaan se heitetään joukkoon raakan, jolloin se kypsyy keittämisen aikana samalla imien itseensä makuja kastikkeesta.
Voiko mantelijauhon korvata jollain?
Moi Vih! Mantelijauhon voi tarvittaessa jättää vaikka kokonaan pois. Olen itsekin tehnyt niin kerran. Koostumus oli muistaakseni hieman löysempi / ehkä näytti jopa hitusen juoksettuneelta, mutta maku oli tosi hyvä 🙂
Millä korvaisin ruokakerman kun ei sovi? Kuulostaa ihanalta!
Moi Marianne! Kaipaatko kenties jotain maidotonta tuotetta? Siinä tapauksessa ruokakerman voisi korvata vaikkapa lisäämällä nesteeksi vielä puolikkaan purkillisen kookosmaitoa. Ehkäpä jokin muu maidoton kermankorvikekin kävisi, kunhan se kestää kuumentamisen ja keittämisen.