Suklaapossu

Hunajakenno eli honey comb

Hunajakenno on rapeaa

Tämä hunajakenno-ohje on odottanut sopivaa hetkeä jo siitä asti kun pongasin sen ihanasta Master Chef of Australia -ohjelmassa. Nyt vihdoinkin pääsin testailemaan sitä! Hunajakennon nimi tulee siitä, että tämän rapean, makean, kovan herkun sisustan rakenne muistuttaa rakenteeltaan hunajakennoa. Tässä hunajakennossa ei ole välttämättä itse hunajaa, mutta tämän voi tehdä myös lisäämällä joukkoon sitä. Hunajalisällä hunajakenno maistuu, yllättäen, hunajalta. Hunajakennoa on näkynyt telkkarissa useissakin leivonta- ja kokkailuohjelmissa, ehkä sen helppotekoisuuden, monikäyttöisyyden ja näyttävyyden vuoksi. Kennoa voi mm. murustella rapeaksi elementiksi pehmeisiin jälkiruokiin tai sen voi vaikka päällystää suklaalla, jolloin saa rapean suklaisen herkkupalan.

Rapea hunajakenno syntyy nopeasti ja helposti

Hunajakenno valmistuu näppärästi kuumentamalla sokeri, vettä ja siirappeja / hunajaa kattilassa, kunnes se saavuttaa 130-150 asteen lämpötilan. Tämän jälkeen joukoon vispataan sooda ja kaadetaan kuohuva massa samantein leivinpaperin päälle jähmettymään. Sopivan lämpötilan saavuttamiseksi suosittelen mittaria, mutta paahtaminen onnistuu myös ilman sitä, kunhan tarkkailee sokerinmössön väriä. Sokeriliemi alkaa saada väriä juuri tuossa 130 asteen kieppeillä. Mitä kuumemmaksi liemen paahtaa, sitä tummempaa ja myös karvaampaa hunajakennosta tulee. Kovempi lämpötila vaikuttaa (oman kokemukseni mukaan) myös siihen, kuinka kovaa tai sitkeää kennosta tulee. Kovemmalla lämpötilalla kennosta tuli kovempaa ja sitkeämpi, hampaisiin tarttuva versio syntyi haaleammaksi jätetyllä sokeriliemellä.

honey comb eli hunajakenno

Kokeilin kennoa sekä hunajalisällä että pelkällä glukoosisiirapilla. Hunaja maistui pienestä määrästä huolimatta yllättävän hyvin valmiissa hunajakennossa. Pelkkää glukoosisiirappia käyttäen kenno maistui enimmäkseen paahdetulle, kovalle sokerille. En ole vielä kokeillut tätä missään leivonnassa, mutta viimeistään uuden vuoden juhlissa tämä pääsee ehdottomasti johonkin käyttöön 🙂

Hunajakenno

Aineet:

3.5 dl sokeria

0.5 dl glukoosisiirappia

2 rkl hunajaa (tai vaaleaa siirappia tai glukoosisiirappia)

0.5 dl vettä

2 tl soodaa

Lisäksi:

leivinpaperia

uunipelti

Ohje:

Ota ensin esiin n. 20 cm x 30 cm kokoinen uunipelti ja vuoraa se leivinpaperilla. Mittaa sokeri, glukoosisiirappi(, hunaja) ja vesi kattilaan. Sekoita kunnolla. Jätä lusikka sivuun ja nosta hellan lämpötilaa.

Kuumenna seos 130-150 asteiseksi. Seoksen kuplinta tummuu kun lämpötila nousee. Tähän kuluu aikaa hellasta riippuen n. 10 minuuttia. Hunajaa käytettäessä seos tummuu tummemmaksi kuin pelkällä glukoosisiirapilla.

Kiehuva sokeri on polttavaa

Kun seos saavuttaa 130-150 lämpötilan, kaada heti joukkoon sooda ja vispaa vispilällä nopeasti sekaisin. Kaada kuohuva massa leivinpaperin päälle n. 20-30 cm pellille. Älä tasoittele, vaan anna massan levitä itsekseen. Jätä jäähtymään pöydällä 30-60 minuutin ajaksi. Murra kovettuneestä levystä palasia ja käytä vaikka koristeena tai mutustele sellaisenaan.

Vinkit:

* Kokeile kuorruttaa hunajakenno suklaalla! Saat uudenlaisen herkun.

* Vaikka soodan voi usein korvata leivinjauheella, tässä sitä ei kannata tehdä, sillä tällöin kennosta tulee koostumukseltaan vääränlaista.

 

Ylempänä olevat kuvat on otettu ilman hunajaa tehdystä  hunajakennosta, jonka levitin isohkolle pellille. Hunajaa sisältävän sokerimassan kaadoin pienemmällä, n. 20 cm x 20 cm pellille. Tämä massa kuohui todella voimakkaasti ja siitä tulikin korkea ja isokuplainen kenno (kuva alla).

Hunajakenno hunajasta

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hunajakenno eli honey comb

Kanelitytön kakkuparatiisi

Mä en oo koskaan tehnyt hunajakennoa! Pitänee kokeilla joskus 😀

Suklaapossu

Kokeilehan ihmeessä sinäkin 🙂 Yllätyin kuinka helppoa ja nopeaa tämän tekeminen oli. Ja maultaan ja koostumukseltaankin tosi kivoja, lapsetkin ovat innoissaan maistelleet näit rapeita paloja 🙂

lukija

Otsikossa pieni typo: honey ei hoyney

Suklaapossu

Kiitos lukija! 🙂 Siihen oli näimmä eksynyt ylimääräinen kirjain, nyt korjattu 🙂

Minna

Näyttää herkulliselta ohjeelta, jota voisin kokeilla ja pieni kysymys voiko sen asteen mitata paisto mittarilla, jolla mitataan lihaa esim. Possua? Meinaan mulla löytyy sellainen hyllystä, jonka olin ostanut alun perin siihen ett osaisin tehä oikean kypsyisen possun tai naudan palan, jota en vielä tehnyt niin ajattelin voiko sitä kokeilla ton hunaja kennon tekemiseen.

Suklaapossu

Hei Minna 🙂 Jos mittari on tarpeeksi tarkka, lämpötila nousee reaaliajassa ja mittakohta on mittaritikussa alhaalla (eli sopivassa kohtaa mittaamista varten), en näe mittarin käytölle estettäkään. Jos kyseessä on ”tikkarimallinen” mittari (tikun päällä littana pyöreä mitta-asteikko), niin mittaria ei harmittavasti taida saada mihinkään kiinni, mutta jos onnistuu kannatella mittaria toisella kädellä, niin kannattanee ainakin testailla. Siis mikäli jos tarkkuus ym. ehdot toteutuvat 🙂

Neca

Pitkään jo halunnut kokeilla! Minkä kanssa suosittelisit, jos tekisin kunnon jälkiruoan, ja tekisin lisäksi vaniljahunaja-pannacottaa? Sopiiko kenties joku marja, vai hedelmä tai jokin muu, jos lisäksi laittaisi vielä jotain jäätelöä, sorbettia tai kenties granitaa?😊

Suklaapossu

Hei Neca! 🙂 Ajatuksesi kuullostavat aivan Masterchef-tasoiselta jälkiruoalta 🙂 Koska tämä hunajakenno ja luultavammin myös vaniljahunaja-pannacotta ovat makeita, sopisi niiden kanssa jokin raikas, ehkä jopa kirpeä juttu. Sitrushedelmät ovat tällä hetkellä todella ihania, joten ehkä jokin sitruunasta tehty jäätelö tai sorbetti olisi herkullinen pari 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *