Tein harjoitusmielessä tulevia ristiäisiä silmällä pitäen tällaisen suolaisen lohihyydykekakun noin kuukausi sitten. Muokkailin viime kesäisen lohijuustokakun ohjetta ja korjasin tähän kakkuun edelliset viat eli lisäsin leipää ja käytin kylmäsavulohen sijasta vähempisuolaista lämminsavulohta. Tästä kakusta tulikin ihan mahdottoman hyvä! Leipäkerrosten päällä ja välissä pehmeä savulohitäyte, voi nam! 😉

Koristeluun en jaksanut tässä harjoitusversiossa kiinnittää sen enempää
huomiota, vaan heittelin päälle salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja ja
vähän tilliä. Toivottavasti ristiäispäivänä koristeluun on enemmän aikaa
(=vauva nukkuu hieman nykyistä pidempiä pätkiä 🙂 ). Mutta siis tuo
maku, oih ja voih, oli niiiin herkullista! Saas nähdä miten keksin
muokata kakkua tuleviin juhliin, vai uskallanko enää kajota näin täydelliseen herkkuohjeeseen. Pst. Ristiäiset on nyt vietetty ja kakku oli kertakaikkiaan niin ihana, etten muuttanut sitä kuin aavistuksen juhliin.

Hyydytetty lohikakku

 

n. 23 cm pyöreään irtopohjavuokaan 

Pohja:

400 g (Real) ruisleipäviipaleita
100 g voita sulatettuna
n. 3 rkl vettä 

Täyte:
 
2.5 dl Flora Vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g aurinkokuivatut tomaatit tuorejuustoa
n. 500 g lämminsavulohta
1 punasipuli pieneksi hienonnettuna (=n. 1 dl sipulisilppua)
n. 0.5 dl pilkottua, tuoretta tilliä
 
4 liivatelehteä

0.5 dl sitruunan mehua
tarvittaessa suolaa (laitoin n. 0.25 tl)

Ohje:
Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon
sulatettu rasva ja vesi. Painele puolet muruseoksesta
irtopohjavuon pohjalle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä
kevyesti vedessä aina välillä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon
ajaksi.

Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot. Perkaa lämminsavulohi ja hienonna punasipuli.
Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita
liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Purista sillä
välin sitruunasta 0.5 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna
sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman
sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen
joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella
vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
Voitele vuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan
paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada puolet täytteestä vuokaan,
tasoita. Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta. Painele kevyesti tiiviimmäksi. Levitä päälle vielä loput täyte ja tasoita.
 Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.