Hyydytetty lohikakku

Tein harjoitusmielessä tulevia ristiäisiä silmällä pitäen tällaisen suolaisen lohihyydykekakun noin kuukausi sitten. Muokkailin viime kesäisen lohijuustokakun ohjetta ja korjasin tähän kakkuun edelliset viat eli lisäsin leipää ja käytin kylmäsavulohen sijasta vähempisuolaista lämminsavulohta. Tästä kakusta tulikin ihan mahdottoman hyvä! Leipäkerrosten päällä ja välissä pehmeä savulohitäyte, voi nam! 😉

Koristeluun en jaksanut tässä harjoitusversiossa kiinnittää sen enempää
huomiota, vaan heittelin päälle salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja ja
vähän tilliä. Toivottavasti ristiäispäivänä koristeluun on enemmän aikaa
(=vauva nukkuu hieman nykyistä pidempiä pätkiä 🙂 ). Mutta siis tuo
maku, oih ja voih, oli niiiin herkullista! Saas nähdä miten keksin
muokata kakkua tuleviin juhliin, vai uskallanko enää kajota näin täydelliseen herkkuohjeeseen. Pst. Ristiäiset on nyt vietetty ja kakku oli kertakaikkiaan niin ihana, etten muuttanut sitä kuin aavistuksen juhliin.

Hyydytetty lohikakku

 

n. 23 cm pyöreään irtopohjavuokaan 

Pohja:

400 g (Real) ruisleipäviipaleita

100 g voita sulatettuna
n. 3 rkl vettä 


Täyte:

 
2.5 dl Flora Vispiä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g aurinkokuivatut tomaatit tuorejuustoa
n. 500 g lämminsavulohta
1 punasipuli pieneksi hienonnettuna (=n. 1 dl sipulisilppua)

n. 0.5 dl pilkottua, tuoretta tilliä

 
4 liivatelehteä

0.5 dl sitruunan mehua
tarvittaessa suolaa (laitoin n. 0.25 tl)

Ohje:

Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon
sulatettu rasva ja vesi. Painele puolet muruseoksesta
irtopohjavuon pohjalle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä
kevyesti vedessä aina välillä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon
ajaksi.


Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot. Perkaa lämminsavulohi ja hienonna punasipuli.
Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita
liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Purista sillä
välin sitruunasta 0.5 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna
sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman
sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen
joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella
vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.

Voitele vuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan
paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada puolet täytteestä vuokaan,
tasoita. Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta. Painele kevyesti tiiviimmäksi. Levitä päälle vielä loput täyte ja tasoita.

 Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.


Kommentit (10)

Tein samantyylistä kakkua tyttäreni syntymäpäiville aiemmin ja voi nam, kun oli hyvää. Ihanalta maistui varmasti myös tämä kakku, sillä näyttää ja kuulostaa herkulta! Ihanaa kesänjatkoa teille!

Tällaiset kakut ovat kyllä tosi hyviä! Tämäkin niin ihanaa, että olisin voinut syödä koko kakun vaikka itekseni 😛 Ja paljon helpompia tehdä, kuin voileipäkakut, ja vähintään yhtä juhlavia 🙂 Koitin äsken pikaisesti käydä katsomassa tekemääsi herkkukakkua, mutten äkkiseltään löytänyt. Mutta hyvää taatusti oli sekin, niinkuin muutkin ihanat tekemät kakkusi 🙂

Voi nam! Suolainen versio hyydykekakusta on mulla vielä testaamatta..

Kannattaa testailla ihmeessä, ainakin tällaista lohiversiota! On ihan huippu maun ja helppotekoisuutensa kannalta! 😛

Osaisitko sanoa, että mitä vois käyttää pohjana, jos haluaa gluteenittoman version? 🙂

Valitettavasti minulla ei ole kovin paljon kokemusta gluteenittomista tuotteista, mutta arvioisin, että jokin hieman voimakkaamman makuinen gluteeniton leipä sopisi tähän hyvin. Onko olemassa esim. jotain real-tyyppistä gluteenitonta leipää? 🙂

Hei! Monenko hengen kakku tämä on? Mahtaisiko riittää 11-15 hengelle? 🙂
Tähän soveltuisi varmaan hyvin myös kylmäsavulohi? Osaisitko sanoa paljonko sitä olisi sopiva tähän täytteeseen, ehkä 300g?

Heippa! Kakku on melko täyttävä, arvioisin riittävän n. 15, ehkä jopa 20 hengelle. Ainakin, jos tarjolla on jotain muutakin? Olen tehnyt vastaavanlaisen kakun myös kylmäsavulohesta (ohje täällä https://suklaapossu.blogspot.fi/2015/06/savulohi-juustokakku-ja-kesan-kuumin.html). Jos juuri tämän ohjeen tekee kylmäsavuloheen, uskoisin että 300 g olisi suht hyvä määrä. Suolan jättäisin kokonaan pois, sillä kylmäsavulohi on lämminsavustettuun versioon verrattuna suolaisempaa. Kannattaa joka tapausessa maistella täytettä tekemisen ohella ja etsiä sopiva lohimäärä 🙂

Tein kokeeksi tällä reseptillä ko. kakun ja oli todella onnistunut ja hyvää. Kakku hävisi hetkessä ja lisääkin olisi mennyt vaikka kuinka paljon. Joten teen näitä tuleviin rippijuhliin pakkaseen valmiiksi.

Mahtavaa! Ihana kuulla, kiitos Nina 🙂 Varoitan kuitenkin tuosta pakastamisesta, sillä pakastaminen muuttaa kakkua hieman. Maku on toki hyvä edelleen sulatuksen jälkeenkin, mutta rakenteesta tulee ei-niin-juustokakkumainen, vaan aavistuksen "hileinen". Testailin tätä loppukakulla. Itseäni tuo ei haitannut, mutta eräs toinen, tarkkaakin tarkempi maistelija huomautti asiasta 🙂

Kommentoi juttua: Hyydytetty lohikakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X