Ihana lohijuustokakku

Ristiäisten toinen suolainen tarjottava Aura- ja savuporotuulihattujen lisäksi oli tämä ihana savulohijuustokakku. Testailin kakun tekemistä jo ennen ristiäisiä, ja olin kakun makuun niin tyytyväinen, ettei tähän viralliseen versioon tullut kuin muutama pikkumuutos. Tein kakun hieman isompaan vuokaan ja samalla mm. leivän, lohen ja suolan määrissä tuli hienoisia eroja. Myös pohjaan tuleva neste vaihtui vedestä maidoksi.

Kyllä oli taas niin hyvää! Ihanan voimakkaan makuinen juustokakku, nami nami! Paljon ei tosin pystynyt/halunnut kerrallaan syödä, täytti sen verran hyvin makunystyröiden vaatimukset. Vaikka yritin keksiä tälle parannuksia, niin eipä vain tule mieleen, herkkua 🙂

Tässä vielä tämän kakun ohje olkaa hyvät 🙂

Ihana lohijuustokakku
 n. 27 cm pyöreään irtopohjavuokaan tai suoraan tarjoilulautaselle reunavuoan reunojen sisäpuolelle.

Pohja:
800 g (Real) ruisleipäviipaleita
150 g voita sulatettuna
n. 1 dl maitoa

Täyte:
5 dl Flora Vispiä
400 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin kevyt 5%)
400 g aurinkokuivatut tomaatit tuorejuustoa
n. 800 g lämminsavulohta
1.5 punasipuli pieneksi hienonnettuna (=n. 1.5 dl sipulisilppua)
reilu 0.75 dl pilkottua, tuoretta tilliä
8 liivatelehteä
0.75 dl sitruunan mehua
tarvittaessa suolaa (laitoin n. 0.25 tl)

Ohje:
Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja maito sen verran, että murut pysyvät käsiin puristettuna joten kuten kasassa. Laita tarjoilulautaselle reunavuoan reunat ja painele puolet muruseoksesta reunavuoan reunojen sisäpuolelle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä
kevyesti vedessä aina välillä. Laita lautanen jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee täyte. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot. Perkaa lämminsavulohi ja hienonna punasipuli.
Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Purista sillä välin sitruunasta/sitruunoista 0.75 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.

Voitele vuoan reunavuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada puolet noin täytteestä vuokaan, tasoita. Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta. Painele kevyesti tiiviimmäksi. Levitä päälle vielä loput täytteestä ja tasoita. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.

Alla olevassa kuvassa kakku muitten tarjottavien keskellä 🙂

Kommentit (13)

On kyllä mahdottoman kaunis kakku! Suolaiset kakut on niin kätsyjä 😀 Miten sulla leikkaantui tämä? Muistatko kun mulla kakku mureni kovasti leikattaessa. En laittanut siitä kuvia blogiin mutta taisin puhua. Munkin olis varmaan kannattanut laittaa enemmän liivatteita kakkuun 😉

Kiitos Taru 😀 Tällainen suolainen kakku oli kyllä ihanaa vaihtelua piirakoille ja muille normaaleille suolaisille tarjottaville. Suolaiset ovat muutenkin mulle vaikeita, mutta onneksi savulohesta saa loihdittua melko helposti vaikka mitä suolaista 😛

Jos oikein muistan, mulla kakku leikkaantui aika hyvin. Juhlahumussa olin vain niin tyytyväinen, että sain niitä makeita kakkuja tarjolle (vaikkeivat olleetkaan täydellisiä), niin en kiinnittänyt enää huomiota tämän kakun leikkaantumiseen. Kun nyt kunnolla muistelen, vähän se pohja taisi murentua, muttei niin paljoa kuin ensimmäisessä testiversiossa. En tiedä mahtoiko veden sijasta käyttämäni maito hieman sitoa muruja yhteen.. Enkä näimmä ottanut kakusta palakuvaa, olisi voinut hieman tutkailla murenemista tarkemmin näin jälkikäteen vielä 😉

Voi että, täytyy kyllä saada aikaiseksi kokeilla suolaista versiota hyydykekakusta. Näyttää hyvältä!

Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tällainen kakkuversio on jotenkin paljon helpompi ja nopeampi tehdä kuin vaikkapa voileipäkakut. Ja äärettömän herkullinen 😛 Kiitos Raisa P 🙂

Nam! Itsekkin olen kyllä näiden suolaisten kakkujen ystävä ja tämä kakku näyttää ihanalta!

Kiitos Maiju! Itse olen tutustunut suolaisiin kakkuihin vasta viime aikoina, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan 😉 Tää oli kyllä tosi hyvää, pitää ehdottomasti tehdä tällaisia useamminkin 🙂

Todella herkullisen näköinen kakku :P! Pystyykö tämän kakun pakastamaan? Mietin jos tekisin tämän kakun ristiäisiin kun mielellään en haluaisi mitään lämpimiä piirakoita.

Siinä tapauksessa en pakasta :D. Pakko kuitenkin kokeilla tätä ohjetta! Ristiäiset on vasta 20.11, joten kyllä tässä vielä aikaa on. Ja kiirehän tulee aina, vaikka kuinka yrittäisi helpottaa ja nopeuttaa hommia 😀

Kiitos Janika, ihanaa olikin 🙂 Pakastin pienen palan kakkua testimielessä ja valitettavasti sen rakenne ja tämän takia myös maku muuttui. Lohitäyte en ollut enää niin moussemaisen pehmeä kuin pakastamattoman, ja myös sipulista tuli hieman liian pehmeää, jolloin myös kakun tietynlainen raikkaus kärsi. Kakun voi toki tehdä jääkaappiin valmiiksi parikin päivää aikaisemmin. Sopisiko sellainen aikatauluunne? 🙂

Hei! Montako henkeä mahtais kakusta saada? Juhlia suunnittelen ja mietin riittäiskö tästä koko sakille.

Hei Makoivu 🙂 Kakun riittoisuus riippuu paljon myös muista tarjottavista. Jos tämä kakku olisi ainut tarjottava ja kaikki ottaisivat siitä tavallisen, sivistyneen kakkupalan kokoisen palan, niin kakusta riittäisi n. 25 syöjälle. Jos tarjottavaa on enemmän, riittoisuus saattaa olla tätä suurempi.

Hei! Kerrassaan ihanan näköinen kakku! Arveletko, että kakun voisi valmistaa jo torstaina, jos juhlat ovat lauantaina?

Hei Eve, kiitos 🙂 Voisin ehkä just ja just täyttää kakun jo torstaina (oletuksella, ettei sitä säilötä juhlien jälkeen kovinkaan pitkään, eli syödään suht tuoreena), mutta kuorrutuksen ja koristelun tekisin mieluummin vasta juhlapäivänä.

Kommentoi juttua: Ihana lohijuustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X