Ihana lohijuustokakku

Ristiäisten toinen suolainen tarjottava Aura- ja savuporotuulihattujen lisäksi oli tämä ihana savulohijuustokakku. Testailin kakun tekemistä jo ennen ristiäisiä, ja olin kakun makuun niin tyytyväinen, ettei tähän viralliseen versioon tullut kuin muutama pikkumuutos. Tein kakun hieman isompaan vuokaan ja samalla mm. leivän, lohen ja suolan määrissä tuli hienoisia eroja. Myös pohjaan tuleva neste vaihtui vedestä maidoksi.

Kyllä oli taas niin hyvää! Ihanan voimakkaan makuinen juustokakku, nami nami! Paljon ei tosin pystynyt/halunnut kerrallaan syödä, täytti sen verran hyvin makunystyröiden vaatimukset. Vaikka yritin keksiä tälle parannuksia, niin eipä vain tule mieleen, herkkua 🙂

Tässä vielä tämän kakun ohje olkaa hyvät 🙂

Ihana lohijuustokakku
 n. 27 cm pyöreään irtopohjavuokaan tai suoraan tarjoilulautaselle reunavuoan reunojen sisäpuolelle.

Pohja:
800 g (Real) ruisleipäviipaleita
150 g voita sulatettuna
n. 1 dl maitoa

Täyte:
5 dl Flora Vispiä
400 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin kevyt 5%)
400 g aurinkokuivatut tomaatit tuorejuustoa
n. 800 g lämminsavulohta
1.5 punasipuli pieneksi hienonnettuna (=n. 1.5 dl sipulisilppua)
reilu 0.75 dl pilkottua, tuoretta tilliä
8 liivatelehteä
0.75 dl sitruunan mehua
tarvittaessa suolaa (laitoin n. 0.25 tl)

Ohje:
Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja maito sen verran, että murut pysyvät käsiin puristettuna joten kuten kasassa. Laita tarjoilulautaselle reunavuoan reunat ja painele puolet muruseoksesta reunavuoan reunojen sisäpuolelle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä
kevyesti vedessä aina välillä. Laita lautanen jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee täyte. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot. Perkaa lämminsavulohi ja hienonna punasipuli.
Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Purista sillä välin sitruunasta/sitruunoista 0.75 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.

Voitele vuoan reunavuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada puolet noin täytteestä vuokaan, tasoita. Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta. Painele kevyesti tiiviimmäksi. Levitä päälle vielä loput täytteestä ja tasoita. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.

Alla olevassa kuvassa kakku muitten tarjottavien keskellä 🙂

Instagram

  • Pitkästä aikaa fudgepuuhia maailman helpoimmalla ja nopeimmalla ohjeella. Ja herkullisimmalla 😋 #tummasuklaa #kondensoitumaito #suklaa #herkku #easybaking #chocolate #fudge #yummy #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

On kyllä mahdottoman kaunis kakku! Suolaiset kakut on niin kätsyjä 😀 Miten sulla leikkaantui tämä? Muistatko kun mulla kakku mureni kovasti leikattaessa. En laittanut siitä kuvia blogiin mutta taisin puhua. Munkin olis varmaan kannattanut laittaa enemmän liivatteita kakkuun 😉

Kiitos Taru 😀 Tällainen suolainen kakku oli kyllä ihanaa vaihtelua piirakoille ja muille normaaleille suolaisille tarjottaville. Suolaiset ovat muutenkin mulle vaikeita, mutta onneksi savulohesta saa loihdittua melko helposti vaikka mitä suolaista 😛

Jos oikein muistan, mulla kakku leikkaantui aika hyvin. Juhlahumussa olin vain niin tyytyväinen, että sain niitä makeita kakkuja tarjolle (vaikkeivat olleetkaan täydellisiä), niin en kiinnittänyt enää huomiota tämän kakun leikkaantumiseen. Kun nyt kunnolla muistelen, vähän se pohja taisi murentua, muttei niin paljoa kuin ensimmäisessä testiversiossa. En tiedä mahtoiko veden sijasta käyttämäni maito hieman sitoa muruja yhteen.. Enkä näimmä ottanut kakusta palakuvaa, olisi voinut hieman tutkailla murenemista tarkemmin näin jälkikäteen vielä 😉

Voi että, täytyy kyllä saada aikaiseksi kokeilla suolaista versiota hyydykekakusta. Näyttää hyvältä!

Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tällainen kakkuversio on jotenkin paljon helpompi ja nopeampi tehdä kuin vaikkapa voileipäkakut. Ja äärettömän herkullinen 😛 Kiitos Raisa P 🙂

Nam! Itsekkin olen kyllä näiden suolaisten kakkujen ystävä ja tämä kakku näyttää ihanalta!

Kiitos Maiju! Itse olen tutustunut suolaisiin kakkuihin vasta viime aikoina, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan 😉 Tää oli kyllä tosi hyvää, pitää ehdottomasti tehdä tällaisia useamminkin 🙂

Todella herkullisen näköinen kakku :P! Pystyykö tämän kakun pakastamaan? Mietin jos tekisin tämän kakun ristiäisiin kun mielellään en haluaisi mitään lämpimiä piirakoita.

Siinä tapauksessa en pakasta :D. Pakko kuitenkin kokeilla tätä ohjetta! Ristiäiset on vasta 20.11, joten kyllä tässä vielä aikaa on. Ja kiirehän tulee aina, vaikka kuinka yrittäisi helpottaa ja nopeuttaa hommia 😀

Kiitos Janika, ihanaa olikin 🙂 Pakastin pienen palan kakkua testimielessä ja valitettavasti sen rakenne ja tämän takia myös maku muuttui. Lohitäyte en ollut enää niin moussemaisen pehmeä kuin pakastamattoman, ja myös sipulista tuli hieman liian pehmeää, jolloin myös kakun tietynlainen raikkaus kärsi. Kakun voi toki tehdä jääkaappiin valmiiksi parikin päivää aikaisemmin. Sopisiko sellainen aikatauluunne? 🙂

Hei! Montako henkeä mahtais kakusta saada? Juhlia suunnittelen ja mietin riittäiskö tästä koko sakille.

Hei Makoivu 🙂 Kakun riittoisuus riippuu paljon myös muista tarjottavista. Jos tämä kakku olisi ainut tarjottava ja kaikki ottaisivat siitä tavallisen, sivistyneen kakkupalan kokoisen palan, niin kakusta riittäisi n. 25 syöjälle. Jos tarjottavaa on enemmän, riittoisuus saattaa olla tätä suurempi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.