Ristiäisten toinen suolainen tarjottava Aura- ja savuporotuulihattujen lisäksi oli tämä ihana savulohijuustokakku. Testailin kakun
tekemistä jo ennen ristiäisiä, ja olin kakun makuun niin tyytyväinen,
ettei tähän viralliseen versioon tullut kuin muutama pikkumuutos. Tein
kakun hieman isompaan vuokaan ja samalla mm. leivän, lohen ja suolan
määrissä tuli hienoisia eroja. Myös pohjaan tuleva neste vaihtui vedestä
maidoksi.

Kyllä oli taas niin hyvää! Ihanan voimakkaan makuinen
juustokakku, nami nami! Paljon ei tosin pystynyt/halunnut kerrallaan syödä, täytti sen verran hyvin makunystyröiden vaatimukset. Vaikka yritin keksiä tälle parannuksia, niin
eipä vain tule mieleen, herkkua 🙂

Tässä vielä tämän kakun ohje olkaa hyvät 🙂

Ihana lohijuustokakku

 

n. 27 cm pyöreään irtopohjavuokaan tai suoraan tarjoilulautaselle reunavuoan reunojen sisäpuolelle.

Pohja:

800 g (Real) ruisleipäviipaleita
150 g voita sulatettuna
n. 1 dl maitoa

Täyte:
 5 dl Flora Vispiä
400 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin kevyt 5%)
400 g aurinkokuivatut tomaatit tuorejuustoa
n. 800 g lämminsavulohta
  1.5 punasipuli pieneksi hienonnettuna (=n. 1.5 dl sipulisilppua)
reilu 0.75 dl pilkottua, tuoretta tilliä
8 liivatelehteä

0.75 dl sitruunan mehua
tarvittaessa suolaa (laitoin n. 0.25 tl)

Ohje:
Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon
sulatettu rasva ja maito sen verran, että murut pysyvät käsiin puristettuna joten kuten kasassa. Laita tarjoilulautaselle reunavuoan reunat ja painele puolet muruseoksesta reunavuoan reunojen sisäpuolelle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä
kevyesti vedessä aina välillä. Laita lautanen jääkaappiin täytteen teon
ajaksi.

Tee täyte. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot. Perkaa lämminsavulohi ja hienonna punasipuli.
Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita
liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Purista sillä
välin sitruunasta/sitruunoista 0.75 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna
sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman
sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen
joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella
vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
Voitele vuoan reunavuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan
paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada puolet
noin täytteestä vuokaan,
tasoita. Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta. Painele kevyesti
tiiviimmäksi. Levitä päälle vielä loput täytteestä ja tasoita. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.

Alla olevassa kuvassa kakku muitten tarjottavien keskellä 🙂