Ihana pesto-tomaattipiirakka vuohenjuustolla

Halusin piiitkästä aikaa tehdä suolaisia piirakoita ja päädyin käyttämään piirakkaan uutta suosikkiainettani eli punaista pestoa. Punainen pesto sopii todella, siis todella moneen ruokaan ja vaikka sellaisenaan voileivän päälle. Punaisen peston ja vuohenjuuston yhdistelmä on kuitenkin sellainen, että se vie kielen mennessään. Sen takia tuo parivaljakko valikoitui pienten sattumusten kautta myös tämän piirakan täytteeksi. Ja voi että kuinka herkullista tästä tuli! Niin hyvää, että ensimmäisen palan jälkeen oli todella vaikea hillitä itseään ottamasta toista palaa. Nam!

Vaikka piirakan maku osui ja upposi, ei tämä ollut kuitenkaan alkuperäinen piirakkaideani. Mun piti alunperin tehdä samanlainen piirakka vuohenjuuston sijasta mozzarellasta. Joku mokoma oli kuitenkin hukannut mozzarellan jääkaapista jonnekin parempaan paikkaan ja jouduin säveltämään aiottua enemmän. Onneksi jääkaapista löytyi tuo vuohenjuusto, sillä uskon, että tästä tuli näin alkuperäissuunnitelmaani parempaa.

Piirakan ulkonäkö ei täytteen ainesosista johtuen kaikessa vaaleudessaan kovin häävi. Onneksi todella herkullinen maku korvaa tuon puutteen.

Laitoin täytteeseen kerman sijasta tuorejuustoa, sillä tykkään sen antamasta mehevyydestä ja täyteläisestä mausta. Jos haluaa haluaa piirakan näyttävän ruskeammalta/paistetummalta, voi tuorejuuston vaihtaa kermaan ja lisätä piirakkaan pari kananmunaa enemmän. Lisäksi täytteeseen voi halutessaan lisätä näiden lisäksi myös hieman juustoraastetta.

Piirakasta saa helposti myös munattoman. Kurkkaa vinkki tällaiseen ohjeen alapuolelta vinkkiosiosta. No niin, ne niistä muutosajatuksista.

Suolaisia piirakoita tulee tehtyä niin harvoin (nyt kun ei ole poikkeusaikana ollut juhliakaan), joten huomasin hieman hapuilevani sen tekemisessä.

Odotukset piirakan onnistumisen suhteen olivat melko matalalla, joten räpsäsin piirakasta vain muutaman kuvan. Vasta kun olin ymmärtänyt, kuinka hyvää piirakka oikeasti olikaan, en enää malttanut kaivaa kameraa esille ottaakseni palakuvaa, vaan keskityin herkutteluun.

Tässäpä ohje teillekin:

Pesto-tomaattipiirakka vuohenjuustolla

n. 26 cm vuokaan

Pohja:

Helppo kolmen aineen piirakkapohja

Täyte:

300 g minitomaatteja

noin 180 g vuohenjuustoa

noin 140 g (tai maun mukaan) punaista pestoa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl kevyt ranskankermaa

1 muna

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

Ohje:

Tee ensin pohja erillisen ohjeen mukaan. Kaulitse taikina ohueksi ja nosta noin 26 cm vuokaan. Painele reunoille ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.

Puolita tomaatit. Siivuta vuohenjuusto ja leikkaa siivut hieman pienemmiksi paloiksi. Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja muna sileäksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ota vuoka jääkaapista. Levitä pestoa pohjan päälle ohut, tasainen kerros.

Lisää päälle vuohenjuuston palat. Kaada vuohenjuuston päälle tuorejuustoseos ja levitä tasaiseksi. Lado pinnalle vielä puolitetut tomaatin puolikkaat leikkuupinta ylöspäin.

Paista piirakkaa 200 asteessa keskitasoa hieman alemmalla tasolla noin 30-35 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte on kunnolla hyytynyt.

Vinkit:

* Saat vaihtelua makumaailmaan vaihtamalla maustamattoman tuorejuuston vaikka aurinkokuivatut tomaatit -tuorejuustoon tai valkosipulituorejuustoon.

* Saat piirakasta munattoman, kun jätät täytteessä olevan kananmunan pois ja lisäät joukkoon 2 tl maissitärkkelysjauhoja.

 

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Ihana pesto-tomaattipiirakka vuohenjuustolla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X