Helppo kolmen aineen suolainen piirakkapohja

Tämä helppo ja nopea suolainen piirakkapohja on superhyvä! Niin hyvä, että se on mielestäni just se paras piirakkapohja monen moneen piirakkaan. Ohje löytyy jo blogista muun muassa herkullisen tomaatti-vuohenjuustopiirakan ohjeen yhteydestä, mutta koska tämä on melko vakiokäytössä omassa keittiössäni, päätin julkaista sen myös erikseen, jotta myös te muut löydätte tämän helpommin.

Piirakan pohjaa varten tarvitsen vain kolme ainetta ja kaikkia niistä grammamääräisesti saman verran; voita tai muuta kiinteää rasvaa, jauhoja ja juustoraastetta. Helppoa, eikö? Pohja on helppoutensa lisäksi myös munaton.

Alunperin olen pongannut ohjeen ihanasta Frutti di Mutsi-blogista.

Taikinaa varten tarvitset siis rasvaa, jauhoja ja juustoraastetta saman verran. Esimerkiksi 26-28 cm vuokaan näitä tarvitaan 100 g. Pienempään, vaikkapa 20 cm vuokaan tarvitaan noin puolet eli 50 g kutakin ainetta. Lisätietoa eri kokoisten vuokien  ja niiden taikinamäärien muuntamisesta löydät muunnostaulukosta, josta ”Muunnostaulukko erikokoisille pyöreille kakkuvuoille”-otsikon alta löytyy kertoimet eri kokoisille piirakkavuoille. Noita kertoimia voi käyttää apuna, jos haluaa tehdä taikinan eri kokoiseen vuokaan, kuin ohjeessa mainittuun n. 26-28 cm vuokaan.

Pohja on todella maukas, sopivan rapea, mutta samalla mehevä ja ohut. Ohuutensa ansiosta se kypsyy useimpien täytteiden kanssa samaan aikaan ilman esipaistamista. Jos täyte on kovin nestepitoinen, voi pohjaa esipaistaa 10 minuuttia.

Taikinaa tulee ohut kerros, jolloin se on helpompi saada tasaiseksi esimerkiksi kaulitsemalla se kahden leivinpaperin välissä. Tällöin taikinan on hyvä olla kylmä, niin se ei tartu leivinpaperiin niin helposti. Taikinan voi toki myös painella vuokaan käsin, mutta ainakin itse mieluummin kaulin, sillä se on nopeampaa ja lopputuloskin tasaisempi.

 

Helppo ja nopea suolainen piirakkapohja (munaton)

noin 26-28 cm vuokaan

Aineet:

100 g voita

100 g (n. 1.5 dl) vehnäjauhoja (tai osaksi jotain muita jauhoja)

100 g (n. 2 dl) juustoraastetta

Ohje:

Lämmitä voita mikrossa, kunnes se pehmenee hieman. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja juustoraaste.

Sekoita, kunnes aineet ovat hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan suottas vaivaa taikinaa ettei se sitkisty. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai täytteen valmistelun ajaksi.

Kaulitse taikina ohueksi kahden leivinpaperin välissä ohueksi, hieman vuokaa isommaksi. Ennen kaulitsemista ripottele jauhoja taikinan alle ja päälle, jotta taikina ei tartu leivinpaperiin.

Voit myös painella taikina vuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Taikina riittää kyllä, vaikka saattaa näyttää, että sitä on liian vähän.

kolmen aineen piirakkapohja

Nyt pohja on valmis ja vain täytteet puuttuvat.

Vinkki:

* Saat taikinan riittämään pellilliseen, jos teet sen 2-kertaisena.

* Makumaailmaa on helppo muokata erilaisilla juustoilla ja jauhoilla. Jos haluaa voimakkaan makuisen pohjan, voi käyttää esimerkiksi mustaleimaemmentalia, kun taas miedomman makuiseen pohjaan sopii hyvin miedommat juustot kuten sinileimaemmental. Korvaamalla osan jauhoista ruisjauhoilla saa taas erilaista makua.

 

Kommentit (4)

Tätä täytyy kokeilla!🍀

Hei Marsa Martimo! Kiva, että innostuit 🙂

Kuinka kauan on paistoaika ja asteet??

Hei Anneli! Paistoaika (ja -asteet) riippuvat hieman täytteestä ja vuoan koosta. Esim. tässä vuohenjuustopiirakkaa paistettiin 200 asteessa noin puolisen tuntia (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/), kun taas tukevammilla ja kosteammilla täytteillä voi paistoaika venyä 45 minuuttiin. Piirakka kannattaa paistaa alatasolla, jotta pohja kypsyy kunnolla siihen mennessä, kun täyte on jähmettynyt.

Kommentoi juttua: Helppo kolmen aineen suolainen piirakkapohja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X