Ihana toscapiirakka

Helppo, nopea ja mehevä leivonnainen

Voi että kuinka hyvää tämä toscapiirakka onkaan!

Haukkasin tästä hieman jäähtyneestä, vielä lämpimästä toscapiirakasta pienen palan ja nautin kinuskiseksi paahtuneen toscakerroksen ja pehmeän mehevän pohjan yhdistelmästä. Ja arvatkaapa, jäikö se siihen yhteen palaan. Aivan oikein, ei jäänyt. Pitihän sitä maistaa myös toinen pala. Ja taisi siinä hulahtaa alas kolmaskin pala, jotta varmistuin toscapiirakan herkullisuudesta. Todella ihanaa!

Mehevä toscakakku

Tämä piirakka syntyi ihan vain siitä ilosta, kun halusin testailla Siken parasta toscakakkua uudemman kerran. Olen saanut tuohon kakkuun liittyviä kommentteja laidasta laitaan. Toiset ovat kehuneet ohjetta jopa maailman parhaaksi toscapiirakaksi, mutta toiset ovat pettyneitä siihen, kun kuorrute on painunut kakun sisuksiin. Tuo kuorrutteen painuminen on aivan tuon ohjeen tarkoitus, mutta pettyneitä kommentteja on tullut jo niin paljon, että päätin testailla ohjetta uudestaan. Muokkasin ohjetta samalla hitusen ja syntyi tämä piirakka.

Paras toscapiirakka

Tämä on siis hieman erilainen, kuin Siken alkuperäisohjeen kakku. Tämä johtuu siitä, että huomasin jo ennen leipomista, että taikinaan käytettävä vuoka oli melko pieni, jolloin kypsymisen kanssa saa olla tarkkana. Pienessä vuoassa paistettuna pohja kypsyy epätasaisemmin eli on jo melko kypsä reunoilta, mutta jää helposti keskeltä liiankin raa’aksi ennen toscan lisäämistä. Tämä johtaa siihen, että kuorrute painuu kakun sisään helposti liikaa juuri keskeltä. Tämän takia paistoin kakun isommassa vuoassa ja tiputin pohjataikinassa olevan maidon määrää hieman.

Toscakuorrutus mantelilastuja

Tein myös kuorrutteeseen muutoksia ja tein sen kolmanneksen pienempänä kuin alkuperäisohjeessa. Kuorrutetta oli tästä huolimatta aivan riittävästi. Jos kaipaa toscaisempaa lopputulosta, kannattaa toscaa tehdä isompi annos. Vinkkiosiossa alempaa löytyy tästä lisää juttua.

Kinuskinen manteli kuorrutus

Tässä testissä tosca painu piirakan sisään juuri niinkuin sen kuuluikin. Ainakin melkein. Se jäi reunaosista pinnalle, mutta painui keskeltä hieman sisään. Jos olisin napannut pohjan uunista minuutin tai kaksi aikaisemmin, olisi tosca valunut sisälle vieläkin enemmän, joka tavallaan olisi ollut vieläkin herkullisempaa ja mehevämpää.

Tärkeää kuorrutteen lisäämisessä on myös se, että toscan nostaa pohjan päälle tarpeeksi varovasti. Laitoin vinkkiosioonkin vielä vinkiksi, että tosca kannattaa lusikoida kakun päälle, jotta pehmeä, puolikypsä pinta antaa periksi vain hieman. Jos koko kuorrutteen plättää kakun päälle tuosta vain, pinta antaa armotta periksi ja keskellä on toscainen kuoppa. Toki on myös tärkeää laittaa tosca kakun päälle oikeaan aikaan. Liian aikaisin laitettuna pinta ei kestä ja liian myöhään laitettuna tosca ei uppota yhtään sisälle.

Toki jos näistä pitäisi valita jompi kumpi vaihtoehto, niin pohjaa kannattaa paistaa mieluummin liian kauan kuin liian vähän, jotta pinnalle jää toscaa tuomaan rapeutta. Tai sitten tekee toscan Siken tapaan isompana annoksena, jolloin siitä riittää sekä kakun sisäpuolelle että kakun päälle… Joka tapauksessa, teki miten vain, tämä on tosi hyvää.

Toscapiirakka

24-26 cm vuokaan

Taikina:

2 munaa

1.5 dl sokeria

50 g voita sulatettuna + ripaus suolaa

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0.75 dl maitoa

Tosca:

100 g voita + ripaus suolaa

1 dl taloussokeria

100 g mantelilastuja

1.5 rkl kermaa

1.5 rkl vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

Ohjeet:

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita sulatetun voin joukkoon ripaus suolaa ja sekoita voi muna-sokerivaahtoon. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos muna-sokerivaahtoon kevyesti käännellen. Lisää lopuksi maito nopeasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja tasoita.

Paista 180 asteessa ja tee sillä välin toscakuorrutus (ohje alla). Paista pohjaa kunnes pinta on saanut aavistuksen väriä, mutta pohja ei ole vielä täysin kiinteä. Tämä kestää uunista riippuen noin 15 minuuttia. Jos pinta antaa keskeltä sormella koitettuna täysin periksi, kannattaa paistoaikaa pidentää. Nosta pohja pois uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Toscakuorrutus: Tee tosca sillä aikaa, kun pohja kypsyy uunissa. Laita kaikki toscan aineet paksupohjaiseen kasariin/kattilaan. Anna kiehahtaa välillä sekoitellen. Lusikoi tosca melkein kypsän pohjan päälle niin, että se osittain vaipuu taikinan sisään.

Paista vielä  200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes kakun pinta on kauniin kullanruskea.

Nosta toscapiirakka jäähtymään. Nauti vielä hieman lämpimänä tai vasta seuraavana päivänä.

Vinkit:

* Kun lisäät toscan puolikypsän pohjan päälle, lusikoi se varovasti lusikallinen kerrallaan ensin reunoille ja sen jälkeen keskelle piirakkaa. Älä siis kaada kaikkea toscaa samaan kohtaan, sillä tällöin pinta saattaa antaa liikaa periksi ja tosca painuu pohjalle.

* Jos rakastat toscapiirakassa juuri päällä olevaa toscaa ja haluat siitä toscaisemman, tee tosca 1.5-kertaisena.

* Pohjan voi paistaa myös täysin kypsäksi ennen toscan lisäämistä. Tällöin tosca jää vain pinnalle.

* Muistathan, että kakkuvuokien koossa kannattaa mitata vuoan sisämitta. Joidenkin vuokien ilmoitettu halkaisija ja oikea sisähalkaisija voivat erota kahdellakin sentillä, joka vaikuttaa kypsymisaikoihin.

* Saat pellillisen piirakkaa, kun teet taikinan ja kuorrutteen kaksinkertaisina.

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Ihana toscapiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X