Ilmavat, rapeat kaurakeksit / munaton

Maistelin jokin aika sitten töissä Gillen kaurakakku-nimisiä keksejä, ja ihastuin samantein niiden rapeaan rakenteeseen, joka ei kuitenkaan ollut kova. Keksit olivat lisäksi ihanan ilmavia, ja niissä maistui vahvasti kaura, oih ja voih! Minä kun rakastan kauraa, niin olihan sitä ihan pakko alkaa itsekin kokeilemaan, miten tuollaisia saisi tehtyä. Nappasin ainesosaluettelosta hieman suuntaa ohjeelle ja lähdin säveltämään samantapaisia ilmavia ja rapeita ja hieman murenevia keksejä. Kekseistä tuli ihanan höttöisiä ja ne suorastaan sulivat suuhun. Lopputulos ei ollut aivan Gillen kaurakakkujen näköinen eikä täysin tuntuinenkaan, mutta eipä se tosiaan haitannut. Tykkäsin ja kovin 🙂

Gillen kekseissä oli mainittu munajauho, mutta hetken aikaa aineita mietittyäni jätin kananmunan kokonaan pois tästä omasta versiosta. Nämä käyvät siis myös muna-allergisille.

Taikinan pohja muodostui omenakaurapaistoksesta tutusta kauramurupäällisestä. Jos pitää siitä, rakastaa todennäköisesti myös näitä. Vaikka näistä ei tullut aivan alkuperäisversioiden keksien näköisiä, hyviä olivat nämäkin. Usein tällaisista kekseistä tulee tiiviitä ja koviakin, mutta nämä eivät olleet sellaisia. Salaisuus on taikinan käsittelemisessä muotoiluvaiheessa. Se vain painellaan kevyesti muotoonsa. Toki samasta taikinasta pystyy helposti tekemään myös kovempia versioita painelemalla taikinan tiiviimmäksi. Tekee miten päin vain, suosittelen kokeilemaan 🙂

Ilmavat, rapeat kaurakeksit
Koosta riippuen n. 30 kpl

Aineet:
100g voita huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
1 tl vaniljapastaa
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/3 tl suolaa
3.5 dl kaurahiutaleita

Ohje:
Pehmennä voi reilusti huoneenlämpöiseksi. Hiero sokerin kanssa hyvin yhteen esim. puulusikalla. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, sooda ja suola ja sekoita ne rasva-sokeriseokseen. Sekoita joukkoon lopuksi kaurahiutaleet. Lusikoita taikinasta nokareita pellille ja taputtele ne erittäin kevyesti littanammiksi. Itse käytin apuna pyöreää reunaa, jonka sisään tiputin lusikallisen taikinaa ja painelin sormenpäillä kevyesti tasaisemmaksi.

Paista 200 asteessa n. 9 minuuttia. Keksit ovat valmiita, kun ne ovat laskeutuneet ja alkavat saada väriä pintaansa.

Keksit ovat erittäin murenevia heti uunista ottamisen jälkeen, mutta kovettuvat jäähtyessään (mutta jäävät silti todella rapeiksi). Anna keksien jäähtyä muutama minuutti ennen kuin siirrät niitä, jotta ne pysyvät koossa.

Kokeilin keksien paistamista myös muffinipellillä. Näistä tuli ihan yhtä maukkaita, kuin pellillä paistetuilla eli vapaasti leviämään pääsevillä. Koostumus oli hieman kovempi, sillä painelin keksit koloihin tiukemmin kuin muotin pohjalle. Lisäksi reunat nousivat hieman hassusti ylöspäin. Tuohon keskelle syntyneeseen koloon muuten olisi voinu lirutella vaikkapa sulaa suklaata, voi nam!!! 😀

Vinkki:
* Vaniljapastan tilalla voit käyttää myös vaniljasokeria, mutta vaniljan maku ei ole tällöin niin intensiivinen.

* Mitä kevyemmin taikinan saa tasoitettua, sitä murempia ja höttöisempiä kekseistä tulee. Ja päinvastoin mitä kovemmin taikinan painelee littanaksi, sitä kovempia valmiista kekseistä tulee 🙂

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.