Ilmavat, rapeat kaurakeksit / munaton

Maistelin jokin aika sitten töissä Gillen kaurakakku-nimisiä keksejä, ja ihastuin samantein niiden rapeaan rakenteeseen, joka ei kuitenkaan ollut kova. Keksit olivat lisäksi ihanan ilmavia, ja niissä maistui vahvasti kaura, oih ja voih! Minä kun rakastan kauraa, niin olihan sitä ihan pakko alkaa itsekin kokeilemaan, miten tuollaisia saisi tehtyä. Nappasin ainesosaluettelosta hieman suuntaa ohjeelle ja lähdin säveltämään samantapaisia ilmavia ja rapeita ja hieman murenevia keksejä. Kekseistä tuli ihanan höttöisiä ja ne suorastaan sulivat suuhun. Lopputulos ei ollut aivan Gillen kaurakakkujen näköinen eikä täysin tuntuinenkaan, mutta eipä se tosiaan haitannut. Tykkäsin ja kovin 🙂

Gillen kekseissä oli mainittu munajauho, mutta hetken aikaa aineita mietittyäni jätin kananmunan kokonaan pois tästä omasta versiosta. Nämä käyvät siis myös muna-allergisille.

Taikinan pohja muodostui omenakaurapaistoksesta tutusta kauramurupäällisestä. Jos pitää siitä, rakastaa todennäköisesti myös näitä. Vaikka näistä ei tullut aivan alkuperäisversioiden keksien näköisiä, hyviä olivat nämäkin. Usein tällaisista kekseistä tulee tiiviitä ja koviakin, mutta nämä eivät olleet sellaisia. Salaisuus on taikinan käsittelemisessä muotoiluvaiheessa. Se vain painellaan kevyesti muotoonsa. Toki samasta taikinasta pystyy helposti tekemään myös kovempia versioita painelemalla taikinan tiiviimmäksi. Tekee miten päin vain, suosittelen kokeilemaan 🙂

Ilmavat, rapeat kaurakeksit
Koosta riippuen n. 30 kpl

Aineet:
100g voita huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
1 tl vaniljapastaa
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/3 tl suolaa
3.5 dl kaurahiutaleita

Ohje:
Pehmennä voi reilusti huoneenlämpöiseksi. Hiero sokerin kanssa hyvin yhteen esim. puulusikalla. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, sooda ja suola ja sekoita ne rasva-sokeriseokseen. Sekoita joukkoon lopuksi kaurahiutaleet. Lusikoita taikinasta nokareita pellille ja taputtele ne erittäin kevyesti littanammiksi. Itse käytin apuna pyöreää reunaa, jonka sisään tiputin lusikallisen taikinaa ja painelin sormenpäillä kevyesti tasaisemmaksi.

Paista 200 asteessa n. 9 minuuttia. Keksit ovat valmiita, kun ne ovat laskeutuneet ja alkavat saada väriä pintaansa.

Keksit ovat erittäin murenevia heti uunista ottamisen jälkeen, mutta kovettuvat jäähtyessään (mutta jäävät silti todella rapeiksi). Anna keksien jäähtyä muutama minuutti ennen kuin siirrät niitä, jotta ne pysyvät koossa.

Kokeilin keksien paistamista myös muffinipellillä. Näistä tuli ihan yhtä maukkaita, kuin pellillä paistetuilla eli vapaasti leviämään pääsevillä. Koostumus oli hieman kovempi, sillä painelin keksit koloihin tiukemmin kuin muotin pohjalle. Lisäksi reunat nousivat hieman hassusti ylöspäin. Tuohon keskelle syntyneeseen koloon muuten olisi voinu lirutella vaikkapa sulaa suklaata, voi nam!!! 😀

Vinkki:
* Vaniljapastan tilalla voit käyttää myös vaniljasokeria, mutta vaniljan maku ei ole tällöin niin intensiivinen.

* Mitä kevyemmin taikinan saa tasoitettua, sitä murempia ja höttöisempiä kekseistä tulee. Ja päinvastoin mitä kovemmin taikinan painelee littanaksi, sitä kovempia valmiista kekseistä tulee 🙂

Kommentit

Kommentoi juttua: Ilmavat, rapeat kaurakeksit / munaton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat
  • Pienen prinsessan ristiäiskakuksi päätyi prinsessakakku reilulla vadelma- ja vaniljakiisselitäytteellä. Tätä oli ihana tehdä, ja vielä ihanempaa oli kuulla kehuja sekä kakun mausta että ulkonäöstä 💖 Ohje blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-tyton-ristiaiskakkuna-topposilla/ #suklaapossu #prinsessakakku #ristiäiskakku #vadelma #vaniljakiisseli #kotiliesiblogit #täytekakku #princess #cake #raspberry #vanilj
  • Aika suklaiselta näyttää Suklaapossun 9 tykätyintä instapostausta vuodelta 2018  Kiitos kaikille tykkäyksistä ja kommenteistanne 💖 Jatketaan samaan herkulliseen tapaan ensi vuonnakin 😘 #suklaapossu #kotiliesiblogit #2018bestnine #vuodenparhaat #leivontablogi
  • Testailin vihdoinkin rapeaa ja makeaa hunajakennoa. Se oli yllättävän helppo tehdä, kunhan vahti ettei sokeri päässyt kärvähtämään. Hunajakennolla saa kivaa tekstuuria esim. pehmeiden juustokakkujen koristeina tai sen voi esim. päällystää suklaalla. Kurkkaa kennon ohje blogin puolelta 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/hunajakenno/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #hunajakenno #honeycomb #makeatleivonnaiset
  • Ihanaa Joulua ja herkullista loppuvuotta 🎄💖☃️☺️ #suklaapossu #kotiliesiblogit #joulu2018
  • Pistaasi ja valkosuklaa ne yhteen soppii. Nämä helpot valkosuklaatryffelit sopivat tosi ihanasti vaikkapa lahjaksi, tai sitten omaan napaan vedettäväksi. Kurkkaa ohje blogin puolelta. Ps. Blogista löytyy myös muita suklaisia herkkuvinkkejä Jouluun! <3  https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaatryffelit-pistaasipahkinoilla-ja-lehtijuttua/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #pistaasi #pähkinä #valkosuklaa #tryffeli #chocolate #syötävälahja 
Kuvan on ottanut Pekka Holmström/Otavamedia

suklaapossu

X