Itse tehty leipäjuusto

Leipäjuusto uunissa

Uunituore leipäjuusto! Uskoisitko, että sitä pystyy tekemään myös itse, ihan vain sähköuunissa? Minä en aiemmin osannut kuvitellakaan, että leipäjuustoa voisi tehdä itse, mutta näimmä se onnistuukin ja vieläpä yllättävän helposti. Olen aiemmin kuvitellut, ettei leipäjuustoa edes pysty tekemään itse. Törmäsin kuitenkin jokin aika sitten itsetehdyn leipäjuuston kuvaan somemaailmassa, ja siitä se ajatus sitten lähti. Sitähän piti itsekin päästä kokeilemaan. Lopputulos yllätti positiivisesti, sillä sehän maistui aivan leipäjuustolle. Ja narskuikin liki samalla tavalla hampaissa.

Leipäjuusto

Vain kolmesta aineesta valmistuvan juuston tekemiseen tarvitset maidon, suolan ja juustonjuoksuttimen lisäksi kattilan, siivilän ja harson. Sekä sähköuunin ja vuoan, jossa juusto paistetaan ruskea pilkulliseksi.

Juustonjuoksutinta löytyy useimpien markettien kylmähyllystä, juustojen läheltä. Yhdestä pullosta saa tehtyä useamman annoksen juustomassaa.

Maitona kannattaa käyttää tavallista täysmaitoa tai luomumaitoa. Soppa365-sivuilta löytämäni tiedon mukaan mukaan vähälaktoosittomasta tai laktoosittomasta maidosta tehty juustomassa saattaa käyttäytyä arvaamattomasti.

Narskujuusto eli leipäjuusto itsetehtynä

Vaikka juusto onkin helppo tehdä, aikaa siihen saa varata ainakin puoli vuorokautta. Ensin maito-suolaseos lämmitetään noin kädenlämpöiseksi. Joukkoon sekoitetaan juustonjuoksutinta ja sen jälkeen odotellaan puolisen tuntia. Kun kattila on täynnä tutisevaa juustomassaa, sitä rikotaan esimerkiksi veitsellä vedellen tai vispilällä, jotta hera erottuu helpommin kaseiinista. Sen jälkeen odotelleen taas. Kun hera alkaa irrota, juustomassaa nostellaan siivilään ja samalla puristellaan ylimääräistä heraa pois. Lopulta juusto laitetaan vielä jääkaappiin odottamaan yön yli. Seuraavana päivänä pääseekin paistopuuhiin. Uuni kannattaa lämmittää 275 asteiseksi, mutta myös 250 asteessa paisto onnistuu. Juusto on valmis, kun se on saanut pintaansa ruskeita pilkkuja. Leipäjuustoa kannattaa ehdottomasti maistaa heti uunituoreena, sillä lämmin leipäjuusto maistuu aivan ihanalta.

Ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon. Ne ovat hyvin samanlaisia keskenään. Vai suolan ja juoksutteen määrissä on hienoisia eroja. Tässä ohje miten itse tein.

Itsetehty leipäjuusto

noin 500 g

Aineet:

4 l täysmaitoa

1 rkl suolaa

1 rkl juustonjuoksutinta

Lisäksi:

Iso kattila

Siivilä

Harso

Reikäkauha

Ohje:

Kaada maito isoon, 5 litran kattilaan. Lisää suola. Kuumenna maitoa kevyesti sekoitellen, kunnes se on noin 36-37 asteista. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksute. Laita kansi kattilan päälle ja jätä huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.

Nyt sinulle on kattilallinen valkoista juustomassaa. Tee massaan reilusti viiltoja veitsellä tai pyöräytä vispilää massassa 2-3 kierrosta. Näin saat heran irtoamaan.

Kaseiini ja hera juustomassa

Jätä kattila pöydälle noin 10 minuutiksi, kunnes keltainen hera alkaa nousta pinnalle. Laita tällä välin iso siivilä ison kulhon tai kattilan päälle ja vuoraa siivilä kostutetulla harsolla.

Kun kellertävä, nestemäinen hera alkaa nousta pinnalle, nostele juustomassaa reikäkauhalla harson päälle siivilään.

Leipäjuustomassa

Painele samalla kevyesti heraa pois ensin reikäkauhan avulla ja lopuksi käsin painelemalla.

Kun olet saanut nostettua kaiken juustomassan siivilään, nosta harson reunat juuston päälle ja nosta siivilä kulhoineen jääkaappiin valumaan vielä seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä lämmitä uuni 250-275 asteeseen. Nosta juusto vuokaan. Hera kiehuu uunissa voimakkaasti, joten vuoan on hyvä olla suht iso.

Nosta vuoka uuniin ja paista juustoa noin 20 minuuttia, tai kunnes sen pinnalle tulee kauniita ruskeita täpliä. Jos juusto uhkaa ruskettua liian nopeasti, laske hieman lämpötilaa.

Kun juusto on valmis, malta vielä muutama minuutti, ennen kuin isket hampaasi kiinni uunituoreeseen, vielä lämpimään juustoon.

Vinkki:

* Älä heitä heraa pois, vaan käytä sitä vaikka sämpylätaikinassa, makaronilaatikossa, pannarissa, letuissa jne. Muista, että hera on jo suolattua, joten suolaa ei tarvi välttämättä enää lisätä.

Kommentit (3)

Ihanaa kun oot tehnyt! ❤️ Äitini teki leipäjuustoja usein ja monta kerrallaan, leivinuunissa tai sähkögrillissä. Itse haaveillut pitkään, mutta juuri tuon keston takia aina jäänyt. Ja kun kaupastakin saa tosi hyviä. Ja tuosta olen samaa mieltä, että lämmin leipäjuusto on jotain aivan ihanaa. Lämmitänkin monesti kaupan juustoa ennen syöntiä. Meillä isä, äiti ja mummo taisivat pilkkoa juustoa kahviin. Minusta se oli ällöttävää, mutta nyt aikuisena hoksasin, että se kuuma kahvi vähän ”sulattaa” juustoa ja tekee siitä niin hyvää.

Totta, kaupan leipäjuustotkin ovat tosi hyviä. Minussa kytee ilmeisesti pieni kemisti, sillä tälläiset leivontaan liittyvät tietynlaiset ”kemialliset kokeet” kiinnostavat kovin. Tätäkin oli tosi ihana testata 🙂 Ja vieläpä kahdesti, kun mokasin ensimmäisen testini ihan urakalla monessa kohtaa…

Ihastuin tuohon lämpimän leipäjuuston makuun niin paljon, että ensi kerralla kaupan leipäjuusto päätyy käyttöön mikron/paistinpannun kautta 🙂

Kommentoi juttua: Itse tehty leipäjuusto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X