Itsetehdyt hot dog -sämpylät / hodarisämpylät

Muhkeat itsetehdyt hod dog sämpylät

Paras hot dog -sämpylä ikinä! Näin ajattelin, kun maistelin näistä itsetehdyistä hot dog -sämpylöistä tehtyjä hodareita vähän aikaa sitten. Ne olivat pehmeitä, maukkaita ja ihanan kuohkeita. Laitoimme sisään tuolla kerralla vain normit hodaritäytteet eli nakkeja, sinappi, ketsuppia, chilillä maustettua majoneesia, suolakurkkukuutioita sekä hieman juustoraastetta. Mutta voi että kuinka erilaiselle ja herkullisilta ne maistuivat itsetehtyinä. Koska nämä kestävät pakastamisen, ajattelin lähiaikoina tehdä näitä pakkaseen valmiiksi seuraavaa kertaa varten.

Paras hodarisämpylä

Ohjeen pohjana on maailman parhaat Hampurilaissämpylät, jotka myös ovat koostumukseltaa samalla tavalla ihanan kuohkeita. Tuo sama ohje sopii hienosti myös hodarisämpylöihin, pienin muokkauksin.

Pehmeät Hod dog sämpylät

Sämpylät voi muotoilla kahdella eri tavalla. Joko tällaisiksi tasapäisiksi kuten yllä tai pitkulaisiksi kuten alla.

Hod dog sämpylöitä

Teimme ohjeella 12 hodaria ja niistä tuli, erään syöjän sanoja lainatakseni, ”kahden nakin sämpylöitä”. Jos haluat niistä pienempiä, kannattaa taikina jakaa 12 sijasta 16 osaan. Tästä löytyy vinkkiä myös ohje-osiosta.

Itse tehdyt hod dog sämpylät

Taikinan teossa tärkeintä on jättää taikina hyvin pehmeäksi, jopa hieman tarttuvaksi, niin sämpylöistä tulee pehmeitä. Toinen tärkeä seikka on se, että muotoiltuja sämpylöitä kohotetaan tarpeeksi pitkään. Sopiva aika on tilanteesta riippuen 1-1.5 tuntia tai kunnes sämpylät ovat nousseet vähintään kaksinkertaisiksi.

Hod dog

Nämä maistuivat koko perheelle. Ehkä eniten näistä tykkäsivät lapset, jotka kehuivat näitä kilvan ja söivät sämpylöitä pelkiltään, ilman lisukkeita. Yleensä meillä ei kotona hodareita ole juurikaan näkynyt, mutta aina kesäisin, kun olemme matkanneet mökille, käymme kaupan kautta ja haemme paketin hot dog-sämpylöitä ja nakkeja. Tuo yhdistelmä on lasten lempparijuttu mökkireissuilla. Tätä ennen olemme siis käyttäneet kaupan valmiita hodarisämpylöitä, mutta jos lapset saavat päättää, jatkossa meillä kotonakin syödään näitä ja juuri tällä ohjeella tehtynä. Itse tosin tekisin pienen pienen muutoksen ja vaihtaisin osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoihin. Näin sämpylöistä tulisi aavistus terveellisempiä ja täyttävämpiä.

Tässä tulee höttöisten ja pehmoisten hodarisämpylöiden ohje.

Itsetehdyt Hodarisämpylät eli Hot dog -sämpylät

12 kpl isohkoa tai 16 pienempää

Aineet:

3.5 dl maitoa

2 tl kuivahiivaa

2 rkl sokeria

n. 9 dl vehnäjauhoja

1.5 tl (meri)suolaa

40 g pehmeää voita

1 muna

Päälle:

2 rkl tummaa siirappia

2 rkl vettä

seesaminsiemeniä

Väliin:

Esimerkiksi nakkeja, kurkkusalaattia, punasipulirenkaita, majoneesia, ketsuppia, sinappia, paholaisen kastiketta, aurajuustoa murusteltuna…

Tai jos haluat jotain erilaista niin esim. nyhtöpossua, broileria, pekonin siivuja…

Ohje:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Jätä seos seisomaan noin 5 minuutiksi.

Sekoita tällä välin 9 dl jauhoja ja suola keskenään sekaisin. Nypi voi jauhojen joukkoon. Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 20 minuuttia. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi ja hieman tarttuvaksi. Jos taikina on kovin tarttuvaa, lisää joukkoon vielä n. 0.5 dl jauhoja ja jatka vaivaamista muutama minuutti.  Kelmuta taikinakulho ja kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 1 tunti, kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.

Pehmeä taikina

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle. Jos haluat isoja hot dogeja, jaa taikina 12 osaan ja kaulitse kukin osa noin 17 cm soikeaksi lätyksi (ks. vinkkiosiosta alempaa toisenlainen tapa tehdä muotoilu). Pienempiä hodareita varten ja taikina 16 osaan ja kaulitse taikinat n. 15 cm pituisiksi lätyiksi. Jos taikina on kovin tarttuvaa, ripottele päälle lisää jauhoja. Taita soikioiden reunat sisäänpäin, jotta reunoista tulee tasaiset. Käännä pitkät sivut päällekkäin.

Sämpylän taittelu

Nosta hodarit uunipellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Alla näkyy samalla pellillä myös toisella tavalla tehtyjä sämpylät (niiden tekotapa löytyy tarkemmin vinkki-osiosta alempaa).

Taikinat kohoamassa

Peitä sämpylät liinalla ja kohota noin 1 tunti tai kunnes ne ovat nousseet kaksinkertaisiksi ja ovat pehmeitä.

Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät siirappivesiseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin pintaan ja ne tuntuvat kevyiltä.

Sämpylät hodareihin

Anna sämpylöiden jäähtyä ainakin 10 minuuttia ennen halkaisemista.

Vinkit:

* Voit muotoilla sämpylät myös toisella tavalla. Pyörittele taikinasta 12 palloa. Pyörittele pallot noin 13 cm pitkiksi pitkulaisiksi pötköiksi. Nosta pötköt pellille. Jätä väliin hieman tilaa, jotta hodarit mahtuvat nousemaan.

* Saat hot dog -sämpylöistä munattomia, kun jätät kananmunan pois. Vähennä tällöin myös jauhojen määrää noin 1 dl:llä.

* Hodarisämpylät kestävät hienosti myös pakastamisen, joten voit tehdä valmiiksi pakkaseen odottamaan seuraava hodarihetkeä.

Itsetehdyt hodari sämpylät

Hodarit

Kommentit

Kommentoi juttua: Itsetehdyt hot dog -sämpylät / hodarisämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X