Tämän vuoden laskiaspullakauteni alkoi tällä kiireisen (tai laiskan) leipurin helpolla, herkullisella, isolla laskiaispullalla. Tällaisen ison komistuksen voisi iskeä vaikka kahvipöytään kakun asemesta 🙂

Olen aiemminkin blogissa maininnut, että vaikka rakastankin leipomista, sitä omaa pientä hetkeä, on pullataikinan vaivaaminen yksi inhottavimmista puuhista minkä tiedän. Siis ainakin jos se pitäisi hoitaa käsin. Onneksi yleiskoneen vatkainosalla (ei siis taikinakoukuilla!) tuo vaivaaminen käy parissa minuutissa, ja näpit voi pitää taikinasta erossa, kunnes se on sen verran sitkoista, ettei se enää tartu jokaiseen sormen väliin. Pullasta tulee tällä tavalla tehtynä myös ihanan pehmoista. Tarkempi tekotapa löytyy alempaa ohje-osiosta 🙂

Yleensä laskiaispullissa täyte meinaa pursuta ulos haukkausvaiheessa. Tälle kakulle meinasi leikkausvaiheessa käydä samoin, mutta luultavasti täytettä varten keskelle kaivamani kolo sai pidettyä suurimman osan täytteestä sisäpuolella. Tunnustan, tunnustan. Tuon kolon kaivaminen oli itseasiassa ihan vain vahinko, sillä nappasin pullan uunista pois 25 minuutin jälkeen, ja se jäi semisti raa’aksi keskeltä. Kaivoin tuon liian kostean osan pois ja heitin täytteen sen tilalle. Tuosta pienestä paistomokasta seurasi siis lopulta kuitenkin jotain hyvääkin 🙂

Tällaisen jättipullan voisi tehdä toki myös muotoilemalla pullalle erikseen pohjan ja hatun ja tekemällä niihin viillot jo ennen paistamista. Valmiin pullan leikkaaminen noita viiltoja pitkin on helpompaa ja luultavasti vielä vähemmän sottaavaa.

Yhdestä taikina-annoksesta saa kaksi tuollaista isohkoa, n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa laskiaispullaa. Itse tein yhden ison pullan ja lopputaikinasta koitin vääntää korvapuusteja. Korvapuustit olivat niin räjähtäneen näköisiä, etten ottanut niistä edes kuvia. Syy löytyi siitä, että laitoin ahneuksissani liikaa täytettä niihin. Noh, ensi kerralla paremmalla taidolla/tuurilla. Mutta nyt tässä tulee ohje tähän kiireisen leipurin pelastukseen eli jättipullaan 🙂

Kiireisen/laiskan leipurin jättimäinen laskiaispulla
2 isoa laskiaspullaa
Pullataikina:
5 dl maitoa
1 pkt (50g) tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1.5 tl suolaa
n. 11-12 dl vehnäjauhoja
100 g voita huoneenlämpöisenä
Täyte:
mansikkahilloa
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
Ohje:
 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös sokeri, kardemumma ja suola. Mittaa yli puolet jauhoista maitoon ja vatkaa voimakkaasti yleiskoneen vatkainosalla sekaisin n. 15 sekunnin ajan. Lisää melkein kaikki vehnäjauhot (ens alkuun yhteensä noin 11 dl) pikkuhiljaa lisää samaan aikaan suht pienellä teholla vatkaten, kunnes taikina kiinteytyy ja alkaa irrota kulhon reunoista. Jo tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja sitkoisen tuntuinen. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon. 
Ota taikinamöykky jauhotetulle alustalle ja kääntele sitä kaksinkerroin, litistä, käännä kaksin kerroin, litistä jne. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa, mutta pidä jauhojen määrä maltillisena. Taikinapallo kiinteytyy ja sitkon määrä lisääntyy melko nopeasti kääntelytaktiikalla. Kun taikinapallo ei enää kovin helposti litisty, vaan joustaa sitä painaessa, on taikina valmis. Laita taikinamöykky takaisin taikinakulhoon, laita päälle liina ja laita kulho lämpimään paikkaan nousemaan. Nosta taikina kaksinkertaiseksi. 

Kun taikina on noussut, jaa se kahteen osaan. Jätä toinen taikinanpala syrjään odottamaan ja ala työstää toista. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja taittele taikinaa jälleen kaksinkerroin välillä litistäen. Kun taikina pysyy hyvin pallon muodossa, muotoile siitä pyöreä pallo, litistä hieman ja laita leivinpaperin päälle nousemaan lämpimään paikkaan. Nostatuta kaksinkertaiseksi. (Jos teet kaksi isoa pullaa, ala muotoilemaan sitä kun ensimmäinen pallo on kohonnut varttin verran). Voitele noussut pullapallo munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, peitä tarvittaessa paiston loppupuolella. Valmis pulla on kevyehkön tuntuinen. Anna pullan jäähtyä kokonaan esim. leivinliinan alla. 
Kun pulla on jäähtynyt, leikkaa sen yläosasta lakki pois. Kaiva hieman pullan keskustasta pois. Näin täyte pysyy paremmin paikallaan leikattaessa. Levitä pintaan mansikkahilloa.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Levitä kermavaahto hillon päälle ja nosta leikattu lakki takaisin päälle. Ja eikun nauttimaan, nams!

Vinkki:
* Jos haluat vain yhden laskiaispullan, puolita ohje.