Jouluiset kovat, sitkeät toffeet

Reilu pari vuotta sitten maistoin piparkakkutaikinan makuista pehmeää kermatoffeeta. Se oli ihanaa! Siitä lähtien piparin makuisen karkin teko on pyörinyt mielessä. Nyt kun jääkaapissa oli avattu kermapurkki, päätin koittaa tehdä siitä Joulun makuisia karkkeja. Tällä kertaa en tehnyt muistikuvani mukaista pehmeää kermatoffeeta, vaan kovan, sitkeän karkin, joka hitaasti suussa liuetessaan antaa pitkään ihanaa Joulun makua. Alunperin mielessäni ollut ohje muuttui koko ajan kun sain kattilaan lisää tavaraa kun tapani mukaan heittelin kattilaan sitä sun tätä. Karkkimassaa keittäessäni ajattelinkin, ettei lopputulos varmaan ole mistään kotoisin ja että testaan nyt vain miten käy. Ja hyvin kävi! Näistä tuli mielestäni hyviä! Pienikin pala riittää sammuttamaan pahimman makean himon ja vie hetkeksi lähemmäksi Joulua.

 

 

Inkiväärin maku tulee mietona hieman jälkijunassa. Jos ei pidä
inkivääristä, voi sen jättää pois ja laittaa vaikka muita mausteita
lisää sen sijasta. Karkit muistuttavat koostumukseltaan nekkuja. Ne ovat kovia ja sitkeitä. Itseasiassa mietin kirjoitanko otsikkoon toffee vai nekku, mutta päädyin toffeeseen. Mikäköhän ero niillä kahdella on..?

Piparin makuiset joulutoffeet

n. 70 kpl, riippuen koosta

Aineet:

1.4 dl kuohukermaa

0.7 dl glukoosisiirappia

1.4 dl tummaa siirappia

1.4 dl sokeria

2 mm kanelia

2 mm jauhettua inkivääriä

2 mm jauhettua maustepippuria

1.5 mm suolaa

1 mm inkivääriä

Ohje:

Laita kuohukerma, glukoosisiirappi, tumma siirappi ja
sokeri kattilaan. Laita sokerilämpömittari kattilan reunaan. Keitä
keskilämmöllä n. 20-25 minuuttia, kunnes mittari näyttää 127 astetta (mun mittari näytti näin, mutta tein myös varmuudeksi tippatestin). Jos et
omista mittaria, tee tippatesti, kun seos alkaa kiehua paksummilla kuplilla. Eli laita mukiin jääkylmää vettä.
Tiputa seosta hieman mukiin. Jos siitä muodostuu mukiin pallo, joka on pinnasta kivikova, mutta painellessa/taitettaessa murtuu ja on sisältä sitkeä, on seos valmista. Jos ei, niin jatka keittämistä ja tee testi minuutin, parin päästä uudestaan. Sekoita
valmiin massan joukkoon mausteet ja kaada massa leivinpaperilla peitettyyn n. 15 x 20 cm
vuokaan ja tasoita pinta nopsaan. Anna jähmettyä huoneenlämmössä ennen paloiksi leikkaamista. Karkit ovat kovia, sitkeitä ja makeita, joten palatkin voivat olla pieniä.Vinkki:

* Leikkaa massa paloiksi terävällä veitsellä kun se on vielä hieman taipuisaa. Jos massa painuu kasaan leikatessa, jäähdytä sitä vielä lisää, niin saat leikattua siistejä paloja. Älä kuitenkaan alla massan jäähtyä kylmäksi, sillä silloin se ei leikkaannu kunnolla, vaan lohkeilee.
* Jos haluat paloista ohuempia, levitä massa isompaan vuokaan.
* Säilytä palat jääkaapissa hyvin kosteudelta suojattuna. Näin palat eivät tartu niin paljon toisiinsa.

 

Avainsanat

Kommentit (4)

Oo, nämä menevät testiin.

Mukava kuulla 🙂 Kun ehdit testailemaan, kuulisin mielelläni millaisia tuli 🙂

Rupean juuri tekemään katsotaan mitä tulee?

Pidän peukkuja! Vai ehditkö jo maistelemaan, minkälaisia tuli? 🙂

Kommentoi juttua: Jouluiset kovat, sitkeät toffeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X