Mansikka-sitruuna-macaronien lisäksi viime vuoden Nenäpäivän buffet-pöytään päätyi myös nämä kaakao-mokkamacaron-leivokset.

Tein myyjäisiin yhteensä kolme erimakuista macaron-leivosta eli näiden kahden lisäksi on tulossa vielä yksi ohje lähipäivinä. Alla kaikki kolme matkalla paikan päälle..

Näihin mokka-versioihin tuli täytteeksi mokkakiisseliä. Kiisseli jäi sen verran löysäksi, että se kostutti macaronkuoren sisällön täysin yön aikana. Tämä aiheutti sen, että kuoret irtosivat toisistaan ja macaronien normaalisti hieman sitkeä rakenne kärsi. Mutta olipahan ainakin kostea, ja mukavasti miedon mokan makuinen 🙂

Näiden lisäksi on tulossa vielä viimeinen ja samalla mielestäni se paras macaron ohje eli piparminttu-suklaa, mmm! Mutta eivätpä nämäkään siis huonoja olleet, eivät olleskaan.

Mokka-kaakao -macaronleivokset
Koosta riippuen n. 40
Aineet:
140 g mantelijauhoa
30 g tummaa kaakaojauhetta
140 g tomusokeria
60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista
60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista
35 g sokeria
 
150 g hienoa sokeria
50 g vettä
Täyte:
m. 1 dl vettä
2 tl pika-espressokahvijauhetta
0.5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
4 keltuaista
25 g voita
Ohje:
Mittaa siivilöity mantelijauho, tomusokeri ja kaakaojauhe kulhoon ja siirrä
odottamaan. Mittaa mukiin 60 g valkuaisia ja jätä
manteli-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan vuoroaan.
Mittaa 60g valkuaisia isoon vatkauskulhoon ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.
Mittaa 150 g hienoa sokeria ja 50 g vettä kattilaan ja kuumenna
hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa
silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).
Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää
35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se
vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft
peaks). Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada
sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen
vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.
Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauho-kaakaoseokseen.
Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja
mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi
nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva
tasoittuu n. 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitat,
sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.
Siirrä taikina pursotinpussiin ja
pursota leivinpaperilla peitetylle
pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (n. 2.5 cm
halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti
muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna taikinan levätä 15-30 min ennen
paistamista, kunnes pinta kuivuu kosketusta kestäväksi.
Paista keskitasolla 160°C:ssa koosta riippuen n. 12 min. Macaronit ovat kypsiä, kun niiden jalka on
kiinnittynyt hattuun. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.
Tee täyte sillä välin, kun kuoret jäähtyy. Sekoita kattilassa kaikki muut täytteen aineet, mutta ei voita. Lämmitä seosta kiehuvaksi koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun seos paksenee (se tapahtuu yhtäkkiä nopeasti), ota kattila pois levyltä. Jatka vatkaamista n. minuutti. Lisää voi ja  jatka voimakkaasti vatkaamista, kunnes voi sulaa. Anna täytteen jäähtyä kokonaan ennen kuin täytät sillä kuoret. Jäähdyttämistä voit nopeuttaa laittamalla kattilan kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Lajittele kuoret koon mukaan ja etsi kullekin kuorelle saman kokoinen puolisko. Lusikoi pieni nokare täytettä toisella puoliskolle.


Ja paina toinen puolisko päälle.

Vinkki:
* Macaronit voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja pakastaa.

* Macaronit ovat parhaita, kun niiden antaa vetäytyä ainakin yön yli ennen nauttimista.