Suklaapossu

Kaakaopannacotta kaakaokermalla

Kaakaopannacotta valmistuu helposti ja nopeasti. Pannacotan kruunaa muutamasta aineesta valmistuva kaakaokerma.

© Irina Lisinen

Tässä eräänä syksyisenä päivänä puutarhan kukkapenkin viimeistelyn ja varaston siivoamisen jälkeen mieleni alkoi vaeltaa helppotekoisessa, suklaisessa/kaakaoisessa herkussa. Se herkku oli kaakaopannacotta, jota tyttäreni on tehnyt aina silloin tällöin viime vuosien aikana.

Kaivoin ohjeen esille ja tein pannacotat valmiiksi jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän maistelua. Ennen kuvaamista ja maistamista päälle päätyi vielä helppo ja nopea kaakaokerma, joka syntyy vain muutamasta aineesta. Näistä tuli aikas hyviä ja veivät suklaannälän tehokkaasti pois. Ainakin hetkeksi.

© Irina Lisinen

Pannacottaa maistettuani huomasin tehneeni virheen. Tuo kaakaokermalla päällystetty kaakaopannacotta oli niin hyvää, että huomasin lusikoineeni koko lasillisen puhtaaksi ennen kuin tajusin, että mun olisi pitänyt ottaa siitä vielä kuvia. Hups! Onneksi sain lopulta yhden kuvan nuoremman tytön pannacotasta.

© Irina Lisinen

Pannacotan makumaailmassa ja sen koostumuksessa oli jotain todella tuttua. Muutaman lusikallisen jälkeen mieleeni juolahti kaupan valmiit suklaiset jälkiruoka-annokset, joita aina silloin tällöin päätyy jääkaappiimme minusta johtumattomista syistä. Noissa jälkiruoissa on päälimmäisenä kerros kermavaahdon tapaista juttua ja sen alla pehmeä, pannacotan/vanukkaan tapainen täyte.

© Irina Lisinen

Tätä postausta kirjoittaessani en vielä tiedä muun perheen mielipidettä, mutta jos vain heidän mielipiteensä ovat vähänkään yhdensuuntaiset omani kanssa, uskoisin, että tästä voisi tulla mein perheen uusi suklainen (tai ehkä pikemminkin kaakaoinen) jälkiruoka makunsa ja helppoutensa takia.

© Irina Lisinen

Odotin muun perheen mielipidettä vielä ennen postauksen lopullista julkaisua. Lapset kehuivat pannacotta miltei kilvan sanoilla ”Tää on tosi hyvää!. Mutta maistuipa tämä myös perheemme kriittisimmälle maistelijalle, joka tosin toivoi, että kaakaokerman sijasta päällä olisi voinut olla jotain kevyempää. Tämä onkin hyvä pointti, sillä kaakaokerma tuo mukaan lisää suklaisuutta ja täyteläisyyttä, ja mikäli sellaista ei kaipaa, sopisi päälle esimerkiksi ilman kaakaojauhetta tehty kermavaahto. Tai pannacotan voi nauttia myös pelkiltään, ilman ylimääräisiä pursotettavia lisukkeita, sillä se on hyvää myös niin.

Kaakaopannacotta kaakaokermalla

Noin 5 annosta

Aineet:

4 dl maitoa

2 dl (kuohu- tai vispi)kermaa

1 dl sokeria

1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

3.5-4 liivatelehteä

Päälle kaakaokerma (jää hieman yli):

2 dl vispikermaa

2 rkl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

1 rkl sokeria

1.5 tl vaniljasokeria

Ohje:

Mittaa kattilaan sokeri ja kaakaojauhe. Sekoita. Lisää joukkoon 2-3 dl maitoa ja vatkaa käsivispilällä, kunnes kaakaojauhe on kunnolla sekoittunut joukkoon. Lisää loput maidosta ja kerma.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Jos haluat pannacotasta erittäin pehmeää, käytä liivatetta vähemmän. Jos taas haluat pannacotasta hieman kovempaa (mutta silti suussasulavaa), käytä liivatetta ohjeessa oleva suurempi määrä.

Nosta kattila levylle ja kuumenna. Kiehauta kaakao nopeasti ja nosta kattila pois levyltä. Jos pinnalle on kertynyt vaahtoa, voit lusikoida sitä hieman pois.

Purista noin 5 minuutin ajan lionneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan kaakaoon.

Anna kaakaoseoksen jäähtyä välillä sekoitellen huoneenlämpöiseksi. Pinnalle saattaa tulla kalvo, mutta mikäli se ei ehdi paksuuntua liikaa, se sekoittuu kyllä pannacotan joukkoon sekoittamisen aikana. Kaada huoneenlämpöön jäähtynyt pannacotta noin viiteen (5) jälkiruokalasiin. Nosta lasit jääkaappiin jähmettymään vähintään 8 tunniksi tai yön yli.

Koristele pannacotat ennen tarjoilua kaakaokermalla. Vaahdota vispikerma erittäin löysäksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Vatkaa, kunnes vaahdosta tulee paksumpaa. Lusikoi kaakaokerma pursotuspussiin, jossa on haluamani tylla. Pursota vaahto pannacottien päälle.

© Irina Lisinen

Ripottele päälle halutessasi tummaa kaakaojauhetta tai tomusokeria. Ja eikun nauttimaan!

Vinkit:

* Saat pannacotasta täyteläisemmän korvaamalla osan maidosta vispi- tai kuohukermalla.

* Pannacottaan saa helposti vaihtelua esimerkiksi korvaamalla osa maidosta kahvilla. Kahvin makua saat mukaan myös lisäämällä kaakaojauheen joukkoon pikakahvijauhetta ennen kuin sekoitat nesteetn kattilaan.

© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaakaopannacotta kaakaokermalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *