Suklaapossu

Kanelinen uuniomena-juustokakku

Kanelisessa uuniomena-juustokakussa on kaurainen, miedosti kanelinen keksipohja sekä kanelinen, miedosti uuniomenalle maistuva täyte. Kakun kruunaa päälle siveltävä uuniomenahillo.

© Irina Lisinen

Sain vähän aikaa sitten Instan puolella yhdeltä kakkuja paljon leipovalta seuraajaltani kysymyksen, voisinko kehitellä uuniomena-juustokakun ohjeen. Hän oli nähnyt instassa uuniomenahillo-ohjeeni ja yhdisti sen Sokoksella näkemäänsä uuniomenajuustokakun palaseen. Kakusta sain tietoina sen, että kakun päällä näytti olevan kerros omenahilloa tai -sosetta ja kakku näytti hyydyteltä. Innostuin ajatuksesta samantein ja kun tyttäreni 10 v. synttärit lähestyivät, päätin kehitellä ja leipoa tuollaisen kakun. Tällainen kanelilta ja omenalta maistuva herkkupaketti siitä sitten tuli.

© Irina Lisinen

Kakku syntyi enimmäkseen niistä aineksista, joita satuin tuolla hetkellä kotoani löytämään. Koska uuniomenahillopurkki nökötti kaapissa jo valmiina, uuniomenat pääsivät sekä kakun täytteeseen että päälliseen hillon muodossa. Tuon hillon olin tehnyt happamista omenista ja melko vähällä sokerilla (sokeria noin 1/4 omenien painosta), joten täytteeseen tarvittiin pientä sokerilisää.

Täytteessä maistui omenan lisäksi kaneli, joka oli pienestä määrästä huolimatta yllättävän hallitsevassa roolissa ja monet maistajat tunnistivat kakussa jopa joulun makuja. Itse omenan maku oli täytteessä mieto, mutta lisää omenaista makua kakku sai uuniomenahillopäällisestä.

© Irina Lisinen

Kakku ei ollut mitenkään äklömakea, vaan pikemminkin raikas. Omenahilloon käytettävillä omenilla pystyy vaikuttamaan makumaailmaan. Happamilla omenilla tulee kirpeämpi hillo, kun taas makeilla omenilla kakusta saattaa tulla jo melko makea.

Pohjaan käytin kaapista löytyneistä kaurakeksejä, jotka maustoin kanelilla. Kurkkaa vinkkiosiosta alempaa muitakin vaihtoehtoja erilaisiin kekseihin.

© Irina Lisinen

Kakun kanelisesta tuoksusta ja makumaailmasta tuli mieleen joulu. Kakku sopiikin hyvin sekä syksyn herkutteluhetkiin mutta myös joulunaikaan.

Kanelinen uuniomena-juustokakku

Noin 18-20 cm irtopohjavuokaan. Riittää

Pohja:

125 g kaurakeksejä

2 tl kanelia

50 g voita sulatettuna

Täyte:

2.5 dl uuniomenahilloa (erillisen ohjeen mukaan)

2 dl vispikermaa

250 g mascarponea

250 g maitorahkaa

2 tl vaniljasokeria

1.5 tl jauhettua kanelia

noin 1 dl (maun ja omenahillon happamuuden mukaan) tomusokeria

2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)

2.5 rkl vettä

Päälle:

noin 1 dl uuniomenahilloa (erillisen ohjeen mukaan)

Ohje:

Aloita kakun teko uuniomenahillon tekemisellä, jotta hillo ehtii jäähtymään jääkaappikylmäksi ennen kakun täytteen tekemistä. Kakkuun sopii hyvin happamista omenista ja ohjeessa olevalla sokerimäärällä (eli 2.5 dl sokeria per 1 omenakilo) valmistettu hillo.

Kun hillo on jäähtynyt, hienonna keksit esimerkiksi monitoimikoneen terällä tai pakastepussissa runnomalla kaulimella pussin päältä. Sekoita keksimurujen joukkoon kanelia makusi mukaan. Sulata voi ja sekoita se kaneliseen keksimuruseokseen.

Vuoraa noin 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Levitä keksimuruseos tasaiseksi kerrokseksi pohjalle ja painele kevyesti tasaiseksi. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon mascarpone ja vatkaa se notkeaksi. Lisää maitorahka ja omenahillo. Mausta vaniljasokerilla ja kanelilla. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää vispikerma omena-mascarponevaahtoon ja vatkaa kunnolla sekaisin, kunnes seos on suht paksua. Maista ja mausta makusi mukaan tomusokerilla. Sokerin määrä riippuu omenien happamuudesta ja uuniomenahillon makeudesta. Jos hillo on kovin makeaa, ei lisäsokeria välttämättä tarvita. Oma hilloni oli tehty happamista omenista suht vähällä sokerimäärällä ja maku oli raikkaan kirpsakka.

Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuutti. Lämmitä liivateseosta mikrossa noin 15 sekuntia tai kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana samaan aikaan vatkaimella vatkaten.

Voitele vuoan sisäreunat kevyesti esim. vuokaspraylla. Kaada täyte vuokaan ja tasoita. Nosta kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Poista kakku vuoasta ja nosta kakkulautaselle. Levitä päälle vielä kerros uuniomenahilloa. Ja eikun kakun kimppuun.

Vinkki:

* Jos käyttämäsi uuniomenahillo on kovinkin makeaa, kannattaa täytettä maistella ennen tomusokerin lisäämistä. Jos täyte on riittävän makea, voi sokerin jättää täytteestä kokonaan pois.

* Hilloa tulee ohjeella enemmän kuin kakkuun tarvitaan, mutta ylijääneen hillon voi nauttia vaikka lettujen, puuron tai kakun välissä. Valmista omenahilloa menee kakkuun noin 3.5 dl.

* Jos haluat kakkuun kinuskisempaa makua, käytä kaurakeksien sijasta Bastogne-keksejä. Jätä tällöin pohjasta kaneli kokonaan pois.

* Jos haluat kakusta munattoman, käytä munattomia keksejä.

* Joulun aikaan pohjaksi sopii hyvin piparkakut.

© Irina Lisinen
© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kanelinen uuniomena-juustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *